Terävämpi KooKoo otti vääntövoiton

Hieman alavireisesti kauden aloittaneet Sport ja KooKoo tarjosivat kohtalaisen tasokkaan, mutta melko ympäripyöreän Mestis-ottelun lauantaina Kouvolassa. Viime kevään välierien tapaan oli KooKoo perjantaina hitusen liikkuvampi ja terävämpi, joten pisteet jäivät ansaitusti Kouvolaan.

Ottelun ensimmäiset vaihdot pelattiin tasapäisesti, mutta KooKoo alkoi
saada otetta pelistä muutaman minuutin jälkeen. Mikko Kinnusen nousun ja
Jari Keltasen Mikko Mattilalle pelaaman avopaikan selvitti kuitenkin
Sportin maalinsuulla neljännen pelinsä pelannut Håkan Danielsson.

KooKoon pyöritys vain kiihtyi, kun Sportin Janis Spruktsille
vihellettiin helpohkosti kaksiminuuttinen. Reino Soijärvi järjesti
takavipillään tilaa Timo Nurmbergille, joka kaarteli aikansa ja syötti
sitten takakulmalle hiipineelle Ossi Louhivaaralle. Avausmaalien
erikoismies Louhivaaran laukaus ei täysin onnistunut, mutta koko Sport-puolustus

syötöllä Mikko Mannerin. Manner nousi laidasta maalille, harhautti
Heikkisen ja tasoitti taukolukemiksi 1-1.

Toiko Sport maalituomarin mukanaan?

Toisen erän alussa Sport oli siirtyä johtoon. Heti ensimmäisellä
minuutilla tulleen ylivoiman aikana Jussi Heikkinen nousi kiekon kanssa siniviivalta maalille, harhautti pitkälle vastaan tulleen Sami Heikkisen ja syötti
kiekon maalin eteen. Maali oli pitkään tyhjillään, mutta KooKoon
alivoimanelikko sai estettyä Sportin laukaukset.

Sport vei ottelua muutaman minuutin toisen erän alussa, mutta erän
puoliväliin mennessä kenttätapahtumat tasoittuivat. Varsin tylsän
alkupuoliskon huipputapahtuma oli Sami Heikkisen soolosuoritus, jossa
kokenut vahti pysäytti päätyyn tulleen purkukiekon heittäytymällä
mahalleen ja ojentamalla mailansa kiekon tielle.

Toisesta komeasta yksilösuorituksesta vastasi Jari Keltanen, joka lähti
pitkän vaihdon päätteeksi polkemaan kiekon kanssa kohti Sportin maalia.
Kun vastassa oli yhtä maitohappoinen pakki, päätti Keltanen yrittää
loppuun asti. Tuloksena hieno nousu maalille ja upea vippaus rystyltä
ylänurkkaan - mutta tuomariston mielestä ei maaliin asti. Verkko heilahti,
eikä rautojen kilahdusta kuulunut, joten todennäköisesti kiekko kävi
maalissa. Maalituomari ei kuitenkaan sytyttänyt punalamppua, eikä
tuomaristo kotiyleisön tyrmistykseksi hyväksynyt maalia.

Erä jatkui tasaisena, mutta ennen taukoa rouva Fortuna muisti KooKoota. Timo Nurmberg pääsi taas kerran pyörittämään ylivoimaa ja tarjoili vetopaikan siniviivalla päivystäneelle Tony Grönroosille. Tämän jäänuoliainen suuntautui ainakin puoli metriä ohi maalin, mutta kimposi Sport-pakkien kanssa maalin kulmalla pystypainia käyneen Tatu Katteluksen luistimesta verkkoon.

3-1 syntyi heti seuraavasta vaihdosta. Mikko Kinnunen nousi kiekon kanssa laitaa pitkin, pääsi maalin taakse ja antoi syötön maalin edessä seisseelle Tomi Lindforsille, joka tyrkkäsi kiekon Danielssonin patjojen välistä maaliin. Sportin pakit olivat kyllä paikalla, mutta eivät puuttuneet tarpeeksi jämerästi Lindforsin tekemisiin. Alkukauden näkyvimpiin KooKoo-hahmoihin kuulunut Lindfors viimeisteli avausmaalinsa kukkopaidassa, ja tuuletus oli sen mukainen.

Salminen katkaisi loppukirin

Kolmas erä oli tarkkaa peliä, jota KooKoo hallitsi lievästi. Sport oli huolestuttavan aseeton hyökkäyspäässä, mutta ei KooKookaan enää ollut kovin kiinnostunut hyökkäyspelistä vaan keskittyi varjelemaan kahden maalin johtoaan.

Haukotuttavaan erään syntyi kunnon takaa-ajon tunnelmaa vasta 15. peliminuutilla, kun Kristian Hjerpe karisti kulmapyörityksessä KooKoon mustapaidat kannoiltaan ja syötti b-pisteiden väliin hiipineelle Mikko Ilkalle. Ilkka ampui komean lämärin aivan yläputken alle, ja peli oli 3-2.

Sport sai kavennuksesta lisää virtaa, mutta takaa-ajon esti viime kädessä päätuomari Teemu Salminen. Yleisön välillä hymähtelemään, välillä kuumenemaan saanut raitapaita tuomitsi Sportille viimeisen kuuden minuutin aikana kaksi melko helpon oloista kaksiminuuttista, eivätkä vaasalaiset kyenneet enää kunnon loppukiriin. Danielsson otettiin pariksikymmeneksi sekunniksi pois, mutta yhtään kunnon hyökkäystä ei kuudella kenttäpelaajalla ehditty tehdä.

Valmentajat tyytyväisiä näkemäänsä

KooKoon valmentaja Reijo Mansikka oli ottelun jälkeen hyvillä mielin. Sekä oman joukkueen esitys että koko ottelu saivat KooKoo-luotsilta tiiviin arvion ”hyvä”. Mansikka myönsi onnen olleen KooKoon puolella maalitilanteissa.

Sportin Arto Sirviö otti tappion rauhallisesti, ja kehui KooKoo-pelejä mukaviksi pelata.

- Tällaisia tasaisia vääntöjä nämä ovat aina. Meillä tökki tällä kertaa maalinteko, vaikka pääsimmekin ajoittain kontrolloimaan peliä.

Ottelun lopussa isoon rooliin noussutta päätuomari Teemu Salmista Sirviö arvioi sivistyneen pidättyväisesti. Hän tyytyi toivomaan, että tuomari olisi viheltänyt viimeisillä minuuteilla koukut pois tasapuolisesti.

Kaikesta huolimatta ansaittu voitto

KooKoon ja Sportin ottelu oli melko hyvätasoista Mestis-kiekkoa, vaikka tarkka peli ei yleisöä hellinytkään. KooKoo oli etenkin ensimmäisessä ja kolmannessa erässä aktiivisempi ja hyökkäyksissään terävämpi, joten voiton otti oikea joukkue. Sportin hyökkäyspeliä leimasi mielikuvituksettomuus: taitava pelinrakentaja puuttuu, eikä keneltäkään löytynyt jalkoja KooKoon puolustuksen avaamiseen nopeudella. Niinpä hyökkäyspeli tarkoittikin lähinnä kiekon lyömistä ristikulmaan.

KooKoon näkyvin pelaaja oli komeasti peliä rakentanut Timo Nurmberg. Syöttöpörssin kärkipaikkaansa vahvistaneen Nurmbergin pelaaminen oli etenkin ylivoimalla välillä melkoista runoutta, ja syöttökoneena mies tuo mieleen Chaplinin ”Nykyajasta” tutun automaatin. Kaiken kaikkiaan KooKoon hyökkäys on hyvin tasainen. Nelosketjua myöten kaikki saivat luotua paikkoja Sportin maalin suulle.

Maalivahti Sami Heikkinen onnistui mainiosti paikkaamaan Carl Grahnia, eikä puolustuksestakaan löydy juuri moitteen sijaa muualta kuin neloskentästä, jota vastaan Sport teki molemmat maalinsa.

Sportin hyökkäyspää oli tasainen, mutta melko vaisu. Pasi Pieninkeroinen pohjusti hienosti ensimmäisen ja Kristian Hjerpe toisen maalin, mutta muuten maineteot jäivät vähiin. Latvialaiset väläyttelivät, mutta tehoja ei löytynyt.

Håkan Danielsson onnistui Sportin maalin suulla hyvin, etenkin ensimmäisen erän tiukoista lukemista vaasalaiset saavat kiittää paljolti häntä. Puolustuksessa paras oli Mikko Ilkka, joka teki komean maalin ja pelasi omassa päässä ilman suuria erheitä.

Päätuomari Teemu Salminen vihelsi jäähyjä lähinnä kaatumisten näyttävyyden ja yleisön reaktioiden perusteella, mutta linja oli tasapuolisen yllätyksellinen molemmille. Sport kärsi lopun koukkausjäähyistä, mutta toisaalta toisessa erässä vaasalaisten mailapeliin olisi voinut puuttua tiukemminkin.