UJK nousi pistejakoon

MESTIS / Raportti
Järvenpään perjantai-illassa kohtasivat hyvässä vireessä karsintasarjaa toistaiseksi tahkonneet Mestiksen sarjajumbot Uudenkaupungin Jää-Kotkat ja kotijoukkue KJT. Järvenpääläiset saivat otteluun loistavan alun ja olivat pitkään voitossa kiinni, mutta joukkue päästi UJK:n peliin mukaan helpoilla virheillään. Kun joukkueiden paremmuutta ei saatu ratkottua jatkoajallakaan, ottelussa päädyttiin pistejakoon.

KJT sai otteluun todella loistavan alun, kun Niko Harju siirsi kotijoukkueen 1-0-johtoon vain reilun parin minuutin pelin jälkeen. Tomi Laaksonen jätti kiekon b-pisteelle, josta Harjun lähettämä matala rannelaukaus upposi UJK:n maalilla aloittaneen Aki Kempin taakse.

Kotiyleisö oli päässyt vasta istumaan edellisen maalin jäljiltä, kun uusikaupunkilaisten päädyssä tapahtui jälleen. Tällä kertaa KJT:n kapteeni Jaska Vilen kiersi maalin ja nosti pikkumustan Kempin yli maalin perukoille vain kolmetoista sekuntia edellisen maalin jälkeen.

Salama-alkunsa jälkeen KJT:n pelistä jäi puuttumaan paras tempo, vaikka ajoittain uusikaupunkilaisten päätyyn saatiinkin kunnon mylläkkää. UJK pääsi lähinnä vastahyökkäyksiin, eikä saanut luotua kotijoukkueen maalille kunnon painetta. Avauserän kahdeksannella minuutilla vierasjoukkueen Jaakko Hagelberg oli kuitenkin lähellä tasoittaa ottelun, mutta vähän b-pistettä ennen lähtenyt rannelaukaus kimposi tolpan kautta suojaverkkoihin.

Erän puolivälin paikkeilla UJK:n Juha-Pekka Ketola vihellettiin jäähylle selästätaklaamisen seurauksena. Ylivoimalla parhaan paikan loi Jaska Vilen, jonka avausmaalin kaltainen vanhanaikaisen yritys jäi keskeneräiseksi. Hieman jäähyn loppumisen jälkeen UJK:n maalin takana ollut Miikka Lindholm sai kiekon, jonka hän jatkoi lähes suoraan Juha Jusslinille maalin eteen. Kemppi kuitenkin torjui Jusslinin vaisuksi jääneen suoran laukauksen patjallaan.

Ajassa 11.40 nähtiin uusikaupunkilaisten kavennusmaali. KJT:n pelaaja menetti kiekon omalla alueella, minkä jälkeen uusikaupunkilaiset toimittivat pelivälineen siniviivalla kytänneelle Mika Laaksoselle. Laaksonen laukoi kiekon tulisesti tolpan kautta maalin takanurkkaan. Pahasti maskissa ollut KJT-vahti Jaakko Valkama ei mahtanut maalille mitään.

Erän loppupuolella molemmilla joukkueilla oli vielä pari paikkaa. Kotijoukkueen parhaan tilanteen rakensivat tänään vahvasti teipattuna pelannut Matti Luoma sekä Pekka Nöyränen, mutta Luoman ohjaus maalin edestä suuntautui hieman ohi. Toisessa päässä pari kertaa laukonut UJK:n Mikko Rantanen sai todeta KJT-vahti Valkaman olleen mies paikallaan. Kun erän lopussa pelatulla tasavajaallakaan ei nähty lisämaaleja, ottelun toiseen erään siirryttiin kotijoukkueen 2-1-johtolukemissa.

Kotijoukkueella jälleen salama-alku

Ottelun toinen erä ei ehtinyt vanheta kuin kolmentoista sekunnin verran ennen kuin KJT:n Miikka Lindholm siirsi kotijoukkueen jo 3-1-johtoon. UJK-puolustajat eivät saaneet siivottua pelivälinettä maalin edustalta, joten Lindholm kiitti ja nosti kiekon rystyltä reppuun. Maalin jälkeen uusikaupunkilaisten valmentaja Matti Keinonen yritti herätellä joukkuettaan vaihtamalla maalille Matias Valavuon.

KJT:n täysosuman jälkeen uusikaupunkilaiset pääsivät yrittämään kavennusmaalin tekoa ylivoimalla Niko Harjun istuessa jäähypenkillä. KJT kuitenkin karvasi voimakkaasti ylhäältä asti, eikä UJK saanut ylivoimamyllyänsä lainkaan käyntiin. Lähemmäs maalia vierasjoukkue pääsi muutamaa minuuttia myöhemmin, kun Jaakko Hagelberg ja Samu Kiiski karkasivat 2-1-ylivoimahyökkäykseen, joka päättyi kuitenkin KJT-vahti Valkaman patjatorjuntaan.

Vähän keskimmäisen erän puolivälin jälkeen UJK:n kavennusmaali näki päivänvalon. Ilkka Heikkinen syötti kiekon siniviivan tuntumasta maalin edessä häärineelle Marko Raidalle, joka nosti pelivälineen varmasti ”ylämummoon”. Maali tuli UJK:n kannalta tärkeään paikkaan, sillä kotijoukkueella oli juuri hyvä vaihe päällä. Kavennusosuman myötä uusikaupunkilaiset nousivat jälleen peliin mukaan.

Toisen erän loppupuolella peli oli molemmin puolin sekaista. KJT:n järjestelmällinen hyökkäystenrakentelu ja pyöritys eivät toimineet kunnolla UJK:n kavennusmaalin jälkeen. Erän loppupuolella molemmille joukkueille vihellettiin vielä jäähyt, mutta kun järvenpääläisten Miikka Lindholmkaan ei saanut toimitettua pelivälinettä maalin perukoille avopaikasta, lisämaaleja ei enää nähty.

UJK nousee tasoihin

Kahdessa ensimmäisessä erässä UJK ei pystynyt vastaamaan kotijoukkueen vauhtiin, mutta päätöskolmannekseen se tuli hyvällä asenteella. Yrityksestä huolimatta joukkue ei kuitenkaan saanut luotua kunnon maalipaikkoja. Sen sijaan hyvin järvenpääläisten puolustuksessa luutinut Timo Ahonen laukoi siniviivalta kotijoukkueen erän kuudennella minuutilla jo vakuuttavan tuntuiseen 4-2-johtoon.

KJT:n osuman jälkeen ei kulunut minuuttiakaan ennen kuin Pasi Reunanen nosti UJK:n jälleen taistelemaan ottelun voitosta. KJT-vahti Jaakko Valkama torjui patjallaan Mikko Rantasen laukauksen nurkkaan. Järvenpääläispuolustajien sijaan paikalle kuitenkin ehti ensimmäisenä Reunanen, joka laukoi reboundin jäissä olleen Valkaman yli.

Erän puolivälin paikkeilla KJT haki vahvasti voittoa. Kun Iippo Suutarisen ja Timo Ahosen laukaukset eivät kuitenkaan löytäneet tietään UJK-vahti Valavuon ohi, eikä viimeistelyssä onnistuttu muistakaan paikoista, järvenpääläiset eivät saaneet tehtyä tärkeää lisämaalia. Ajassa 52.20 KJT:n veräjänvartija Jaakko Valkamalle sattui musta hetki, kun Jaakko Hagelbergin pienestä kulmasta lähettämä lyöntilaukaus upposi helpohkosti hänen selkänsä taakse. Peli oli siis tasan ja UJK jälleen pistekamppailussa täysillä mukana.

Vierasjoukkueen tasoitusmaalin jälkeen KJT:n peli tuntui menevän hieman lukkoon. Myös maalilla suhteellisen hyvin torjunut Jaakko Valkama pudotteli ajoittain kiekkoja vaarallisesti maalin eteen. Aivan erän lopussa UJK:n Mikko Rantanen vihellettiin kyseenalaisesti jäähylle, ja KJT pääsi yrittämään voittomaalin tekoa ylivoimalla. Hyvää pyöritystä saatiinkin luotua, mutta kun lisämaaleja ei nähty, ottelu siirtyi jatkoajalle.

Jatkoajan alku pelattiin KJT:n painostaessa. Maalintekoa saivat vuorollaan yrittää Iippo Suutarinen, Pekka Nöyränen ja Mikko Sairanen pariinkin kertaan – kuitenkin tuloksetta. Ajassa 62.41 KJT:n Miikka Lindholm koukkasi itsensä jäähylle, ja kotijoukkueen voittohaaveet kokivat kovan kolauksen. UJK-ylivoima pyöri täysin viivalta hanakasti laukoneen Mika Laaksosen ympärillä. Laaksonen laukoi peräti viisi kertaa, mutta kun Valkama torjui kaiken varmasti, päädyttiin pistejakoon.

KJT hallitsi, UJK ratkaisi hyvällä prosentilla

Kotijoukkue saa syyttää vain itseään tämän illan menetetystä pisteestä. Peli oli nopeiden avausmaalien jälkeen täysin omissa käsissä, mutta kun yrityksestä jäi puuttumaan se viimeinen puristus, UJK päästettiin turhankin helposti peliin mukaan. Uusikaupunkilaisten maalit olivat toki tehtyjä – eivät mitään räkämaaleja – mutta ne voidaan pistää lähes täysin KJT-puolustuksen piikkiin.

Päätuomarina viheltänyt Tero Toivola sai yleisöt vihat niskaansa, sillä linja heitteli ajoittain todella paljon. KJT sai muutamia jäähyjä helposti, ja sitten toisaalta pari selvää jäähyä jäi viheltämättä. Mikko Rantaselle kolmannen erän lopussa vihelletyssä jäähyssä oli selvää paikkailun makua, kun linja tuntui sitä ennen suosineen vierasjoukkuetta.

Maalilla häärinyt Jaakko Valkama pelasi ihan kelpo pelin. Ajoittain hän pudotteli kiekkoja eteensä, ja kolmas maali upposi suhteellisen helposti, mutta toisaalta hän torjui monia muita UJK:n luomia tilanteita varmasti. Kotijoukkueen tsemppareina kunnostautuivat tuttujen naamojen lisäksi tänään ainakin Matti Lievonen ja Timo Ahonen. Ahonen on noussut varmaksi peruspuolustajaksi, joka kykenee hyvällä lyöntilaukauksellaan myös ratkaisuihin. Lievonen oli palannut itselleen tutummalle pelipaikalle hyökkääjäksi, ja tekikin paljon arvokasta likaista työtä ja tsemppasi tilanteet loppuun asti.

KJT lähti otteluun pahasti vajaalukuisena, kun Diskos-pelissä aivotärähdyksen saanut Riku Rahikainen oli vielä sivussa, eikä Toni Mustonenkaan pelannut ilmeisesti armeijakiireiden vuoksi. Myös isokokoinen sentteri Tuomas Forss loisti poissaolollaan. Tommi Elomo sentään pelasi, vaikka hänen kätensä oli lähtenyt sijoiltaan edellisessä ottelussa. Matti Luoma osoitti myös todellista taisteluhenkeä pelaamalla vahvasti teipattuna: mies sai Diskos-ottelussa nimittäin kiekon suuhunsa, minkä seurauksena hampaita irtosi iso pino.

UJK oli ottelun alussa pahasti hätää kärsimässä, ja joukkueiden tasoero oli selvä. KJT:n salama-alun jälkeen kotijoukkueen paras yrittäminen jäi kuitenkin uupumaan, ja UJK ratkaisi paikoista hyvällä prosentilla. Uusikaupunkilaisten peli rakentui lähinnä vastahyökkäysten ympärille, eikä kunnon pyöritystä KJT:n päätyyn saatu kovin usein aikaan. Joukkue siis hyödynsi täysin tilaisuutensa ja nappasi todella tärkeän tasapelipisteen.

UJK:n maalilla aloittanut Aki Kemppi ei ollut ehkä ihan terävimmillään, mutta ei häntä KJT:n maaleista voi syyttää; puolustuksen olisi täytynyt raivata maalinedusta tehokkaammin. Kotijoukkueen kolmannen osuman jälkeen Keinonen herätteli joukkuettaan vaihtamalla maalilla Matias Valavuon, joka torjuikin loppuottelun varsin mallikkaasti päästäen taakseen vain yhden maalin.

Vierasjoukkueen tähtiä illan ottelussa olivat Jaakko Hagelberg ja Pasi Reunanen, jotka molemmat merkkauttivat tehot 2+1. Myös venäläisvahvistus Maksim Ivanov viiletti ajoittain vauhdikkaasti järvenpääläisten kenttäpäädyssä, mutta ei saanut runtattua pelivälinettä maaliin asti. Etenkin vierasjoukkueen ylivoiman kaikki kaikessa oli pelaaja numero kolme, Mika Laaksonen. Laaksosen kovaa lämäriä yritettiin hyödyntää usein, ja kerran siinä onnistuttiinkin.

Kummankaan joukkueen valmentaja ei saapunut ottelun lehdistötilaisuuteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle