Savon herruus pysyy Mikkelissä

KalPan synkkä alkuvuosi kotikaukalossa sai jatkoa, kun Mikkelin Jukurit aiheuttivat kuopiolaisille jo kolmannen peräkkäisen kotitappion. Tällä kertaa loppulukemiksi kirjattiin 0-4 tasaisesti neljän ketjun voimin pelanneelle mikkeliläisyhdistelmälle. Jukureiden tehokkain ja myös palkittu oli Tero Koponen (1+1), mutta myös nollan maalissa pitänyt Tommi Nikkilä oli vakuuttava. Jukureiden voiton myötä "Savon herruus" on lipumassa sarjakakkoseksi nousseelle Jukureille, joka karkasi sarjataulukossa jo kuuden pisteen päähän kuopiolaisista.

Ottelun alkuminuutit olivat sekavat ja useiden pelikatkojen värittämät. Nopeasti joukkueet saivat kuitenkin otetta peliin, minkä jälkeen nähtiin tasaista ja vauhdikasta kiekkoa pelin aaltoillessa nopeasti päästä päähän. Vaarallisia maalintekopaikkoja ei kuitenkaan juuri nähty.

Ajassa 7.34 saatiin ottelun ensimmäinen tilastomerkintä, kun Matti Tiihonen komennettiin koukkaamisesta jäähyboksiin. Katsomoon nähtynä Tiihosen jäähyyn johtaneessa tilanteessa koukittavana ollut Tuomo Jormakka menetti kovin helponoloisesti tasapainonsa. Joka tapauksessa Jukurit pääsivät yrittämään illan ensimmäistä ylivoimaa, joka tuottikin tulosta vajaan puolen minuutin jälkeen. Asialla oli Tero Koponen, joka laukoi b-pisteen kaarelta kiekon suoraan Tommi Kovasen syötöstä Juha Kauhasen vartioimaan maaliin.

Ensimmäisen osuman jälkeen ote siirtyi hienoisesti vierasjoukkueelle. Peli oli, kuten ennen jäähyä, vauhdikasta, mutta kummankin joukkueen hyökkäysyritykset pysähtyivät turhan usein hyökkäyssiniviivalle, joten vaarallisia tilanteita nähtiin vähän. Paras paikka avautui Jukureiden Olli Sipiläiselle, joka pääsi läpiajoon, mutta Kauhanen kuitenkin kesti.

Pari minuuttia ennen erän päättymistä nähtiin illan toinen ylivoima, kun isäntien Ville Luoma sai kaksiminuuttisen kiinnipitämisestä. Tällä kertaa vierasjoukkueen ylivoima ei tuottanut toivottua tulosta. Lähimmäksi osumaa pääsi kaksikko Tero Koponen - Antti Laakso, joka pääsi 2-1 ylivoimahyökkäykseen. Kauhanen kuitenkin esti tyylikkäästi mikkeliläisten maalintekoyrityksen.

Kaiken kaikkiaan ensimmäisessä erässä vierasjoukkue Jukurit oli hienoisesti niskan päällä. Kauhanen venyi 11 kiekon eteen, kun Jukuri-maalissa pelannut Tommi Nikkilä torjui ainoastaan kuusi kertaa.

Jukurit menee menojaan

Toiseen erään Jukurit tuli vahvasti. Hyvä vaihe katkesi kuitenkin Tero Koposen saatua kaksiminuuttisen kampitettuaan Juha Alastalon KalPan puolustuspäässä. Tarjoutunutta ylivoimaa isännät eivät kuitenkaan pystyneet käyttämään hyväkseen. Jäähyn jälkeen ote siirtyi taas vierailijoille, jotka onnistuivatkin noin kahdeksan ja puolen minuutin kohdalla viimeistelmään illan toisen maalinsa. Tällä kertaa osumasta vastasi KalPan junioreissa aikoinaan pelannut Niko Kantelinen, joka nosti kiekon rystyltä vahvan nousunsa päätteeksi ohi Kauhasen.

Lähes heti maalin jälkeen Jukurit pääsi jälleen ylivoimalle. Tällä kertaa KalPa kesti hienosti alivoimansa, mutta vajaa puoliminuuttia rangaistuksen päättymisen jälkeen Jukureiden Marko Tauriaiselle avautui yllättäen paikka, jonka mikkeliläishyökkääjä käyttikin hyväkseen. Tilanteesta yllättävän teki se, että kiekko kimposi KalPa-pakin purkukiekosta Tauriaiselle tuomarin luistimen kautta. Katsomosta ehdotettiinkin syöttöpisteen antamista päätuomarina toimineelle Tom Laaksoselle.

Erän viimeisellä viidellä minuutilla Jukureille tarjottiin vielä mahdollisuutta neljännekin maalin tekoon KalPan ottaessa kaksi kaksiminuuttista. KalPa kesti alivoimat kiekon käydessä lähimmillään kuopiolaismaalin tolpassa. Myös isännillä oli aivan erän lopussa paikka kavennukseen, kun Tuomo Litmanen ja Saku Kekäläinen pääsivät 2-1 -ylivoimahyökkäykseen, joka päättyi Nikkilän maskiin osuneeseen Kekäläisen vetoon.

Jos ensimmäinen erä oli suhteellisen tasaista, niin toista hallisti selvästi Jukurit. Maalia kohti suuntautuneet laukaukset Jukurit voitti 11-7.

Tuomanen iskee viimeisen niitin

Jukurit aloitti kolmannen erän ylivoimalla KalPan saatua toisen erän viimeisellä minuutilla kaksiminuuttisen, jonka KalPa kuitenkin tappoi tyylikkäästi. Peli eteni jäähyn jälkeen melko tasaisissa merkeissä, kunnes ajassa 42.37 Jukureiden Teppo Tuomasen siniviivan tuntumasta lähtenyt löysähkö veto yllätti ilmeisesti maskissa olleen Kauhasen ja peli oli näin lopullisesti ratkennut.

Ennen päätössummerin sointia KalPa pelasi vielä kaksi ja Jukurit yhden tuloksettoman ylivoiman. Jukureiden toimiva viisikkopelaaminen ja viimeisenä lukkona Tommi Nikkilä estivät KalPan viimeiset kavennusyritykset, mutta toisaalta myöskään Jukurit ei pystynyt lisämaalien tekoon. Jukureille siis ansaittu vierasvoitto tylyin lukemin 0-4.

Lehdistötilaisuus

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa vierasjoukkueen valmentaja Risto Dufva kertoi Jukureiden lähteneen pelaamaan viiden miehen aktiivista peliä kumpaankiin suuntaan, missä Dufvan mielestä joukkue onnistuikin. "Saimme hyvin säilytettyä rytmin ja pelasimme laajalla rintamalla", totesi Dufva.

KalPan luotsi Mika Pieniniemi ei ollut hyvin tyytyväinen kotona nollille jääneen joukkueensa esitykseen. Pieniniemen mielestä ottelu ratkesi tasaisen ensimmäisen erän jälkeen toisessa erässä, jossa KalPa pelasi "sekavasti ja huolimattomasti". Pieniniemi kiitteli kuitenkin joukkueen taistelua viimeisessä erässä ja jakoi kiitosta myös vierailijoiden puolustukselle ja Nikkilälle.

Kumpikaan joukkue ei ole valmentajiensa mukaan hankkimassa lisävahvistuksia, jollei sitten ensin liikenne käy joukkueesta pois päin.

Lopuksi

KalPan osalta onnistujat jäivät vähiin. Maininnan arvoisia lienevät kuitenkin ykkösketjun Saku Kekäläinen ja Marko Ahosilta sekä Jani Väänänen, joka vei muutaman kerran Jukuri-pakin näyttävästi kahville. Tehot jäivät kuitenkin KalPan hyökkäykseltä puuttumaan, mihin vaikutti omalta osaltaan Jukureiden vahva oman pään pelaaminen ja Tommi Nikkilän mainio maalivahtipeli. Omassa päässä varsinkin pakkiparilla Mikko Heikura-Juha Alastalo oli jatkuvasti ongelmia avausten ja purkukiekkojen kanssa.

Jukureilla ei joukkueesta heikkoa lenkkiä löytynyt. Tehokkain oli maalin ja syötön kerännyt Tero Koponen, joka muodostikin Antti Laakson ja Samuli Piiroisen kanssa parhaan hyökkäyskolmikon. Puolustusosastolta mainittakoon Pasi Järvinen ja maalin iskenyt Teppo Tuomanen, jotka muodostivat Jukureiden parhaan pakkiparin. Maalissa Tommi Nikkilä oli varma ja mies pelasikin kauden neljännen nollapelinsä.