Sitkeä Peliitat nousi takaa ohi

MESTIS / Raportti
Joni Kainulainen aloitti Peliittojen voittoon saakka riittäneen kirin.
Kuva © Anette Naroma
Mestis-kauden avausottelu Tikkurilassa oli varsin kaksijakoinen. Alussa kotijoukkue Kiekko-Vantaa siirtyi nopeasti 2-0-johtoon ja näytti etenevän ylivoimaiseen voittoon. Peliitat ei kuitenkaan luovuttanut, vaan nousi rinnalle ja ohi vielä ensimmäisessä erässä. Kotijoukkue ei enää toipunut heinolalaisten tyrmäysiskusta.

Ensimmäinen erä alkoi Kiekko-Vantaan täydellisellä hallinnalla, joka palkittiin jo 50 sekunnin pelin jälkeen. Jiri Veistola takakarvasi keskialueella kiekon hienosti pois peliittahyökkääjältä, ja syntyneestä tilanteesta Otso Rantakari syötti kiekon rohkeasti hyökkäyssiniviivalla Aleksi Holmbergille, joka laukoi Kiekko-Vantaan kauden avausmaalin.

- Ottelun alku oli juuri sitä, mitä haimme. Saimme johdon helposti, ehkä liiankin helposti, Kiekko-Vantaan päävalmentaja Pekka Kangasalusta totesi.

Kangasalusta on peräänkuuluttanut pelaajiltaan vahvaa kiekkokontrollipelaamista. Avauserän alussa pelitapa toimi erinomaisesti: Kiekko-Vantaa pääsi tiiviinä viisikkoina Peliittojen varsin korkean karvauksen alta pois, mikä johti laadukkaisiin hyökkäyksiin ja ahnaaseen maalille menemiseen. Vastavuoroisesti joukkue sai useita kiekonriistoja keskialueella Peliittojen rakoilleelta viisikolta. Etenkin Veistola ja Toni Pulkkinen saivat hyvän liikkeensä ansiosta lukuisia kiekonriistoja.

Ajassa 6.20 Pulkkinen syötti Markus Hämäläiselle, joka laukoi vantaalaiset kahden maalin johtoon. Tässä vaiheessa kotijoukkue näytti menevän menojaan.

- Osasimme odottaa alussa aktiivista vastustajaa, ja sen saimmekin. En ole tyytyväinen peliimme etenkään alussa, Peliittojen päävalmentaja Petri Karjalainen sanoi.

Kaikki kuitenkin muuttui runsaassa puolessa minuutissa, jonka aikana Peliitat iski kahdesti: ensin Joni Kainulainen ohjasi hienosti Jukka Sompin laukauksen maaliin, ja hetkeä myöhemmin vaarattoman näköisen pyörityksen jälkeen Ville Järveläinen laukoi Joonas Korpisalon längistä helpohkosti Peliitat tasoihin.

Erän loppua kohden Peliitat onnistui purkamaan Kiekko-Vantaan keskialueen karvauksen ja vyörytti hyökkäyksiään aiempaa tasaisemmin Korpisalon maalille. Vantaalaisten avauspelaaminen sen sijaan alkoi takkuilla: paineen alla viisikot ajautuivat ongelmiin ja hitaissakin lähdöissä syöttöjen laatu oli ajoittain heikkoa.

- Meidän pelaajien selät alkoivat suoristua johtotilanteessa, ja hyvänolontunne saattoi iskeä. Nuorten poikien ajatukset alkoivat karkailla itse asiasta, eikä fokus ollut enää palautettavissa, Kangasalusta tuskaili.

- Vantaan maalit tulivat niin aikaisin, etten kokenut tarvetta ottaa aikalisää. Kokeneet pelaajamme pystyivät rauhoittamaan pelin. Olen erittäin tyytyväinen nousuumme, Karjalainen myhäili.

Kuin alleviivatakseen erän kulkua Marko Rairama laukoi Peliitat johtoon vain 25 sekuntia ennen erän loppua.

Kiekko-Vantaa ei onnistu kirissään

Toinen erä alkoi vauhdikkaasti, ja molemmat joukkueet saivat päätettyä hyökkäyksiään maalipaikkoihin. Taitavampi niissä oli Peliitat, kun ajassa 22.54 Henri Manninen lapioi toisella yrityksellään kiekon maalin edestä verkkoon. Vantaalaiset hävisivät paljon kaksinkamppailuita oman maalinsa edessä, vaikka juuri oman maalinedustan puolustamisen pitäisi olla joukkueen suurin vahvuus. Paradoksaalisesti paljon tulivoimaa viime kaudesta menettänyt hyökkäys loi tehokkaasti paikkoja.

Toisessa erässä nähtiin paljon yli- ja alivoimapelaamista, ja sen lomassa yksi maalikin. Kauttaaltaan heikon Kiekko-Vantaan ylivoiman aikana Jere Karjalainen nosti kiekon takakulmalta maaliin. Muutoin vantaalaisilla oli suuria vaikeuksia saada kiekkoa ylivoimalla hallitusti hyökkäysalueelle, vaikka sitä yritettiin niin kuljettamalla, syöttelemällä kuin päätykiekkojen avullakin. Välillä Kangasalusta käytti erikoiskentällisiäkin: esimerkiksi Veistola, Markus Hännikäinen ja Alexander Ruuttu hyökkäsivät yhdessä ylivoimalla.

Kiekko-Vantaa joutui rikkomaan paljon toisessa erässä, mutta Peliittojen pakkopeli ei ollut sekään merkittävää. Kiekko-Vantaan tiivis neliö esti läpisyötöt, mutta vierasjoukkue sai silti rakenneltua muutaman puolittaisen paikan takakulmalle.

Kotijoukkueen avauspelaamisen ongelmat jatkuivat toisessa erässä. Osasyynä oli hyökkääjien puutteellinen apupelaaminen: sentterit tarjosivat itseään pelattaviksi ajoittain vajavaisesti. He kyllä hakivat näennäisesti kiekkoa alhaalta, mutta eivät olleet aina pelattavissa.

Kolmas erä alkoi Kiekko-Vantaan merkeissä, ja varsinkin Aleksi Rekosen johtama ”jokeriketju” esiintyi pirteästi. Kauttaaltaan erä oli avointa ja tasaista kiekkoa Kiekko-Vantaan hakiessa tasoitusta. Molemmille avautui erän aikana huippupaikkoja, mutta niin Kiekko-Vantaan Artem Iossafov kuin Peliittojen Kimi Koivostokin jäätyivät tekopaikoissaan.

Peliitat pelasi läpi kolmannen erän järkevästi ja aktiivisesti, eikä se suonut kotijoukkueelle kunnollista kiriä. Tuukka Rajamäki iskikin loppuluvut tyhjään maaliin.

- Vastustaja pelasi viisaasti ja jäädytti pelin johtoasemassa. En ole kokonaisuutena tyytyväinen omaan esitykseemme, Kangasalusta päätti.

- Kunnioitamme tulosta. Saimme vaikeasta paikasta hienot vieraspisteet, Karjalainen totesi.

Kotijoukkueen kiekkokontrollipelaaminen toimi ajoittain erinomaisesti, mutta pelitavan omaksuminen ja hiominen vaatii oman aikansa. Kangasalustalta ja Marko Tuomaiselta vaaditaan malttia pysyä pelisuunnitelmassaan tappion hetkinäkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle