Vaasan veri ei vapissut

Tänä iltana Järvenpäässä kohtasivat KJT ja Vaasan Sport. Illan peli ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi, vaikka tiukan väännön jälkeen vierasjoukkue ottikin pisteet mukaansa. KJT:n murheellisen illan kruunasi joukkueen ykkösmaalivahdin Jaakko Suomalaisen loukkaantuminen.

Illan ottelu oli heti ensimmäisestä vaihdosta lähtien varsin vauhdikasta kiekkoilua. Heti ensimmäisellä minuutilla Patrik Westerbackilla oli vapaa paikka Suomalaisen maalilla. KJT:n maali kuitenkin varjeltui, kun Suomalainen venyi paraatipelastukseen.

Ensimmäisten minuuttien aikana peli eteni varsin vauhdikkaasti ja molemmilla joukkueilla oli muutamia hyviä mahdollisuuksia siirtyä johtoon. Erän neljännellä minuutilla kotijoukkueen Iippo Suutarisen syöttö löysi Matti Luoman maalin edestä. Luoma ei kuitenkaan onnistunut viimeistelemään namupaikasta.

Seuraavassa vaihdossa Mikko Sairanen pääsi kaksikin kertaa pommittamaan siniviivalta. Molemmilla kerroilla kiekko otti varsin oudon pompun maskia tehneistä pelaajista ja Håkan Danielsson torjui enemmän onnella kuin taidolla kyseiset vedot.

Pelin 16 minuutilla nähtiin ottelun avausmaali. Sportin pirteästi esiintynyt ykköskenttä onnistui tuomaan kiekon KJT:n puolustusalueelle. Patrik Westerback pääsi sutaisemaan puolittaisen vedon KJT:n maalia kohden. Suomalaisesta ponnahtaneen kiekon sai Pasi Kuusisto nostaa kaikessa rauhassa rystyltä jäässä maanneen Suomalaisen ylitse. Loppuerä oli varsin tasaista vääntöä, ja erätauolle siirryttiin vierasjoukkueen 0-1 johtoasemasta.

Suomalainen loukkaantui, B-junnu maalille

Toinen erä alkoi Sportin ylivoimalla. Vierasjoukkueen kuviot pyörivätkin varsin mallikkaasti ja ottelun toinen maali oli enemmän kuin lähellä. Vesa Myllyaho sai kiekon b-pisteiden väliin ja pääsi rauhassa ampumaan. Veto osui kotijoukkueen onneksi ylärimaan ja ponnahti siitä takaisin peliin.

Erän kolmannella minuutilla ottelun tuomari Aleksi Rantala alkoi ottamaan roolia itselleen. Juha Jusslinin taklauksesta Sportin Jani Kokkonen jäi makaamaan jäähän. Tilanteessa ei näyttänyt olleen mitään sääntöjen vastaista, mutta linjatuomarin Janne Isometsän konsultointi sai Rantalan antamaan jäähyn KJT:n hyökkääjälle.

Erän viidennellä minuutilla tapahtui ottelussa varsin ratkaiseva käänne. Vaarattoman näköisessä maalinedustilanteessa Jaakko Suomalaisen olkapää nousi sijoiltaan ja KJT.n luottovahti luisteli suoraan pukukoppiin. Tilalle luisteli vasta 16-vuotias Sauli Böhm, koska KJT:n kakkosvahtina yleensä pelaava Jaakko Valkama oli estynyt maanpuolustusvelvotteidensa vuoksi.

Böhmin ura Mestiksessä ei olisi voinut alkaa huonommin. KJT joutui heti pelaamaan alivoimaa ja ottelun kaunein maali nähtiinkin varsin pian. Antti Hilden huomasi maalin kulmalla Patrik Westerbackin täysin vapaana. Komeasta syötöstä oli Westerbackin helppo työ laittaa kiekko KJT:n maaliin. Böhm ei vonut muuta kuin seisoskella voimattomana.

Tässä vaiheessa ottelu näyttikin jo ratkenneelta. Mutta kotijoukkue ei halunnut antaa periksi. Koko joukkue aloitti varsin kovan taistelun ja varsinkin puolustusalueella ei haluttu jättää juniori-ikäistä maalivahtia yksin. Pelin painopiste siirtyi pikkuhiljaa vierasjoukkueen päätyyn ja Böhmiä kohti ei tullut kuin muutama veto.

KJT:n taistelua kuvaa hyvin erän kolmannellatoista minuutilla tapahtunut tilanne. Sportin hyökkääjä pääsi yksin läpi ja katsomossakin odotettiin kuoliniskua KJT:n pyristelyille. Jaska Vilen kuitenkin luisteli miehen kiinni ja heittäytymällä löi pelivälineen kulmaan.

KJT teki työt, Sport keräsi pisteet

Kolmas erä pelattiin täysin KJT:n merkeissä. Erän alussa sekä Toni Mustosella että Jani Taanosella oli mainio mahdollisuus kaventaa tilannetta. Håkan Danielsson onnistui kuitenkin pitämään maalinsa puhtaana. Erän alkupuolen ainoa tilanne Sportilla oli Jarno Kososella, jonka siniviivalaukaus kilpistyi Sauli Böhmin kasvosuojukseen.

Erän kuudennella minuutilla KJT sai kaipaansa kavennuksen. Ossi-Petteri Grönholm nousi komeasti puolustajan tontiltaan kiertäen koko Sportin puolustuksen. Lopulta Grönholm nosti rystyltä kiekon Håkan Danielssonin ohi.

KJT:n kavennusmaali nosti kotijoukkueen uskoa entisestään ja pyöritys Vaasalaispäädyssä kiihtyi entisestään. Ennen erän puoltaväliä oli sekä Matti Luomalla että Iippo Suutarisella mahdollisuus tasoittaa ottelu. Luoma pääsi yrittämään maalin edestä rystypuolelta, mutta nosto meni tyhjän maalin ohi. Suutarinen puolestaan pääsi ampumaan b-pisteiden välistä, mutta kova veto viuhui hieman maalin yli.

Erän yhdennellätoista minuutilla KJT sai vihdoin ansaitun tasoituksen. Jani Taanonen sai maalivahdista ponnahtaneen kiekon suoraan lapaansa ja hänen ei tarvinnut kuin siirtää peliväline tyhjään maaliin. Samassa tilanteessa KJT:n Toni Mustonen sai ikävännäköisen iskun suuhun. Ottelun tuomari tuomitsi väkivaltaisuudesta Patrik Westerbackille kahden minuutin jäähyn. Sen verran pahalta tilanne näytti, että isompaankin rangaistukseen olisi ollut aihetta.

Tässä vaiheessa kotijoukkueen kannattajat alkoivat odottamaan täyttä pistepottia. Olihan tilanne muuttunut kahden maalin tappioasemasta tasatilanteeseen. Lisäksi kotijoukkueella oli peli täysin hallinnassa.

Jääkiekossa ei kuitenkaan työvoittoja jaella. Tämän sai KJT:kin tänään karvaasti kokea. Erän 17 minuutilla onnistui Sport luomaan erän toisen maalipaikkansa. Westerbackin roiskaus siniviivalta osui maalin edessä Antti Hildenin mailaan. Kiekko muutti sen verran suuntaan, ettei Sauli Böhmillä ollut mitään mahdollisuuksia ottaa kiekkoa kiinni.

Sportin 2-3 maali ei kuitenkaan lamaannuttanut järvenpääläisryhmää. KJT onnistui luomaan kuudella kenttäpelaajalla kovan pyörityksen Sportin maalille. Danielsson oli kuitenkin mies paikallaan ja peli päättyi vaasalaisjuhlaan.

Repo paheksui tuomaritoimintaa

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa nähtiin kaksi punaposkista miestä. KJT.n valmentaja Seppo Repo joutui kaikin voimin hillitsemään itseään, sillä hänen mielestään tuomarointi ei ollut tänään kovin vakuuttavaa.

Repo kyselikin lehdistötilaisuudessa erotuomaritarkkailijalta mielipidettä tuomari Aleksi Rantalasta. Esimerkiksi Sportin voittomaalia edelsi varsin selvä kamppi, joka kuitenkin jäi viheltämättä. Erotuomaritarkkailijan mukaan Aleksi Rantala tuomitsi ottelun täysin omalla tasollaan, eikä täten halunnut ottaa kantaa Repon kritisointiin.

Sportin valmentaja Arto Sirviö oli tyytyväinen joukkueen taistelumoraaliin ja sykkeeseen. Vaikka peli ei ollutkaan Sirviön mukaan mitään kaunista jääkiekkoa, joukkue uhrautui ja taisteli kaikin voimin, vaikka väsymys alkoi selvästi painamaan viimeisessä erässä. Lisäksi Sirviö oli erittäin tyytyväinen ykköskenttänsä panokseen. Varsinkin Patrik Westerbackia Sirviö ylisti, "Westerback on vielä kaukana huippukunnostaan, mutta tämänhetkisessäkin kunnossa mies on kova luu."

Repo oli tyytyväinen joukkueensa viimeiseen erään, vaikka tappio tulikin. "Haparoivan alun jälkeen pääsimme peliin kiinni ja viimeinen erä oli meiltä erittäin hyvä. Pyrimme suojaamaan juniori-ikäistä maalivahtia ja pelin puolenvälin jälkeen onnistuimme kääntämään keskialueen irtokiekot itsellemme",totesi harmistunut Repo.