KooKoo nylki ahmalauman

KooKoo oli tyly isäntä Hyvinkään Ahmoille, latoen taululle lukemat 10-1 (2-0, 4-1, 4-0). Vajaamiehinen vierasjoukkue kadotti peli-ilonsa totaalisesti toisen erän lopulla. Ottelun paras pelaaja oli tehot 2+2 kerännyt Timo Nurmberg, jonka kiemurat olivat kookkaille pakeille liikaa. Myös KooKoon uusittu kolmoskenttä käytti paikkansa hyväkseen ja teki neljä maalia. Voitto oli kotijoukkueelle viides perättäinen.

Ottelun ensimmäiset minuutit mentiin vuoronperään päästä päähän. Ahmat eivät kuitenkaan saaneet nopeiden nousujensa päätteeksi rakennettua maalintekopaikkoja, toisin kuin KooKoon Tatu Kattelus. Ensimmäisessä vaihdossa Kattelus ja Reino Soijärvi pääsivät hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan, mutta Patrick Machreich torjui Katteluksen vedon pienestä kulmasta kilvellään. Muutama minuutti myöhemmin itävaltalaisvahdilla oli apunaan jo tuuriakin, kun Katteluksen laukaus pomppi yli maalivahdin ja maalin Soijärven mailasta.

Ottelun avausmaalissa taasen oli tuuria KooKoolla. Ossi Louhivaara pääsi Jari Keltasen esityöstä nokikkain Machreichin kanssa, ja oli jo hukata kiekon maalin nurkalla. Louhivaara sai kuitenkin pidettyä kiekon lavassaan, pyörähti ympäri ja kiekko lipui maaliin ajassa 4.28. Minuuttia myöhemmin KooKoon ykköskenttä pyöritti peliä kuin ylivoimalla ahmapäädyssä pitkän aikaa, muttei saanut tulosta aikaan. Ahmojen ensimmäinen kunnollinen maalipaikka näki päivänvalonsa noin seitsemän minuutin pelin jälkeen. Maalitykki Juha-Pekka Loikas pääsi puolittaiseen läpiajoon, muttei saanut riittävästi voimaa ohjaukseensa.

Jos KooKoon ensimmäisessä maalissa oli mukana tuuria, oli toinen todellinen taidonnäyte. Timo Nurmberg haki kiekon oman maalin takaa, harhautti vakiovartaloharhautuksellaan kaksi vastustajaa keskialueella ja lämäsi kiekon pian siniviivan jälkeen Machreichin kautta tolppaa hipoen sisään. Kaksi päästettyä maalia reilun kahdeksan minuutin pelin jälkeen oli viisi torjuntaa tehneelle maalivahdille liikaa, ja tilalle luistelikin nuori Joonas Lindberg neljänteen Mestis-otteluunsa.

Ahmat joutui vielä taistelemaan tosissaan, kun hyvin ottelun tuominnut Marko Virolainen vihelsi vierille kaksi rangaistusta loppuerän aikana. Joni Hakosen jäähyn aikana KooKoon ylivoimakentälliset rakensivat tekopaikkaa kuin Iisakin kirkkoa, eikä valmista tietenkään tullut. Jaakko Kolarin jäähyn Ahmat puolestaan tappoi hyvin, ja ainoaksi tilanteeksi jäi Louhivaaran nosto maalille.

KooKoo ratkaisee jäähyjen aikana

Ahmat lähti toiseen erään vahvasti, ja suhteellisen näkymättömästi ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen pelannut ykkösviisikko saikin vahvan paineen aikaan heti avausvaihdossaan. KooKoo puolestaan pyrki laukomaan joka tilanteen päätteeksi, ja tekikin niin oikeaoppisesti: Lindbergin onneksi useat alanurkkia hakeneet pakkien jaloista lähteneet laukaukset sujahtelivat kuitenkin muutaman kiekonmitan verran ohi maalin.

Vierasjoukkueen etsikkoaika oli erän viidennen ja seitsemännen minuutin välissä. Ensin Joni Hakonen oli onnistua vanhanaikaisessaan, ja minuuttia myöhemmin Raine Pulkkisella oli kaksikin tekopaikkaa. Pulkkisen ensimmäisen kudin torjui Sami Heikkinen, ja jatkolaukaus meni ohi. Pienoinen ote ei kuitenkaan tuottanut tulosta, ja Ahmat menetti otteensa jäähyihin.

Turo Virta joutui kaatamaan ohi menossa olleen Teemu Sompin kakkosen arvoisesti ajassa 28.07. KooKoon pakkopeli kuumensi Juha Kaunismäen. Puolustaja huitaisi ensin hirvittävältä näyttäneen viikatteen, joka ei onneksi osunut kehenkään - ja laidoituskin sen kesti, ja keskeytti hetkeä myöhemmin KooKoon kovan pyörityksen tarjoamalla poikittaista mailaa voimalla. Sarjan parhaalle ylivoimajoukkueelle aukesi näin tilanne rakentaa kolmatta maaliaan minuutin ja kymmenen sekunnin pelillä viidellä kolmea vastaan.

Lindberg pelasti maalin syntymisen muutamaan otteeseen, mutta ei lopulta voinut mitään kouvolalaisten ykkösnyrkille. Nurmberg odotti kiekon kanssa rauhassa ja antoi millimetrin tarkan syötön Katteluksen lapaan. Kattelus sai iskeä kiekon takatolpalta tyhjään maaliin. KooKoo iski Kaunismäen istuessa myös neljännen maalinsa, 47 sekuntia edellisestä. Lindberg torjui minkä voi, eli kolme lähitilannetta peräkanaa, mutta kun puolustajia ei kiekko kiinnostanut, kävi Mikko Kinnunen sen lopulta iskemässä sisään.

Pientä lohtua Ahmoille toi Joni Hakosen maali ajassa 33.19. Hakonen laukoi kiekon laidan tuntumasta pienestä kulmasta, ja yllättäen se pomppi sisään muuten varmasti pelanneen Heikkisen patjojen vierestä. Loppuerä vaikuttikin sitten pelailulta, sillä kotijoukkue ei panostanut kovinkaan vahvasti hyökkäykseen, eikä myöskään päästänyt vastustajaa ylittämään keskiviivaa. Ajassa 38.15 Virolainen passitti Mikko Kinnusen ja Janne Lehtisen kakkosille pienestä tönimiskilpailusta, ja kentälle tuli tilaa.

Pelaaminen neljällä neljää vastaan sopi paremmin liukkaille kouvolalaishyökkääjille kuin kolmella pakkiparilla pelanneille Ahmoille, joiden jaloissa väsy taitoi jo erän lopussa painaa. Ensin Teemu Somppi ja Ossi Louhivaara pääsivät hyökkäykseen kahdella kahta vastaan. Sompin syöttö jäi hivenen liian taakse, mutta Louhivaara sai kiekon kuitenkin matkaansa, harhautti rauhallisesti veskarin pieneen liikkeeseen, ja laukoi kiekon längistä sisään ajassa 38.51. Maali oli Louhivaaralle jo kauden kymmenes.

Puolisen minuuttia myöhemmin Ahmojen Pasi Tamminen tykitti pari kertaa kohti Heikkistä, mutta tuloksetta. Toisessa päässä Nurmbergin kiemurat taasen olivat jälleen tehokkaat. Nurmbrg niputti kimppuunsa kulmaan Ahmojen ykköspakkiparin, ja syötti kiekon ahdistettuna Tatu Kattelukselle, joka oli jätetty maalin eteen täysin yksin. Kattelus laukoi kiekon ylänurkkaan. Heikkinen joutui erän aikana torjumaan kolmetoista kertaa, mutta mitä pidemmälle erä eteni, sitä harvemmassa Ahmojen tilanteet olivat.

Maalieron ja ylivoimaprosentinparantelua

Viiden maalin takaa-ajoasemassa olleet hyvinkääläiset joutuivat heti erän alussa alivoimalle, kun Kim Sjöblom kaatoi kohti maalia kierrelleen ja kaarrelleen Tomi Lindforsin. KooKoon uusittu kolmoskenttä kiitti ylivoima-ajasta ja siirsi isännät jo 7-1-johtoon ajassa 42.37. SaiPa-laina Somppi otti rauhassa haltuunsa Jari Keltasen laukauksen reboundin, kiersi kohti takatolppaa, ja laittoi lopuksi kiekon sisään makaavan Lindbergin alta.

Peli jatkui KooKoon hallinnassa, mutta seuraavista vaarallisista tilanteista vastasi vierasjoukkue vastahyökkäyksillään. Ensin Jan Eriksson harhautti itsensä komeasti karkuun KooKoo-pakilta, mutta Heikkinen venyi maalillaan. Myös Raine Pulkkinen karkasi hrhasyötöstä läpiajoon, mutta ratkaisu jäi hyvin ponnettomaksi. Tony Grönroosin jäähyn, ja samalla ensimmäisen ahmaylivoiman, aikana kiekko pysyi hyvin hyökkäysalueella, mutta vain OlliKorkeavuori sai kiekon lauotuksi kohti maalia. Jäähyn loputtua Heikkinen torjui eleettömän varmasti Jaakko Kolarin vahvan yrityksen.

Jos vielä tässä vaiheessa mietin, voiko viittä maalia päästänyttä maalivahtia palkita tähdellä, ei päätöstä tarvinut enää kauaa pohdiskella. Jari Keltanen karvasi kiekon puolustussiniviivalla Louhivaaralle, joka nousi ylös nopeasti ja laukoi kohti maalia. Löysähkö kaukoveto oli tarkka, mutta koska maskiakaan ei ollut, olisi Lindbergin pitänyt ottaa se kiinni rutiininomaisesti. Alanurkka kuitenkin soi, ja tulokaskauttaan pelaava Louhivaara sai tuulettaa kypärätempun arvoisesti.

Teemu Timoskaisen jäähyn KooKoo tappoi varmuudella, mutta Markus Juvakosken kakkosen aikana Ahmat meinasivat yllättää alivoimalla. Kolmannessa erässä lähes luokattomasti pelaillut Jukka Penttinen pelasi avopaikan J-P Loikakselle, jonka laukaus kimposi kuitenkin tolpasta kaukalon kulmaukseen. Juvakosken rangaistuksen lopulla kiekko pomppi onnekkaasti ahmamaaliin jo yhdeksännen kerran. Maalintekijäksi merkittiin oikea mies, ja kiekkokin oli syytä ottaa talteen, sillä Teppo Liukkonen avasi maalitilinsä 78. Mestis-pelissään. Toivottavasti hyökkääjän seuraavaa maalia ei tarvitse odotella yhtä kauan…

Kaksikymmentä sekuntia edellisen osuman jälkeen Timo Nurmberg iski irtokiekon sisään kun se ei muita kiinnostanut, sytyttäen taululle lopulliset pyöreät numerot 10-1. Aivan pelin loppuun KooKoo oli vielä lisätä lukuja, kun kolmos- ja neloskentän janosivat onnistumisia Janne Lehtisen jäähyn aikana.

"Läsnä, mutta poissa"

Kentän hahmoa ei tarvitse kauaa miettiä. Timo Nurmberg oli mainiolla pelipäällä ja nautti selvästi jäälläolostaan täysin siemauksia - kuten myös kouvolalaiskatsojat. Tehot 2+2 kerännyt Nurmberg siirtyi samalla sarjan pistepörssikärkeen. Kitsaasti paikkojaan alkukaudesta käytellyt Tatu Kattelus onnistui tänään maestron luomista avopaikoista, sekä taisteli tuttuun tapaansa irtokiekoista. Ykkösviisikko oli ainoa KooKoon kentällinen, joka sai rakennettua paineen vastustajan päätyyn läpi ottelun. Huippuvireessä ollut Kinnusen kenttä jäi tänään yhteen maaliin. Varsinkaan Tomi Lindfors ei esittänyt ex-seuraansa vastaan samanlaisia otteita kuin edellisissä peleissään.

Kolmosketju oli uudessa kokoonpanossa SaiPasta tulleen Teemu Sompin takia. Maaliahne laituri Ossi Louhivaara pelasi ensimmäisen ottelunsa KooKoossa sentterinä, laidoillaan Somppi ja Keltanen. Varsinkaan kahden ensimmäisen erän aikana ketjun peli ei näyttänyt toimivan yhtä hyvin kuin ennen, vaikka se tehokkaasti maalipaikkansa hyväkseen käyttikin. Somppi ja Louhivaara pääsivät kolmannen erän aikana kuitenkin sinuiksi uuden roolinsa kanssa. Koossa on taitava ja nopea, mutta samalla myös pienikokoinen ketju. Neloseen siirtynyt Teemu Timoskainen kävi muutamaan otteeseen jelppimässä Louhivaaraa aloituksissa.

Kokenut Mikko Outinen pelasi parin ottelun tauon jälkeen, ja avasi kauden pistetilinsä kahdella syöttöpisteellä. Niinikään paluun tehnyt Sami Heikkinen pelasi hyvän pelin, yhdestä helpohkosta takaiskusta huolimatta. Heikkisen vahva esitys oli mukava asia, sillä Carl Grahn ei ehtine kuntoutua ennen joulutaukoa.

Ahmapelaajien analysointi onkin jo hankalampaa hommaa. Aloitetaan kuitenkin maalivahdeista. Patrick Machreichin kyvyistä en kahdeksan minuutin esityksen jälkeen osaa sanoa mitään, ja Joonas Lindbergoinkin suoritusta on vaikea kommentoida. Hän torjui monta kiekko hyvin, mutta lipsautti muutaman myös suhteellisen helposti sisään. Valtaosa maaleista menee kyllä laiskan puolustuksen ja pomppujen piikkiin.

Hyökkäyspäässä ykkösviisikko oli - kuten KooKoollakin - ainoa joka pystyi kiekkoa hyökkäysalueella pitämään. Tosin vain ottelun puoleenväliin asti, jonka jälkeen se lopetti yrittämisen. Maalikärki Loikas oli tänään pahasti unten mailla, eikä montaakaan kertaa kiekkoon alueella koskenut. Jukka Penttinen rakenteli paikkoja, mutta tyytyi lähinnä verkkaiseen retkiluisteluun kolmannessa erässä. Jaakko Kolari oli harvoja loppuun asti yrittäneitä ahmoja. Puolustustyöskentelyn toimivuudesta ei kai paljoakaan tarvitse sanoa, mikäli omiin menee kymmenen maalia. 5-1-maalin jälkeen liike alkoi olla jo aika väsynyttä, niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Ahmoilta puuttui tänään kuumesairas Miikka Jäske, joka olisi joukkueensa neljänneksi parhaana pistemiehenä ollut avuksi. Joukkue sai kasaan kolme täyttä viisikkoa, sekä kaksi miestä neloseen.

-Jäske on ollut muutaman päivän kuumeessa, eikä sairasta miestä kannata riskeerata. Muita tärkeitä poissaolijoita ei ollut. Tai no; sanotaanko että olihan noita pelaajia läsnä - mutta poissa, Ahmojen Janne Tormonen sanoi.

-Me olemme tällä hetkellä kiikunkaakun siinä, olemmeko keskitasoa vai huonompaa kastia Mestiksessä. Vielä kun tulemme vierailulle Kouvolan kaltaiseen kiekkokaupunkiin, ei pitäisi olla motivaatio-ongelmia.

-Joukkueessamme on sellaisia ketkä yrittävät ja sellaisia ketkä osaavat. Mutta sitten on myös niitä, jotka eivät osaa tai yritä. Ehkä kakkos- kolmosdivaritasolla moinen saattaisi vielä toimia, muttei KooKoota vastaan, Tormonen jatkoi.

-Maalivahtitilanteemme on ongelmallinen. Molemmat nuoret veskarit tekevät töitä, mutta eivät vielä pysty ottamaan niitä tarkaisevia koppeja. Yritystä kyllä on, eikä tämänpäiväistä voi laittaa heidän piikkiin, hän lopetti.

Reijo Mansikka oli luonnollisestikin tyytyväinen tulokseen ja peliesitykseen.

-KooKoo oli tänään hyvä. Koko joukkue pelasi erinomaisesti. Halusimme tehdä työtä ja onnistumisia tuli. Yleisökin varmasti piti, muutama maali oli niin komea yksilösuoritus, hän tiivisti.