Härkönen masensi KooKoon

Kouvolalaisyleisö joutui kaivelemaan kognitiivisen muistin lokeroistaan tappion tunteen, kun Sport vei pisteet mukanaan länsirannikolle 2-5 (0-1, 1-0, 1-4) voitolla. Vieraiden voiton takeena oli Marko Härkönen, joka oli kiekon tiellä 37 kertaa. Päätuomari Tommy Grönlund lisäsi jo valmiiksi viihdyttävän pelin viihdearvoa lukuisilla tulkinnanvaraisilla ratkaisuillaan.

Sport aloitti ottelun huomattavasti kärkijoukkue KooKoota vahvemmin luoden useita maalipaikkoja. Kotijoukkueelle sen sijaan tuotti vaikeuksia saada jalkoihin riittävästi liikettä, jotta kiekko olisi saatu edes hyökkäysalueelle. Ensimmäisen laukauksensakin KooKoo sai aikaiseksi vasta ottelun seitsemännen peliminuutin käynnistyttyä. Koko erän laukauset olivat Sportin hyväksi 12-6.

Ensimmäisen erän ainoasta maalista vastasi Sportin Lukko-laina Markus Jämsä ajassa 13.25. Laidalta noussut laituri ohitti KooKoon maalia vartioineen Carl Grahnin tarkalla alanurkkalaukauksella. Tappioasemaan jouduttuaan KooKoo heräsi peliin mukaan, ja hallitsikin lähes koko loppuerän - ainakin näennäisesti.

Kotijoukkueen lisättyä vauhtia vaasalaispelaajat turvautuivat lukuisia kertoja voimakkaaseen mailahäirintään, mutta päätuomari Tommy Grönlund vihelsi matsin ensimmäisen jäähyn vasta ajassa 17.53, ja senkin KooKoolle. Jo muutaman kerran poikittaista mailaa maistamaan ehtinyt Timo Nurmberg antoi vastustajalle samalla mitalla, taklaten kyynärpää ylhäällä. Grönlund palkitisi tempun 2+10-mallia olleella rangaistuksella.

Sportin ylivoimasta ei kuitenkaan sen valmiimpaa tullut, ja kouvolalaiset olivatkin karata jo pariin otteeseen alivoimahyökkäykseen. Sport pysäytti kuitenkin yritykset kahvaten, eikä Grönlund viheltänyt jäähyä ennenkuin ajassa 19.16 kun KooKoon hyökkääjä pisti kaatumiseensa filmiä matkaan.

KooKoo saa harjoitella ylivoimaa

Tatu Backmanin jäähyä jäi toiseen erään jäljelle vielä lähes puolitoista minuuttia. Laukausken KooKoo sai aikaiseksi kuitenkin vasta ylivoimansa viimeisellä sekunnilla, ja senkin Marko Härkönen torjui helposti. Sportin toinen jäähy tuli kuitenkin melkein heti perään uha Mattilan jouduttua boksiin ajassa 21.53. Markus Jämsä sai hyvällä pelillään kulutettua ylivoima-aikaa KooKoolta noin puolen minuutin verran, mutta kun joukkue lopulta alueelle pääsi, oli tasoitusmaali lähellä moneen otteeseen. Eteensä kiekkoja tiputellut Härkönen selvitti kuitenkin vedot.

Tatu Backman sai yhden harvoista Sportin tilanteista tässä erässä, kun hän kuuden minuutin paikkeilla pääsi avopaikkaan. Backmanin veto kolahti kuitenkin päätypleksiin. Ajassa 27.22 Grönlund määräsi vaasalaisen jälleen jäähyaitioon, kun Kalle Mattila koukki Reino Soijärven nurin kesken KooKoon painostuksen. Nyt KooKoon ylivoima tuotti jo tulostakin. Härkönen pudotti vedon eteensä, ja paikalla oli kärppänä kaksi kouvolalaista joista maalinsurvojaksi merkittiin Simo Mälkiä ajassa 28.09. Sportin pelaajat protestoivat hivenen maalin syntyä, sillä KooKoon pelaaja oli käväissyt maalialueella hetkeä ennen maalia.

Tasoitus antoi uutta virtaa isännille, jotka aloittivat hurjan pyörityksen. Avausmaalin syöttäneen Jarno Kososen oli lähes pakko koukata kouvolalaispelaaja nurin maalin takana kakkosen arvoisesti, sillä niin paljon miesten liikkeessä oli eroa. Härkönen oli aikamoisessa pommituksessa jälleen, mutta esti lisämaalit tuurilla ja taidolla. Vähitellen tempo rauhoittui hivenen, ja seuraavat maalipaikat tulivat vasta viitisen minuuttia myöhemmin. Antti Hilden ja Ossi Louhivaara esittelivät hienot harhautukset peräkanaa, mutta kumpikaan ei pystynyt käyttämään taidonnäytteitään hyväksi niin, että olisivat saaneet toimitettua kiekon maalille.

Ylivoimalle KooKoo pääsi erässä jo viidennen kerran ajassa 36.45, kun Tatu Kattelus kompuroi keskialueella. Ensimmäisen yv-minuutin aikana Härkösellä riitti jälleen töitä. Varsinainen paraatipelastus nähtiin, kun Mikko Mattila latasi kiekon suoraan syötöstä noin metrin päästä kohti maalia, mutta Härkönen kääntyi, ja kiekko pomppasi sivummalle hänen luistimestaan. Kakkosen jälkimmäinen minuutti olikin aikamoista tuherrusta.

Erän viimeisellä minuutilla Sportin toinen Lukko-laina Hermanni Vidman pääsi karkaamaan läpiajoon, mutta laukoi yllättäen heti siniviivan ylitettyään. Toisessa päässä Mikko Kinnusella oli täysin avoin paikka siirtää isännät johtoon, mutta mies ei saanut lapaansa sattumaan kunnolla poikittaissyöttöön takatolpalle. Toisessa erässä maalivahdin torjuntaluvut olivat lähes käänteiset ensimmäiseen nähden: Grahn 5, Härkönen 16.

KooKoo vääntää, Sport kuittaa

Päätöserän pääsi aloittamaan yliovimalla Sport, kun KooKoo oli saanut puolisen minuuttia ennen taukosummeria kakkosen väärästä vaihdosta. Grahn joutui puuttumaan peliin pari kertaa, mutta torjui maskittomat vedot helposti patjoillaan. Toisessa päässä Härkönen venyi upeasti, kun Ossi Louhivaara karvasi itsensä läpiajoon alivoiman viimeisillä sekunneilla.

Ajassa 42.34 KooKoon Teppo Liukkonen otti turhan, tosin aika köykäisesti tuomarin "linjaan" suhteutettuna vihelletyn, kakkosen kampituksesta. Sport käytti paikkansa hyväkseen. KooKoon alivoimanelikko piti kiekon kaukana omalta alueeltaan lähes puolitoista minuuttia, mutta vaasalaiset iskivät erän ensimmäisestä tilanteestaan. Grahn torjui kaksi Hildenin vetoa eteensä, josta Kalle Mattila siirsi kiekon lopulta verkon perukoille ajassa 44.06.

Johtoasemaan siirryttyään Sport pyrki jäädyttämään pelin, ja onnistuikin siinä hyvin. KooKoon hyökkäyskiä oli aina vastaanottamassa täysi viisikko. Voittomaalin Sport teki erän toisesta varsinaisesta tilanteestaan tuomari Grönlundin avustuksella ajassa 50.01. Kouvolalaispuolustaja J-P Holopainen teki oman maalin takana kiekollisena käännöksen, jonka jälkeen Sport-hyökkääjä veti kylmästi mieheltä jalat alta tuomarin silmien alla. Pilli soi kuitenkin vasta keskialoituksen merkiksi, kun Hermanni Vidman nosti maalin eteen pelatun kiekon yli Grahnin.

Grönlund yritti ilmeisestikin paikata edellistä maaliaan viheltämällä heti perään jäähyaitioon Sportin Nicklas Fogströmin heppoisin perustein. KooKoo nousikin vielä peliin mukaan hetkeksi, kun Tony Grönroosin veto sujahti viivalta sukkana sisään. Rangaistusta ehti kulua neljäkymmentä sekuntia. Heti seuraavassa vaihdossa KooKoo pääsi vetämään kohti Härköstä kolme kertaa aivan kosketusetäisyydeltä, ja Sportin luotsi Kenneth Westerback kutsuikin joukkonsa käskyjenjaolle.

Aikalisä ei ainakaan heti rauhoittanut vieraiden peliä, sillä Kosonen joutui hetipikaa jäähylle, jouduttuaan koukkimaan läpi pyrkineen Mikko Kinnusen nurin. Vesa Myllyahon mailanhuitaisu Simo Mälkiän naamaan jäi tuomarilta huomaamatta samassa tilanteessa. Ylivoima ei kuitenkaan tuottanut kotijoukkueelle edes tilanteenpoikasia, ja Kalle Mattila ratkaisi pelin pian jäähyn päätyttyä. Mattila nousi rauhassa laidalta maalille kouvolalaispuolustajien ihaillessa aivan väärällä laidalla, taklasi maalivahdin ja lirutti kiekon hallitusti tolpan vierestä sisään.

KooKoo otti sekin reilu kolme minuuttia ennen päätössummeria aikalisän ja luistelutti Grahnin vaihtoon. Viiden hyökkääjän ja yhden pakin erikoiskenttä saikin jonkinverran painetta aikaan, mutta maalinteossa onnistui vain keskialueen irtokiekon tyhjän maalin keskelle toimittanut Hilden, joka keräsi ottelussa tehot 1+2.

Härkönen torjui erinomaisesti

Vierasjoukkueen paras pelaaja oli pienikokoinen maalivahti Marko Härkönen. Toki Härkönen sylki kiekkoja eteensä erittäin vaarallisesti, mutta onnistui siitäkin huolimatta estämään KooKoo-hyökkääjien maalinteon ja piti joukkuettaan pystyssä toisessa erässä. KooKoon Carl Grahn puolestaan esitti tärkeitä torjuntoja ensimmäisessä erässä, mutta joutui antautumaan viimeisen kahdenkymmenen minuutin aikana kolmesti. Hyökkäyspäässä molemmilta joukkueilta parasta esittivät kakkoskentälliset. Sportista erottui edukseen myös monet tilanteet taktisesti viisaasti pelannut Markus Jämsä, jonka loppukauden seura ratkennee lähipäivinä. Patrick Westerback oli hyvin näkymätön, eikä KooKoon Timo Nurmbergaan esittänyt parastaan.

Kenneth Westerback oli erittäin tyytyväinen pisteisiin:

-Tämä oli meille erittäin tärkeä voitto. Joukku teki hyvin töitä, ja kaksi pistettä tulivat hyvällä kokonaisuudella. Härkönen oli loistava. Jostain syystä meillä kulkee paremmin vieraissa kuin kotona, hän sanoi.

Vaikka tappio ei Reijo Mansikkaa miellyttänytkään, ei hän hyvätasoisesta ottelusta kovin tyytymätönkään ollut.

-Ei tuossa mitään isompaa ollut, huonommillakin esityksillä olemme tällä kaudella kaksi pisttetä saaneet. Vastustaja oli tänään hyvä, karvasi vahvasti ja meidän kiekollinen peli oli puolestaan huolimatonta. Emme ehkä olleet aivan niin valmiita kuin olisi pitänyt olla, sillä Sport oli latautunut erittäin hyvin. Numerot harmittavat, mutta en hirveän pettynyt ole. Maalinteko on vaikeaa, ja viisi päästettyä on liikaa, mutta olihan tämä loistavaa viihdettä, Mansikka summasi.

Tommy Grönlund saa ottelusta risuja. Westerbackkin harmitteli luokatonta tuomaityöskentelyä ottelun jälkeen. Muuten hyvätasoiseen ja vauhdikkaaseen otteluun ilmaantui tuomarilinjan salliessa moisen turhan paljon koukkimista ja repimistä puolin jos toisin. Toisinaan Grönlund vihelsi niitä, useimmiten ei. Sportin kolmanteen maaliin johtanut tilanne oli ainakin katsomotuomarien mielestä selvääkin selvempi kamppi.