Julkinen teurastus Kouvolan jäähallissa

Mestiksen kärkijoukkue Kiekko-Vantaa koki syksyn ensimmäisen tappionsa. Kotijoukkue KooKoo nöyryytti puoli tuntia vauhdissa pysyneitä vantaalaisia peräti yhdeksällä maalilla. Carl Grahn torjui 24 laukausta ja piti maalinsa puhtaana. Yllätysvoitto antoi Tulosvedossa eurot yli 2300-kertaisesti takaisin.

Sarjakärjen vierailu Kouvolassa kiinnosti selvästikin ihmisiä, sillä mattimyöhäisenä paikalle saapuneena allekirjoittaneella oli vaikeuksia löytää autolle pysäköintitilaa. Ehdin hallille vasta toiseen erään, kun taululla komeilivat luvut 1-0.

Silminäkijäraportin mukan ensimmäinen erä oli KooKoon hallintaa, mihin osaltaan varmasti vaikuttivat myös vantaalaisten ottamat kolme kaksiminuuttista. Suurin osa kotijoukkueen laukauksista oli suuntautunut kuitenkin ohi maalin. K-Vantaalla puolestaan oli ollut erän vaarallisimmat paikat: tolppalaukaus sekä hutikuti tyhjästä maalista.

Ottelun avausmaalista vastasi KooKoon neloskentän puolustaja Mika Rissanen avauserän puolenvälin jälkeen. Rissasen lörppänä siniviivaveto oli mennyt sisään maskissa olleen maalivahti Joni Hallikaisen olkapään kautta.

Kaksi, kolme, neljä, viisi

Toisessa erässä sitten alkoikin jo tapahtua. Vantaan Petri Pitkäjärvellä oli loistava paikka tasoittaa peli yhdeksän minuutin kohdalla KooKoo-kapteeni Mikko Mattilan istuttua kaksiminuuttista, mutta paikka jäi käyttämättä.

Pian rangaistuksen jälkeen aiemmissa peleissä vähälle peliajalle jäänyt KooKoon nelosvitja iski jälleen. Teppo Liukkonen painoi peliä kohti vantaalaismaalia, jossa Hallikainen haparoi kiekon kanssa. Petri Anttila ehti paikalle ensimmäisenä ja iski pomppukiekon sisään. Samalla vierailijoiden Jarmo Kauppi otti aikalisän. Pari minuuttia myöhemmin päätuomari Perttu tuomitsi Jussi Onnelan painiottelun voittajaksi ja passiti miehen kakkoselle. Vantaalaiset pitivät kiekkoa alueella, mutta ainoastaan Hannu Väisänen onnistui laukomaan kohti maalia.

Jäähyn ja Liukkosen ketjun onnistuneen vaihdon jälkeen Carl Grahn tarjosi jännityksen aiheita. Maalivahti Grahn lähti nousemaan ylöspäin kiekko lavassaan ja yritti vielä harhauttaa vantaalaishyökkääjää, joka sai pelattua kiekon Petri Pitkäjärvelle. Maali oli tyhjä ja Grahn noin viiden metrin päässä, mutta Pitkäjärvi onnistui laukomaan kiekon yli. Kiekon haki J-P Holopainen, joka käynnisti nopeasti vastahyökkäyksen. Pientä epävarmuutta maalin edustalla - ja Tatu Kattelus siirsi KooKoon 3-0-johtoon ajassa 35.38.

Neljäs maali näki päivänvalonsa minuutti ja yksi sekunti edellisestä. Teemu Timoskainen ja Ossi Louhivaara pääsivät 2-1-vastahyökkäykseen. Louhivaaran vedon Hallikainen torjui, mutta kun kukaan ei kiekkoa siivonnut pois maalin edestä, iski Timoskainen sen sisään. Eikä tässä vielä kaikki. Ajassa 38.23 Kiekko-Vantaan pakit unohtivat totaalisesti Mikko Kinnusen olemassaolon. Tomi Lindfors huomasi siniviivalla kytännen Kinnusen, jolla olisi ollut aikaa vaikka ryömiä vastustajan maalille. Kinnunen kuitenkin luisteli - ja nosti kmiekon rystyllä ylänurkkaan. Kerrassaan komea maali.

Aivan lopussa vierasjoukkue sai vielä hyvän pyörityksen aikaan, mutta kiekko pomppi joka kerran lihamuurin takaa Grahnin patjoihin. Grahnille erässä 10 torjuntaa, Hallikaiselle neljä - eli yhtä monta kun päästettyjä maalejakin. Päätöserään Hallikaisen tilalle luistelikin Sami Heinonen.

KooKoon maalintekohuolet historiaa?

Aivan kolmannen erän alkuun K-Vantaa tuli vielä asenteella, mutta sitten pelikuri katosi täysin. Ajassa 43.52 Aki Kauppinen sai kauan hakemansa rangaistuksen, eikä ehtinyt edes penkille istua. KooKoo nimittäin teki kuudennen maalinsa vain neljän sekunnin ylivoimapelin jälkeen. Kinnunen voitti aloituksen Lindforsille, joka syötti Mikko Pukalle b-pisteen kaarelle. Kiekko näytti jo karkaavan Pukan lavasta, mutta lopulta tarkka veto ohitti Heinosen.
Minuuttia myöhemmin Jari Keltanen pelasi ketjukaverinsa läpi, mutta yritys tyssäsi Heinosen patjoihin. Samasta tilanteesta K-Vantaan Mikko Kainulainen otti kuitenkin itselleen jäähyn huitomisesta. Kun Kauppinen sai myös kakkosen vajaan minuutin päästä, pääsi KooKoo pelaamaan viidellä kolmea vastaan. Tällä kertaa maalin teko kesti 12 sekuntia. Timo Nurmberg tarjosi vetopaikan Tony Grönroosille, jonka jäännuoliainen ohitti vantaalaisvahdin jo seitsemännen kerran tässä ottelussa. Lisää tulosta ei ylivoimalla kuitenkaan synny.

Vierasjoukkuekin pääsi kokeilemaan ylivoimaansa, kun Jari Raattamaa kutsui boksi ajassa 49.39. Kokeneella Mika Peltosella oli edessään jo tyhjä maali, mutta mies ei saanut pomppivaa kiekko haltiuunsa. Vaarallisimmasta tilanteesta vastasi kuitenkin alivoimamiehistö ja Petri Anttila. Anttila karvasi kiekon puolustussiniviivalla, polki itsensä läpi, eikä vastustajalle jäänyt kuin yksi mahdollisuus. Eikä valinnanvaraa ollut tuomarillakaan, joka nosti kädet ylös ja ristiin. Pelin ollessa jo aikalailla selvä, sai Anttila itse yrittää rankkaria. Veto napsahti kuitenkin suoraan Sami Heinosen räpylään.

Seitsemän maalin johto ei kuitenkaan riittänyt KooKoolle. Varsinkin loistavan pelin pelannut neloskenttä janosi lisää. Reilun yhdentoista pelatun minuutin kohdalla Antti Huuhka ja Teppo Liukkonen karkasivat ylivoimahyökkäykseen, mutta Liukkonen ei onnistunut avaamaan maalitiliään Huuhkan loistavasta tarjoilusta huolimatta.

Kahdeksas maali tuli ajassa 53.03. Kiekko meni jo kertaalleen Heinosen längistä ohi maalin, ja tuli samaa tietä takaisin, kunnes se saatiin maalipuiden väliin. HPK-laina Heinonen makasi maalin edessä selällään mailansa hukanneena, eikä voinut kuin katsoa kuinka Mikko Mattila pisti lätyn verkkoon. Ottelun viimeinen maali oli myös hienoin. Mikko Kinnunen käytti vantaalaisia pujottelukeppeinä ja iski kiekon ylänurkkaan ohi polvilleen pudottautuneen Heinosen. Viimeisten minuuttien aikana kumpikin joukkue haki maalia: Vantaa saadakseen kuparisen rikki ja KooKoo saadakseen taululle tasalukeman. Lähimpänä onnistumista lieni vierasjoukkue, jonka viimeinen veto lipui noin 10cm ohi tolpan summerin soidessa.

"Iloksi elämä muuttuu"

Huh-huh mikä peli. Tästä pelistä on tähtien jakaminen lähes mahdotonta. KooKoo onnistui kaikilla osa-alueilla leveällä rintamalla, kun taas kukaan K-Vantaan pelaaja ei näkemäni kahden erän perusteella ansaitse tähden arvoista mainintaa. Sen hyökkääjät eivät saaneet maalin maalia, eikä puolustusta tai maalivahtejakaan voi kehua, jos omiin menee yhdeksän. Hannu Väisänen ja Pete Suonpää lienevät lähinnä tähtiä.

Lehdistötilaisuuteen valmentajat tulivat takuulla erilaisin miettein.

-Eihän 9-0-voittoon sarjakärjestä voi olla pettynyt, Reijo Mansikka sanoi. Pystyimme hyödyntämään maalipaikat hyvällä prosentilla. Toisen erän maalipaikat hävisimme vastustajalle 8-4, mutta tämä oli kauden ensimmäinen peli jossa pystyimme pelaamaan haluamallamme tasolla.

-Ylivoimapeli ja pelinkääntäminen toimi tänään, niissä on ollut ongelmia aiemmin. Tietysti parannettavaakin jäi: syöttöjä pitää saada varmemmiksi, hyökkäykseenlähdöt nopeammiksi ja kiekonmenetyksiä vähemmän, hän jatkoi.

-Iloksi elämä muuttuu, aloitti K-Vantaan Jarmo Kauppi. Nyt voi jo vähän nauraakin tuolle pelille. Lopputulos kertoo kaiken KooKoosta. Kiekko pomppi tänään sille.

-Ensimmäisessä erässä meillä oli paikkoja. Jos niistä olisi tehty, niin sitä ei tiedä mihin peli olisi kääntynyt… Kahdessa viime pelissämme on ollut jo viitteitä siitä, että pian tulee turpaan, mutta eihän tälläista selkäsaunaa osannut odottaa. Tämä oli myös kauden ensimmäinen pelimme, jossa tuomari salli noin rajun mailahäirinnän, tosin tasapuolisesti kummallekin, Kauppi lisäsi.

Vantaalaisilta oli pienoinen yllätysveto laittaa maalinsa suulle Joni Hallikainen loistavasti pelanneen Sami Heinosen sijaan. Myös hyökkäyspäässä joukkue joutui tekemään muutoksia, kun pistekärki Teemu Kuusisto siirtyi HPK:on ja Henri Ekholm ja A-P Pajuluoma ovat sivussa loukkaantumisten takia.

-Meillä on selvä ykkösmaalivahti, Joni Hallikainen. Joni oli pitkään sivussa, joten pelejä on pakko saada alle, sillä Heinonen saattaa saada kutsun Hämeenlinnaan koska tahansa, kommentoi Kauppi maalivahtikysymystä.

-Tämän päivän tappiosta ei voi kumpaakaan molaria syyttää. Jos hyökkääjät eivät tee maaleja, ei niitä tee veskarikaan. Eikä silloin kyllä pelejäkään voiteta.

-Ykköskenttä jouduttiin laittamaan tänään uuteen uskoon. Kuusistolle tietysti hieno asia, että mies pääsee liigaan, mutta meille ei. Kertookohan tuo jotain HPK:n ongelmista? Joukkue on kuitenkin kasattu jo kesällä, ja nyt pitää hankkia lisää miehiä, heitti Kauppi piikin Hämeenlinnaan. Meillehän tämä on hankala tilanne, sillä emmehän me löydä mistään korvaavia pelaajia, hän lopetti.

KooKoolta olivat sivussa Reino Soijärvi sekä Mikko Outinen. Soijärven piti poissa kaukalosta vatsatauti ja Outisen nilkka. Mansikka ei vielä osannut sanoa, ovatko miehet pelikunnossa lauantaina.