Kouvolalaisten yli 10 vuoden odotus palkittiin – KooKoo finaaleihin

MESTIS / Raportti
Runsaslukuinen yleisö jaksoi kannustaa omiaan vielä pitkään ottelun jälkeenkin.
Kuva © Matti Lindholm
Vaikka uudesta vuodesta on jo aikaa pari kuukautta, tarjosi KooKoo tänään melkoisen ilotulituksen, kun Kouvolassa pelattiin välierien neljäs kohtaaminen. KooKoo voitti kamppailun peräti 10-1 (2-1)(4-0)(4-0), Nick Dineenin tehtyä 5 maalia ja Mikko Liukkosen sekä Aatu Hämäläisen tehtaillessa 1+4 mieheen.

Itse ottelu lähti käyntiin jopa nelituhatpäisen yleisön edessä varsin tasaisena ja kumpikin sai luotua muutamia tekopaikkoja, niissä kuitenkaan onnistumatta. KooKoo myös hukkasi yhden ylivoimatilaisuuden hätäilemällä syöttöjen kanssa ja olemalla muutenkin huolimaton.

TUTO Hockey ei kuitenkaan ollut huolimaton saadessaan ensimmäisen ylivoimatilaisuutensa. TUTO kerkesi pyörittämään ylivoimaansa vain noin minuutin, ennen kun Derek Famulare pääsi tälläämään turkulaiset 0-1 johtoon Arttu Niskakankaan syötöstä.

KooKoon saadessa toinen ylivoima, näytti peli jo paljon paremmalta. Kiekko liikkui sujuvasti mieheltä miehelle ja laukauksiakin kouvolalaiset sai reilusti. Lopulta kiekko löysi tiensä TUTO-maalivahti Tommi Virtasen selän taakse, kun Santtu Huhtala haistoi torjunnasta tippuneen kiekon ja pääsi tyrkkäämään sen maalin perukoille.

Maalin jälkeen mustaoranssit saivat pelin pienoiseen hallintaan ja saivat pidempiä pyörityksia TUTOn päätyyn. Pyöritykset eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta ja lopulta peli kääntyi koko ajan tasaisemmaksi ja tasaisemmaksi. Lopulta yhden pyörityksen päätteeksi KooKoo-hyökkääjä Pasi Salonen päätti itse ottaa ratkaisijan viittaa harteilleen ja rynnisti kulmasta maalille, ujuttaen kiekon Virtasen jalkovälistä maaliin.

– Ensinnäkin minä haluan kiittää TUTOa, huikea joukkue, aloitti KooKoo-päävalmentaja Juha Juujärvi.

– Jos minä menen vähän historiaan, niin kuin kollega tahtoo aina mennä, niin reilu kymmenkunta vuotta sitten olin nuorena Kärppä-valmentajana kuuntelemassa kun Tami kertoi, miten 1-2-2-ohjauspeli toimii ja niin kuin näitte niin 1-2-2-ohjauspeli toimi tänään aika hyvin. Maila ulos, perse alas ja töitä. Ja meikäläinen imi oppia, varmaan osaltaan sen takia olen Mestis-valmentaja tällä hetkellä ja jonkun tason voittava Mestis-valmentaja. Kiitoksia Tamille siitä, pyöritteli Juha Juujärvi.

– Joo, minä onnittelen KooKoota ja kollegaa sarjavoitosta ja erityisesti onnittelen kahta minun ystävääni Jouni Frimodigiä ja Jokke Oinosta, minä tiedän, että nämä veljet on paikallisen kiekkoilun eteen antanut sielunsa, sekä rahaa ja aikaa ja kaikkea mahdollista. Kiekkomiehenä minä olen iloinen että minun ystävät saa sitten jotain takaisinkin, minä luulen ettei moneen vuoteen ole saanut. Sitten palkkasivat nuoren Juujärven ja saivat ja viisaasta päätöksestä tulee takaisinkin, Juhani Tamminen iloitsi ystäviensä puolesta.

- Minusta täällä on loistavaa kulttuuri, minä olin tuossa puolivuotta aika läheltä katsomassa, täällä halli on, meidän hallin jälkeen, tämän sarjan toiseksi hienoin ja täällä on puitteet kunnossa. Muistan jo vanhana TPS-valmentajana, että täällä pelattiin myös liigaa. Ja toivon, että nämä veljet jaksavat tämän maalin myös pitää, koska sen enempää sulkaa nostamatta, tässä istuu äijä, joka on pitänyt nämä sarjat auki. Että pelataa jostain muustakin kun pahviviiristä, Tamminen analysoi.

Nick Dineen-show

Toinen erä käynnistyi jokseenkin uneliaissa merkeissä. Pelaaminen oli puolin ja toisin melkoista tervan juontia, eikä kumpikaan päässyt parhaimmille vetosektoreille.

Ajassa 27:22 alkoi kuitenkin KooKoon jenkkivahvistuksen Nick Dineenin esittämä show. Ottelun ensimmäisensä mies teki komealla rannelaukauksella, kun Aatu Hämäläinen tarjoili kiekon b-pisteiden väliin. Samassa ajassa myös TUTO-puolustaja Marlo Koponen riehui itselleen kaksi henkilökohtaista 10 minuutin käytösrangaistusta ja joutui suihkuun viilentymään.

Tämä myös sekoitti TUTOn peliä ja pelaajat rupesivat ottamaan tyhmiä jäähyjä, joista yksi kostautuikin heti. Jos KooKoon ylivoima ei ensimmäisellään onnistunut, niin nyt se onnistui erinomaisesti, kun se pääsi pyörittämään kahden miehen ylivoimaa. Eikä kestänyt kauaakaan kun KooKoon kokenut kehäkettu Mikko Liukkonen löysi Nick Dineenin lavan oivalla lättysyötöllään ja yhdysvaltalainen sai lyödä illan toisensa.

Ja kun turkulaisten hermot pettivät tämän jälkeen lopullisesti, pääsi KooKoo paria minuuttia myöhemmin pyörittämään jälleen kahden miehen ylivoimaa. Eikä taaskaan mennyt aikaakaan, kun Liukkonen syötti ensin Julius Nyqvistille, jonka lähettämän laukauksen irtokiekon Nick Dineen iski sisään. Yhdysvaltalaissentteri teki siis puhtaan hattutempun noin viiteen minuuttiin.

Paria minuuttia myöhemmin Aatu Hämäläinen sai kunnian tehdä lähes identtisen maalin, kuin Dineenin ensimmäinen. Kiekko pomppi muutaman pelaajan kautta Hämäläisen lapaan b-pisteiden väliin, josta juuri 26-vuotis syntymäpäiviään viettänyt suonenjokelainen ampui kiekon kylmän rauhallisesti verkon perukoille.

– Luonne joukkueen sisällä, johtajuus tiukassa paikassa tässä sarjassa, ilman [Kristian] Järvisen gamesaveria tilanne olisi ollut 5-0 toisessa pelissä ja kuka tietää olisiko ikinä noustu siitä suosta, mutta ainakin pelattaisi todennäköisesti vielä tätä sarjaa, Juujärvi pohdiskeli.

– Se kertoo joukkueen vahvuudesta, 2. maalivahti tulee kylmiltään ja torjuu hyvin, sen jälkeen Julkunen otti joukkueen reppuselkään ja loppu on historiaa siinä pelissä. Ja tämä peli, 3-1- voitot, ei tässä sen enempää, mut kyllähän se aikamoinen show oli. Täytyy muistaa, että me pelattiin käytännössä ylivoimalla sen jälkeen kun peli oli ratkennut ja herrat laitto kiekkoa verkkoon, hieno niin, Juujärvi iloitsi pelaajistaan.

– Meidän veljet antoi kaikkensa. Minulla on vaativa pelitapa ja minulla on kova vaatimustaso, sen takia tämä perussarja nousi tuolta Niukkasen ja Makkosen ajasta 1,20:stä pistekeskiarvosta tuonne 1,85:een. Kulutettiin se sama kolmesataa tuhatta euroa. Sitten tuli tuolla länsirannikolla semmoinen flunssa-aalto, joka ei ikävä kyllä jättänyt meidän jengiä väliin ja kun meillä on tuolla kuusi äijää työelämässä, eikä pääse päivisin treenaamaan ja muina Mestis-aikoina minulla on mahdollisuus harjoitella päivällä, äijät on sitten saanut vähän huilata iltapäivällä. Niin nyt meillä on kaikki satsattava tuohon 16:40 alkavaan harjoitukseen ja tulee se päivä kun se rupee näkymään. jSe toki olisi vielä ollut kontrollissa, harmitteli Juhani Tamminen.

– Mutta sitten tuli tuo koko länsirannikon yli pyyhkäissyt flunssa-aalto. En minä siitä mitään ruvennut parkumaan, mutta joku kysyi että miksi se meni niin, niin se on urheilussa helvetin yksinkertaista, että kun bensa loppuu niin sitten on pirun vaikea ajaa. Joku automies tietää miltä se tuntuu kun jää maantien varteen kun se gasoliini loppuu, Tamminen jatkoi.

Shown loppulyönnit

Kolmanteen erään lähdettäessä TUTO vaihtoi maalivahtia ja maaliin luisteli nuori Tomas Kral. Erä alkoi vahvasti TUTOn hallinnassa, eikä KooKoo päässyt välillä edes pois omalta alueelta. KooKoo rupesikin vain roiskimaan kiekkoa pitkäksi ja pois omalta puolustusalueelta. TUTO pakotti KooKoon jäähyihin, mutta ei saanut niistä haluamaansa tulosta.

Ja kun TUTO ei onnistunut, ottivat he itse jäähyt, josta KooKoo sitten pääsi jälleen pyörittämään kahden miehen ylivoimaa. Lopulta kiekko löysi taas tiensä Dineenin lavasta maaliin, parin minuutin pyörityksen jälkeen. Samassa ajassa Anrei Hakulinen kertoi tuomarille oman näkemyksen asiasta ja kuittasi siitä itselleen henkilökohtaisen käytösrangaistuksen.

Noin minuutin päästä maalista ottelussa nähtiin ikävä tilanne, kun TUTOn puolustaja Lauri Kärmeniemi ajoi KooKoon pelaajan pahannäköisesti laitaa vasten. Kärmeniemi tuli tilanteeseen ulkopuolisena ja töytäisi KooKoon pelaajan selkäpuolelta päin laitaa. Kärmeniemi lensi tilanteen seurauksena ulos ja pienet mähinät ottaneet Jussi Nättinen ja Mikael Aaltonen kuittasivat 2+10-minuuttiset mieheen.

KooKoo pääsi siis jo neljännen kerran ottelussa pyörittämään peliä viidellä kolmea vastaan ja jälleen kerran se tuotti tulosta. Kun kerran yhdellä miehellä osuu, niin miksi ei sitten käyttäisi tilannetta hyväksi. Nick Dineen siis lapio kiekon Kralin selän taakse ja teki samalla Mestis-pudotuspelihistoriaa tehden viisi maalia yhteen otteluun.

KooKoo teki vielä kaksi maalia, kun ensin Mikko Liukkonen teki maalin Aatu Hämäläisen komeasta syötöstä ja hetki tämän jälkeen Timo-Pekka Heikkinen sai kaunistella lukemat ja rikkoa samalla 10 maalin rajan.

– Semmoinen niin kuin suorittaminen pelaajilla, yrität täysillä, pidät pään kylmänä. Kovasti sitä tässä sarjassa koeteltii, niin kuin kuuluukin playoffeissa, mentaalinen sodankäynti on kovaa. Nickerson loistavaa esimerkkiä siitä, miten kauden aikana mies on ottanut joukkueen arvomaailman omakseen ja pelaa joukkueen arvoille ja sitä kautta auttaa joukkuetta, kiitteli Juujärvi järkälepuolustajaansa.

– Niin kuin minä sanoin, että minä olen joka päivä ollut mukana ja sitten kun rupeaa kaasu loppumaan niin se loppuu. Sen pelin (perjantain KooKoo-TUTO-ottelu) minä oisin kolmella aikalisällä hoitanut, käytössä vaan ei ole kuin yksi, Tamminen pyöritteli.

– Siinä se oikeastaan päällimmäisenä on. Ehkä lintu-vertausta voisin sen verran lainata, minä en ota kantaa, mitä TUTOlle on tapahtunu, mutta tämä minun joukkue on tällä kaudella meinannut kyllä tukehtua meidän videosulkeisiin ja luistelutreeneihin. Se on meinannut karata jonku verran käsistäkin, ehkä se on paskonut mun käsillekkin tietyissä tilanteissa, kotipeleissä syksyllä. Mutta sen voi sanoa, että tällä hetkellä se lentää ja lentää kyllä ihan ansaitusti ja on helvetin nälkänen. Antaa poikien painaa menemään vaan, mä koitan pitää tässä jalat maan pinnalla, Juujärvi pyöritteli osittain joukkueen mennyttä kautta.

– Vielä kerran Jouni Frimodig ja Jokke Oinonen, chapeau (hatun nosto) sano ranskalainen. Tsemppiä KooKoolle finaaleihin, Tamminen päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle