KJT katkaisi tappioputkensa

Ennakkoasetelmat Järvenpäässä pelattavaan itsenäisyyspäivän mittelöön olivat mielenkiintoiset – KJT:lla oli alla neljän ottelun tappioputki, kun taas Hermes oli esiintynyt viime otteluissa varsin pirteästi voittaen kärkipään joukkueet KalPan Kuopiosta ja Mikkelin Jukurit.

KJT hävisi keskiviikkona Ahmoille tiukan taistelun jälkeen, ja näin
alkukauden yllättäjän tappioputki kasvoi jo neljän ottelun pituiseksi.
Hyvinkäällä maalissa pelanneen Jaakko Valkaman ilta oli varsin kaksijakoinen, sillä hän esitti välillä loistaviakin otteita, torjuen muun muassa pari läpiajoa, mutta taas toisaalta päästi kaksi maalia aivan luvattoman helposti. Hyvin taistellut KJT joutui siis luovuttamaan voiton melkeinpä lahjaksi annettujen maalien takia. Järvenpääläisittäin illan ottelun suuri kysymys olikin, onnistuuko Valkama tänään pitämään myös nuo helpot laukaukset maalipuiden ulkopuolella.

Hermeksellä oli alla maukas voitto sarjakakkosesta Mikkelin Jukureista,
joten joukkueella oli varmasti hyvä henki päällä Järvenpäähän lähtiessään.
Kuitenkin myös kokkolalaisten maalivahtipuolella on tuulista, sillä koko alkukauden hyvin pelannut luottovahti Teemu Lassila siirtyi TPS:aan ainakin joulutaukoon asti. Vaihdossa Hermes sai Kokkolaan pelituntumaa hakemaan tulleen maalivahti Tuomo Karjalaisen. Myös Hermeksen kannattajien keskuudessa suurin kysymys ennen ottelua oli maalivahtipeli: kuinka hyvin
Karjalainen tulisi onnistumaan?

Joukkueiden aikaisemmat kohtaamiset tällä kaudella olivat olleet tiukkoja,
jatkoajalle menneitä vääntöjä. Ensimmäisen mittelön Järvenpäässä KJT käänsi itselleen jatkoajalla 3-2. Kokkolassa taasen päädyttiin jatkoajankin jälkeen tasatulokseen 3-3.

Ajassa 5.06 Jaska Vilen vihellettiin jäähylle kiinnipitämisestä varsin
heppoisin perustein ja Hermes pääsi yrittämään tasoitusta ylivoimalla.
Kiekkoa siirreltiin hyvin ja pakkopeli toimi, mutta yhtään kunnollista vetoa
ei saatu aikaan.

Noin neljä minuuttia myöhemmin Niko Papinaho tasoitti ottelun maalin edestä. KJT:n tänään loistavasti pelannut maalivahti Jaakko Valkama torjui kaksi ensimmäistä laukausta eteensä, mutta ei mahtanut kolmannelle enää mitään. Maalin jälkeen Hermes iski suuren vaihteen silmään ja sai luotua painetta KJT:n päätyyn. Parhaaksi tilanteeksi jäi Valkaman helpohkosti torjuma Mikko Kaukokarin laukaus vähän ennen erän puoliväliä.

Hermeksen painostus päättyi ajassa 10.49, kun Jani Kylmämaa määrättiin
jäähyaitioon miettimään tekosiaan. Nyt KJT pelasikin loistavaa ylivoimaa ja
sai pelkän kiekonsiirtelyn lisäksi aikaan useita hyviä maalipaikkoja.

Erän loppupuolisko oli KJT:n selvää hallintaa, joka vielä korostui, kun
Hermeksen Toni Salonen otti kaksiminuuttisen kampituksesta. Tällä kertaa Hermes pelasi kuitenkin hyvin liikkuvaa alivoimaa, ja KJT:n ainoaksi
tilanteeksi jäikin ylivoiman loppupuolella Toni Mustosen Mikko Sairaselle tarjoilema paikka, jonka tämä kuitenkin sohi maalin ohi. Ajassa 18.45 Iippo Suutarinen laukaisi KJT:lle 2-1-johdon vaikuttavan pujottelun päätteeksi.

Aivan erän lopussa Hermeksen Kimmo Maarala karkasi vielä koettamaan Jaakko
Valkaman virettä, mutta tämä torjui vedon varmasti patjallaan.

Vauhdikasta kiekkoilua

Toisen erän alku oli KJT:n hienoista painostusta, mutta ensimmäinen
todellinen maalipaikka muodostui kuitenkin vasta erän 4. minuutilla Jani
Taanoselle, joka vetäisi maalin edestä ohi maalinedushässäkän päätteeksi.

järvenpääläisyleisön hermoja laukaisten kiekon maalivahti Valkaman ja maalin
välistä kuitenkaan osumatta maalipuiden väliin.

Ottelun puolivälissä päätuomari Tomi Laaksonen päätyi Salomonin tuomioon
katseltuaan aikansa KJT:n Mikko Viitasen ja Hermeksen Jani Kylmämaan
kulmapainia. Tasavajaalla Hermes painosti lievästi Joki-Erkkilän maalin
edestä lähettämän rannelaukauksen jäädessä vaarallisimmaksi tilanteeksi.
Koko KJT:n joukkue pelasi uhrautuvasti ja muun muassa Pekka Nöyränen peitti
hermesläisten vetoja heittäytymällä sähäkästi.

Erän viimeisten kahden minuutin lähtiessä käyntiin KJT:n ykkösketjun nopea laituri Miikka Lindholm karkasi kapteeni Jaska Vilenin syötöstä yksin läpi, mutta Tuomo Karjalainen torjui hänen yritelmänsä patjallaan.

Erän loppupuolella mentiin vauhdikkaasti päästä päähän ja molemmille joukkueille muodostui maalipaikkoja vuoronperään. Ensin maalintekoa pääsivät koettamaan
Hermeksen Aku Joki-Erkkilä ja Jani Uski jälkimmäisen osuessa jopa tolppaan asti. Pitkään ei mennyt ennen kuin monia maalipaikkoja tuhlannut Matti Lievonen oli jälleen vapaana Toni Mustosen syötöstä, mutta Hermeksen pelaajat sitoivat Lievosen ansiokkaasti eikä tämä pystynyt kunnolliseen ratkaisuun.

KJT varmisti voittonsa

Kolmannen erän alussa molemmat joukkueet pelasivat tarkasti, ja ensimmäinen maalipaikka siunaantui vasta erän viidennellä minuutilla Hermeksen sisäisen pistepörssin johtajalle Niko Papinaholle. Täysin virheettömästi läpi ottelun torjunut Valkama kuitenkin ehti jälleen kiekon tielle upealla hanskakäden torjunnallaan.

Muutamaa minuuttia myöhemmin KJT:n vaarallisia paikkoja luonut tutkapari Toni Mustonen – Matti Lievonen oli jälleen pahojaan tekemässä. Mustonen kieputteli aikansa ja syötti Lievoselle, joka ei kuitenkaan taaskaan onnistunut. 20 sekuntia myöhemmin
järvenpääläisten isokokoinen Tuomas Forss oli päästä yksin vapaasti, mutta
vastaan tullut maalivahti Karjalainen torjui heittäytyen.

Ottelun viimeisten kymmenen minuutin käynnistyessä KJT:n Lievonen oli
jälleen vetopaikassa, mutta kovaa roikkuneet kokkolalaiset saivat estettyä kunnollisen laukauksen tekemisen. Hetkeä myöhemmin Hermeksen Marc Gautschi käskytettiin jäähylle tämän taklattua Mustosta törkeästi selkään. Ylivoiman parhaan paikan sai Miikka Lindholm, joka ohjasi Tuomas Forssin poikittaissyötön maalin edestä, mutta Karjalainen ehti kuitenkin kiekon
tielle.

Ajassa 53.06 Miikka Lindholm lämäsi KJT:lle jo varman tuntuisen 3-1-johtoaseman Kimmo Pikkaraisen ja Jaska Vilenin syötöistä. Kellon raksutettua neljän minuutin verran eteenpäin KJT:n isokoinen puolustaja Mikko Viitanen löysi itsensä jälleen jäähyltä siirreltyään kokkolalaispelaajia ensin maalin edestä. Jäähy oli kieltämättä hieman kyseenalainen, mutta Laaksonen näki tilanteen näin.

Pian tämän jälkeen Hermes otti maalivahtinsa pois ja pääsi pelaamaan 6-4-ylivoimaa. Hanakasti laukova pakki Aapo Aro laukaisi kiekon maalinedusmylläkkään, jonka keskellä
Miikka Lindholmilta vedettiin jalat alta. Tämä selkeä kampitus jäi kuitenkin Laaksoselta viheltämättä, ja Hermes sai jatkaa ylivoimaansa. KJT pelasi kuitenkin uhrautuvaa alivoimapeliä ja sai taistelun tuloksena pidettyä pisteet Järvenpäässä ensimmäistä kertaa sitten UJK-ottelun

KJT otti ansaitun voiton

KJT sai siis katkaistua neljään otteluun venyneen tappioputkensa
itsenäisyyspäivän kovan kamppailun päätteeksi. Ottelu oli vauhdikasta
katsottavaa, viihdyttävin Järvenpäässä nähdyistä otteluista pitkään aikaan. Koko KJT:n ryhmä taisteli upeasti, eikä Jaakko Suomalaisen poissaolo näkynyt millään tavoin järvenpääläisten otteissa. Illan selkeä ykköshahmo
oli nimittäin Hyvinkäällä keskiviikkona hieman haparoinut KJT-vahti Jaakko
Valkama. Hän pelasi täysin virheettömän ottelun ja ansaitsee kolme tähteä.
Johan tässä alkavat järvenpääläisfanilla silmät kirkastumaan, jos Jaakko pystyy jatkamaan moisia otteita.

Kenttäpelaajista on vaikea nostaa esiin
ketään yksittäistä tähteä, sillä kaikki taistelivat upeasti. Ehkä eniten edukseen esiintyivät kuitenkin loistavia paikkoja – etunenässä Matti
Lievoselle – luonut Toni Mustonen, sekä aina hyvin loppuun asti taisteleva
kapteeni Jaska Vilen.

Hermekseen Turun Palloseurasta siirtynyt maalivahti Tuomo Karjalainen sai tähän otteluun todella painajaismaisen alun, kun jo KJT:n ensimmäinen hyökkäys päätyi maaliin. Karjalainen ei kuitenkaan voinut maaleille juurikaan mitään ja pelasikin suhteellisen hyvin ottelun. Voi olla, että kokkolalaisilla oli ennen ottelua vielä liian hyvin muistissa makeat voitot Jukureista ja KalPasta, eikä asenne ollut heti alussa kohdallaan. Ei Hermes huonosti kuitenkaan pelannut, KJT vain esitti parasta peliään pitkään