Kiekko-Vantaa ja Sport tasavahvoja

Näyttävimmät kuviot olivat molemmilla joukkueilla vielä hakusessa, kun Kiekko-Vantaa ja Vaasan Sport tasasivat sarjapisteet melkoisen sekavassa ja rikkonaisessa ottelussa. Suurimmat kiitokset saivat luotettavasti torjuneet maalivahdit Sami Heinonen ja Marko Härkönen.

Ottelu alkoi avausvoittoaan hakemaan lähteneen Vaasan Sportin kannalta melkoisen vaikealla tavalla. Reilun kahden minuutin pelin jälkeen Pasi Pieninkeroinen ja Mikko Ilkka ottivat perätysten jäähyt estämisestä, ja Kiekko-Vantaa pääsi pyörittämään kahden miehen ylivoimaa pitkälti toista minuuttia. Kotijoukkueen ylivoima oli kuitenkin vaisua. Kuvio kyllä pyöri, mutta laukaukset eivät maalia kohti osuneet.

- Liike ei pitkän matkan jälkeen ollut riittävä alussa, jouduimme rikkomaan, ja tuomarilinja oli tarkka. Paha paikka aloittaa täällä kolmella viittä vastaan, Sport-luotsi Arto Sirviö totesi.

Kiekko-Vantaa oli avauserän hallitsevampi osapuoli, mutta Sport iski välillä vaarallisesti ja teki ottelun avausmaalin. Parin epäonnistuneen kotijoukkueen purkuyrityksen jälkeen Sport-pakki Jarno Kososen siniviivalaukaus kimposi Vantaan pelaajasta Mikko Mannerille maalinedustalle, ja Manner yllätti tarkalla ylänurkkalaukauksellaan maalivahti Sami Heinosen.

- Tiesimme, että vaasalaisilla oli pitkä matka takanaan, ja lähdimme otteluun neljällä hyökkäysketjulla. Ensimmäisen erän lopulla oli kuitenkin tiivistettävä kolmeen ketjuun, jotta liike säilyi kaikilla ketjuilla, kertoi Kiekko-Vantaan valmentaja Jarmo Kauppi, jonka joukkue joutuu pelaamaan tavallista kapeammalla materiaalilla pitkän sairaslistan takia. Yksi kaivatuista sairaslistalaisista oli keskushyökkääjä Ari-Pekka Pajuluoma, jolla olisi varmasti riittänyt virtaa entistä seuraansa vastaan.

Pistehai Kiiski

Tasainen toinen erä oli yhdeksän kaksiminuuttisen takia ensimmäistäkin rikkonaisempi. Terävämmin tauolta tuli Sport, jonka latvialaispari loi hyvän tilanteen ensimmäisessä vaihdossaan. Janis Sprukts syötti ja Juris Stals yritti maalintekoa, mutta ei lähes nollakulmasta osunut tyhjään maaliin. Pari minuuttia myöhemmin vaasalaisista Antti Hildén polki läpi, mutta Sami Heinonen piti torjunnallaan Kiekko-Vantaan pelissä mukana.

Myöhemmin erässä kotijoukkueella oli muutamia hyviä paikkoja tasoittaa ottelu. Mikael Piittisen avopaikan torjui Sport-vahti Marko Härkönen, Petri Pitkäjärvi laukoi ylivoimahyökkäyksessä ohi kiekosta, ja Teemu Kuusisto laukoi läheltä Härkösen suojuksiin.

Pieni miinus loistavasti torjuneen Marko Härkösen iltaan oli toisen erän lopulla otettu rangaistus pelin viivyttämisestä. Kiekko-Vantaa pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla, eikä hukannut tilaisuuttaan toistamiseen, vaan tasoitti pelin 1-1:een. Maalintekijäksi maalinedusruuhkasta löydettiin puolustaja Jonni Kiiski, joka kantaa seuraavassa ottelussa sinistä kypärää vantaalaisten alkukauden parhaana pistemiehenä.

Molemmilla omat mahdollisuutensa

Kun Sport oli kolmannen erässä alussa selvittänyt alivoimatilanteensa, jossa hyökkääjä Vesa Myllyaho joutui pitkään pelaamaan ilman mailaa, pelattiin peräti reilut kymmenen minuuttia ilman rangaistuksia. Tilanne tuntui sopivan paremmin vierasjoukkueelle, joka loi vaarallisimmat maalipaikat. Pasi Pieninkeroisella olisi ollut tyhjä maali edessään Tatu Backmanin vedon jälkeen, mutta kookas laituri ei osunut kiekkoon yllättäen tulleessa tilanteessa. Toinen loistopaikka oli puolustaja Miika Jämsällä, joka pääsi b-pisteiden kaarten välistä virittämään tulisen rannelaukauksen Henri Ekholmin harhasyötön jälkeen, mutta Sami Heinosen hanska heilahti näyttävästi kiekon eteen.

Erän puolenvälin jälkeen punalamppu syttyi kolmesti neljässä minuutissa, ja kahdesta tilanteesta tuomittiin maalikin. Ensimmäisenä punalamppua vilkutteli Kiekko-Vantaan Teemu Kuusisto, joka laukoi kolmella yhtä vastaan hyökkäyksen päätteeksi kiekon ohi maalivahti Härkösen, mutta kiekko ei kuitenkaan sisätolppaa lähemmäksi maalia osunut, ja peliä jatkettiin tilanteessa 1-1.

Pari minuuttia myöhemmin vantaalaiset siirtyivät johtoon onnistuttuaan toimittamaan kiekon maaliin asti. Pete Suonpää laukoi, Härkönen torjui eteensä, ja yritteliäs Petri Pitkäjärvi oli paikalla lyömässä kiekon Sport-vahdin nenän edestä maaliin.

Kotijoukkueen ja –yleisön riemua ei kestänyt kuin puoli minuuttia. Vantaalaisista Matias Schantz otti turhan jäähyn korkeasta mailasta, ja Sport-puolustaja Miika Jämsä laukoi ylivoimalla kiekon tolpan kautta maaliin pakkiparinsa Pasi Kuusiston syötöstä.

Erän lopulla lähimpänä voittomaalia oli Sport, joka pääsi ylivoimalla kolmesti yrittämään ratkaisua hyvistä paikoista. Niklas Fogströmin ja Antti Hildénin paikat torjui Heinonen, ja Vesa Myllyahon kudin eteen venyi kenttäpelaaja, kun maalivahti Heinonen oli jo pelattu ulos tilanteesta.

Jatkoajalla molemmilla oli vielä mahdollisuutensa kahden pisteen nappaamiseen. Kiekko-Vantaa tuhri ylivoimamahdollisuutensa hukkaamalla kiekon Sportin Tatu Backmanille, joka karkasi läpiajoon. Heinonen torjui jälleen, ja puolustaja Jukka Hakkarainen koukki Backmania sen verran, että pääsi Sportin Mikael Hallbäckin seuraksi rangaistusaitioon.

Kolmella kolmea vastaan Sportin parhaimmistoon kuulunut latvialainen Juris Stals sähläsi kiekon kanssa, ja kotijoukkueesta Pete Suonpää pääsi laukomaan vaarallisesti, mutta Marko Härkönen venyi kiekon eteen.

Maalivahdeille kiitosta

- Takkuista oli. Paljon on parannettavaa, mutta onneksi on paljon pelejä jäljellä. Hyviä yksilösuorituksia oli, mutta joukkueena olemme vielä rakennusvaiheessa, Sportin Sirviö totesi ja kehui joukkueensa työmoraalia. Voittotili Sportilla on yhä avaamatta, mutta tasapeleistä vaasalaisilla on koossa kaksi pistettä.

Sportin parhaana palkittiin 29 kertaa kiekon eteen venynyt Marko Härkönen. Puolustuksessa etenkin Pasi Kuusisto ja maalin laukonut Miika Jämsä uurastivat kovat minuuttilukemat. Jussi Heikkinen tuki innolla hyökkäyksiä, kun peliaika ottelun jälkimmäisellä puoliskolla lisääntyi.

Hyökkäysketjuista parhaat olivat latvialaiset Stals ja Sprukts yhdessä Mikko Mannerin kanssa, sekä Tatu Backmanin johtama duunariketju, jossa laidoilla hyökkäsivät Joni Reinikka ja Pasi Pieninkeroinen. Nuoren lahjakkuuden Niklas Fogströmin johtamalla ykkösketjulla yhteiset kuviot tuntuivat olevan vielä hakusessa.

Kotijoukkueen Jarmo Kauppi oli samoilla linjoilla kollegansa kanssa.

- Rakennusvaihe on meilläkin vielä menossa. Nuorilta pelaajilta puuttuu malttia tärkeissä paikoissa. Schantzin jäähy oli hänelle tyypillinen; mennään kädet ylhäällä taklaustilanteeseen, ja tällä kertaa se kostautui joukkueelle.

- Molemmat maalivahdit ansaitsevat täyden kympin. Sami Heinonen piti meitä pystyssä yhdessä vaiheessa, Kauppi jatkoi.

Tasaisesta kotijoukkueen parhaimmistoa oli totutusti Pete Suonpään johtama ketju, jonka laidoilla hyökkäsivät Petri Pitkäjärvi ja Teemu Kuusisto. Kolmikon yritys palkittiin johtomaalilla kolmannessa erässä, mutta totuttuun pyöritykseen hekään eivät pystyneet tiukan vaasalaispuolustuksen puristuksessa.