JYP-Akatemia kampesi tahdon voimalla voittoon

Juuso Pulli teki upean paluun Kouvolaan.
Kuva © Jani Maukonen - jani.maukonen@jatkoaika.com
KooKoo ja JYP-Akatemia kohtasivat toisensa jo kolmatta kertaa tällä kaudella. Tällä kertaa Akatemia oli viimeistelynsä turvin parempi ja otti jatkoajalla vierasvoiton lukemin 2-3. (1-0, 0-1, 1-1, 0-1)

Pari viikkoa sitten toisiaan vastaan taistelleet KooKoo ja JYP-Akatemia ottivat jälleen yhteen, mutta tällä kertaa taistelutanner sijaitsi Kouvolassa. Ottelusta odotettiin runsasmaalista Jyväskylässä pelatun yhdeksän maalin ottelun perusteella, mutta lopputulos olikin toinen: maaleja nähtiin vain viisi.

Meininki mittelössä oli kuitenkin sama kuin Jyväskylässä - vauhtia riitti ja maalintekopaikkoja nähtiin molemmin puolin. Vaikka JYP-Akatemia olikin monin paikoin helisemässä eikä ollut se hallitsevampi osapuoli, jyväskyläläiset kuitenkin onnistuivat kääntämään pelin edukseen vahvemman viimeistelyn ja maalivahtipelin turvin. Vierasjoukkueen maalinsuulla loistanut Sami Rajaniemi nollasi lopussa oranssimustien maalintekoyritykset näyttävillä torjunnoillaan.

– Onnittelen vierailijoita heidän intohimostaan, voitontahdostaan, taistelusta ja uhrautumisesta oman joukkueen eteen. Aika paljon voi valmentajana ottaa omaan piikkiin tästä pelistä. sillä valmentajalla on käytössään materiaali, josta pitää repiä kaikki mahdollinen irti. Vieressä istuva valmentaja onnistui tässä huomattavasti paremmin, kehui KooKoo-valmentaja Juha Juujärvi vierasjoukkuetta ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Kouvolalaiset ottivat myös JYP-Akatemian nutussa pelaavan nuoren KooKoo-kasvatin, Juuso Pullin, lämpimästi vastaan  päätykatsomoon oli taituroitu lakana, jossa luki ”Suomen paras pulli”.

Puolustaja Pulli olikin yksi ottelun tärkeimpiä hahmoja tehoin 1+1.

Vähämaaliset kaksi erää

KooKoo sai otteluun unelmastartin, sillä ensimmäinen vierasjoukkueen maalivahti Rajaniemelle asti päätynyt kiekko ujutettiin 20-vuotiaan maalivahdin jalkojen välistä sisään. Tilanne sai lähtönsä jyväskyläläisten puolustusvirheestä, jonka seurauksena KooKoo pääsi 3-1 -hyökkäykseen ja viimeaikoina hyvän vireen löytänyt Nick Dineen pääsi kartuttamaan pistetilastoaan maalilla lisää.

Ensimmäisessä erässä KooKoo painoi päälle ja oranssimustat tavoittivat näppärillä syötöillään omiaan JYP-Akatemian puolustuksen pienistä rakosista. Jyväskyläläisillä oli välillä vaikeuksia saada hyökkäykset lähtemään, mutta kun homma sujui, vierasjoukkue sai hankittua nopeudellaan KooKoolle jäähyjä. Akatemian ylivoima ei kuitenkaan ollut parhaalla mahdollisella tasolla, joten ensimmäisessä erässä enempää maaleja nähty.

Toisessa erässä paikkoja nähtiin puolin ja toisin, johtuen osittain 14 jäähyminuutista, jotka tässä erässä jaettiin. Jyväskyläläisillä oli kertaalleen paikka rokottaa läpiajosta ja KooKoolla puolestaan 2-1 -hyökkäyksestä, mutta läpi ottelun hyvin pelanneet maalivahdit pelastivat nämä tilanteet.

– Kahdessa ensimmäisessä erässä pelasimme järkevästi. Vierailijoilla oli muutama maalipaikka, mutta tasakentällisin suuremmilta maalipaikoilta omiin vältyttiin, Juujärvi tiivisti joukkueensa pelin ensimmäisissä erissä.

JYP-Akatemia sai toisessa erässä kuitenkin haluamansa tasoitusmaalin, kun Kouvolan oranssimustat eivät saaneet pukattua kiekkoa keskialueelle omasta päädystään. Tämän seurauksena kulmauksessa väännön voittanut Riku Pitkänen pelasi kiekon keskelle Valtteri Hotakaiselle, joka napautti kiekon rannelaukauksella maaliin.

– Toisessa erässä oli rangaistuksia paljon ja sen kautta oltiin vähän purjeessa, mutta pystyimme selvittämään ne. Huikeaa alivoimapelaamista meiltä tänään: oli heittäytymistä, uhrautumista ja maalivahti viimeisenä lukkona, kehaisi joukkuettaan Akatemian luotsi Jukka Ahvenjärvi.

Rajaniemen ja Salosen show

Kolmannen erän alkuun pätee KooKoolle tylysti vanha sanonta ”jos et itse tee maalia, niin vastustaja tekee”. Kotijoukkueen Pasi Saloselle nimittäin pedattiin niin tyhjä maali kuin suinkin on mahdollista, mutta Rajaniemi venyi laukauksen tielle uskomattomalla heittäytymisellään. Tästä käynnistyi vastahyökkäys ja KooKoo-maalivahdin Mikko Rämön antamasta paluukiekosta KooKoo-kasvatti Pulli suti pikkumustan maalin perukoille.

Tämän jälkeen KooKoo haki vimmalla tasoitusmaalia. Hetken näytti jo, että Rajaniemi napsii jokaisen laukauksen räpyläänsä, mutta Hotakaisen istuessa kaksiminuuttista oranssimustat hyödynsivät tilanteen, kun Antti Roppo pääsi Tommy Wingelsin syötöstä lataamaan maalin edestä tilanteen tasoihin. Tämän jälkeen KooKoo painoi päälle apinan raivolla, mutta Rajamäki piti joukkuettaan pystyssä huipputorjunnoillaan.

– Sami Rajaniemi pelasi tänään viimeisen päälle uskomattoman pelin. Kyse on siitä, että kun hyvä joukkue taistelee, niin taustalla on aina hyvä maalivahti ja tänään ne palaset loksahtivat kohdalleen, Ahvenjärvi ylisti maalivahtiaan.

Kouvolalaisten loppukiri kuitenkin päättyi Jan-Mikael Juutilaisen estämisjäähyyn. JYP-Akatemian puolustaja Aleksi Salonen kaatui varsin heppoisen oloisesti, mistä tulistui sekä syylliseksi saatu Juutilainen että vaihtopenkillä istunut NHL-vahvistus Wingels. Vihellyksen jälkeen Juutilainen töytäisi vielä poikittaisella mailalla Salosta, joka näytteli itsensä nurin. Juutilainen selvisi kuitenkin vain kaksiminuuttisella, mutta juttua tapahtumasta riitti myös ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa ja molemmilla valmentajilla oli asian tiimoilta erilaiset mietteet.

– Se, mikä minua jäi harmittamaan vierasjoukkueen hyvästä taistelusta ja voitosta oli tämä viimeinen jäähy, joka oli ihan puhdas sukellus. Pelaaja vielä itse naureskeli meidän vaihtoaitioon, että näinhän se oli. Tuollainen hyppy ei minusta tee tälle lajille arvoa. Ottelussa oli monta läheltä piti tilannetta, mistä tuomarit eivät viheltäneet jäähyä, mutta sitten tähän viimeiseen päätettiin lopulta reagoida, harmitteli KooKoo-käskyttäjä.

– Minun näkemykseni tilanteesta oli selkeä jalkakampitus, jopa estäminen ja vaarallinen tilanne. Se, mitä sen jälkeen tapahtui niin se oli sitten sukellus siihen poikittaiseen mailaan ja siitä olisi voinut antaa henkilökohtaisen rangaistuksen, ilmaisi Ahvenjärvi oman mielipiteensä.

Ratkaisu venyi lopulta jatkoajalle ja ottelun ratkaisijaksi nousi Miika Roine, joka laittoi maalin edestä irtopalan varmasti maaliverkkoihin.

– Onneksi peli ei sitten ratkennut siihen viimeiseen jäähyyn vaan velttoon oman pään puolustamiseen meidän kärkisentteri Wingelsin osalta. Hän pelasi todella löysästi sen tilanteen ja vastustaja ansaitsi voiton, Juujärvi manaili.

KooKoolla pelit jatkuvat perjantaina, kun Kouvolaan saapuu oranssimustien arkkivihollinen Sport. JYP-Akatemialla pelit jatkuvat puolestaan movemberin päättymispäivänä, lauantaina, jolloin Jyväskylään vieraaksi saapuu Kiekko-Vantaa.