FPS:n sarjapaikka enää hiuskarvan varassa

Timo Tuomen astuminen Karri Kiven saappaisiin toi säpinää FPS:n peliin. Taistelu elintärkeistä pisteistä kääntyi kuitenkin KOO-VEEn eduksi. Tamperelaiset ottivat karsintasarjan avausvoittonsa lukemin 6-4.

- Kun uusi kassi tulee pukukoppiin, niin kyllä aina jotain tapahtuu. 24 tuntia tässä ollaan vasta oltu, ja eihän siinä ajassa suuria muutoksia tehdä. Uskoa olen yrittänyt valaa. Joukkueesta välittyi tietty jännittyneisyys, mutta kyllä kaikilla oli selkä suorassa, FPS:n tuore valmentaja Timo Tuomi kertasi ottelun lähtöasetelmia.

Forssalaisilla oli käytännössä pakkovoiton paikka, koska kahdesta karsintasarjan avausottelusta ei saalistettu pistettäkään. FPS:n luistin liikkui hyvin heti ottelun alussa ja yritys toi tulosta.

FPS aloitti terävästi

Oskar Essen sai keskialueella syötön Pekka Rautiolta, rykäisi parilla potkulla KOO-VEE-puolustuksen ulottumattomiin ja laukoi yläkulmaan ajassa 0.47.

- Forssa tuli ensimmäiset viisi minuuttia todella kovalla apinan raivolla päälle, KOO-VEE:n käskyri Ari Jortikka myönsi.

KOO-VEE toipui vähitellen FPS:n shokkialusta. Samu Helmisen johtama vitja oli pelipäällä. Kuudennella minuutilla Tommi Välimaa syötti hienon kulmapelin jälkeen Helmiselle, joka kuitenkin sutaisi herkullisesta paikasta kiekosta ohi.

KOO-VEE käytti ensimmäisen ylivoimatilanteensa oitis hyödykseen. Jäähyä ennätti kulua vain neljä sekuntia, kun punalamppu syttyi Kimmo Liskon lyöntilaukauksen jälkeen.

Tamperelaiset lisäsivät painetta. Tomi Pylvänäisen paluu ykkösketjuun toi selvästi lisää itseluottamusta Dynamon kiekolliseen peliin. FPS:n kapteeni Anssi Rantanen päätti palkita keltamustien ykköskoostumuksen hienon esityksen antamalla Miikka Kuuselalle nappisyötön forssalaisten puolustusalueella. Kuusela jatkoi Henri Kalliolle, joka siirsi kiekon ohi FPS-maalia vartioineen Janne Kari-Koskisen.

- Jotenkin on hämärää tämä bulgarialaisen lättykiekon hakeminen viidakkoon, jonka päälle lauletaan ”toivotaan, toivotaan”. Mulla nousi kaikki karvat pystyyn ja olo oli kuin Hitchcockia katsellessa. Täähän on tosi jännää, hämmästeli Tuomi paluutaan Mestis-tason värikkäisiin koitoksiin.

Vaikka erässä nähtiin kolme osumaa, olivat varsinaiset maalipaikat vähissä. Etenkin FPS joutui laukomaan kovin kaukaa. KOO-VEE onnistui hyvällä prosentilla jo avauserässä.

- KOO-VEE käytti tylysti paikkansa hyödykseen ja toisessa päässä maalivahti Juha Taponen oli mies paikallaan, Tuomi arvioi.

Toisen erän alussa KOO-VEE näytti karkaavan. Kiekko oli toistuvasti FPS:n alueella ja ajassa 25.55 tamperelaiset siirtyivät 3-1-johtoon. Tomi Pylvänäinen veivasi Kallion lataaman paluukiekon näyttävällä harhautuksella Kari-Koskisen selän taa.

Dynamo haki neljättä osumaa turhan ahnaasti ja FPS pääsi iskemään. KOO-VEE-puolustaja pelasi itsensä liian syvälle FPS-alueelle. Forssalaiset onnistuivat katkossaan ja seurannut ylivoimahyökkäys toi FPS:n peliin mukaan.

FPS sai kavennuksesta virtaa ja lisäsi luisteluaan. Suoraviivainen maalille pelaaminen toi tasoituksen ajassa 30.38. Maalin edustalle unohdettu Ossi Häkkinen teki illan toisen osumansa.

KOO-VEE oli koko loppuerän pahoissa vaikeuksissa. Toni Sandhun, Anssi Hietaharjun ja Matias Huikarin muodostama ketju liikkui todella hyvin, mutta ei ollut onnekas viimeistelyssään.

Lopulliset ratkaisut ylivoimalla

Kesken forssalaispainostuksen avautui KOO-VEEllekin paikka maalintekoon. Timo Ruuska aiheutti harhautuksillaan kauhun hetkiä forssalaisille, mutta Janne Anttila ei saanut toimitettua kiekkoa tyhjään maaliin noin puolen metrin etäisyydeltä.

Kolmannessa erä vauhti jälleen tasaantui. Keskialueen ylittäminen tuotti hankaluuksia kummallekin joukkueelle, ja usein kiekkoa yritettiin tuoda kuljettaen kohti hyökkäysaluetta. Joukkueet ennättivät ryhmittymään puolustusasemiin ja ottelun tärkeys oli havaittavissa.

KOO-VEEn johto-osuma olikin vähemmän näyttävä. Tommi Välimaa jaksoi uskoa, että uuttera maalille pyrkiminen palkitaan. Kiekko kimposi FPS-maaliin Välimaan varusteista ajassa 48.34. Kiekon maalille syötti Samu Helminen.

FPS ei kuitenkaan luovuttanut. Reilun minuutin päästä tilanne oli tasan kun Pekka Rautio selvisi voittajana aloituksen jälkeisestä väännöstä.

Forssalaisille tarjottiin johto-osumaa, kun KOO-VEE otti kaksi rangaistusta puolentoista minuutin sisään. Vihernuttujen pyöritys oli kuitenkin tehotonta ja liian harvat laukaukset kilpistyivät maalivahti Taposeen.

KOO-VEEn vuoro yrittää ylivoimalla toi voitto-osuman. Ari Jortikan ottamalla aikalisällä askelmerkit hiottiin kohdalleen ja Pylvänäinen iski toisen maalinsa kauniin sommitelman päätteeksi.

Jännitys säilyi ottelun loppuun asti, sillä Henri Kalliolle tuomittiin rangaistus ajassa 58.06. FPS:n ylivoima oli edelleen tehotonta. Edes kuuden kenttäpelaajan turvin kiekkoa ei saatu KOO-VEE-alueelle.

Forssalaisten pyristely päättyi, kun Miikka Kuusela katkaisi FPS-hyökkäyksen kolmannen kerran vaihtonsa aikana. Tommi Välimaa sai kunnian sinetöidä ottelun.

Perinne elää

FPS:n peli-ilme oli kohentunut sunnuntaisesta LeKi-ottelusta huomattavasti. Paremmalla onnella pisteet olisivatkin voineet matkata Forssaan.

FPS:n pitkä taival kansallisen sarjan toisiksi korkeimmalla tasolla on nyt todella lähellä katketa. Joukkueen tulevaisuus herättää kysymyksiä, vaikkei taloudellinen tilanne olekaan niin kohtuuton kuin toisinaan on annettu ymmärtää. Lisäksi Forssalta löytyy jotakin, mitä rahalla ei voida ostaa: perinteet.

- Junnupuolella on aikamoista säpinää. Junioreita Forssasta löytyy ja A-juniorit nousivat 1-divisioonaan. Tapahtuu, mitä tapahtuu niin uusi ryhtiliike on odotettavissa. En usko, että mahdollisen putoamisen myötä forssalainen kiekkoilu kaatuu, lohdutteli Tuomi forssalaisittain murheellisessa tilanteessa.

Kevään kolmesta pelistä FPS:n olisi voitettava kaikki, jotta edes laskennallinen mahdollisuus sarjapaikan uusimiseen on olemassa. KOO-VEE ja FPS kohtaavat toistamiseen ensi torstaina, tällä kertaa Forssassa.

Myös KOO-VEElle kevät on ollut vaikeaa aikaa. Miesvajaus puolustuksessa syveni tänään entisestään, kun Antti Teisalan solisluu murtui. Tällä kaudella ei Teisalaa enää kaukalossa nähdä.

- On ollut kova työ kerätä itsensä Salamoita vastaan pelatun playout-sarjan jälkeen. Hyvä, että onnistumisia tulee ja toivotaan että se poikii tästä eteenpäinkin, loi Jortikka uskoa omiinsa.