Tahto palkittiin lopussa

MESTIS / Raportti
KJT:n hyvä asenne palkittiin Kiekko-Vantaata vastaan pelatun ottelun päätöserässä. Joukkue ei lannistunut, vaikka sai vastaanottaa heikosti sujuneiden harjoituspelien jatkoksi kaksi takaiskumaalia heti ottelun alussa. Kolmannessa erässä järvenpääläisten työnteko lopulta palkittiin maalitilin avautumisella, ja kuin hurmiossa KJT iski vielä kolme osumaa lisää vaisujen vantaalaisten ihmetellessä.

KJT luistelutti maalilleen Jaakko Valkaman, joka oli aiemmissa otteluissa Kiekko-Vantaata ja Ahmoja päästänyt selkänsä taakse viidessä erässä peräti 16 kiekkoa. Pelin alku oli Valkamalle kuin painajaisunesta, sillä Kiekko-Vantaa iski käytännössä kahdesta ensimmäisestä paikastaan kaksi maalia. Varmasti moni pelkäsi katsomossakin, että KJT saisi syysillassa kunnon selkäsaunan.

Kiekko-Vantaan maalinteon aloitti kovasta lämäristään tunnettu puolustaja Jukka Hakkarainen, joka pysäytti siniviivalla purkukiekon, otti pari askelta maalia kohti ja laukoi tulisesti kiekon ohi Valkaman.

0-2-maali oli niinikään puolustajan käsialaa. Aki Kauppinen pääsi laukomaan parhaasta maalintekosektorista Mikko Purasen maalin takaa tarjoilemasta syötöstä, ja Valkama oli ohitettu toistamiseen.

Kokonaisuutena kenttäpeli oli tasaista. KJT:n luistin kulki hurjaa vauhtia, mutta ainoastaan Pekka Nöyräsen johtamalla hyökkäysvitjalla pysyi kiekko vauhdissa mukana. Lähes aina KJT:n saadessa maalipaikan asialla olivatkin Nöyräsen laiturit Jaska Vilen ja Matti Näätänen, joista etenkin Vilen ehti hukata ison tukun tilanteita. Parhaat maalipaikat olivat silti kahden ensimmäisen erän aikana Kiekko-Vantaalla, mutta edes Pete Suonpään läpiajo ei lisämaalia tuottanut laukauksen osuttua harhautusten jälkeen maalin sivurautaan.

KJT pääsi toisen erän lopulla pelaamaan puolitoista minuuttia kahden miehen ylivoimalla. Ottelun tuominnut Aki Pursiainen jätti viheltämättä tilanteen, jossa KJT:n Matti Näätänen osui poikittaisella mailalla Vantaan Heikki Löfmania kasvoihin, mutta tuomitsi Löfmanille kaksiminuuttisen tämän kostettua tilanteen kyynärpäätaklauksella vantaalaisten pelattua jo yhden miehen alivoimalla.

KJT:n ykkösvitja Vilen-Nöyränen-Näätänen pakkiparinaan Kimmo Pikkarainen ja Patrik Lostedt sai ylivoimalla kuvion pyörimään hyvin, mutta liiallisen vastuun siirtelyn seurauksena laukaukset jäivät puuttumaan.

Kolmesti kolmessa minuutissa

Selkeästi vieraitaan paremmalla asenteella pelannut KJT sai palkinnon taistelustaan Pekka Nöyräsen tehtyä joukkueen avausosuman kolmannen erän alkupuolella. Puolustaja Fredrik Vara laukoi, ja Nöyränen sai mailaansa sen verran väliin, ettei Vantaan maalivahti Antti Niemi saanut vangittua kiekkoa. Nöyränen ehti itse irtokiekkoon ensimmäisenä ja löi pikkumustan maaliverkkoihin.

Järvenpääläisten Juha Jusslinin rangaistuksen aikana nähtiin jälleen kerran, kuinka pienestä kaikki voi olla kiinni pallopeleissä. Kiekko-Vantaan ylivoimassa kiekko jäi Jukka Hakkaraisen laukauksen jälkeen pyörimään vaarallisesti maalivahti Valkaman selän taakse, mutta edes Teemu Kuusiston yrityksestä se ei maaliviivan yli mennyt. Kolmas osuma vieraille olisi todennäköisesti ottelun ratkaissut, mutta sen sijaan iskikin KJT toisessa päässä alivoimalla saman vaihdon aikana. Tehokkaan karvauksen seurauksena Jaska Vilen syötti, ja Toni Mustonen laukoi pelin tasoihin.

KJT sai maalistaan sellaisen hurmoksen päälle, että Kiekko-Vantaan pelurit jäivät lähes sivustakatsojan rooleihin, kun koko ottelun tuloksetta painaneet kotijoukkueen kolmos- ja nelosketjujen hyökkääjät iskivät 3-2- ja 4-2-maalit.

Ottelun voittomaali menee pitkälti nuoren vantaalaisvahdin piikkiin, sillä kovin helposti Niko Harjun rannelaukaus Niemen kainalosta maaliin livahti. Vain 30 sekuntia myöhemmin tullut neljäs järvenpääläisosuma oli sen sijaan tahdon riemuvoitto, kun Tero Willström väänsi kiekon väkisin maalille, josta Tomi Laaksonen jatkoi sen lähietäisyydeltä ohi Niemen.

Lostedt ja Sairanen puolustuksen vakauttajina

Kotijoukkueen paras hyökkäysvitja oli Nöyräsen johtama, joka loi useimmat joukkueen tilanteista. Myös Juha Jusslinin johtama kakkosvitja sai ajoittain painetta aikaiseksi hyökkäyspäässä, mutta kolmos- ja nelosketjuissa ei liiemmin kiekollista taitoa mestistasolle ole. Tuorein hyökkääjä KJT-ringissä, viime kauden ahmasentteri Tommi Elomo, oli varsin näkymätön. Sopimuspelaajista sivussa olivat Jani Taanonen ja Toni Hälinen.

Puolustukseen järvenpääläiset olivat saaneet lisävarmuutta selkäsaunojensa jälkeen. Etenkin Kimmo Pikkaraisen parina luutinut Patrik Lostedt esiintyi edukseen. Lostedt on IFK:n junnuista tulleena seuraamassa Jani Honkasen jalanjälkiä fyysisenä, mutta myös kiekkovarmana puolustajana. Myös Bluesin junioreista ryhmään liittynyt Pekka Sairanen pelasi Kai Öhbergin parina varmasti omassa päässä. Uusi mies KJT-puolustuksessa oli myös Ahmojen ryhmästä ulos jäänyt Ville Raatikainen, joka näin palasi entiseen joukkueeseensa. Fredrik Vara sai tililleen kaksi syöttöpistettä, mutta aiheutti myös vastustajan ainoan läpiajon lähdettyään täysin väärään aikaan vaihtoon hukattuaan mailansa.

Kiekko-Vantaa ei parastaan esittänyt. Neljästä tasaisesta hyökkäysvitjasta saa etsimällä etsiä edukseen erottuneita pelaajia. Kaikki ketjut pystyivät tilanteita harvakseltaan luomaan, mutta terävyys puuttui otteista. Kenties näkyvin oli vanhaa seuraansa vastaan otellut Petri Pitkäjärvi, jolle ei pikakiiturina tuottanut vaikeuksia KJT:n huikeassa vauhdissa mukana pysyminen. Myös Tommi Sovan korvaajaksi ehdolla oleva Tommi Hannus pelasi tasaisen onnistuneen ottelun.

Puolustuksen kärkinimi oli kovaa laukaustaan esittelemään päässyt Jukka Hakkarainen. Myös Mika Peltonen laukoi paljon, mutta kiekot osuivat lähes poikkeuksetta päätylaudoitukseen. Peliaikaa seitsemäntenä puolustajana saanut nuori Joonas Rönnberg pysyi edellisten harjoituspelien tapaan hyvin pelissä mukana, mutta ei juurikaan joukosta erottunut, mikä ei välttämättä puolustajalla ole huono juttu.

Pitkäaikaispotilaiden Tommi Sovan ja Mikko Kainulaisen lisäksi Vantaan riveistä puuttuivat maalivahti Joni Hallikainen, puolustaja Jussi Erkkilä ja hyökkääjä Henri Ekholm.

Kokoonpanot

KJT

16 Jaska Vilen – 33 Pekka Nöyränen – 24 Matti Näätänen

12 Toni Mustonen – 19 Juha Jusslin – 28 Matti Lievonen

18 Tommi Elomo – 23 Tuomas Forss – 26 Niko Harju

32 Tomi Laaksonen – 10 Tero Willström – 15 Antti Pihlgren

5 Patrik Lostedt – 6 Kimmo Pikkarainen

3 Mikko Sairanen – 8 Kai Öhberg

4 Anssi Kostiainen – 14 Ville Raatikainen

2 Fredrik Vara, 11 Timo Ahonen

Maalissa 29 Jaakko Valkama (1 Jaakko Suomalainen)

K-VANTAA

10 Petri Pitkäjärvi – 30 Ari-Pekka Pajuluoma – 94 Teemu Kuusisto

9 Pete Suonpää – 28 Tommi Hannus – 18 Hannu Väisänen

24 Heikki Löfman – 22 Mikko Puranen – 14 Petteri Linnonmaa

15 Tero Kotilainen – 17 Petja Pietiläinen – 19 Tuomas Nikoskelainen

33 Jonni Kiiski – 7 Jukka Hakkarainen

11 Matias Schantz – 27 Mika Peltonen

5 Thomas Heinrichs – 44 Aki Kauppinen

8 Joonas Rönnberg

Maalissa 31 Antti Niemi (32 Tom Gladh)

» Lähetä palautetta toimitukselle