Väsynyttä pakkopullaa

Historian ensimmäinen playout-peli Kouvolassa osoittautui pelätynkaltaiseksi antikliimaksiksi kaudelle. KooKoo väänsi harvalukuisen yleisön edessä 3-1 (1-0, 0-1, 2-0) –voiton FPS:sta vasta ottelun loppuhetkillä.
kuvakooste

Kummassa oli enemmän väkeä ja vipinää, katsomossa vai kaukalossa?
[katso kuvat]

– Meillä on tottakai altavastaajan asema, eikä siinä suhteessa mitään menetettävää. Vastustajalla taas karmea tappio Hokki-hommasta, joten lähestymistavat ovat vähän erilaiset, tiivisti runkosarjassa jumboksi jääneen FPS:n valmentaja Karri Kivi ottelusarjan asetelmat.

Perinteisellä sarjamallilla FPS:n kohtalo olisi ollut selvillä jo jouluna, mutta nyt joukkue saa kaksi ylimääräistä mahdollisuutta välttää karsinnat. Runkosarjassa viidenneksi sijoittuneen KooKoon kaatamisen varaan on tuskin Forssassa pahemmin laskettu. Jännänä aina loppuhetkille saakka säilynyt ensimmäinen kohtaaminen ei tappiosta huolimatta masentanutkaan vierasjoukkueen luotsia.

– Sen mukaan edettiin, mitä ennen matsia oli odotettavissakin. Ainoa mikä ei mennyt käsikirjoituksen mukaan oli toinen maali, se että se meni KooKoolle. Mutta kolme voittoa tarvitaan, Kivi muistutti vielä.

Kiven esille nostama 2-1-maali syntyi vasta 55. peliminuutilla, kun Aapo Lampinen onnistui ohittamaan hyvin pelanneen Palloseuravahdin Jukka Kuusivuoren.

– Yksi maali ratkaisi, ja olen tyytyväinen että teimme sen ja voitimme pelin. Suorituksemme oli kuitenkin aika vaisu, KooKoon Vladimir Kolek myönsi.

Kuusivuori selviää yhdellä takaiskulla

Tasoero joukkueiden välillä kävi selväksi jo runkosarjassa, jossa KooKoo voitti kaikki neljä kohtaamista. Ero näkyi myös ensimmäisen playout-koitoksen avauserässä. Raskas, niin fyysisesti kuin niukan tappion vuoksi henkisestikin, puolivälieräsarja Hokkia vastaan ei näyttänyt kouvolalaisten jaloissa painavan, sillä kotijoukkue hallitsi tapahtumia kaukalossa täydellisesti – jopa alivoimallakin.

FPS-vahti Jukka Kuusivuoren vakuuttavan työskentelyn ja KooKoolta puuttuneen suoraviivaisuuden lisäksi viherpaidoilla oli mukanaan onneakin siinä, että numerot olivat totaalisen yksipuolisen erän jälkeen vain 1-0. Mikko Mattila laukoi kiekon tolppaan, muutaman kerran lätty pyöri jo kehikkoja hipoen ja aivan liian usein isännät hakivat hyvistä paikoista vielä pihapelikikoilla kavereilleen vielä komeampia tilanteita.

Kuusivuoren onnistui yllättämään vain vahvasti läpi ottelun painanut Ilkka Saarela. Esityön maaliin teki Valtteri Skyttä, joka toi kiekon vauhdilla ylös ja laukoi ensin itse 2-1-hyökkäyksestä päätypleksiin. Skyttä haki kuitenkin itse kiekon ja syötti maalin takaa Saarelalle, jonka Tuomas Koskinen ja Anssi Rantanen olivat jättäneet yksin paraatipaikalle.

“Pelasimme vastustajan peliä”

Avauserässä FPS:lla ei ollut yhtään todellista maalipaikkaa. Ensimmäisen laukauksensakin he saivat aikaiseksi vasta kymmenen minuutin kohdalla; sekin sujahti ohi. Tauon jälkeen jatkettiin kuitenkin huomattavasti tasaisemmissa merkeissä.

– Peli oli juuri niin vaikea kuin odotinkin, Forssa pelasi erittäin hyvin. Meillä oli peli kunnossa oikeastaan vain ensimmäisen kympin ajan, jolloin paikkojakin tuli. Sen jälkeen menimme kuitenkin vastustajan tempolla, tai pelasimme vastustajan peliä. Ei ollut ollenkaan meidän pelimme. Meillä oli isoja vaikeuksia ja toinen erä oli todella huono, Kolek kommentoi.

FPS tasoitti pelin ajassa 30.52. Mestikseen palannut puolustaja Sami Nummi onnistui laukomaan kiekon tolppaan koukittunakin, ja nelosvitjan sentteri Antti Piiroinen maalasi reboundista. Vaikka maali syntyikin vieraiden erän ainoasta tekopaikasta, saattoi sitä pitää ansaittuna, sillä KooKoon liike lopahti pahasti ja pelissä edettiin verkkaisesti ja melko haluttomankin oloisesti.

Päätöserän alussa KooKoon Jukka Korhosella oli paikkansa, kun hän karvasi kiekon alimmalta mieheltä, mutta laukaus meni karkeasti yli. Muuten FPS:n voi sanoa jopa heilutelleen tahtipuikkoa. Järin vaarallisiin tilanteenrakenteluihin sen taito ei riittänyt, mutta Antti Orella riitti kuitenkin torjuntatöitä.

Haukotelleen ja harvalukuisen yleisön pelasti kuitenkin jatkoajalta sama kentällinen, joka oli vastannut KooKoon ensimmäisestäkin maalista. FPS:n neloskenttä jämähti paikoilleen, kun Skytän viisikko myllytti. Kuusivuori torjui vielä Skytän ja Saarelan yritykset, mutta Lampisen vedolle hän ei voinut mitään.

2-1-asemassa KooKoon peli lopulta vapautui ja se rakentelikin vielä viimeisten viiden minuutin aikana puolenkymmentä kelpo paikkaa. Yhden lisämaalinkin se teki, kun Teemu Somppi osui ylivoimalla. Kiekko pysyi pakkien välistä maalille ajaneen Sompin matkassa hiukan onnekkaastikin, mutta viimeistely oli maalintekijän työtä.

Sopimukset katkolla

Ennakkopohdinnoissa ottelusarjan avaintekijäksi povattiin sitä, miten KooKoo-pelaajilta löytyy vielä nälkää tai ammattiylpeyttä klaarata kausi loppuun katkeran playoff-tappion jälkeen.

Ensimmäisessä mittelössä oranssipaidat eivät järin nälkäisiltä näyttäneet, mutta minimikin riitti tällä kertaa. Parhaimmillaan tuskin oli vierasjoukkuekaan parin viikon pelitauon jälkeen. Seuraavassa koitoksessa, maanantaina vieraissa, KooKoon onkin pystyttävä parempaan.

– Tällainen suoritus ei riitä Forssassa voittoon, se on ihan selvä asia. Toinen asia on se, että pelaajien pitää miettiä itsekin millaisia näyttöjä antavat ensi kautta ajatellen. He pelaavat sopimuksistaan, Kolek muistutti.

Pienoista huolta KooKoolle tuo myös joukkueen terveystilanne. Joukkue sai jalkeille juuri ja juuri kolme kentällistä, kun sairaslistalaisiin olivat liittyneet avainhyökkääjät Mikko Liukkonen ja Miikka Lindholm, jotka joutuivat jättämään ratkaisupelin Kajaanissa kesken jo ensimmäisen erän jälkeen. Puujaloista kärsivien hyökkääjien pelaaminen jatkossa riippuu päivän kunnosta.