Niinimäki KalPan sankari

KalPan ja Kiekko-Vantaan kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi kotijoukkueen voittoon jatkoajalla 3-2 (0-0,0-1,2-1,1-0). Nihkeästi kulkeneiden kahden ensimmäisen erän jälkeen kolmeen kentälliseen tiivistänyt kotijoukkue nousi päätöserässä kahden maalin takaa-ajoasemasta tasoihin ja rutisti jatkoajalla täydet kaksi pistettä kotiin. Ottelun ratkaisijaksi nousi KalPan Jarno Niinimäki ajassa 64.04.

Ensimmäinen erä ilman maaleja

Ottelun alku mentiin Kiekko-Vantaan tahdissa. Vikkelintä vauhtia piti Vantaan kakkosketju Ilari Filppula-Pete Suonpää-Teemu Kuusisto, joka sai aina kentälle päästyään säpinää KalPan maalille. Ketjun sentteri Pete Suonpäällä oli alkuminuuttien paras paikka, kun hän pääsi murtautumaan KalPan pakkiparin Veli-Pekka Pekkarinen-Joni Kotilainen välistä maalille. Kokenut Pekkarinen ennätti kuitenkin ratkaisevalla hetkellä venyttää mailansa kiekon eteen. Ensimmäisillä minuuteilla KalPan puolustus oli moneen otteeseen helisemässä, mutta kuopiolaiset kestivät painostuksen maalivahti Ari Luostarisen johdolla. Ennen erän puolta väliä KalPa tuntui saavan hiukan otetta peliin. Seitsemän minuutin kohdalla KalPan ketju Jarno Niinimäki-Ville Luoma-Henri Huohvanainen sai oikeastaan ensimmäisen kunnon mylläkän Sami Heinosen maalille.

Erän puolessa välissä oli Suonpään johtama Kiekko-Vantaan kakkoskenttä taas pahanteossa Luostarisen edessä. Maalia ketju ei vielä saanut hyvistä tilanteista huolimatta värkättyä, mutta ylivoiman se sai Vantaalle hankittua Joni Kotilaisen joutuessa estämään vantaalaispelaajaa sääntöjen vastaisesti. Ylivoimalla Kiekko-Vantaa sai rakennettua pakkopelikuvion helposti, mutta viimeinen rutistus puuttui ja niinpä KalPa selvisi vielä ilman takaiskuja. Jäähyn jälkeen ote pysyi edelleen vantaalaisilla, jotka saivat luotua tilanteita KalPa-päätyyn jokaisella kentällisellään. Erän viime minuuteilla heräsi KalPakin jo pelaamaan. Juuri ennen erän loppua KalPan ykkösketju Marko Ahosilta - Antti Riekkinen - Saku Kekäläinen sai luotua Heinosen maalille mainion pyörityksen, jonka jälkitilanteesta tuomari Virolainen komensi maalilla kovia kokeneen Ahosillan (2+2 min), Petteri Linnonmaan ja Aki Kauppisen jäähylle. Erän torjunnat, Luostarinen 17 ja Heinonen 15, eivät anna kovinkaan edustavaa kuvaa erästä, jossa paremmin liikkuneet vieraat olivat varsin selvästi niskan päällä.

Schantz aloittaa maalinteon

Toisessa erässä vantaalaiset jatkoivat parhaan ketjunsa, eli Filppula-Suonpää-Kuusisto, johdolla painostusta. Lopulta ajassa 5.52 onnistui Kiekko-Vantaa maalinteossa Saku Kekäläisen istuessa jäähyllä. Ottelun ensimmäisen osuman viimeisteli maalille noussut puolustaja Matias Schantz, joka sai rauhassa kuopiolaispuolustukselta miettiä ratkaisuaan. Syöttäjiksi maaliin merkattiin Teemu Kuusisto ja Mika Peltonen. Erä jatkui vantaalaisten hienoisessa painostuksessa, mutta myös kotijoukkueella oli paikkansa. Jani Väänänen pääsi kahteenkin otteeseen yrittämään tasoitusta lähietäisyydeltä. Ensimmäisellä kerralla noin kahdeksan minuutin kohdalla kulmasta noussut Väänänen harhautti komeasti Heinosen kyljelleen, mutta viime hetkellä kuopiolaishyökkääjän ote kiekkoon katosi ja vierasjoukkueen pakisto hoiti kiekon väljemmille vesille. Toinen paikka avautui muutamaa minuuttia myöhemmin, kun ketjukaveri Sami Salonen nousi oikeaa laitaa pitkin ja antoi Väänäselle namupassin. Laukauksen sijasta Väänänen päätti kuitenkin yrittää syöttöä mukaan nousseelle Sami Simoselle, jolloin vantaalaispuolustus ennätti hätiin.

Erän kolmas tilastomerkintä oli KalPan Ville Luoman kaksiminuuttinen estämisestä. Jos edellisessä alivoimassa oli vantaalaisille jätetty liiaksi tilaa, niin nyt KalPan aggressiivinen alivoimapelaaminen piti Kiekko-Vantaan maalipaikat vähissä ja KalPa-maalin koskemattomana. Vajaat viisi minuuttia ennen erätaukoa pääsi KalPa yrittämään jopa kahden miehen ylivoimaa. Ensin Vantaan Ilari Filppula hankki itselleen rangaistuksen väkivaltaisuudesta ja reilua minuuttia myöhemmin Petja Pietiläinen koukkasi itselleen kakkosen. Kotijoukkueen ylivoima jäi kuitenkin tehottomaksi ja niinpä kolmanteen erään lähdettiin vantaalaisten maalin johdossa.

Kolmeen kentälliseen tiivistänyt
KalPa nousee rinnalle

Heti kolmannen erän alussa Kiekko-Vantaan Ilari Filppula pääsi vastaiskun päätteeksi yllättämään Luostarisen. Maalin kulmalta osuman laukonut Filppula sai poikittaissyötön Teemu Kuusistolta. Vapauttavan syötön ylivoimahyökkäykseen antoi toiseksi syöttäjäksi merkattu Schantz. Kolmeen kentälliseen tiivistänyt KalPa iski kuitenkin takaisin jo puolentoista minuutin kuluttua. Vantaan Jonni Kiiski sai katsella ranagaistusaitiosta käsin, kun KalPan sinikypärä Marko Ahosilta iski vantaalaispakin jalasta kimmonneen kiekon ensimmäisen kerran ohi Heinosen. Maalin jälkeen ote siirtyi täysin KalPalle ja reilua minuuttia myöhemmin vasenta laitaa noussut Tero Varonen laukoi kiekon helpon näköisesti Heinosen kainalon alta maaliin. KalPa jatkoi painostusta ja vantaalaiset tyytyivät roiskimaan purkukiekkoja omalta alueelta.

Noin kahdeksan minuutin kohdalla maalivahti Luostarinen sai kaksiminuuttisen "kampitettuaan" vantaalaishyökkääjän. Luostarinen ja KalPan alivoimanelikko kestivät kuitenkin rangaistuksen ilman suurempia ongelmia. Kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä yksin läpi päässyt Vantaan Petri Pitkäjärvi huitoi Luostarisen haltuun jäänyttä kiekkoa ja Luostarista kaksiminuuttisen arvoisesti. Alkuvaikeuksien jälkeen kotijoukkue sai ylivoimansa kuntoon. Parhaimmat paikat ratkaista ottelu olivat Pekkarisen laukausta maalin edessä ohjanneilla Ville Luomalla ja Henri Huohvanaisella, joiden mailoista kiekko kimposi kuitenkin ohi maalin. Näin mentiin jatkoajalle.

Niinimäki ratkaisee jatkoajan viimeisellä minuutilla

Jatkoajan aluksi KalPan sentteri Antti Riekkinen aloitti keskiympyrästä suoraan eteenpäin ja pääsi yllättyneen vantaalaispakkiparin estelyistä huolimatta laukomaan maalia kohti. Heinonen kuitenkin torjui heppoisaksi jääneen vedon ja jälkitilanteessa päätuomari Marko Virolainen näki Antti Riekkisen mailan nousseen vieraspelaajan kasvoihin. Kiekko-Vantaan ylivoimaa kerkesi kulua 50 sekuntia, kun Mika Peltonen sai varsin helpon näköisesti kaksiminuuttisen mailasta kiinnipitämisestä. Taas kerettiin pelata vain noin 50 sekuntia, kunnes Virolainen vihelsi kuopiolaisyleisön tyrmistykseksi Ahosillalle ja Suhoselle kaksiminuuttiset. Suhosen jäähy oli sinänsä selvä korkea maila, mutta Ahosillan rangaistus aiheutti kovan vastareaktion katsomossa. Ahosilta oli nimittäin juuri ennen jäähyään koukattu nurin maalille nousussaan. Vieraat pääsivät siis pelaamaan kahden miehen ylivoimaa. Luostarinen kesti kuitenkin pahimman tulituksen. Vaajaa minuutti ennen jatkoajan päättymistä koko pelin ajan näkyvästi pelannut Jarno Niinimäki nousi röyhkeästi Heinosen maalille ja laittoi kiekon kotiyleisön reimuksi reppuun.

Lopuksi

KalPan alku oli edellisen ottelun tapaan heikko. Lauantaina KalPan kone käynnistyi toisessa erässä, mutta tänään sitä saatiin odottaa kolmannen erän alkuminuuteille saakka. Launtaista poiketen KalPan herääminen tuotti kuopiolasille kaksi sarjapistettä. Ensimmäisessä erässä paremmin liikkunut Kiekko-Vantaa sai pyörittää peliä melko helpon näköisesti Luostarisen maalilla. Sama jatkui toisessa erässä, jossa KalPakin sai kuitenkin hieman otetta peliin. Kolmannessa erässä niskan päällä oli ketjujaan uudistanut KalPa.

KalPan onnistujia olivat läpi ottelun "satakymmenen lasissa" painanut Jarno Niinimäki, kaksi pistettä saalistanut Marko Ahosilta ja maalivahti Ari Luostarinen. Ahosilta nousi sarjan pistepörssin kärkeen seitsemällä pisteellään. Ottelussa kauden neljännen maalin tehnyt Tero Varonen on myös todella hyvässä vireessä viime kauteen verrattuna, jolloin Varonen onnistui maalinteossa koko runkosarjan aikana vain viisi kertaa. Nelosketjussa viilettävän Varosen laukaisuteho on kolmen ottelun jälkeen vaikuttava, 57,14 %.

Vieraiden ykkönen oli kentällinen, jossa pelasivat hyökkääjät Filppula, Suonpää ja Kuusisto ja puolustajat Matias Schantz ja Mika Peltonen. Kentällinen vastasi molemmista Kiekko-Vantaan maaleista ja oli muutenkin aina jäällä ollessaan vaarallinen tilanteiden järjestelijänä. Maalissa Sami Heinonen pelasi kelpo ottelun, vaikka Varosen osuma helpon näköisesti maaliin lirahtikin.