Voitto hyvillä tyylipisteillä

KooKoo karisti paineet niskastaan kaatamalla Ahmat vaikuttavan esityksen jälkeen 4-1 (1-0, 2-0, 1-1). Kotijoukkue käytti maalipaikkansa hyväkseen, eikä antanut ahmahyökkääjille tilaa omassa päässään. Molemmat maalivahdit jatkoivat vahvoja otteitaan, mutta tuoreitakin ratkaisijoita nähtiin, kun KooKoon Reino Soijärvi päätti kuivan kautensa kahdella maalilla.

Kovin paljon lepoaikaa ei eilisestä tiukasta pelistä jäänyt kummallekaan, mutta se ei tahtia tänään haitannut. Kapeammalla materiaalilla tahkoava Ahmat jopa aloitti ottelun terävemmin, halliten ensimmäisten minuuttien ajan. Vierailijoiden parhaan paikan sai jo puolen minuutin pelin jälkeen Raine Pulkkinen, jolle KooKoo-puolustus hukkasi kiekon oman maalin takana. Entinen KooKoon kippari ei kuitenkaan saanut survottua lättyä ohi Carl Grahnin.

Kotijoukkue pääsi hätyyttelemään Sami Kitinpramia ensimmäisen kerran vasta seitsemännen peliminuutin käynnistyttyä. Mikko Kinnunen voitti hyökkäyspään aloituksen puhtaasti, ja edellisessä pelissä nollan pitänyt Kitinprami joutui tekemään tuplatorjunnan. Parikymmentä sekuntia myöhemmin Ahmojen puolustukselle kävi pienoinen nukahdus, ja Kinnunen pääsi kuin varkain läpi. Keskushyökkääjän sihti oli kuitenkin suunnaattu aivan liian korkealle, ja kiekko painui päätyverkkoon.

Ensimmäisen tilastomerkinnän joukkueet saivat aikaiseksi ajassa 7.49. Miikka Jäske ei sietänyt Tatu Katteluksen taklausta, ja pienen tuuppimisen jälkeen Jussi Perttu vihelsi parivaljakolle kakkoset. Jäske sai vieruskaverin vain kuusitoista sekuntia myöhemmin, Tuomo Hirvosen koukattua itsensä aitioon. Neljällä kolmea vastaan pelatessa KooKoo piti kiekkoa alueella, jamlaukoikin muutaman kerran terävästi, mutta Kitinpramilla ei ollut suurempia vaikeuksia torjua maskittomat yritykset.

Kauaa ei tasamiehin peliä jatkettu, sillä Ahmojen nelosketjun sentteriltä Markus Juvakoskelta paloi käämit totaalisesti. Se mistä tilanne sai alkunsa, jäi allekirjoittaneelta näkemätttä, mutta omituinen tapaus oli joka tapauksessa. Kiekon ollessa kaukana muualla Juvakoski ja Teemu Somppi liukuivat päällekkäin kovalla vauhdilla siniviilata toiselle. Kaksikon ylitettyä Ahmojen viivan Juvakoski nousi, kevensi varustustaan, ja alkoi takoa nyrkillä jäässä makaavaa Somppia päähän. Pertulle ei tilanne vaihtoehtoa jättänyt, joten Juvakosken peli oli ohi jo vajaan kahdentoista minuutin jälkeen. Somppi selvisi rangaistuksetta, vaikka todennäköisesti jotain aihetta Juvakoskelle oli antanutkin.

Parin ylivoimaminuutin jälkeen Ahmojen tilannetta synkisti maalinedustaa poikittaisella siivonnut Tuomo Hirvonen. KooKoo pyöritti peliä kahden miehen etunsa turvin, mutta Kitinprami torjui hyvin. Lopulta kotijoukkueen yritys palkittiin ajassa 15.10, kun maalin eteen viitsittiin mennä, ja kiekko sinne pelattiin. Mikko Pukka nosti kohti Kitinpramia, viime hetkillä se muutti suuntaa Mikko Mattilasta, ja maalivahti oli voimaton.

Erän loppuun myös Ahmat pääsi kokeilemaan ylivoimansa toimivuutta Mika Rissasen jäähyn aikana. Jäske saikin ohjattua yhden viivavedon vaarallisesti, mutta Grahnin ja kouvolalaiskannattajien onneksi ohi maalin. Grahn joutui erän aikana torjumaan kymmenen kertaa, toisen päädyn virkaveljelle torjuntoja kertyi neljä enemmän. Johtuen osin rangaistuksista, osin KooKoon hyvästä liikkeestä, oli kotijoukkue ensimmäisessä erässä niskan päällä.

KooKoo kestää alivoimat

Rissasen rangaistusta oli vielä jäljellä kymmenkunta sekuntia, kun boksiin joutui Jäskeen kampannut Timo Nurmberg. Ahmat pelasi kiekkoa vahvasti maalille, ja Grahnilla oli matkassa tuuriakin maalinsa varjelemisessa. Pian jäähyn päätyttyä KooKoon Jari Keltasella oli loistava paikka siirtää isännät kahden maalin johtoon. Laituri sai ottaa syötön kädellä alas aivan takatolpan juuresta, mutta Kitinprminn refleksit toimivat.

Ajassa 27.38 mahdollisuuden pakkopeliin sai KooKoo Jan Erikssonin koukattua kiekkoa hyökkäysalueella pitäneen Keltasen kumoon. Kolmoskenttä piti kiekkoa alueella siirretyn rangaistuksen ajan todella pitkään, laukoenkin usemaan otteeseen, mikä lupasi hyvää alkavalle kaksiminuuttiselle. Erikssonin ei tarvinutkaan istua aitiossa 40 sekuntia kauempaa, sillä Pukka saalisti ottelun toisen tehopisteensä ajassa 28.18. Kitinpramin edessä oli kerrankin kunnollinen lihamuuri, ja Pukan rannelaukaus oli onnekkaankin tarkka: siniviivalta suoraan ylänurkkaan.

KooKoon hurmos sai jatkoa vain hetkeä myöhemmin. Ykköskenttä oli jo menossa vaihtoon, mutta kun irtokiekko ei kenellekään kelvannut pyörti Reino Soijärvi aikeensa ja marsii hyökkäysalueelle. Tiukka veto laidalta upposi längistä sisään, vaikkei maskia ollutkaan.

Lähestulkoon koko loppuerän kotijoukkue puolustikin kolmen maalin johtoaan neljällä tai kolmella miehellä. Pukan ja kiekon sulkeneen Teemu Timoskaisen kakkosten aikana joukkue taisteli erinomaisesti, ja pahimmat Ahmojen vedot kilpistyivät puolustukseen. Loikaksen pyrittyä kahden kouvolalaisen välistä läpiajoon syyllistyoi Tony Grönroos kahvaamiseen. Koko pelin läpi sormien moista katsellut Perttu vihelsi tällä kertaa jäähyn, mutta Ahmat ei onnistunut taaskaan murtamaan KooKoon hyvin toiminutta nelikkoa.

Toivonkipinä vain vilahtaa

KooKoo joutui aloittamaan myös kolmannen erän alivoimalla, kun linjamies laski jäällä olleen liikaa mustapaitoja summerin soidessa. Ahmojen ylivoima valui kuitenkin hukkaan joukkueen jouduttua lyömään kiekon kulmiin, minne kouvolalaiset ehtivät ensimmäisinä.

Tolppa ja Kitinprami pitivät vielä toiveita hengissä pari minuuttia myöhemmin, kun Somppi ei saanut tolpasta kimmonnutta kiekkoa molarin jalkojen välistä sisään. Hetkeä myöhemmin Grahn kikkaili kiekon kanssa, mutta pelasti itse sähläämisensä venymällä Tuomas Tikkasen yrityksen eteen.

Vajaan yhdeksän minuutin pelin jälkeen Ahmat sai hyvän mylläkän KooKoon maalille. Seurauksena kuitenkin vain väkivaltaisuusjäähyt kaksikolle Rissanen-Jäske. Neljällä neljää vastaan Ahmat käytti tilan paremmin hyödykseen, ja haki paikkoja hyvin, muttei onnistunut ohittamaan Grahnia.

Vierasjoukkueen kuparisen rikkoi Joni Hakonen ajassa 54.00. Koko erän erittäin kurinalaisesti ja nöyrästi pelannut kouvolalaisviisikko unohti kertaalleen maalin edustan siivoamisen tärkeyden - ja heti kolisi. Tai lähes heti, sillä Hakonen ehti kokeilla kolmesti, ennen kuin löysi kiekonmentävän reiän. Ahmojen takaa-ajon oli määrä alkaa, kun Janne Tormonen samalla otti aikalisän.

Pitkään ei Ahmojen kipinä kuitenkaan enää saanut hehkua, sillä KooKoo iski 37 sekuntia myöhemmin luvuiksi 4-1. Puolustaja ei saanut purkukiekkoa pysäytettyä viivan tuntumassa, eikä koukittua Teemu Somppia nurin, jolloin Somppi ja Soijärvi pääsivät hyökkäämään kahdella yhtä vastaan. Somppi vei kiekon maalin kulmalle ja syötti taaksepäin Soijärvelle. Vähän liian taakse jääneestä passista huolimatta Soijärvi pääsi lataamaan läheltä sydämensä kyllyydestä, eikä sivuttaisliikkeeseen joutunut Kitinprami voinut maalille mitään.

Minuutti myöhemmin Grahn pudotti Juha Kaunismäen vedon vaarallisesti takatolpalle, mutta jatkajaa ei ahmaleiristä löytynyt. Kun aloitus kuitenkin jäi KooKoon päätyyn, otti Tormonen rohkeasti maalivahdin pois. Kiekko palasi kuitenkin heti omaan päätyyn, Kattelus perässään. Jussi Perttu tulkitsi uutta nollatoleranssilinjaansa ja passitti karvanneen Katteluksen kakkoselle huitomisesta.

Kovan pyörityksen aikana Ahmoilta puuttui kuitenkin se viimeinen rutistus, jota maaleihin tarvitaan. Grahn napsi vedon hyvin, ja pääsi muutamaan otteeseen jopa yrittämään maalintekoakin. Myös Keltasen veto oli lähellä osua tyhjiin, vaikkei tuomarikolmikon mukaan läpi maalialueen mennytkään. Mikko Outisen maalin esti puolestaan konkaripakin keskialueella kaatanut vastustaja, joten taululle jäi lopputuloksiksi 4-1.

Lupaavaa peliä KooKoolta

Reijo Mansikka oli tehnyt pientä hienosäätöä KooKoon kentällisiin tappiollisen pelin jälkeen. Kattelus siirtyi ykkösen keskelle, laidoillaan Soijärvi ja Somppi. Ketju olikin KooKoon vaarallisin, yhdistäen Sompin taidon, Katteluksen työmäärän ja Soijärven vihaiset laukaukset. Kakkonen oli tutussa koostumuksessa ennallaan, ja oli Kinnusen ansiosta vaarallinen jokaisessa hyökkäyspään aloituksessa. Kolmonen, jossa Nurmberg pelasi laidoillaan Louhivaara ja Somppi, oli vähiten näkyvä hyökkäyspäässä. Trio jäi alakynteen rajusti päällekäyneiden ahmapuolustajien puristuksessa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Muodossa Koivistoinen-Timoskainen-Liukkonen pelannut nelosvitja yllätti positiivisesti. Ketju painoi päälle, ja aiheutti karvauksellaan ongelmia jopa Loikaksen kentälliselle.

Maalivahdeista luvut osoittavat kunniaa Carl Grahnin suuntaan, mutta miehen työn teki omalla maalillaan myös Sami Kitinprami, joka jatkoi eilisä otteitaan. Ahmojen kenttäpelaajista on vaikea nostaa ketään ylitse muiden, sillä yrittämisestä huolimatta joukkue oli saamaton. Miikka Jäske varmisti Jatkoajan raporttiinpääsyn jo hyvissä ajoin, vippaamalla kiekon alkuverryttelyssä kohti allekirjoittanutta, mutta toki mies huomattiin muutenkin. Tänään tosin lähinnä turhista koiruuksista. Laituri keskittyi varsinkin päätöserässä kiekollisen osaamisensa sijasta esittelemään kovia otteitaan. Ahmojen tiivistäessä peliään, Jäskeen paikan ykköskentässä ottikin toviksi paremmin hermonsa kurissa pitänyt Jaakko Kolari. Toinen kouvolalaisyleisön suosikki oli Marko From, joille herkempi tuomari olisi viheltänyt kahden ensimmäisen erän aikana tukun jäähyjä.

Reijo Mansikka myönsi, että lähtökohdat otteluun eivät kaikkein helpoimmat olleet:

-Eilinen tappio kaiversi ja paineita kotiotteluun oli. Voitto oli kuitenkin todella tyylikäs suoritus kokeneelta joukkueelta, ja pilkahdus oikeaan suuntaan. Pelaajistahan tuo lähtee; mikään mitä tuolla kaukalossa tapahtui ei pystynyt vaikuttamaan meidän peliin, enkä nähnyt otteissamme paniikkia taikka hätää, vaikka vastustaja painoikin päälle, Mansikka analysoi.

KooKoo onnistui tänään vastustajaa paremmin oikeastaan kaikessa. Erikoistilanteista alivoima toimi totuttuun tapaan erinomaisesti, mutta myös onnistumiset ylivoimalla tarjosivat valmentajalle aihetta levyn vaihtoon.

-Ylivoimamme oli loistavaa, Mansikka sanoi hymyssä suin.

Ahmojen Janne Tormonen näki yhtenä ottelun käännekohtana Juvakosken suihkukomennuksen:

-Lähdimme peliin mielestäni hyvin, ja olimme mukana aina Juvakosken hölmöilyyn asti. Koitimme kyllä taistella, mutta kipinä hävisi johonkin, ja vastustaja pääsi iskemään, analysoi edellisenä päivänä Ahmoille seuran ensimmäisen pudotuspelivoiton luotsannut Tormonen.

Tuomari Jussi Perttu ei rohjennut pitää valitsemaansa linjaansa läpi pelin. Ensimmäisessä erässä kaukalossa vallitsivat villin lännen säännöt, KooKoon mentyä selvään johtoon, tuntui tuomari huomaavan vain kotijoukkueen koiruudet. Jopa painituomari Sebastien Auger ansaitsee kehuja eilisestä ottelusta, mikäli tuomarityöskentelyjä vertaa.

Ottelusarja on katkolla ensimmäisen kerran torstaina Hyvinkäällä.