FPS ratkaisi ylivoimalla

MESTIS / Raportti
KOO-VEEn ja FPS:n neljäs keskinäinen kohtaaminen päättyi forssalaisten eduksi 1-4 (1-2, 0-1, 0-1). Voitto KOO-VEEsta oli FPS:lle kauden ensimmäinen. KOO-VEE hallitsi laukaisutilastoja, mutta onnistui ohittamaan maalin suulla loistaneen Mika Korhosen vain kerran. KOO-VEEn Kimmo Haapa-aro kohosi ottelun antisankariksi.

- Ottelu on tällä kertaa helppo tiivistää kolmeen seikkaan: hyvä maalivahtipeli, tehokas ylivoima ja puolustushalu ratkaisi voiton meille, FPS:n Karri Kivi totesi taiston tauottua tyhjentävästi.

Ottelun tilastot alleviivaavat Kiven analyysin. FPS:n Mika Korhonen osui 45 kertaa kiekon tielle, kun vastakkaisen päädyn Tuukka Poikosen tilille kertyi 27 torjuntaa. KOO-VEE piti kiekkoa ja laukoi paljon, mutta kaikkein vaarallisimmalle sektorille ei FPS vastustajaansa päästänyt.

FPS onnistui erikoistilanteissaan mainiosti. Kolme neljästä osumasta syntyi ylivoimalla ja alivoimapelissä maalinedusta pystyttiin pitämään rauhoitettuna.

- Alussa saimme pelata helvetisti ylivoimaa. Kun saimme kiekon viivamiehelle, ei maskintekijöitä löytynyt. Tänään ei kukaan ollut halukas maskimiehen rakkikoiran rooliin, pettynyt Jortikka summasi.

Haapa-aron vitonen käänsi ottelun

KOO-VEE osui kuitenkin ylivoimalla kertaalleen. Ottelun avausosumassa aloitusvoitto b-pisteellä onnistuttiin nopeasti hyödyntämään. Viivalla väijynyt Anssi Ranta toimitti kiekon takaisin aloitusvoiton ottaneelle Miikka Kuuselalle, joka jatkoi välittömällä sivuttaissyötöllä Marko Santaselle. Korhonen ei ennättänyt liikkeeseen mukaan, joten Santanen sai asetella kiekon vartioimattomaan maaliin.

Ottelun käännekohdaksi muodostui Kimmo Haapa-aron ylilatautuminen. Pelin kuudennella minuutilla Haapa-aro esitti kauden komeimman taklauksensa. FPS:n Tommi Heinonen ei ollut laidan vieressä hereillä ja joutuikin sinänsä puhtaan attentaatin jälkeen huilailemaan tovin jään pinnalla.

Haapa-aron innokas karvauspeli loppui töykeään polvitaklaukseen. Mies ajoi itsensä tilanteesta ulos, mutta venytti väkisin jalkansa kiekkoa pitäneen Anssi Hietaharjun luistelulinjalle.

Täysin oikeutetusti tuomitun 5+20 minuutin rangaistuksen aikana FPS onnistui kahdesti viimeistelyssään. Juha Helmisen ottama rangaistus lisäsi KOO-VEEn tuskaa entisestään, ja viidellä kolmea vastaan pelatessaan FPS:n Tommi Heinonen kosti Haapa-aron temput tasoitusmaalilla.

FPS:n voittomaali oli edeltäjänsä kaltainen, tarkka siniviivalaukaus, jonka edessä KOO-VEE-vahti Poikonen oli aseeton. Osuman viimeisteli Tuomas Koskinen.

Toisen erän alussa FPS:n ylivoima toimi jälleen. Pekka Rautio onnistui katkaisemaan KOO-VEEn heikon purkuyrityksen, syötti kiekon Veli-Matti Savinaiselle, jonka jatkosta Oskar Essen herkutteli 1-3-osuman. KOO-VEE-puolustus ei ennättänyt tilannetta edeltäneen laitaväännön jäljiltä tasapainoiseen ryhmittäytymiseen, joten maalivahti Poikonen oli mahdottoman tehtävän edessä.

Dynamosta ei irronnut tehoja

Tämän jälkeen KOO-VEE otti aloitteen itselleen, muttei pystynyt murtamaan Korhosen ja FPS:n selkärankaa. Henri Kallion ja Janne Anttilan läpiajot Korhonen suorastaan tyrmäsi torjunnoillaan, Kuuselan ja Santasen juonimat laukaukset päätyivät FPS-vahdin hansikkaaseen.

Kun onnistumisia ei tullut päätyi KOO-VEE sutimaan kiekkoja jopa tyhjän maalin ohitse. Toisaalta FPS antoi KOO-VEEn pitää kiekkoa kulmissa ja keskittyi estämään nousut maalin edustalle.

Kun KOO-VEE ei päässyt paluukiekkoihin käsiksi alkoi usko tekemiseen loppua. Tämä näkyi etenkin Tomi Pylvänäisen ja Antti Kähösen aikailussa, kun Timo Ruuska petasi syötöillään kaksi perättäistä maalipaikkaa kanssapelaajilleen.

Tärkein tekijä voitossa oli kuitenkin Mika Korhosen mahtivire.

- Maalivahtipeli on ollut nyt kuosissaan. Korhonen on antanut on viime peleissä meille mahdollisuuden voittaa, jakoi Kivi tunnustusta illan hahmolle.

Korhosen hyvät otteet on huomattu myös Espoossa, sillä mies ilmeisesti nostetaan takaisin Bluesin organisaatioon tammikuun laina-ajan päättyessä.

Kolmas erä ei muuttanut ottelun kurssia. KOO-VEE teki töitä, mutta ei löytänyt keinoja viimeistelyyn. Tiivistys kolmeen ketjuun ei auttanut sekään.

Lopullinen isku annettiin ajassa 56.06, kun Marko Santanen menetti kiekon omalla alueella. Pirteästi esiintynyt tutkapari Essen-Rautio käytti tilanteen hyväkseen ja Poikonen kaivoi kiekon neljännen kerran selkänsä takaa.

Osuman jälkeen KOO-VEE selvästi turhautui, eikä pelikurista ollut tietoakaan.

-Pelakkaa ny saatana loppuun asti!, Tuukka Poikonen manasi joukkuetovereitaan ja syystä.

KOO-VEE joutui hieman erikoiseeen tilanteeseen kauden aiempiin FPS-kohtaamisiin verrattuna. Tällä kertaa KOO-VEE oli joukkueista se, joka kontrolloi kiekkoa ja johti kenttätapahtumia. FPS iskikin niillä aseilla, joita KOO-VEE on tavannut aikaisemmin hyödyntää: FPS:n maalivahti onnistui mainiosti, joukkue hyödynsi ylivoimansa ja keskittyi yksinkertaiseen peruspelaamiseen.

Kivi ei pitänyt kauden kolme aiempaa kohtaamista voittaneen KOO-VEEn kukistamista mitenkään erityisenä henkisenä helpotuksena kevään mahdollisia play-out-pelejä silmällä pitäen.

- Emme me vielä tässä vaiheessa kevättä ajattele. Nyt on tärkeintä, että saadaan joukkue kilpailukykyiseksi. Voittaminen on ainoa asia mikä auttaa ja on ihan sama keneltä voitot otetaan.

Ensi torstain vastustaja, Jukurit, lienee kuitenkin sellainen kivi käännettäväksi ettei se Karrin ryhmältä helposti onnistu.

KOO-VEElle ilta oli vaikea. Joukkue pelasi kelvollisen ottelun, mutta ei saanut siitä minkäänlaista palkintoa.

Yritteliäisyyttä riitti laajalla rintamalla, mutta edes onni ei ollut myöten. Paremmat tehot ja astetta kehnompi vastustajan maalivahti olisivat tuoneet ainakin yhden pisteen.

Tappion myötä KOO-VEE voinee vähitellen alkaa keskittymään play-out-otteluihin, sillä nousu kahdeksan joukkoon on nyt todella hankalaa.

KOO-VEEn hurja ottelurumba jatkuu torstaina Heinolassa. Viidellä miehellä pyörivän puolustuksen jaksaminen joutuu kovaan koetukseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle