Tasokas taisto

Suomi-sarjan kärkikaksikko osoitti kykynsä huikeassa kiekkodraamassa. Värikkäiden vaiheiden jälkeen pisteet tasattiin Mestiksen karsintasarjan ottelussa lukemin 5-5 (4-0, 0-3, 1-2, 0-0). Taklaukset, taistelu ja tiivis pelitempo pitivät sykkeen kaukalossa korkealla. Illan osumat olivat toinen toistaan maukkaampia. Tasalukemista huolimatta yksi suuri voittaja erottui: peli nimeltä jääkiekko.

- Tässä ottelussa kumpikaan ei antanut periksi. Tämä oli urheilullisesti todella hieno tapahtuma. Liigankin taholta kannattaisi katsoa, millaisia tapahtumia tämä karsintasarja tarjoaa, Jyrki Rantala kehaisi oikeututusti ottelun jälkeen.

Allekirjoittanut yhtyy täysin LeKi:n valmentajan näkemykseen. Torstain ottelu Lempäälän Hakkarissa oli viihdyttävin kiekkoesitys, mitä olen pitkään aikaan nähnyt. Pelaajien perusosaamisen puutteet menettävät merkitystään, kun intohimo - pelin kiima - muuttuu käsin kosketeltavaksi ja tapahtumat kentällä jäävät väreilemään katsojan iholla.

Suomi-sarjan mestaruus porkkanana

Illan ottelussa oli elintärkeiden karsintasarjapisteiden lisäksi jaossa Suomi-sarjan mestaruus. Titaanit oli ottanut pokaaliin ensimmäisen kiinnityksen tiistaisella voitollaan LeKi:sta.

LeKi luisteli kaukaloon hyvin latautuneena. Kiekko oli lähes jatkuvasti Kotkan Titaanien kenttäpuoliskolla. Ensimmäinen pelikatko vihellettiin vasta kolmen peliminuutin jälkeen, kun kotkalaiset hakivat ahdinkoonsa helpotusta pitkällä purkukiekolla.

Avausminuutit ennakoivat ensimmäisen erän kokonaiskuvaa. LeKi karvasi erittäin aktiivisesti Titaanien puolustusalueella ja katkoi kotkalaisten hyökkäykset viimeistään keskialueella.

Titaanit sai ensimmäisen erän aikana vain yhden kunnollisen maalipaikan ja sekin syntyi LeKi-puolustuksen karkeasta virheestä. Torjuntatilastoihin taidettiin tosin laskea myös alkuverryttely mukaan, sillä ottelupöytäkirjaan merkittiin LeKi-vahti Tommi Alaselle hämmentävät 13 torjuntaa.

Kisan kehuttu ylivoima osoittautui maineensa veroiseksi heti ensimmäisen tilaisuuden koittaessa. Siniviiva ylitettiin määrätietoisesti ja nopea syöttöketju tuotti Heikki Silvennoisen viimeistelemänä avausosuman ajassa 5.08.

Lempääläläiset pelasivat ylivoimansa neljän hyökkääjän vahvuudella. Erikoiskentälliset olivat selkeästi omaksuneet roolinsa hyvin, vaikka puolustaja Juha Leimun loukkaantuminen onkin osasyy hyökkäjien kuormitukseen.

Parin minuutin kuluttua kiekko oli toistamiseen Jaakko Valkaman selän takana. Jatkuvan paineen alla ollut kotkalaispuolustus ei pystynyt maltillisiin purkuihin, eikä Marko Santanen antanut armoa paikan saadessaan.

Lempäälän armoton karuselli

Vyörytys Titaani-maalille jatkui tauotta kotkalaisviisikoiden päivitellessä LeKi:n vauhdin pitoa. Ainoastaan Tomi Haapalan johtama kentällinen pystyy tarjoamaan mainittavaa vastusta lempääläläisille.

Edes miesylivoima ei helpottanut Titaanien tuskaa. LeKi:n Jaakko Kolarin ennakkoluuloton röyhkeys tuotti tulosta kesken kotkalaisten ylivoiman. Janne Ruohola ei pysynyt Kolarin kiihdytyksessä mukana ja hienot harhautukset kruunasivat 3-0-osuman.

- Meidän riveissämme oli ensimmäisessä erässä 20 halvaantunutta ja sokeaa äijää. Tiesimme kyllä, että LeKi tulee alussa kovaa päälle. Emme uskaltaneet pelata, eikä mikään toiminut, Titaanien piiskuri Jari Helle puhisi.

Kisa huudatti kotiyleisöä vielä kertaalleen ennen erätaukoa. Kiekko pelattiin jälleen todella ripeästi Titaanien alueelle. Tällä kertaa kotkalaispuolustajista Jani Haapalainen ja Jari Puustinen saivat katsella LeKi:n Jose Nippalan rynnistystä maalille paraatipaikalta.

Tatu Kattelus oli avauserän jäähykuningas kolmella kaksiminuuttisellaan. Miehen tahmea liike johtui osittain nivusvammasta.

- Yritin väkisin katsoa pystyykö Kattelus pelaamaan ja tein siinä virheen, Helle myönsi ottelun jälkeen.

Toisessa erässä Kattelusta ei enää kentällä nähty. Erän tapahtumat pistivät tosin epäilemään, oliko koko kotkalaismiehistö vaihdettu tauon aikana. Ainakin maalin suulle saatiin uusi osanottaja, kun Esa-Tapio Palmu korvasi neljästi antautuneen Valkaman.

Lempääläiskaruselli jatkoi pyöritystään vajaat kahdeksan minuuttia, kun kyydin huimaamat kotkalaiset hoippuivat jäähyaitioon tämän tästä. Vääjäämättömältä näyttänyt lempääläisvoitto ei kuitenkaan saanut vahvistusta, ja Titaanit nousi peliin mukaan.

Titaanien luistelu kohosi aivan uudelle tasolle ja tuntuma otteluun löytyi halukkaan taklauspelin kautta. Liikkeen lisääntyessä myös kiekollinen peli parani. Kaksi nopeaa kavennusosumaa lisäsivät Titaanien uskoa. Pietari Kolhosen ja Jaakko Niemensivun maalit syntyivät suoraviivaisten ja näyttävien sommitelmien myötä.

Kisa jää potkun jälkeen

LeKi:n avainpelaajat ovat kantaneet esimerkillisesti vastuuta läpi karsintojen. Rasitus alkaa kuitenkin näkymään. Kotkalaisten hurjaa nousua edesauttoi lempääläläisten väsyminen. Titaanit osoitti materiaalinsa laajuuden, ja kotkalaisten rymistely nakersi LeKi:n voimavaroja vähitellen. Lempääläisvahti Alanen joutuikin herättelemään omiaan kovaan peliin voimasanoin, kun hätä oli suurin.

Paineen alla Kisa sortui jäähyihin, ja lempääläläisten maalikehikot kolisivat kolmasti. Ajassa 36. 37 edes onni ei enää auttanut, kun Titaanit tulivat maalin päähän. Tomi Pylväläinen nousi rivakasti yli keskialueen, jatkoi Kolhoselle joka sekoitti LeKi:n rivistöt kiertämällä maalin. Mikko Horto viimeisteli maalin kulmalta.

LeKi:n ottama aikalisä ei kotijoukkueen sekaannusta lieventänyt. Jo seuraavassa vaihdossa Ville Heino joutui rikkomaan Niemensivua rangaistuslaukauksen arvoisesti. Titaanien Jaakko Viljasen harhautus jäi kuitenkin puolitiehen ja Alasen torjunnan myötä LeKi piti yhden maalin etunsa ennen kolmatta erää.

- Tänään Titaanit näytti, että me emme luovuta. Jätkät osoittivat 4-0-tilanteessa tosi hienoa moraalia, jakoi Helle joukoilleen kiitosta ryhdin oikaisusta.

Päätöserään LeKi selkeästi passivoitti peliään. Johtoaseman suojaaminen nousi pääosaan ja hyökkäyksien rakentelun sijaan kiekko tyydyttiin useimmiten purkamaan varmasti pois omalta alueelta. Kolmannessa erässä Titaani-vahti Palmulle kirjattiin vain kaksi torjuntaa.

Titaanien oikeutettu tasoitus syntyi Aki Korhosen komeasta syötöstä. Mies malttoi odottaa hyökkäyksen toista aaltoa. Puolustajan tontilta ylös noussut Janne Ruohola pamautti lujan laukauksen maalin yläkulmaan.

Ratkaisu jäi viime hetkille

Titaanit haki vimmatusti johto-osumaa ylivoimansa aikana, mutta liika into kostautui. Välittömästi jäähyn päättymisen jälkeen LeKi iskee, ja onnistuu erän ainoassa paikassaan. Marko Santasen soolon myötä lempääläläinen kiekkokuume nousi pykälällä.

LeKi yritti jäädyttää pelin keskialueelle. Säästeliäästi peluutettu nelosketjukin pääsi jäälle rikkomaan Titaanien peliä ja onnistui siinä hyvin.

Erän lopussa Titaanit pääsi kahdesti yrittämään tasoitusta ylivoimalla. Kotkalaisten mestaruus Suomi-sarjassa varmistui, kun Ruoholan laukaus kimposi päätylaudoituksesta Tomi Haapalalle, joka ujutti kiekon Alasen ohitse. Tasoitusosuma syntyi ajassa 59.39 kuuden kenttäpelaajan voimin.

Jatkoajalla Titaanien intensiivinen peli pakotti LeKi-nelikon virheisiin, mutta voitto-osumaa kotkalaiset eivät kyenneet viimeistelemään.

Jari Helteelle vaikeasta asemasta saavutettu piste oli mestaruuspokaalia tärkeämpää.

- Kyllähän voittopokaalit ovat aina positiivinen juttu, mutta olisin kyllä vaihtanut pokaalin jatkoaikamaaliin, jos valita voisi, Helle sanoi ja huokaisi helpotuksesta, kun jatkoerä oli normaalin viiden minuutin mittainen.

Jos LeKi olisi voittanut varsinaisella peliajalla olisi Suomi-sarjan voitostakamppailtu 20 minuutin jatkoaika ja mahdollinen rangaistuslaukauskisa päälle. Muutenkin tiivistahtisessa karsintasarjassa tälläinen tapa ratkaista mestaruuksia on enemmän kuin kyseenalaista.

Myös Jyrki Rantalalle piste maistui, vaikka enemmänkin olis voinut olla tarjolla.

- Jätkille iso kiitos siitä, että kokosivat itsensä kolmanteen erään.

Mestiksen karsintasarja saa todella herkullisen huipentuman. Viisi pistettä saalistaneet KOO-VEE ja LeKi kohtaavat toisensa Pirkanmaan derbyssa Lempäälässä ensi lauantaina. Jos tämä kohtaaminen ei pääty tasalukemiin varmistaa pinnan enemmän kerännyt Titaanit nousunsa voittamalla kotonaan FPS:n.

- Meille on hienot juhlat tarjolla lauantaina. Karsintapeleissä on ollut Kotkassa paljon yleisöä ja hyvä fiilis. Kyllä yleisön kannatuksesta saa ison avun, lähetti Helle terveisiä Titaanien kannattajille.