Jukurit tehokkaampi erikoistilanteissa

Jukurit katkaisi kahden ottelun "vierastappioputkensa" ja aiheutti KooKoolle sen kauden ensimmäisen kotihäviön 1-4 (0-1, 0-0, 1-3) 1276 katsojan edessä. Kolmella kentällisellä myllyttänyt Jukurit ratkaisi pelin tehokkaalla erikoistilannepelaamisellaan. Tero Koponen osui maalipuiden väliin kahdesti reilussa minuutissa ja puolustaja Pasi Järvinen lihotti pistepussiaan kolmella syöttöpisteellä.

Ottelun alussa piti vauhtia yllä kotijoukkue. Jari Keltasen karvattua kiekon hyökkäysalueella itselleen sai KooKoon kolmoskenttä hyvän pyörityksen aikaan. Puolentoista minuutin pelin jälkeen Jari Raattaman veto kilahti tolppaan ja jäi pyörimään maaliviivalle. Maalituomarikin ehti jo tilanteesta innostua, sillä punainen valo välkähti Tommi Nikkilän selän takana. Muutamaa minuuttia myöhemmin Ossi Louhivaara nousi röyhkeästi maalille kovasta kahvaamisesta huolimatta, muttei pystynyt yllättämään Nikkilää.

Sarjan ykkössuosikki sai ensimmäisen kontrolloidun hyökkäyksensä aikaan vasta reilun seitsemän minuutin pelin jälkeen. Jukurien paras pistemies Niko Kantelinen orkestroi mylläkkää KooKoo-maalille, mutta Sami Heikkinen selviytyi vielä helposti. Ensimmäisen jäähyn otti Jukurien tuore puolustajavahvistus Teemu Kolehmainen ajassa 7.50. Kolehmainen ajoi tilanteessa uusitun nelosen laiturin Antti Huuhkan. KooKoo ei kuitenkaan kauaa ehtinyt ylivoimaa pelata, ennenkuin Timo Nurmberg hölmöili itsensä jäähylle. Hämeenlinnalaislähtöinen Teppo Tuomanen töni Nurmbergin nurin, josta suivaantuneena KooKoon valkokypärä nappasi miehen mailasta kiinni jäähyn arvoisesti.

Jukurit käytti ensimmäisen ylivoimansa tehokkaasti. Ensin Niko Kantelinen veti irtokiekon ensimmäistä kertaa ottelussa kohti KooKoo-maalia, ja oikeaan aikaan oikeassa paikassa olleella Juha-Pekka Hytösellä oli helppo työ jatkaa rebound ohi Heikkisen. 0-1 ajassa 10.22. Seuraava varsinainen maalipaikka pelattiin Pasi Järviselle parisne moinuuttia ennen erätaukoa. Jukuripakilla oli runsaasti aikaa ja tilaa, mutta veto jäi löysäksi.

Reilu minuutti ennen summeria sai Tomi Lindfors tuhannen taalan paikan kavennukseen. Mikko Mattila pelasi miehen täysin vapaaksi maalin eteen, mutta Vantaan vauhtikoneen veto suuntautui suoraan päin Nikkilän rintapanssaria. Puolisen minuuttia myöhemmin Tuominen joutui nykäisemään Lindforsia hihasta, kun mies oli menossa ohi kovalla vauhdilla. Lindfors nurin helpohkosti ja Tuominen boksiin. Erän loppuun KooKoo saikin mukavan ylivoimamylläkän aikaiseksi, kiekkoa yritettiin runnoa maaliin jopa Nikkilän kera…

Rikkonainen toinen erä

Tommy Grönlund vihelsi toisessa erässä peräti kahdeksan kaksiminuuttista, vaikka otteet kaukalossa aika siistinä pysysivätkin. Grönlundin ilta oli suhteellisen onnistunut. Linja pysyi samana ja oli molemmille tiukka. Tästä kertoo sekin, että ylivoimaisesti vähiten jäähyjä ottanut joukkue Jukurit istui tänään kahdeksan kakkosta.

Toinen erä oli siis hyvin rikkonainen. Ensimmäisen jäähyn sai KooKoon uurastaja Jari Keltanen estämisestä ajassa 22.46. Keltanen kaatoi miehensä keskialueella Grönlundin selän takana, mutta hyvällä tuomarilla on usein käytössään myös se kuuluisa kolmas silmä, ja tuomari passitti KooKoon ansaitusti alivoimalle. Rangaistuksen ensimmäisen minuutin aikana loukkaantunutta Carl Grahnia tuuraava Heikkinen sai varmastikin hien otsalleen, siksi kovaa pyöritystä Jukurit aikaan sai. Jäähyn jälkimmäinen minuutti olikin sitten jo onnistunutta alivoimaa isänniltä.

Pian Keltasen jäähyn päätyttyä sai KooKoo paikkansa Olli Sipiläisen jouduttua kakkoselle korkeasta mailasta. Mikkeliläisten alivoimapeli sujui erinomaisesti, eikä KooKoo päässyt laukomaan kertaakaan. Heti tuon jäähyn perään Jukurien vaihtoaitiossa kävi laskuvirhe, ja kotijoukkue sai jatkaa ylivoimalla. alivoimanelikko ei kuitenkaan armoa antanut; tiivis ja katiivinen nelikko peitti KooKoolta kaikki laukaisupaikat.

Tasakentällisin pelatessa sai KooKoo hyvän ylivoimahyökkäyksen ottelun puolivälissä. Nikkilä haistoi kuitenkin Mikko Kinnusen aivoitukset, ja katkaisi kiekon kulun ennen kuin se ennätti takatolpalla kytänneelle Mattilalle asti. Reilun kolmentoista peliminuutin jälkeen KooKoo sai pienoisen painostuksen aikaan, mutta juuri kun laukaus oli lähtemässä, soi Grönlundin pilli. Pientä pystypainia maalin edessä käyneet Nurmberg ja Hytönen saivat kumpikin kakkoset. Parikymmentä sekuntia myöhemmin Jukurien Miro Laitinen käytti tialn hyödykseen ja oli karata läpi. Mikko Pukka ehti kuitenkin sada mailansa kampiasentoon Laitisen kainaloon, ja Heikkisen vartioima maali säästyi toiselta takaiskulta. Pukka sen sijaan pääsi Nurmbergin kainaloon jäähypenkille. Neljällä kolmea vastaan pelatessa tilaa oli, mutta Jukurien ylivoima valui tehottomaksi seisoskeluksi.

Pian edellisten jäähyjen loputtua kävi aition ovi taas. Samuli Piiroinen kahvasi kiekon keskialueella pois Nurmbergilta saaden kakkosen - ei ylivoimavetoja. Erän viimeisen minuutin alkaessa vierailijat saivat aikaan vaarallisen mylläkän KooKoo-maalille, mutta "Niilo" Heikkinen oli kiekon tiellä kolmesti.

KooKoo painaa päälle - Jukurit rankaisee virheistä

Lopullinen ratkaisu tuli kolmannessa erässä. Tuomanen oli ottanut toisen rangaistuksensa aivan toisen erän lopussa sidottuaan Nurmbergia, mutta KooKoon ylivoima ei toiminut vieläkään. Tuomasella oli kova tehtävä Nurmbergin pitämisessä, mutta mies onnistui tehtävässään hyvin. Reilun kolmen minuutin jälkeen sai Jukurit vuorostaan kokeilla ylivoimansa tehoa Simo Mälkiän jäähyn ajan, mutta tällä kertaa oli KooKoon vuoro esittää hyvää alivoimapeliä. Minuutti rangaistuksen jälkeen Huuhka ajoi itsensä hyvin jukurimaalille, muttei onnistunut tasoittamaan peliä kovasta yrityksestä huolimatta.

Jukurit iski ajassa 48.14, erän ensimmäisestä maalipaikastaan, kun Järvinen käynnisti syötöllään Piiroiselle 3-2-hyökkäyksen. Piiroinen jätti kiekon ovelasti Tero Koposelle, joka kiersi maltilla maihin menneen Heikkisen. Vajaa minuutti maalin jälkeen KooKoon paras pistemies Nurmberg kikkaili kiekon kanssa liian kauan hyökkäyssiniviivalla, ja menetti lopulta sekä sen että mailansa. Tiikeriloikka esti läpiajon, mutta aiheutti miehen illan kolmannen kakkosen.

Mikkeliläiset käyttivät tarjoilun hyväkseen. Reilun parinkymmenen sekunnin ylivoimapelin jälkeen Koponen täräytti kovan, kuuluisan grogilasinkorkuisen, vedon ohi Heikkisen. Veistä haavassa kääntäen jukuripelurit kokoontuivat juhlimaan ratkaisumaaliaan "sattumalta" KooKoon rangaistusaition eteen. Tuon jälkeen Reijo Mansikka pisti ketjut uusiksi, eikä Nurmbergia tai muutenkin näkymätöntä Reino Soijärveä enää jäällä nähty. Neljäs maali oli syntyä, kun Jukurit pääsi pari minuuttia myöhemmin hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan. Heikkinen kuitenkin kesti Sipiläisen lähentely-yrityksen kunnialla.

Teho-ottelun pelannut Pasi Järvinen sai jäähyrikkaan ottelun viimeisen kakkosen ajassa 54.20. KooKoon saatua aloituksen hyökkäysalueelle, Mansikka otti aikalisän ja Heikkisen pois maalilta. Muutamaan otteeseen Nikkilä tarvitsi jo molarin parhaita ystäviä, tuuria ja tolppia, mutta selvitti lopulta tilanteen Tony Grönroosin tulisen lämärin kopsahdettua maskiin.

Lopulta kotijoukkuekin sai kuparisensa rikki rajun taistelun jälkeen. KooKoon saatua b-pistealoituksen ja tuomarin vaihdettua mikkeliläisaloittajaksi Hytösen paikalle Kantelisen, päätti Mikko Kinnunen kokeilla kerran-joka-ottelussa-temppuaan, ja aloitti suoraan eteenpäin. Kantelinen meni vipuun kuin C-Kadettin vaihdekeppi, ja Kinnunen pääsi vapaasti maalin kulmalle. Tarkka syöttö Lindforsin lapaan, joka kavensi kauden toisella maalillaan tilanteeksi 1-3 ajassa 17.28. Olli Sipiläinen lopetti kuitenkin sitkeimpien optimistien haaveilut jo vajaan minuutin kuluttua iskien kiekon ylämummoon ja tekemällä loppulukemiksi 2-4, Piiroisen katkaistua harhasyötön.

Pitsihameet päällänsä hiipailijoita

-Lähtökohdat otteluun olivat mielenkiintoiset. Meillä on ollut alla muutama vaikea vieraspeli, ja tänään oli poissa kuusi pelaajaa - tärkeimmästä päästä vielä. Oli helppo ratkaisu lähteä pelaamaan kolmella ketjulla, sillä neljään ei yksinkertaisesti ollut miehiä. Olemme pelanneet koko kauden neljällä viisikolla, joten seikka hivenen arvelutti, Risto Dufva sanoi.

Jukureille sarjatauko tulee oivaan saumaan. Tänään poissa kokoonpanosta olivat kapteeni Mikko Hakkarainen, Tommi Kovanen, Antti Laakso, Riku Rahikainen ja Marko Tauriainen. Laaksoa, Tauriaista ja Kovasta voidaan odotella tositoimiin lähiviikkoina.

-Ottelun alku oli KooKoon. Pikkuhiljaa pääsimme peliin mukaan, ja saimme tärkeän avausmaalin. Toinen erä menikin sitten jäähyjä tappaessa, kotijoukkueella oli siinä omat saumansa. Kolmannessa erässä sitten viimeistelimme kovalla prosentilla. Joukkueen peli oli kyllä iloinen yllätys, Dufva jatkoi.

Reijo Mansikan saapuminen lehdistötilaisuuteen kesti huomattavasti kauemmin, kuin voitokkaiden pelien jälkeen. Jo naamasta näki, ettei mies ole tyytyväinen.

-Ensimmäisessä erässä saimme luotua hyvin painetta, mutta vastustajan maalin jälkeen pelimme muuttui liian varovaiseksi. Kolmannen erän alku oli taas kohtalaista, mutta pari helppoa virhettä ratkaisi ottelun.

-Erityisen pettynyt olen hyökkääjiimme. Kaverit pyörivät nurkissa ja hiippailevat pitsihameet päällä. Maalinteko vaatii raakaa duunia: maskiin menemistä ja mustelmia. Yksi ratkaiseva tekijä pelissä oli surkea ylivoimapelimme, Mansikka päätti.