Jukurit palasi voittojen tielle

Järvenpäässä oli odotettavissa vauhdikas lauantai-ilta, kun sarjakakkonen Mikkelin Jukurit tuli Järvenpäähän mittaamaan sarjataulukon viidentenä majailevan KJT:n kunnon. Ottelusta muodostuikin suhteellisen tapahtumarikas ja mielenkiintoinen vääntö, jonka Jukurit käänsi itselleen lukemin 4-2.

Ennakkoasetelmat otteluun eivät olleet KJT:n kannalta parhaat mahdolliset,
sillä alkukaudesta ilmiömäisiä otteita esittänyt ykkösmaalivahti Jaakko
Suomalainen oli edelleen poissa Sporttia vastaan pelatussa ottelussa
tapahtuneen loukkaantumisen jäljiltä. KJT:n maalilla aloittikin HeKistä
lainassa oleva Mika Nyman Jaakko Valkaman ollessa luukkuvahtina.

Myös KJT:n kentällisiin oli tehty joitakin muutoksia. Matti Lievonen oli siirtynyt kolmoskenttään ketjukavereinaan Pekka Nöyränen ja Teemu Elomo. Iippo Suutarinen siirtyi kakkosketjuun Toni Mustosen ja Tuomas Forssin rinnalle. Jani Taanonen taasen oli nostettu ykköseen Jaska Vilenin ja Miikka Lindholmin vierelle. Aikaisemmissa otteluissa suhteellisen paljonkin peliaikaa saanut Matti Luoma ei ollut tällä kertaa pelaavassa kokoonpanossa. KJT lähti otteluun taistelemaan lopettaakseen parin ottelun tappioputkensa.

Jukureilla oli ennen KJT-peliä alla yllättävä tappio Hyvinkään Ahmoista.
Tuossa ottelussa mikkeliläisten jaloissa saattoi painaa vielä hiljakkoin joukkueen osalta loppunut Continental Cup, mutta tähän otteluun joukkue tuli sisuuntuneena ja määrätietoisena. Jukurit kuuluu niihin joukkueisiin, joita harvemmin yllätetään kahta kertaa peräkkäin, ja niinpä olikin tiedossa, että
järvenpääläiset saavat tehdä täyden päivätyön, mikäli haluavat pisteiden
pysyvän paikkakunnalla.

Tasaista vääntöä

KJT lähti ensimmäiseen erään kovalla sykkeellä ja taklauspelillä, latausta
selvästi löytyi. Ottelun alku oli tasaista vääntöä, eikä kumpikaan joukkue ottanut ohjaksia selvästi käsiinsä. Kummallakin joukkueella oli muutamia laukauksia, mutta ei selviä maalipaikkoja. Erän kuudennella minuutilla päätuomari Tero Toivola vihelsi pilliinsä Jukureiden vaihtovirheen merkiksi. KJT ei saanut kunnon pakkopeliä aikaan, ja ainoaksi vedoksi jääneen Mikko Viitasen lyötilaukauksenkin Jukuri-vahti Tommi Nikkilä nappasi helposti hanskaansa.

Erän puolivälin paikkeilla jukurilauma sai luotua pienoista painetta KJT:n
päätyyn, KJT:n kannalta pahimpien tilanteiden jäädessä kuitenkin
tolppalaukaukseen ja kiekon pyörimiseen maaliviivalla. Kun erää oli pelattu
vajaat kymmenen minuuttia, KJT:n Ville Raatikainen määrättiin jäähyaitioon,
syynä korkea maila. Mikkeliläiset saivat aikaan suhteellisen hyvän
pakkopelin, mutta KJT:n veräjänvartija Mika Nyman poimi vedot helpohkosti.
Kun jäähyä oli jäljellä kymmenen minuuttia, KJT pääsi 2-1-hyökkäykseen Kimmo Pikkaraisen kuitenkin ensin sohittua Jukuripelaajaa korkealla
mailalla. Päätuomari Toivola viivytteli tuomiossaan toivottoman pitkään, ja tällä välin KJT oli ehtinyt jo pitkälle hyökkäystä luomaan. Viivästyneestä tuomiosta huolimatta Pikkarainen saatiin boksiin tekosiaan miettimään ja Jukurit jälleen ylivoimalle. Tällä kertaa kova yritys tuotti tulostakin, kun Tuomo Jormakka siirsi Juha-Pekka Hytösen ja Ilkka Kallioisen esityöstä kiekon maaliin ajassa 12.05.

Jatkoa seurasi, kun Petri Lehtonen lämäsi Ville Kiiskisen esityöstä Jukurit 2-0-johtoon ajassa 13.38. Täysin maskiton veto upposi kieltämättä hieman helpohkosti Nymanin selän taakse. Maalin jälkeen KJT sai luotua muutamia tilanteita parhaillaan kiekon jäädessä roikkumaan Nikkilän torjunnan
jälkeen maaliviivalle. Maaleilta kuitenkin vältyttiin, kunnes KJT sai
Jukuri-pelaajien hölmöilyn seurauksena pitkälti toista minuuttia 5-3-ylivoimapeliä. Kimmo Pikkarainen ei pitkään vitkutellut, vaan siirteli
kiekkoa mieleiseensä paikkaan ja rannasi lätyn komeasti verkon perukoille. KJT oli päässyt uudestaan mukaan otteluun. Loppuylivoiman aikana KJT ei saanut kummempia aikaan, vaan erätauolle siirryttiin lukemissa 1-2.

Vaihtovirheitä

Toisen erän alku oli päästä päähän seilaamista, eikä kumpikaan joukkue
saanut luotua mainittavia maalipaikkoja. Ajassa 24.24 Jaska Vilen laukaisi b-pisteeltä, mutta Tommi Nikkilä vetäisi pidemmän korren torjuen laukauksen haparoiden. Erän viidennen minuutin vaiheilla seurasi KJT:n vahva vaihe, mutta todelliset tilanteet jäivät kuitenkin uupumaan. Painostus päättyi tässä ottelussa varsin yleiseksi muodostuneeseen virheeseen: liian monta pelaajaa jäällä. KJT:n mies jäähyaitioon, ja Jukureiden ylivoima pääsi jälleen pauhaamaan. Jälleen kiekko saatiin hyvin liikkeeseen, mutta vedot jäivät uupumaan. Pahimmaksi tilanteeksi jäi Jukuri-puolustaja Esa Hämäläisen lyöntilaukaus, jonka KJT-vahti Nyman sai kuitenkin torjuttua.

KJT:n jäähyä ollessa jäljellä vielä kymmenen sekuntia Jukurit teki tyhmän
virheen ja otti taas jäähyn vaihtovirheestä. Kun vielä Teppo Tuomanen käskytettiin jäähypenkille puolisen minuuttia myöhemmin törkeän
laitataklauksen seurauksena, oli KJT:lla jälleen tilaisuutensa sen saadessa pelata puolitoista minuuttia viidellä kolmea vastaan. Nyt KJT:lla oli huima yritys päällä ja vetojakin sateli. Sekä Ossi-Petteri Grönholm , että Kimmo Pikkarainen pääsivät vuoronperään koettamaan Nikkilän refleksejä. Pyörityksen paras paikka ilmaantui kuitenkin Tuomas Forssille, joka onnistui vetäisemään Kimmo Pikkaraisen luomasta avopaikasta ohi.

Ottelun seuraavat tilastomerkinnät syntyivät jälleen mikkeliläisittäin
iloisissa merkeissä, kun Teppo Tuomanen vei KJT:n pakit komeasti kahville ja
sijoitti kiekon ”ylämummoon”. Pitkään ei tarvinnut odottaa myöskään
seuraavaa maalia, sillä Antti Laakso nosti tehokkaalla rystysijoituksella
Jukurit ajassa 34.10 jo 4-1–johtoon. Samassa ajassa KJT:n käskijä Seppo
Repo yritti herätellä joukkuettaan vaihtamalla Jaakko Valkaman maaliin.

Eän loppupuolen ainoita paikkoja oli Matti Lievosen läpiajo loistavan
avauksen ansiosta. Nikkilä kuitenkin venytti patjansa kiekon eteen, eikä
Lievonen saanut iskettyä kiekkoa reppuun. Loppuerä olikin sitten seilaamista molemmin puolin, eikä kumpikaan joukkue saanut luotua vaaralliseksi luokiteltavia tilanteita.

KJT taisteli loppuun asti

Kolmannen erän alussa molemmilla joukkueilla oli jälleen kova tsemppi
päällä, mutta puolustajat pelasivat varmasti, eikä vaarallisia maalipaikkoja saatu luotua kumminkaan puolin. Ajassa 46.28 Jukurit pääsi 3-1 hyökkäykseen KJT:n puolustajan kuitenkin pelastaessa tilanteen uhrautuvasti. Vajaa minuutti myöhemmin Toni Mustonen otti siniviivalla hanskallaan kiinni Ville Raatikaisen omalta alueelta heittämän lerppukiekon ja karkasi koettamaan Nikkilän päivän kuntoa. Varmasti pelannut Jukuri-vahti oli kuitenkin jälleen mies paikallaan.

Erän puolivälin molemmin puolin Jukurit painosti lievästi. Jaakko Valkaman
kuitenkin torjui kaikki lähentely-yritykset. Tämän jälkeen painopiste
siirtyi Jukurien päätyyn, mutta myöskään KJT:n miehitys ei saanut luotua todellisia maalipaikkoja.

Ajassa 55.29 Jukurien Juha-Pekka Hytönen otti kaksiminuuttisen
kampittamisesta, joten KJT pääsi vielä yrittämään nousua tosissaan. Pitkään
ei tulosta tarvinnutkaan odottaa, sillä ajassa 56.42 KJT:n hyvin taistellut
kapteeni Jaska Vilenin siirsi kiekon maaliin Miikkojen Lindholm ja Sairanen
loistavan esityön jälkeen. Tässä vaiheessa fiilikset nousivat hetkellisesti järvenpääläisleirissä, sillä tasapeli alkoi taas näyttää mahdolliselta. KJT kuitenkin jäähyili erän lopussa, eikä Repo saanut missään vaiheessa mahdollisuutta ottaa Valkamaa pois luukulta. Loppurutistus jäi siis uupumaan jäähyilyn takia, ja niinpä Jukurit pääsikin kotimatkalle Mikkeliin kaksi pistettä mukanaan.

Jukureille ansaittu voitto

Jukurit tuli Järvenpäähän hakemaan vain ja ainoastaan voittoa, ja mikäli
noinkin kovatasoinen ryhmä voittoa tosissaan hakee, se useimmiten sen myös
saa. Näki, että Jukuripelaajilla oli asenne kohdallaan. KJT:n laukaukset
pysähtyivätkin usein uhrautuvasti heittäytyneisiin mikkeliläisiin. Jukurit pelasi perusvahvaa peliä, eikä tehnyt suurempia virheitä. Ei varmastikaan ollut joukkueen parasta peliä, mutta noin kovatasoisella joukkueella rutiinipelitkin ovat kovatasoisia. Mikkeliläiset pelasivat hyvin nimenomaan joukkueena, eikä kukaan pelaajista ollut selvästi yli muiden. Kolme tähteä antaisin silti varmasti – muutamia hanskakäden haparointeja lukuunottamatta
– pelanneelle maalivahti Tommi Nikkilälle. Ottelun parhaana palkittiin kaksi tehopistettä haalinut Petri Lehtonen, hänelle siis kaksi tähteä. Kuten sanottua, Jukurit oli vahva joukkueena, eikä siitä voi nostaa esille niinkään loistavia yksilöitä, mutta Tuomo Jormakka ansainnee silti yhden tähden kaksi tehopistettä tuottaneen iltapuhteensa ansiosta.

KJT:n kannalta merkit eivät tosiaankaan olleet liian mairittelevat ennen
illan ottelua. Alla oli kaksi tappiota ja nyt vastassa oli kovaksi tiedetty
sarjakakkonen Jukurit. KJT taisteli, minkä pystyi, mutta ei huonon
viimeistelynsä takia onnistunut horjuttamaan mikkeliläisten johtoa vakavasti oikeastaan missään vaiheessa. KJT:sta kunnostautui jälleen suurella
sydämellä taistellut kapteeni ja sisäisen pistepörssin johtaja Jaska Vilen – tänään taistelun tuloksena yksi maali. Jaskalle kolme tähteä. Myös 1-4–tilanteessa, hieman ottelun puolivälin jälkeen, KJT:n veräjänvartijaksi
siirtynyt Jaakko Valkama saa puhtaat paperit – pelasihan hän nimittäin
nollapelin. Jaakko torjui kahden tähden arvoisesti – KJT:n valmenta Seppo
”Hodo” Revolta olisikin ollut hyvä veto pistää Valkama maaliin heti ottelun
alusta. Nyt, selkeän ykkösveskarin, Jaakko Suomalaisen ollessa
loukkaantuneena, olisi nimittäin hyvä hommata kakkosveskarille pelituntumaa.
Yhden tähden ansaitsee KJT:n luottopakki, ”samettikäsi”, Kimmo Pikkarainen, joka jakeli jälleen herkkupaikkoja. Myös osa KJT:n muista pelaajista voisi ottaa oppia Pikkaraisesta – hänellä ei nimittäin kiekko lavassa polta, vaan hän etsii rauhassa hyviä paikkoja, eikä syyllisty hätiköintiin, jota muutamilla KJT:n pelaajilla on ollut tapana harrastaa.

Ottelun tuomarilinja oli ihan siedettävää tasoa, vaikka muutama tilanne menikin Toivolalta ohi, ja sitten yht`äkkiä pilli olikin taas herkässä. Ei tuomari kuitenkaan ottelua ratkaissut. Tunnustuksensa ansaitsee myös KJT:n pieni, mutta sitäkin intensiivisempi faniryhmä, joka jaksoi kannustaa joukkuettaan takaiskuista huolimatta. Yleisömäärä oli sentään noussut Sport–ottelun pohjalukemista parilla sadalla, mutta ei hallissa silti katsojia tungokseen asti ollut – tervetuloa katsomaan laatujääkiekkoilua