Kiekko-Vantaa yksin sarjajohtoon

Kiekko-Vantaata voi hyvällä syyllä luonnehtia Mestiksen alkukauden parhaaksi joukkueeksi. Lauantaina se nousi sarjajohtoon kukistettuaan Jukurit, ja Järvenpään kärkikamppailussa KJT sai nöyrtyä selvin 4-1-lukemin.

Kärkikamppailu oli houkutellut Järvenpään halliin keskiuusimaalaisittain hulppeat 712 katsojaa. KJT:n taloudesta vastaavat varmasti myhäilivät tyytyväisinä, mutta joukkueelle lähtökohdat eivät välttämättä olleet parhaat mahdolliset. Kokemattomalle ryhmälle kärkikamppailun pelaaminen tavallista suuremman yleisön kotiyleisön edessä oli uusi kokemus.

- Valmistautuminen otteluun ei ollut riittävä johtuen asioista, joihin emme voineet vaikuttaa. Lisäksi kun katsoo sarjataulukkoa ja sitä, miten peliä oli markkinoitu, oli tilanne uusi pelaajillemme. Moni jännitti, KJT:n valmentaja Seppo Repo kertoi.

Valmistautumista hankaloittivat pelaajien kiireet varusmiespalveluksessaan. Puolustaja Patrik Lostedt oli ollut käytännössä viikon pois joukkueen harjoituksista. Takaisku oli myös edellisessä ottelussa kokoonpanoon palanneen Jani Taanosen alaselkävamma, joka esti nuoren sentterin pelaamisen.

Ongelmitta ei puolustusvoimien suhteen selvinnyt Kiekko-Vantaakaan. Kolmosketjun laidalla jouduttiin kierrättämään ykkösketjun miehiä, kun Heikki Löfman ei päässyt otteluun lainkaan.

Vantaa torjui KJT:n alkurynnistyksen

Ensimmäiset kymmenen minuuttia hurjalla temmolla painanut KJT oli selvästi aloitteellisempi, ja Kiekko-Vantaa joutui puolustusasemiin. Miikka Lindholm ja Jaska Vilen olivat puolittain läpi, mutta maalivahti Sami Heinosen johdolla vantaalaiset kestivät kotijoukkueen rynnistyksen.

Erän jälkimmäisellä puoliskolla Kiekko-Vantaa sai peliä hallintaansa, ja joukkue iski ottelun avausmaalin. Järvenpääläispuolustaja Ville Raatikainen taklattiin pois tilanteesta, ja Petteri Linnonmaa onnistui maalinteossa päästyään nokikkain KJT-vahti Jaakko Suomalaisen kanssa. Kokonaisuutena erä oli kärkikamppailun arvolle sopivaa, kun vauhtia, yritystä ja taklauksia ei säästelty.

Toinen erä oli täysin Kiekko-Vantaan. Se hallitsi tapahtumia, ja kun KJT joutui pelaamaan seitsemän ja puoli minuuttia alivoimalla, oli Sami Heinonen vantaalaisten maalilla pitkät tovit työttömänä. Torjuntoja Heinoselle kertyi erässä vain neljä.

Ottelun voittomaalin Kiekko-Vantaa iski ylivoimalla. Jo aiemmin ylivoimalla loistopyörityksen aikaiseksi saaneen Pete Suonpään viisikon laiturit Ilari Filppula ja Teemu Kuusisto toivat kiekon alueelle, ja Kuusisto tavoitti maalin takaa syötöllään maalille nousseen puolustaja Jukka Hakkaraisen. Suomalainen torjui Hakkaraisen vedon puolittain, mutta kiekko lipui silti yli maaliviivan.

Lindholm ilahdutti kotiyleisöä

Ratkaisun makua ottelussa oli, kun Vantaa iski toisen erän lopulla jo kolmannen maalinsa. Ylivoimapelissä puolustaja Mika Peltonen ei ollut lukuisista laukauksista huolimatta maalinteossa onnistunut, mutta tasakentällisin onnekas veto pienestä kulmasta laidan läheltä yllätti KJT-vahti Suomalaisen.

Järvenpääläisten kunniaksi on todettava, että joukkueen yritys ei laantunut tippaakaan kolmen maalin tappioasemassa. Kolmannen erän alku oli jälleen KJT-merkkinen, mutta tosin tehoton sellainen. Kiekko-Vantaa hyökkäsi harvemmin, mutta loi silti vaarallisemmat paikat, ja Matias Schantzin siniviivalaukauksen jälkeisestä ruuhkasta Mikko Puranen väänsi tilanteeksi jo 0-4.

KJT sai kuparisensa rikottua, kun Kiekko-Vantaasta Tuomas Nikoskelainen ja Mika Peltonen ottivat kaksiminuuttiset 23 sekunnin välein, ja kotijoukkue pääsi pyörittämään kahden miehen ylivoimaa. Useita paikkoja ottelun aikana nopeudellaan hankkinut ja samantien tuhlannut Miikka Lindholm onnistui jatkamaan Iippo Suutarisen poikittaissyötön maaliin, vaikka jonkin aikaa joutuikin kiekkoa mailansa lapaan asettelemaan.

Erän lopulla järvenpääläiset jaksoivat vielä kavennusta hakea, mutta lähimpänä maalintekoa oli läpi ottelun pirteästi hyökännyt Kiekko-Vantaan Henri Ekholm. Laitahyökkääjä hassutteli itsensä avopaikkaan, mutta maali ehti siirtyä pois paikaltaan.

Toni Mustonen loukkaantui

- Lähtö oli hankala. Tiesimme, että vastustaja tulee hyvällä draivilla, ja olimme lirissä KJT:n aggressiivisen ja ajoituksellisesti oikean liikkuvuuden kanssa. En tiedä, miten olisi käynyt, jos vastustaja olisi ensimmäisen kymmenen minuutin aikana maalin saanut tehtyä, Kiekko-Vantaan valmentaja Jarmo Kauppi kertasi ottelun alkua.

- Pelaajista en nosta ketään erityisesti esille, vaan kaikki neljä ketjua tekivät hyvin töitä. Siihen en ole tyytyväinen, että kolmannessa erässä otimme muutaman mielestäni tyhmän jäähyn ja annoimme vastustajalle vielä pienen oljenkorren. Melkein silti pysyy paketti jo 60 minuuttia kasassa, Kauppi jatkoi.

Kuten Kauppi mainitsi, pelasi Kiekko-Vantaa tasaisen vahvasti nimenomaan joukkueena. Tehokkaimmat olivat kahdessa maalissa mukana olleet Mikko Puranen (1+1) ja Petteri Linnonmaa (1+1). Sami Heinoselle ei torjuntoja kertynyt kuin 20, mutta etenkin ottelun alussa Heinonen joutui selvittämään useammankin pahan paikan.

Sami Heinonen jatkaa Kiekko-Vantaan paidassa varmuudella vielä lauantaina, jolloin joukkue kohtaa kotonaan Hermeksen. Jatkosta neuvotellaan HPK:n kanssa. Muista maalivahdeista Joni Hallikainen ja Antti Niemi ovat toipuneet pelikuntoon, mutta jälkimmäistä tarvitaan seuran A-nuorissa. Pitkään sivussa ollut keskushyökkääjä Mikko Kainulainen oli maanantaina ensimmäistä kertaa jäällä varusteet päällä, mutta palaa kokoonpanoon vasta noin viikon päästä.

KJT:lle tappio oli kuin paluu arkeen kauden aloittaneiden neljän voiton jälkeen. Seuraavilla kierroksilla punnitaan, mikä järvenpääläisten todellinen taso on. 41 kertaa kiekon pysäyttänyt Jaakko Suomalainen torjui jälleen erinomaisesti, ja puolustuskin selvisi suuremmitta moitteita, mutta hyökkäyksessä ratkaisijoiden vähyys tuli hyvin esille. Kotonaan KJT lienee jatkossakin hankala vastus kenelle tahansa, sillä nuorukaisten hurja liike ja tsemppi ovat lähes omaa luokkaansa Mestiksessä, vaikka paperilla materiaali ei monille joukkueille vertailussa pärjääkään.

Avaustappion lisäksi huono uutinen järvenpääläisittäin oli alkukauden tehohyökkääjä Toni Mustosen loukkaantuminen. Mustonen joutui jättämään kaukalon saatuaan iskun rintakehäänsä. Huilia on luvassa ainakin torstaiksi, mutta vamman vakavuus selviää tarkemmin vasta myöhemmin.

Ottelun tuominnut Marko Virolainen selvisi urakastaan moitteitta. Kehut ansaitsee myös KJT:n faniryhmä, joka jaksoi kannustaa joukkuettaan neljän maalin tappioasemassakin.