Tinke rankaisi FPS-rikkeistä

KooKoo paranteli maalieroaan heikon forssalaisryhmän kustannuksella lukemilla 6-0 (2-0, 4-0, 0-0). Pahiten vieraita kuritti kolme ylivoimaosumaa junaillut Timo Nurmberg.

– Toinen linjamies pilasi tänään meidän koko pelin, ilman sitä oltaisiin pärjätty... No, siinä oli vitsi – ja huono sellainen, aloitti FPS:n Karri Kivi.

Divarin perusjyrät KooKoo ja FPS ovat vuosien saatossa kohdanneet kerran jos toisenkin. Kouvolalaiset ovat olleet harvoin – jos koskaan – näin selvästi kestovastustajaa niskan päällä, sillä syksyn molemmat pelit ovat päättyneet oranssipaitojen kuuden maalin voittoihin. Pari kuukautta sitten lukemat olivat 7-1 ja nyt KooKoo piti maalinsa puhtaana ensimmäistä kertaa tällä kaudella.

– Vladon [Kolek] kanssa ollaan kyllä ystäviä, mutta ei sentään näin hyviä. Jos täytyy rankata tämän kauden top-2-pelit alaspäin, niin ne ovat kyllä nämä kaksi Kouvolan peliä, Kivi manasi.

KooKoo-valmentaja Kolek oli takaiskuttoman pelin jälkeen tyytyväinen joukkueensa puolustuspelaamiseen, jota olikin pyritty viilamaan varmempaan päin. Tosin etenkin ottelun avauserässä pakeille sattui helppoja virheitä sen verran tiuhaan tahtiin, että nollapelistä iso kiitos kuului myös 25 kertaa torjuneelle Sami Heinoselle.

Kenttäpelaajista kokeneiden Timo Nurmbergin (1+2) ja Mikko Liukkosen (2+0) onnistumiset pitkähkön hiljaiselon jälkeen olivat myös tarpeen.

FPS kaivoi kuoppansa

KooKoo on ollut tällä kaudella varsin tyly isäntä häntäpään porukoille, mutta FPS pysyi hyvin kyydissä vielä avauserässä. Tasaviisikoin pelatessa vierailijat loivat jopa KooKoota vaarallisempia maalipaikkoja. Onnistumisia nähtiin kuitenkin vasta erän loppupuolella erikoistilanteista.

– Ensimmäiset 15 minuuttia olivat hyvää vieraspelaamista, mutta sitten otimme idioottijäähyjä. Kaivettiin väkisin, että päästiin vetämään kolmella viittä vastaan. Oikein hakemalla haettiin, eikä KooKoo muuta tarvinnut, kommentoi Kivi.

Ensimmäisen maalin KooKoo iski kahden miehen ylivoimalla. Hyökkäyspään aloituksen voittanut Nurmberg nousi maalinkulmalle ja Liukkonen latasi kiekon reppuun suoraan lättysyötöstä. Kotijoukkue sai jatkaa vielä ylivoimalla ja maalasikin heti perään toistamiseen. Harvemmin maalintekijänä kunnostautuva Nurmberg lämäsi tällä kertaa alueella pomppineen pikkumustan vastapallosta ohi FPS:n lainavahti Juho Santasen.

Sami Heinosella riitti vielä avauserässä tekemistä KooKoon maalilla. Mies torjui kymmenkunta kutia, mukaan lukien Timo-Pekka Heikkisen ruoskansivalluksen aivan viime sekunneilla. Heinonen joutui venymään heti toisen erän alussakin, kun Markus Ojalalle avautui paikka alivoimalla Mikko Tarkiaisen lipsautuksesta.

Sen jälkeen KooKoo-vahti olisikin sitten voinut ottaa lyhyet kauneusunet, sillä torjuntatöitä tuli enää vain erän loppupuolella, kun mies venytti patjansa 3-1-hyökkäyksessä Veli-Matti Savinaisen lähiyrityksen tielle. Juho Santasella sen sijaan piisasi kiireitä läpi erän. Torjuntoja kertyi 14, mutta neljästi kiekkoa jouduttiin kaivamaan ainakin tämän viikon joukkueessa jatkavan turkulaisen selänkin takaa.

– Ensimmäinen erä oli tasaista ja hyvää jääkiekkoa. Ylivoimat ratkaisivat, kun saimme kaksi maalia. Puhuimme sen jälkeen kopissa, että meidän pitää parantaa etenkin avaus- ja viisikkopelaamista. Ne toimivatkin erittäin hyvin toisessa erässä, joka olikin hyvää pelaamista meiltä, kiitteli Kolek.

– Kakkoserä oli ihan hirveä, tiivisti puolestaan Kivi oman näkemyksensä.

Kuusi-nolla, paha olla

Hyvää tai hirveää, mutta KooKoo meni siis menojaan toisessa erässä. 3-0-maali syntyi FPS:n kannalta pahaan saumaan. Joukkue oli juuri taistellut pitkän kahden miehen ylivoimansa ja ehtinyt huoahtaa helpotuksesta, kun Liukkonen kaarteli luvattoman helposti alueella forssalaisten välistä ja laukoi ranteella terävästi. Osuma oli Liukkoselle illan toinen ja kauden kymmenes.

Neljäs osuma syntyi puolestaan ylivoimalla muutamaa minuuttia myöhemmin. Pakkopeli oli pyörinyt vähän turhankin rauhallisen näköisesti, mutta Antti Nyrhinen laukoi lopulta matalan lämärin siniviivalta sisään.

Viidennestä ja kuudennesta maalista risuja saavat forssalaispuolustajat: molempia maaleja lähietäisyydeltä seurannut Anssi Rantanen (-3) sekä kulloisetkin parinsa Kim Vähänen (-2) ja Tommi Heinonen (-2), jotka seurasivat vain katseillaan KooKoon laitahyökkääjien maalineduspelaamista.

5-0-maali syntyi ajassa 35.26. Santanen torjui ensin Jukka Korhosen komean yrityksen – ohjaus ilmasta selkä maaliin päin – mutta oli voimaton tilanteen loppuun asti seuranneen Korhosen jatkolaukauksen edessä. Pari minuuttia myöhemmin Valtteri Skytän aloitusvoiton jälkeen Ilkka Saarela marssi maalille. Saarelan ensimmäinen yritys oli vähän vaisu, mutta forssalaispuolustus ei katsonut aiheelliseksi mennä väliin vielä toiseenkaan yritykseen.

Kolmannen erän suurimmat jännityksen aiheet olivat 6-0-tilanteessa isäntien nollan kestäminen ja teurastuksen lopullinen suuruus. Erä meni kuitenkin enemmän tai vähemmän pelailuksi, eikä lisämaaleja nähty.

– Kolmannessa erässä pyrimme välttämään ylihyökkäämistä ja isoja riskejä. Omaa peliä menimme pelaamaan, mutta FPS pääsi sitten ehkä vähän tasoittavienkin jäähyjen myötä mukaan. Hyvä peli ja hyvä voitto kuitenkin, summasi Kolek illan annin.

Heinonen joutui kuitenkin urakoimaan nollansa eteen. Kouvolalaisjäähyjen aikana FPS sai puolenkymmentä hyvää vetoa ja välillä maali näytti roikkuvan jo ilmassakin. KooKoosta Liukkonen oli lähellä viimeistellä kypärätempun päästyään alivoimalla läpi. Kiekko pyöri kuitenkin Santasen patjan yltä maalin ohi. Mikko Mattila laukoi puolestaan kiekon metrin päästä tolppaan.

Nuppitohtoriako tarvitaan?

Sinikypäräinen Ossi Häkkinen oli FPS:n ahkerin laukoja, mutta ratkaisijoita ryhmästä ei löytynyt yhtään. Maalivahti Juho Santanen ei ollut huono, mutta ei erityisen hyväkään. Eniten miinuksia kertyi joukkueen kokeneelle kaartille, kun taas Veli-Matti Savinaisen johtama kakkonen selvisi takaiskuitta.

– Osalla pelaajista kehonkieli ei ole sitä mitä lätkän pelaaminen vaatii. Täytyy alkaa huomenna selvittää, onko syynä väsy vai se, ettei lätkä maistu. Meillä on kapea materiaali, joten osan nykyisestä jengistä täytyy vain kasvaa. Joillain peliajat ovat kuitenkin jo sitä luokkaa, ettei niitä voi kasvattaa. Kahdella kentällä me ei voida vetää, analysoi Kivi.

Kouvolalaisleirissä erityisen positiivista oli Mikko Liukkosen onnistuminen monen vaisumman pelin jälkeen. Kaksi maalia iskenyt laitahyökkääjä laukoi ottelussa peräti kaksitoista kertaa. Nollapelistä huolimatta parhaimmillaan KooKoo oli tänään hyökkäyspäässä. Silmittömän yrityksen sijasta maalipaikat hyödynnettiin tällä kertaa huomattavasti viime viikkojen otteluita paremmin.

Päätöserässä nelosketjulaisetkin isompaan rooliin päästänyt kotijoukkue olisi voinut olla ahnaampi, mutta teki jäällä kuitenkin sen mitä tarvittiin. 6-0-voitosta on paha nurista, vaikkei peli ollutkaan parasta mahdollista KooKoota.

Mukavasti aloituksia kakkoskentän keskellä napsinut HPK-hyökkääjä Iivo Hokkanen jatkaa KooKoossa näillä näkymin ainakin tämän viikon ajan. Sairastuvalla olevien Teemu Kolehmaisen ja Teemu Sompin paluuaikatauluista ei ole vielä tietoa, sillä tutkimustuloksia ei olla Kolekin mukaan vielä saatu.