Sormet palaa – JYP-Akatemia on nyt todella kuuma

Mustelmia ja kolhuja ei säästelty. Siinä voittava resepti.
Kuva © Julia Heino, julia.heino@jatkoaika.com
LeKi sai vieraakseen kovavireisen JYP-Akatemian, joka jätti juuri jumbosijan taakseen ja aloitti runkosarjan loppukirinsä. Voittajasta ei ollut tällä kertaa epäselvyyttä, sillä ensimmäisen erän tehohetki riitti Akatemialle.

JYP-Akatemia jatkoi hyvää putkeaan kaatamalla Lempäälän Kisan puhtaasti 0-4 vieraissa. Viimeisistä neljästä pelistä on irronnut nyt kolme voittoa: LeKin lisäksi kärkipään TUTO ja Jukurit ovat saaneet todistaa jyväskyläläisten paremmuuden.

LeKi puolestaan jatkoi erikoista sarjaansa, kun jälleen omia päävastustajiaan vastaan peli kipsaantui ja kohtalon kello kilkatti pelin jälkeen mollissa. Ennakkoon kovempia vastustajia kyllä mäyräpaidat haastavat miehekkäästi, mutta tätä menoa häntäpää tulee ohi – ja kovaa.

Kisa jäi ensimmäistä kertaa kotonaan tällä kaudella nollille hyvin puolustanutta pikkuhurrikaania vastaan. Tuore hankinta, hyvään vireeseen äitynyt Dennis Saikkonen otti Mestis-uransa avausnollan, mutta kotijoukkue antoi sen tapahtua luvattoman helposti.

− Saikkosen nolla oli hieno suoritus. Olimme tänään uhrautuvaisia, pukukopista löytyy paljon jääpusseja ja mustelmia, jakoi omilleen tunnustusta Akatemian Jukka Ahvenjärvi.

Debyyttikauden vahdit loistivat

Vaikka numerot eivät sitä kerrokaan, haastoi LeKin maalivahti Lauri Rämö tosissaan Saikkosen kisassa ottelun parhaan vahdin osasta. Rämö debytoi Mestiksessä, kun hänet vaihdettiin kentälle ajassa 8.28. Pelin aloittanut Joonas Korpisalo päästi kolme takaiskua ensimmäiseen kymppiin, ja se riitti hänelle.

JYP-Akatemia aloitti terävästi. Ennen kolmannen minuutin täyttymistä Toni Niemi ja Atte Mäkinen ihmettelivät maalin edessä, kun Samu Markkula viimeisteli paraatipaikalta pahan merkkausvirheen seurauksena.

Vierailija iski kahdesti hetkeä myöhemmin. Seitsemännellä minuutilla Kalle Saramäki kumppaneineen avasi Kisa-puolustuksen kuin tonnikalapurkin. Kahdeksannella minuutilla Korpisalo tipautti kiekon eteensä, josta Valtteri Hotakainen kiitti, muttei sentään kumartanut, 0-3.

LeKi otti aikalisän jo 0-2-tilanteessa, ja kolmannen takaiskun jälkeen vaihtui maalivahti. Heti alkuun Rämö torjui Joonas Sammalmaan yrityksen ja jatkoi hyviä otteitaan läpi ottelun. Hermostuneisuuden hälvettyä Rämön veljeskunnan edustaja oli kuin kala vedessä.

Saikkonen toisessa päässä pääsi montaa astetta helpommalla, mutta ei oteta mitään pois hänen hienosta suorituksestaan. Sveitsiläinen nuori kiekonkoppari saapui Jyväskylään muutama viikko sitten ja on ottanut paikkansa joukkueen maalilta. Hän pysäytti muun muassa LeKin kolme vastaan yksi-hyökkäyksen, mutta yhtään gamesaveria nollapeliin ei tällä kertaa tarvittu.

− Ensimmäisessä erässä pelitempo ei riittänyt. Tehtiin kriittisillä alueille virheitä ja niistä tuli maaleja. Tietynlainen nöyryys puuttui, harmitteli LeKi-piiskuri Jarkko Glad.

Alivoimako paras tapa hyökätä?

Toiseen erään LeKi pyrki näyttämään kotiyleisölleen, ettei se ole niin huono, kun ensimmäinen erä antoi ymmärtää. Luistelu- ja taisteluvoima nousivat pykälän, ja hallinta siirtyi siniselle kotijoukkueelle – näennäisesti.

LeKi loi tukun puolittaisia paikkoja, muttei onnistunut viimeistelemään. Parhaat paikkansa se sai omien alivoimiensa aikana, kun hyökkäämään lähdettiin "kaikki tai ei mitään"-hengessä pelin ollessa jo lähes selvä.

Paikkoja alivoimalla siunaantui muun muassa Antti Hildénille, Nestori Lähteelle ja Jussi Pesoselle ilman mainittavaa menestystä.

Akatemia niksautti LeKin viimeisenkin niskanikaman lopullisesti pois paikaltaan tehden neljännen maalinsa hieman yli puolen välin ylittämisen jälkeen. Joose Antonen rikkoi Rämön nollan ja tappoi pelin lopullisesti.

Loppukiri jäi torsoksi

− Tämä on joukkuepeli, viiden äijän pitää toimia kentällä samaan aikaan, tänään meillä ei toiminut, Glad totesi.

Joukkueiden tehokkuudessa oli tänään jäätävä ero. Etenkin JYP-Akatemian kovavauhtinen ja hyväkätinen ykkösvitja maestronaan Hotakainen avustajinaan Markkula ja kultakypärä Riku Pitkänen oli vaikeasti pideltävissä.

Puolustuspäässä yllättäjä oli JYPin vasta 17-vuotias Sami Niku. Hän pelasi nöyrästi ja antoi helpot syötöt laadukkaasti. Hän ja muut JYP-pakit veivät 100-0 LeKin virkaveljiään. Etenkin ykkösnimet Niemi ja Miro Hovinen olivat välillä pahasti hukassa.

Vaikka Kisa hallitsikin prosentuaalisesti kahta viimeistä erää, ei se saanut mitään merkittävää aikaan. Lukemat olivat toisaalta liian rumat, mutta myös ansaitut. Loistavia otteita viime peleissä esittänyt Akatemia ansaitsi todella voittonsa.

LeKillä oli ottelussa pieni yleisökampansa, alle 13-vuotiaat lapset pääsivät ilmaiseksi. Ironista kyllä, tästä pelistä ei jäänyt paljoakaan kerrottavaa lempääläislapsille.

− 3-0 ja peli lähes tulkoon ohi, ei saatu tänään edes todellista takaa-ajoa käyntiin, jakoi Glad tunnustusta vastustajalle.

− Haettiin maalinteon tehokkuutta ja tänään paikoista saatiin maaleja. Tärkeä pointti oli, että joukkueen peli ei muuttunut hyvästä johdosta huolimatta, puheli tyytyväinen Ahvenjärvi.

LeKi yrittää ottaa pudotuspeliviivaa kiinni HCK:n vieraana keskiviikkona, jossa viimeksi tuli rumasti takkiin. JYP-Akatemia jatkaa pelejään heti lauantaina, kun sen kotiluolaan saapuu myös hyvävireinen Kiekko-Vantaa.