LeKi tyrmäsi KOO-VEEn

MESTIS / Raportti
Pirkanmaan derby ei jättänyt jossitteluille sijaa. Suomi-sarjasta kohti Mestistä ponnistava LeKi oli kaikilla osa-alueilla parempi ja korjasi pisteet lukemin 2-7 (0-3, 1-3, 1-1). KOO-VEE kaivoi kuoppansa jo avauserässä, eikä onnistunut kirimään taistoon mukaan.

Ottelu alkoi käsikirjoituksen mukaan. KOO-VEE hallitsi tapahtumia ja LeKi joutui turvautumaan sääntökirjan vastaisiin otteisiin. KOO-VEEn kahden miehen ylivoima oli kuitenkin ponnetonta, jopa ylimielistä, kun joukkue keskittyi maalinteon sijaan jalkakikkoihin.

- Tänään nähtiin käsittämättömiä harhautusyrityksiä. LeKi:n joukkue on hyviä käsiä täynnä, eikä LeKi:a vastaan voi näin pelata, suomi KOO-VEEn valmentaja Ari Jortikka ottelun jälkeen.

LeKi onnistui taktiikassaan

Tasakentällisin LeKi näytti oitis vaarallisuutensa. KOO-VEE-viisikko unohti puolustusvelvollisuutensa, jolloin Marko Santanen ja Heikki Silvennoinen jäivät vapaaksi maalin edustalle. Santanen iski Silvennoisen yrityksen jälkeen paluukiekon Harri Kohvakan selän taakse ajassa 4.27.

Avauserässä LeKi karvasi aggressiivisesti ja sai KOO-VEE-puolustuksen herpaantumaan. Etenkin Kari Lohtander ja Sami Vehvilä järkyttivät tamperelaisten takalinjoja, eikä KOO-VEEn pelinavaus onnistunut alkuminuuttien jälkeen. LeKi otti myös aloitusvoitot nimiinsä ja pelasi kiekkoa suoraviivaisesti maalia kohti.

Peli-ilme oli LeKi-valmentaja Jyrki Rantalan taktiikan mukainen.

- KOO-VEElla on ollut raskas viikko, joten koitimme panostaa ottelun alkuun. Saimme onnistumisia osittain vastustajan maalivahdinkin avulla. Mikään kantava teema kova karvaus ei ole, ei meillä riitä eväät kolme erää kestävään karvaukseen. Tiesimme KOO-VEEn tilanteen, joten toimimme tänään tällä tavoin.

KOO-VEEn otteet olivat kaukana Salamoita vastaan pelatun ottelusarjan maltillisuudesta. LeKi onnistui tyrehdyttämään KOO-VEEn pelinrakentelun viimeistään keskialueella ja käytti Dynamon puolustuspään virheet armotta hyväkseen.

- Kävi siten, kuin vähän pelkäsinkin. Meidän piti liikkua ja luistella, mutta kävikin päinvastoin, joutui Jortikka myöntämään.

Erän puolivälin paikkeilla tamperelaisten Rami Alakoski ja Kimmo Lisko törmäilivät toisiinsa punaviivan liepeillä. Kiekko lipui Marko Santaselle, jonka avauksesta Juha Leimu karkasi maaliin johtaneeseen läpiajoon.

LeKi:n erikoistilanneosaaminen mainiota

Tamperelaisten orastavan turhautumisen merkiksi Teemu Koskinen puhui itselleen käytösrangaistuksen hieman LeKin toisen osuman jälkeen. Hetken päästä Kisa siirtyi jo kolmen maalin johtoon ylivoimalla. Tätäkin maalia edelsi KOO-VEE-puolustuksen huolimaton pelailu. Kaikkiaan lempääläläiset viimeistelivät viidesti miesylivoimalla.

- Erikoistilanteita on kyllä harjoiteltu. Olemme yrittäneet löytää ylivoimapeliin eri variaatioita. Kun saa maaleja, itseluottamus kasvaa, Rantala myhäili.

Toisessa erässä KOO-VEE sai peliä haltuunsa, mutta Tommi Alanen oli LeKi-maalilla järkähtämätön. Runsaasti alivoimaa pelanneen LeKi:n puolustus helpotti maalivahdin urakkaa väkevällä maalineduspelaamisella. KOO-VEEn harvat paikat jäivät kaukolaukauksiksi vaille tilanteen päättäjää.

Lähimpänä maalia oli Timo Ruuska, joka onnistui jo harhauttamaan Alasen. Kiekko matkasi kuitenkin maalivahdin ja maaliviivan välistä kaukalon kulmaukseen.

LeKi näytti KOO-VEElle ylivoiman mallia heti tilaisuuden saatuaan. Juha-Pekka Palmrothin siniviivaveto upposi helpohkosti KOO-VEE-maaliin ajassa 33.58.

Tamperelaisten pelihuumori katosi kapteeni Henri Virran näyttäessä esimerkkiä. Mies hankki itselleen viisiminuuttisen lisäksi ottelurangaistuksen ja hankaloitti näin joukkueensa tilannetta myös sunnuntain Titaanit-koitosta silmällä pitäen. KOO-VEE-puolustus on jo nyt vähäverinen ja otteluruuhkan uuvuttama.

- Peräpäästä puuttuu äijiä ja sen lisäksi otetaan vielä tyhmiä jäähyjä. Isoin syy tappioon löytyy korvien välistä. LeKi ansaitsi voittonsa. Toki meitä väsymyskin saattaa vaivata, mutta ei sen taakse voi kätkeytyä. Asennevika, siinä se on. Hyvin yksinkertaista, Jortikka linjasi.

- Virran jäähyn myötä ottelu ratkesi meille. Siihen asti KOO-VEE oli vielä mukana, Rantala totesi.

LeKi iski pikavauhtia kaksi osumaa ja ottelun voittaja oli selvillä. Erän loppuun Samu Helminen sai yritteliäisyydensä palkinnoksi nimiinsä tamperelaisten avausmaalin, joten kolmanteen erään lähdettiin lukemista 1-6.

Päätöserä noudatti pitkälti ottelun tendenssejä. KOO-VEE piti kiekkoa, muttei kyennyt luomaan kovinkaan vaarallisia tilanteita. LeKi keskittyi perusasioihin ja pelasi varsin varmaa puolustuspeliä tukevan johtonsa turvin. Kumpikin joukkue onnistui maalinteossa kertaalleen.

Dynamon on löydettävä nöyryys

Tamperelaisittain tappion katkeruutta lisäsi se, että LeKin maaleista peräti neljä syntyi kuluvan kauden mittaan KOO-VEEssa esiintyneiden pelaajien toimesta (Santanen kaksi osumaa, Eerik Halonen ja Palmroth yksi).

KOO-VEEn asennevammaa kuvastaa hyvin kolmannen erän ikävin tapahtuma. Yleensä urheilullisesti esiintyvä ja viimeiseen asti yrittävä Henri Kallio sortui rumaan laitataklaukseen Ville Heino uhrinaan. Kallio selvisi törkeilystään kuitenkin ilman rangaistusta.

LeKi oli valmistautunut Mestiksen karsintasarjan avaukseen todella hyvin. Joukkue oli terävä ja fyysinen, eikä sortunut virheisiin johtavaan yliyrittämiseen. Maalivahti Tommi Alanen takaa torjunnoillaan mahdollisuuden yllätysten jatkumiseen. Miehistön jaksaminen on kuitenkin kysymysmerkki. Lempääläläiset pelasivat kolmella ketjulla, joka voi tiiviissä sarjassa osoittautua raskaaksi ratkaisuksi.

KOO-VEEn esitys oli surkea. Joukkueen suorittaminen oli todella kaukana Salamat-sarjan tasosta. Jos tamperelaisten liike ja ennen kaikkea asennoituminen ei parane merkittävästi, on Dynamo syvissä vaikeuksissa. Tänään lähinnä Janne Anttila ja Samu Helminen keskittyivät oikeisiin asioihin. KOO-VEEn on löydettävä nöyryys myös karsintasarjaan, sillä vain lopputulos merkitsee kauden viimeisissä otteluissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle