Kuin elokuvasta konsanaan

Olli Julkunen oli ottelun sankari hattutempullaan.
Kuva © Anette Naroma
TUTO ja KooKoo tarjosivat Kouvolassa dramaattisen kiekkoillan, kun KooKoo nousi neljän maalin tappioasemasta voittoon kotiyleisön siivittämänä lukemin 6-4 (0-1, 1-3, 5-0).

KooKoo oli ottelussa vahvempi osapuoli tasaviisikoin, mutta vaikeutti taakkaansa lukuisilla jäähyillä, joiden seurauksena TUTOn pääsi karkaamaan neljän maalin johtoon. KooKoo ei kuitenkaan luovuttanut ja kotiyleisö seisoi joukkueensa takana loppuun asti, mikä auttoi siivittämään kouvolalaisryhmän lopulta vaikeuksien kautta voitoon.

Maalipaikkoja ja vauhtia

Ottelu lähti käyntiin odotetun vauhdikkaissa merkeissä. Molemmille joukkueille siunaantui ensimmäisessä erässä loistavia maalintekopaikkoja, mutta maalivahdit ja tolpat olivat yritysten esteenä.

TUTO pääsi avaamaan maalihanat erän lopulla, kun KooKoo-puolustaja Julius Nyqvist hävisi kulmaväännön Tuukka Pulliaiselle. Pulliainen tarjoili kiekon keskustaan Aki Keinäselle, joka laukoi tarkan vedon ohi maalivahti Mikko Rämön. Tilannetta edelsi oranssimustien Pasi Salosen loistopaikka iskeä kiekko kaappiin toisessa päässä.

- Ensimmäisessä erässä TUTO antoi kovaa painetta 20 minuuttia. Pystyimme luomaan kyllä itse maalintekopaikkoja, mutta annoimme niitä myös vastustajalle aivan liikaa, harmitteli KooKoo-valmentaja Juha Juujärvi.

Ensimmäisen erän näkyvimpiin hahmoihin lukeutui kouvolalaisten puolustaja Matt Nickerson. Mies kilautti kiekon kerran tolppaan, antoi pari oivaa taklausta ja olisi ollut valmis lähtemään tappeluun Juha Virtasen kanssa.

TUTO karkasi jäähyshow'n turvin

Toiseen erään KooKoo tuli turkulaisia paremmin peliin sisään ja pakotti TUTO-valmentaja Juhani Tammisen käyttämään erän alussa aikalisänsä, kun oranssimustat hallitsivat kenttätapahtumia.

Aikalisän jälkeen TUTO sortui jäähyilyyn ja KooKoo pääsi hetken pyörittämään jopa 5-3-ylivoimaa, mutta kiekko ei löytänyt millään tietään maalivahti Tommi Virtasen selän taakse.

Kun KooKoolle ei maistunut ylivoimalla, niin TUTOlle maistui alivoimalla.

Entinen KooKoo-hyökkääjä Ville-Vesa Vainiola pääsi alivoimalla karkuun, minkä seurauksena Justin DaCosta joutui koukkaamaan rangaistuslaukauksen arvoisesti. Vainiola viimeisteli kylmänviileällä rystynostolla lukemiksi 0-2. Vainiolan läpiajoa edelsi kouvolalaisten kannalta äärettömän huono tuuri, sillä kiekko pomppasi Vainiolalle turkulaishyökkääjä Antti Virtasen pudottaneesta mailasta, eikä DaCosta saanut täten kiekkoon kunnon osumaa.

KooKoo kaivoi itselleen kahden maalin takaa-ajoasemassa syvempää kuoppaa lunastamalla kolme lippua kahden minuutin istunnoille. Kouvolalaisten jäähyjen aikana Derek Famularen ohjaus- ja Samu Pitkäsen survomismaali veivät turkulaiset jo neljän maalin karkumatkalle, ja Rämön oli aika tehdä tilaa maalinsuulla Kristian Järviselle.

- Jos se ei riitä, että meidän hyökkääjämme tekevät vastustajan maalivahdista sankarin, niin jos kaiken kukkuraksi tekee omasta maalivahdista surkean päästämällä ylivoimalla vastustajan läpi, ottamalla tyhmiä jäähyjä ja päästämällä kaveri hakkaamaan maalinedustasta 5-3-ylivoimalla kiekon häkkiin, niin kyllähän silloin täytyy jotain tehdä. Pelastimme sitten Rämö nöyryytykseltä. Järviseltä loistava sisääntulo ja tiedämme miehen olevan huippumaalivahti niin mikäs siinä, taustoitti Juujärvi maalivahdin vaihtoa.

Tilanteen ollessa 0-4 vieraille innostui myös Nickerson. Järkäle vei hyökkäyspäässä taklauksen loppuun, minkä jälkeen taklauksen vastaanottanut Janne Öfverström heitti pientä provokaatiota Nickersonille. Järkäleen tönäistessä Öfverströmiä tuomittiin parrakkaalle puolustajalle henkilökohtainen kymppi varsin heppoisin perustein.

KooKoo sai erän lopulla tärkeän maalin niin henkisen kantin kuin itseluottamuksenkin kannalta, kun Salonen punnersi ohi turkulaispuolustuksen maalille passaten kiekon Aatu Hämäläiselle, jolla oli helppo työ sivaltaa kiekko ohi betonimuurina toimineen Virtasen.

"Hockey is a momentum game"

KooKoo pääsi kolmannessa erässä pyörittämään ylivoimaa Kalle Maalahden istuessa toisen erän viimeisellä minuutilla ottamaa 2+2-minuuttista. Läpi runkosarjan ja pudotuspelien heikosti toiminut oranssimustien ylivoima sai tärkeän onnistumisen, kun Nick Dineen painoi Markus Västilän viivavedosta kimmonneen paluukiekon maaliin.

Maalista koko kotiyleisö heräsi henkiin ja siivitti kannustuksellaan kotijoukkuetta. Eipä aikaakaan, kun vahvasti tasaviisikoin pelannut KooKoo olikin jo tasoittanut neljän maalin takaa-ajourakan.

Ensiksi Jarno Lippojoki löysi syötöllään laidalla vapaana olleen Salosen, jonka tarkka etukulmalaukaus yllätti maalivahti Virtasen. Hetkeä myöhemmin Olli Julkunen pääsi jysäyttämään laukauksensa verkon perukoille nopean hyökkäyksen päätteeksi Timo-Pekka Heikkisen poikittaissyötöstä.

Kouvolan oranssimustat lisäsivät kotiyleisön voimalla vielä lisää vettä myllyyn ja pääsivät pyörittämään kahden miehen ylivoimaa. KooKoo käytti tässä vaiheessa oman aikalisänsä ja juoni ylivoimakuvionsa kuntoon. Koko hallin taputtaessa kouvolalaisryhmä pisti kiekon kaappiin, kun kahden miehen ylivoimaa ehti kulua vain viisi sekuntia. Santtu Huhtalan tyylipuhdas aloitusvoitto, Nyqvistin syöttö Julkuselle ja Julkusen armoton lämäri yläkulmaan oli valmentaja Juujärven kuvio, joka toimi juuri oikeassa paikassa.

- Meikäläisen aikalisiä on Kouvolassa varmaan vähän arvioitu pitkin kautta, että eivät oikein ole osuneet kohdilleen. Tänään osui meidän aikalisä aivan kohdilleen: piirretty kuvio yläpeltiin. Joskus paistaa aurinkokin risukasaan, velmuili Juujärvi.

TUTO haki lopussa tasoitusta ilman maalivahtia, mutta illan sankari Olli Julkunen iski tyhjään maaliin loppulukemiksi 6-4 illan kolmannella osumallaan ja kotiyleisö heitti hattunsa jäälle.

- Turussa me voitimme vain, koska maalivahti Tommi Virtanen oli sensaatiomaisen hyvä ja nelosketju teki sellaisen urotyön, jota harvoin nähdään. Tänään me pelasimme paremmin, mutta sitten tuli muutama paha jäähy. Kaikkein pahin mahdollinen oli tuo neljän minuutin jäähy, kun peli oli jo käsissä. Siitä sitten kaveri meni ohi niiden jäähyjen kautta, sadatteli TUTO-valmentaja Juhani Tamminen.

TUTOn ja KooKoon välinen jännittäväksi kääntynyt ottelusarja jatkuu Kupittaalla sunnuntaina.