KooKoo sai käytettyä hallintansa hyväkseen

Ahmojen pistesaldoksi runkosarjan neljästä KooKoo-kohtaamisesta jäi vain yksi piste, jonka se sai ensimmäisen kierroksen jatkoaikatappiostaan. Vajaamiehisten joukkueiden neljännessä koitoksesta kohmeudesta kärsinyt kotijoukkue löi aneemiset Ahmat 4-1 (0-1, 2-0, 2-0).

Parhaita syömähampaita ei tänään luistellut jäällä kummankaan joukkueen riveissä. Ahmoilta poissa olivat maalivahtien lisäksi joukkueen luottopuolustajaksi noussut Marko From sekä pelikieltoiset hyökkääjät Raine Pulkkinen ja Miikka Jäske. Pistepörssin voitossa tukevasti kiinni oleva Jäske vaikuttaa sairastavan Kouvola-fluta, sillä miestä ei runkosarjassa Kouvolassa nähty. Syksyn koitoksesta laiturin piti poissa kuume.

KooKoosta puolestaan olivat kuumeilun vuoksi sivussa hyökkääjät Timo Nurmberg, Teppo Liukkonen, Marko Levänen sekä maalivahti Sami Heikkinen. Viikonloppuna sivussa olleista toipilaista sen sijaan jäällä nähtiin Carl Grahn sekä puolustajat J-P Holopainen ja Mikko Outinen.

Vieraat iskevät heti

Ottelu alkoi suhteellisen tarkkana pelinä, kotijoukkeen hallitessa tapahtumia hienoisesti. KooKoon uusittu ykköskenttä, jossa Tatu Kattelus pelasi keskellä, sai aikaan ensimmäisen pyörityksen reilun parin minuutin pelin jälkeen Juha-Pekka Loikaksen viisikoa vastaan, muttei saanut maalipaikkoja rakennettua. Ensimmäinen tilastomerkintä piirrettiin pöytäkirjoihin noin minuuttia myöhemmin, kun Ahmojen Tuomas Tikkanen sai kakkosen.

KooKoon ylivoimapeli on ollut kateissa jo pidemmän aikaa, eikä tämäkään erikoistilanne tuonut lohtua ongelmaan - päinvastoin. Kakkosen lähestyessä loppuaan Mikko Pukka pudottautui siniviivalla polvilleen yrittäen pitää kiekon hyökkäysalueella, ja menetti lätyn luonnollisestikin Loikakselle. Ahmat iskivät heti ensimmäisestä hyökkäyksestään, sillä vaikka Grahn torjuikin ensimmäisen vedon, pisti Jan Eriksson reboundin sisään.

Muutama minuutti myöhemmin KooKoo sai ensimmäisen todellisen paikkansa, kun ossi Louhivaara oli unohdettu maalin edustalle aivan vapaaksi. Maaliahne laituri ei kuitenkaan saanut osumaa kiekkoon, ja Tommi Pärmäkoski sai ahmamaalilla huokaista helpotuksesta.

KooKoon tavoin ylivoimapelinsä tehottomuuden kanssa viime aikoina tahkonnut Ahmat sai mahdollisuutensa kurssin kääntämiseen ajassa 8.45, kun Teemu Timoskainen sai kakkosen. Ylivoima oli kuitenkin vierailtakin umpisurkeaa, ja KooKoolla olisi ollut hyvä mahdollisuus tasoittaa puntit alivoimamaalilla, mikäli Mikko Outinen olisi saanut syötön lähtemään ajoissa hyökkäyssiniviivalla kytänneelle Kattelukselle.

Tasaviisikoihin palattua peliä jatkettiin Ahmojen puolustuspäädyssä. Timoskaisen lämäri valui jo Pärmäkosken längistä, mutta Lauri Mattila sai siivottua kiekon väljemmille vesille maalialueelta. Hetkeä myöhemmin kiekko muutti suuntaa Reino Soijärven hanskasta kilahtaen jo tolppaan.

Erän viimeisen viisiminuuttisen aluksi J-P Holopainen tarjosi todellisen namupassin Jukka Penttiselle, joka ei kuitenkaan pystynyt käyttämään lahjaa hyväkseen. Loikaksen kakkosen aikana KooKoo ei vetoja saanut aikaiseksi, Ahmat sen sijaan pääsi alivoimahyökkäyksiin pariinkiin kertaan.

Tilastomiehet löysivät erästä Grahnille seitsemän, ja ensimmäisen kokonaisen miesten pelinsä pelanneelle Pärmäkoskelle kuusi torjuntaa. Luvut eivät koko totuutta erästä kerro, sillä peliä pelattiin huomattavasti enemmän Ahmojen alueella, KooKoon laukaukset vain menivät pääpirteittäin ohi molarin ja maalin.

Ahmojen passiivisuus kostautuu

Toiseen erään lähdettiin Ahmojen johtoasemasta, minkä olisi voinut huomata tulostauluun katsomattakin. Vierasjoukkue tyytyi rikkomaan peliä; puolusti koko viisikolla, ja löi kiekon sen saadessaan lähes heti toiseen päätyyn.

KooKoolla olikin vaikeuksia rikkoa Ahmojen yhtenäinen puolustusrintama. Ensimmäisen kerran siinä onnistuttiin vasta seitsemän minuutin täyttyessä, kun joukkue pääsi vaihdon jälkeen vastahyökkäykseen kolmella yhtä vastaan. Tomi Lindfors yritti omaa ratkaisua, mutta sutaisu maalin edestä jäi voimattomaksi. Puolitoista minuuttia myöhemmin Katteluksen vahva nousu alueelle palkittiin ylivoimalla, kun Loikas joutui ottelun toiselle kakkoselleen. Kuten arvata saattoikin, oli pakkopeli jälleen onnetonta.

Heti Loikaksen jäähyn päätyttyä KooKoon kakkoskenttä sai kuitenkin aikaan vahvan pyörityksen ahmapäätyyn, eikä vastustaja päässyt vaihtamaan miehitystään pitkään toviin. Lopulta maalin eteen saatiin hyvä maski, ja kiekko viivalle, jossa odotti Mikko Outinen. Viidakon vanha sanonta "Ei kautta ilman maalia" pätee yhä, sillä konkaripakki avasi kauden maalitilinsä lämäämällä kiekon tarkasti tolpan vierstä sisään ajassa 31.31. Minuuttia myöhemmin Pärmäkoski oli valppaana Teemu Sompin yrittäessä vanhanaikaista, estäen KooKoon johto-osuman synnyn.

Ajassa 34.22 ahmavahti pisti kiekon päätyverkkoihin ja sai kakkosen. Ylivoima ei kunnolla kerennyt alkaakaan, kun se jo loppui. Estämiseen tuskastunut Kattelus hankki itsensä rangaistusaitioon painiotteella 44 sekuntia myöhemmin.

Neljällä neljää vastaan pelattaessa jäällä oli jälleen hyvin tilaa, minkä kotijoukkue käytti hyväkseen. Pasi Tamminen ja Turo Virta saivat ihailla aitiopaikalta vauhtikonetta nimeltä Ossi Louhivaara. 19-vuotias laitahyökkääjä haki kiekon omalta alueelta, käväisi hyökkäyskulmassa ja kiisi maalin eteen, josta tuikkasi kauden 20. maalinsa ajassa 35.59. KJT:tä vastaan KooKoo teki lauantaina kaksi maalia vajailla pelatessa, joten pudotuspeleihin kouvolalaisten taktiikaksi sopisikin ilmeisesti jatkuva 4-4-tilanteiden hankkiminen…

Ahmoille jäi vielä ylivoima-aikaa, ja ottelun ensimmäinen ylivoimalaukauskin näki päivänvalonsa. Kertaalleen kiekko saatiin jo lähelle KooKoon maalia, mutta Grhanin räpylä ehti sulkemaan piukkumustan maaliviivalta ennen hyökkääjän väliintuloa. Muuta ei toisessa erässä enää nähtykään.

Sompista ratkaisija

Kolmanteen erään Ahmat tuli vahvasti, ja saikin heti tilaisuutensa Mikko Mattilan otettua rangaistuksen vajaan puolentoista minuutin pelin jälkeen. Grahn nappasi näyttävästi kiinni Tuomo Hirvosen viivavedon - joka jäikin pakkopelin ainoaksi yritykseksi.

Antti Huuhkan kaatanut Hirvonen oli seuraava boksiin joutunut peluri erän puolenvälin tienoilla. Nyt KooKookin sai paikkoja aikaan, mutta Pärmäkoski oli onnekkaanakin kiekon tiellä. Ahmatkin pääsi jälleen alivoimalla hyökkäysalueelle muutamaan otteeseen. Jäähyn päätyttyä Louhivaara vei näyttävästi ahmamolarin kahville, muttei kovassa vauhdissaan saanut kiekkoa sisään.

Lopullinen ratkaisu syntyi ajassa 55.49 Antti Huuhkan vahvasta esityöstä. Huuhka piti kiekon hyökkäysalueella ahtaassa tilassa kolmen vastustajan puristuksesta huolimatta joukkueensa vaihdon ajan, ja sai vielä kiekon syötettyä aitiosta kirmanneelle Sompille. Sompin veto meni keskeltä Pärmäkosken selän taakse.

Reilu puoli minuuttia äskeisestä, ja ketsuppityttöjen esittämä maalilaulu soi jälleen Sompin kunniaksi. Reino Soijärvi latasi lyöntilaukaustaan kauan, ja onnistui lopulta saamaan aikaiseksi löysähkön vedon pienestä kulmasta. Tämä riitti kuitenkin yllättämään nuoren maalivahdin, jolta lätkä lipsahti längistä läpi. Kärppänä paikalla ollut lappeenrantalaislaituri jatkoi kiekon sisään maaliviivalta.

Kotijoukkue haki vielä tosissaan viidettä maalia Ahmojen jo lannistuttua, mutta lisää onnistumisia ei enää nähty. Mika Rissanen tosin vapautti hienosti Huuhkan, mutta Pärmäkoski pelasti tämän tilanteen heittäytymisellään.

Ylivoimasolmu ei auennut kummallakaan

Kovin vahvaa miesylivoimaa ei onnistunut tänään kumpikaan joukkue esittämään. KooKoo pelasi tehottomasti viidesti ja Ahmat kolme kertaa, joten ainakin siinä riittää valmentajilla miettimistä pudotuspelejä varten. Poissaolleet selittävät tosin osaltaan hyökkäyspään mielikuvituksettomuutta: ilman Nurmbergia KooKoon ylivoima vaikuttaa rauhattomalta ja hätäiseltä, Ahmoille Jäskeellä on todennköisesti vielä suurempi vaikutus.

Jäskeettä pelannut vieraiden tehonyrkki oli suhteellisen vaisu ja turvautui muun joukkueen tavoin liian usein vain lyömään kiekon päätyyn. Yhtään kunnon pyöritystä se ei saanut aikaiseksi, ja ainoaan maaliin johtanut tilannekin oli kentäälisen ainoa onnistunut vastahyökkäyksen käynnistänyt suunnanmuutos. Jukka Penttinen pelasi jälleen todella paljon, ja jakoi muutaman loistosyötön, mutta olisi pienellä skarppaamisella voinut lisätä Ahmojen maalitiliä ottelussa - siksi monta kertaa hän lahjapaikan KooKoon pakeilta tänään sai. Kolmannessa erässä maitohappojen painaessa Penttinen keskittyikin totuttuun tapaansa kaukalossa surffailuun.

KooKoon kentällisistä plussan puolelle jäivät kaikki. Parasta vauhtia pitivät yllä Katteluksen ja Timoskaisen viisikot, mutta kakkos- ja neloskentätkin saivat pelatuksi muutaman erittäin vahvan vaihdon. Ossi Louhivaaran luistin kulki erinomaisesti. Pakkipari Raattama-Onnela pelasi kolmoskentän takana jälleen varman pelin.

Maalivahdeista pidemmän korren tänään vei Carl Grahn, joka tosin joutui torjumaan tosissaan vain muutamaan otteeseen. Suurin osa vaarallisista paikoista tulleista hyvinkääläislaukauksista meni reippaammanpuoleisesti ohi, eikä suurta vaaraa ollut. Myös Tommi Pärmäkoski saa olla debyyttiinsä suhteellisen tyytyväinen, vaikka tappio tulikin. Nuorukaisella oli matkassa rutkasti tuuriakin, sillä hivenen epävarmalta ja hukassa olleelta ajoittain vaikuttanut Pärmäkoski oli monesti kiekon tiellä tietämättäänkin.

Ahmojen Janne Tormonen ei osannut olla hirveän pettynyt lopputulokseen, vaikka hvyinkääläisilläkin olisi mahdollisuutensa pistetilin kasvattamiseen ollutkin.

-Jos ottelun ennakkotunnelmia miettii, niin vaikeat lähtökohdat kyllä oli. Meiltä oli miehiä parhaasta päästä pois, mutta sillä ryhmällä mennään mikä on. Viime vierailumme (10-1) oli murheellinen, joten tähän otteluun päätimme pistää parastamme, ja aika hyvin pystyimmekin KooKoon vauhdissa rimpuilemaan.

-Emme me tietenkään häviämään lähteneet, mutta tarkoituksena oli pistää kapuloita rattaisiin, ja osittain siinä onnistuimmekin. Muutama virhe, joista KooKoon tasoinen joukkue rankaisee heti, Tormonen sanoi.

Huimasta epäonnesta huolimatta Ahmojen maalivahtitilanne jaksoi vielä hymyilyttää Tormosta.

-Pärmäkoski pelasi tänään ensimmäisen miesten pelinsä, ja ihan hyvin pelasikin, vaikka keskittyminen jossain vaiheessa vähän herpaantuikin. Ekmanin ja Kitinpramin tilanne näyttää tällä hetkellä pahalta. Lounaskahvilan vahvistukselta rusahti heti paikat ja Kitinpramilla on ollut mystistä kuumetta jo pitempään. Olemme yrittäneet pitää Kitinpramia kurissa ja nuhteessa, mutta päästimme kaverin käväisemään Raahessa - taisi olla ensimmäistä kertaa lentokoneessa, ja siitä asti kipeänä, sanaili Tormonen.

KooKoon Reijo Mansikka oli vielä kollegansa tyytyväisempi, kuten voittaneen joukkueen valmentajan toki kuuluukin.

-Meillä on nyt piste enemmän kasassa kuin viime vuonna samaan aikaan, joten olemme onnistuneet tavoittessamme, eli paikan vakiinnuttamisessa sarjan kärkiporukassa. Tässä ottelussa näin jo paljon hyvää, mutta vielä on paljon parannettavaakin, Mansikka sanoi, ja nosti esille luisteluraikkauden.

-Ahmat pelasi tänään kurinalaisesti ja viisaasti, ja meillä oli vaikeuksia murtaa heidän viisikkopuolustamisensa. Onneksi onnistuimme pari kertaa, sillä edessä on kovat yhdeksän päivää, Mansikka päätti.

KooKoo pelaa viikonloppuna Forssassa sekä kotipelin Hokkia vastaan. Ahmojen viimeiset viisi peliä on kotihallissa. Lauantaina Hyvinkäälle saapuu vieraita Kajaanista.