Ensimmäisen erän vauhti riitti KooKoolle

KooKoon voittokulku sai jatkoa kun KalPa kaatui lukemin 4-2 (2-0, 1-1, 1-1). Myös Ossi Louhivaaran maaliputki sai jatkoa - tänään syntyi kolmas maali kolmannessa pelissä. Kotijoukkueen kovan alun jälkeen ote siirtyi savolaisille, joiden kannalta aika kuitenkin loppui kesken.

Ensimmäisessä erässä KooKoo pelasi iloista ja energistä peliä, jossa vauhtia ja taklauksia riitti. Vielä avausminuutin aikana kiekkoa kuljetettiin kumpaankin päähän, mutta sen jälkeen pelin hallinta siirtyi selvästi kotijoukkueelle. Maalivahtien torjuntamäärät, 10-10, eivät kuvasta kenttätapahtumia. KalPa oli pakotettu harrastamaan "pitkä päätyyn ja perään" -taktiikkaa oikeastaan koko erän ajan.

Reilun viiden minuutin pelin jälkeen KooKoon avausmaali oli lähellä kakkoskentän hienon kuvion jälkeen. KalPa-vahti Juha Kauhanen venyi kuitenkin Mikko Kinnusen vedon eteen upeasti. Jälkitilanteesta Saku Kekäläinen huitoi kuitenkin itsensä kakkoselle, ja isäntien painostus jatkui entistä hurjempana. Tosin; ensimmäisen paikan sai alivoimajoukkue, joka hukkasi sen kuitenkin turhaan aikailuun. Viivamies J-P Holopaisen vedoissa ei ollut tuuria mukana: ensimmäinen yritys avopaikasta sujahti sivuverkkoon ja toinen, hirmutykki, maalin ohi.

Ylivoimamaali oli lähinnä hetkeä myöhemmin, kun Mikko Mattila ohjasi Simo Mälkiän vedon tolppaan. Juuri kun kuuluttaja oli ehtinyt aloittaa "Joukkueet tasalukuisia" -kuulutuksensa, iski KooKoo. Tomi Lindforsin syöttö löysi maalin edestä Ossi Louhivaaran joka siirsi kiekon reppuun. Louhivaara on pelannut nyt kolme Mestis-ottelua, ja onnistunut tekemään maalin niistä jokaisessa.

Reino Soijärvi otti turhan jäähyn koukkaamisesta ajassa 9.13 ja KalPalle tarjoutui mahdollisuus pakkopeliin. Valmentaja Mika Pieniniemi huusi vaihtoaitiosta "Liikkuu, liikkuu", mutta kuopiolaiset eivät liikkuneet. Kiekkoa ei taidettu kaksiminuuuttisen aikana saada edes hyökkäysalueelle. KooKoo iski jälleen pian jäähyn päätyttyä, ajassa 11.21. Tällä kertaa hyvin pelanneen Mälkiän laukauksen pysäytti tolppa, mutta Mattilalla oli helppo työ siirtää kipparoimansa joukkue 2-0-johtoon.

Myös seuraava jäähy tuli KooKoolle, kun Antti Huuhka koukki vastustajaltaan vauhdin pois. Kotijoukkue pelasi jälleen hyvää alivoimaa, eikä KalPa päässyt vieläkään hyökkäysalueelle. Isäntien johto sen sijaan oli lisääntyä, kun Carl Grahn vapautti loistavalla avaussyötöllä Timo Nurmbergin läpi. Kiekko karkasi kuitenkin harmittavasti Tinkeltä ja veto lähti liian pienestä kulmasta. Vielä lähempänä kolmatta maalia oltiin kuitenkin taas jäähyn päätyttyä. Kauhanen ryntäsi maaliltaan katkaisemaan syötön, ja oli vielä lähes siniviivalla kun KooKoo pääsi laukomaan. Veto tyhjästä maalista meni kuitenkin reilusti ohi. Heti perään kiekko kävi taas tolpassa, tällä kertaa vanhanaikaista yrittäneen Tomi Lindforsin toimesta.

Ajassa 17.12 päätuomari Tuomas Pöyhönen vihelsi kummallisen jäähyn. Kuopiolaispelaaja yritti taklata kiekollista Teppo Liukkosta, muttei onnistunut täysin, vaan molemmat kaatuivat päin laitaa. Vaikka tilanne katsomoon näyttikin törmäykseltä, passitettiin rangaistusboksiin Liukkonen. Jäähyn aikana KalPa sai aikaan erän ensimmäisen ja ainoan ylivoimalaukauksensa Joni Kotilaisen toimesta. Pöyhönen jätti vierailijoiden eduksi viheltämättä kaksi selvähköä kiinnipitämistä, muttei voinut enää olla viheltämättä kun Mikko Moilanen oli roikkunut erän lopussa kouvolalaishyökkääjässä jo puolisen minuutin ajan.

Tasaisempaan tahtiin

Toista erää tahkottiin tasaisemmissa merkeissä. Aktiivisemmin pelanneella KalPalla oli erässä tukku kavennuspaikkoja KooKoon kärkkyessä lähinnä vastaiskuja. Moilasen rangaistuksen aikana KooKoo ei onnistunut paikkoja luomaan, mutta pian jäähyn päätyttyä vierasjoukkue joutui uudestaan alivoimalle tehomies Marko Ahosillan otettua kakkosen korkeasta mailasta. Reino Soijärvi pelasi Tatu Kattelukselle hyvän paikan Kauhasen eteen, mutta ykköskentän maalitili ei aukea Katteluksen vedettyä lätyn päin veskaria.

Erän viidennen ja kuudennen minuutin välinen aika vietettiin KooKoo-päädyssä KalPan painostaessa. Paras paikka oli Kekäläisellä, joka sai yrittää Grahnin ohitusta maalin edestä. Kekäläinen ei saanut kuitenkaan riittävästi voimaa rystyvippiinsä. Hetkeä myöhemmin Nurmberg petasi toisessa päässä avopaikan Holopaiselle, jonka ohilaukauksen jälkeen viertailijat pääsivät hyökkäämään kahdella yhtä vastaan. Kuparinen ei kuitenkaan rikkoutunut, sillä Tero Varosen laukaus sujahti ohi maalin.

Ajassa 29.04 jäähylle joutui "comeback-ottelunsa" pelannut Jari Suorsa. Suorsa myöhästyi taklauksesta ja avitti sitä mailallaan. Tilanne oli niin selvä, että "Jarru" lähti luistelemaan kohti rangaistusaitiota jo ennen Pöyhösen tuomiota. Kuopiolaisten ylivoima ei käynnistynyt tämänkään jäähyn aikana. Sen sijaan KooKoo oli lähellä lisätä johtoaan alivoimalla, kun Nurmebrg ja Lindfors pääsivät vastahyökkäykseen miesylivoimalla. Tinke syötti Lindforsille kiekon avopaikkaan, mutta kiekko lipui aavistuksen verran ohi. Myös Mikko Kinnunen pelasi näyttävää alivoimaa. Kinnunen kuritti kasvattiseuraansa pitämällä yksin kiekon hyökkäysalueella lähes puolen minuutin ajan.

Ottelun kolmas maali syntyi ajassa 35.36. Kinnunen toi kiekon rauhallisesti hyökkäyskulmaan, josta sitten vippasi sen maalin edustalle. Mattila oli tilanteessa valppaana ja siirsi kotijoukkueen 3-0-johtoon ottelun toisella maalillaan. KalPa sai ansaitsemansa kavennusmaalin reilu minuutti myöhemmin. Muutamat vedot kilpistyivät Grahniin, mutta reboundit pomppivat joukkueelle, ja lopulta oikealle miehelle - kauden neljännen maalinsa tehneelle Ahosillalle. Vielä erän lopussa Jani Väänänen pääsi etsimään tekopaikkaa vapaasti KooKoo-pakkien uinuessa, mutta veto ei ollut riittävän hyvä.

Painetta keskialueella

Kolmannen erän ote oli KalPalla kun kotijoukkue vaikutti tyytyvän varmistelemaan kahden maalin johtoaan. KooKoo onnistuikin jäädyttämään pelin keskialueelle, eikä erän ensimmäisen puolikkaan aikana montaakaan maalipaikkaa nähty. Jo toisella minuutilla isännät tosin olivat karkaamassa 2-1-hyökkäykseen, mutta Pöyhönen vihelsi pelin poikki huomattuaan ilmat pihalla jäällä maanneen Kalpan Matti Tiihosen. Kuopiolaisten paikka aukesi Jarno Niinimäelle, jonka ratkaisua Simo Mälkiä pystyi kuitenkin häiritsemään riittävästi. Toisessa päässä Mikko Kinnusen tulinen veto meni verkkoon - tolpan väärältä puolelta.

Ajassa 52.45 Mälkiä joutui jäähylle ja KalPa otti aikalisän. Tällä kertaa kiekko saatiinkin jo pysymään hyökkäysalueella, mutta valmista ei tullut nytkään. Ylivoiman loppuhetkillä lätkä pomppi jo niin lähellä maalia, että aikaan saatiin pieni neuvottelukin: Ahosilta ja Tony Grönroos kakkosille. Kuopiolaiset saavat juuri jäähyn päätyttyä syntyneestä toisesta maalistaan kiittää Carl Grahnin lipsahdusta. Varmasti pelannut maalivahti epäonnistui rutiininomaisesta päädystä pompanneen kiekon pysäyttämisessä ja pompautti sen maaliviivalle. En nähnyt osuiko kiekkoon enää kuopiolaispelaaja vai ei, mutta maali merkittiin Tero Varosen nimiin.

Kuopiolaisvahti Juha Kauhanen luisteli lopulta pois maalinsa suulta ajassa 59.25. Tatu Kattelus karvasi kiekon pois KalPalta ja vapautti Reino Soijärven. Soijärvi vei kiekon tyhjään maaliin ja avasi ykkösketjun pistehanan 21 sekuntia ennen päätössummeria.

Joukkueet jäällä eri aikaan

Ensimmäinen erä lupasi KooKoolle hyvää. Joukkue tuntui hallitsevan peliä miten tahtoo, ja ainoana jännityksenaiheena tuntui olevan voittomarginaali. Seuraavat kaksi erää olivat kuitenkin KalPan hallintaa, ja johdon säilymisessä oli mukana tuuriakin. Maalivahdit onnistuivat tänään kummassakin päässä, Grahn torjui yhtä outoa lipsahdusta lukuunottamatta jälleen varmasti, ja ilman Kauhasen ensimmäisen erän pelastuksia, olisi lukemat taukosummerin soidessa voineet olla rumat. KalPan tehokenttä oli tänään aneeminen, eikä pakkipari Suhonen-Parviainenkaan ollut parhaassa terässä. Myös konkari V-P Pekkariselle kävi ottelun aikana lukuisia kiekonmenetyksiä. Tuomas Pöyhönen vihelsi hyvin toisessa erässä, mutta ensimmäisessä ja kolmannessa kyseenalaisia tilanteita oli liikaa - ilmeisesti myös tuomarivalvojan perään kyselleen KalPa-valmennuksen mielestä.

KalPan käskyttäjä Mika Pieniniemi oli tyytyväinen kahteen viimeiseen erään.

-Ensimmäisessä erässä olimme äärimmäisen hermostuneita. Hukkasimme kiekkoja ja sähelsimme. Erä oli isännän otteilla pelanneen KooKoon täyttä hallintaa. Iso kiitos kuuluu kuitenkin joukkueelle, joka taisteli viimeiset 40 minuuttia upeasti. Kaikkien viisikoiden kaikki pelaajat hyökkäsivät ja puolustivat. En ihmettele enää, miksi KooKoon verkkoon on tehty tällä kaudella vasta kaksi maalia. KooKoon maalivahtipeli oli tänäänkin huikeaa. Kiva, että saimme kiekon edes kaksi Kallen taakse, harmi vaan ettei se riittänyt, Pieniniemi sanoi.

KooKoon Reijo Mansikka oli samoilla linjoilla.

-Sanoin samaa pelaajille kopissa: meillä on potentiaalia pelata hyvää peliä, muttei vielä valmiutta täyteen kuuteenkymmeneen minuuttiin. Noin selvä pelin tason putoaminen harmittaa toki, vaikka töitä yritettiinkin tehdä. Parannettavaa riittää vielä. Tänään mahtava ensimmäinen erä riitti, vaikka hyvää joukkuetta vastaan pelasimmekin, Mansikka lopetti.

KooKooseen testiin palannut Jari Suorsa ei vielä ehtinyt suurtakaan vaikutusta tehdä. Luistin näytti kulkevan lähes samaa tahtia muiden kanssa, ja muutama makea taklauskin "Jarrulta" nähtiin. Kulmaväännöissä mies näytti osaamistaan ja toi selvästikin voimaa joukkueeseen. Mansikka ei vielä tämän pelin perusteella kuitenkaan miehen jatkosta tehnyt.

-Ei Suorsan pelistä voi vielä sanoa mitään. Kyseessä oli kuitenkin kauden ensimmäinen peli, eikä mies ole harjoitellutkaan meidän kanssamme kuin pari päivää. Lisäksi hän pelasi neloskentässä ja vielä väärää laitaakin, hän sanoi.