Kiekko-Vantaa pelasi, Hokki jäähyili

MESTIS / Raportti
Mestiksen pudotuspelit käynnistyivät lauantaina Kiekko-Vantaan ja Kajaanin Hokin osalta Valtti Areenalla pelatussa kamppailussa. Hokki sortui jäähyilyyn, eikä pysynyt vantaalaisten mukana kuin ottelun ensimmäiset kymmenen minuuttia. Kiekko-Vantaa pääsee siis joukkueiden huomiseen Kajaanin-kohtaamiseen hyvillä mielin vaikuttavan 6-2-voiton myötä.

Ottelun alku oli tarkkaa pelaamista, eikä kumpikaan joukkue päässyt mainittaviin maalipaikkoihin. Otteista huomasi selvästi, että pudotuspelit olivat käynnistyneet, sillä Kiekko-Vantaakin lähti peliin aivan eri sykkeellä kuin maanantaiseen KJT-mittelöön. Hokki lähti otteluun kovalla taklauspelillä, joka pysyi puhtaana valitettavasti vain ensimmäisen erän verran.

Tarkan puolustamisen takia ottelun ensimmäinen kunnon laukaus nähtiin vasta pelikellon raksutettua jo kuuden minuutin verran, kun Kiekko-Vantaan Teemu Kuusisto veti kääntölaukauksen kohti Pasi Häkkisen vartioimaa Hokki-maalia. Häkkinen torjui Kuusiston laukauksen patjallaan, mutta ottelun avausmaali nähtiin jo reilua minuuttia myöhemmin: Petri Pitkäjärvi kiersi Hokin maalin ja nosti kiekon maalin rystylaukauksella puolustajan jaloista.

Avauserän ensimmäisen puoliskon vierasjoukkue Hokki vielä pysyi varsin hyvin vantaalaisten vauhdissa, mutta kotijoukkueen saatua koneensa käyntiin peli pyöri vahvasti kajaanilaisten päädyssä. Ottelun viidennellätoista minuutilla Kiekko-Vantaan Pete Suonpää karvasi kiekon kajaanilaispuolustajalta Hokin puolustusalueella ja laukoi pelivälineen vakuuttavasti maalin perukoille. Hokki-vahti Pasi Häkkisellä ei ollut tässä nopeasti tulleessa tilanteessa juurikaan mahdollisuuksia ehtiä kiekon tielle.

Parin minuutin kuluttua edellisestä maalista Kiekko-Vantaa siirtyi jo 3-0-johtoon maalilla, joka oli ainakin allekirjoittaneen mielestä komein tällä kaudella nähdyistä: Jukka Hakkarainen nousi oikealta laidalta, kuljetti Hokin maalin edestä, kiersi vakuuttavasti maalivahdin ja pujotti kiekon vielä maalin takaa jälleen etupuolelle lopulta siirtäen pelivälineen Hokki-puolustajan lavan kautta pömpeliin.

Avauserän päätösminuutit mentiin vielä pääasiassa Kiekko-Vantaan tahdissa, mutta kun lisämaaleja ei nähty, siirryttiin toiseen erään kotijoukkueen ratkaisevantuntuisessa 3-0-johtoasemassa.

Hokki keskittyy sikailuun

Toiseen erään lähdettiin Hokki-ylivoiman merkeissä, sillä Kiekko-Vantaan Teemu Kolehmainen oli kampittanut itsensä jäähylle avauserän viimeisten sekuntien aikana. Pitkään ei mennytkään ennen kuin Hokki sai aikaan kavennusmaalin: Lauri Lahesalu lämäsi vahvasti maskin takana ollutta KiVa-vahti Joni Hallikaista päin. Hallikainen tiputti kiekon eteensä, minkä jälkeen Zdenek Eichenmann tökkäsi reboundin maalin perukoille ilmeisesti vantaalaisvahdin längistä.

Hokki lähti toiseen erään pirteästi, ja sai maalistaan selvästi lisäpuhtia. Peli kuitenkin eteni vahvasti päästä päähän ja molemmilla joukkueille oli muutama paikka: Hokin paras maalipaikka pelattiin kapteeni Kimmo Hapolle, jonka laukaus maalin edestä jäi kuitenkin melko vaisuksi. Toisessa päässä lähimmäksi maalia päästiin, kun Teemu Kuusisto laukoi ranteella hyvästä paikasta maalin edestä – kuitenkin päin Hokin veräjänvartijaa.

Erän kääntyessä jälkimmäiselle puoliskolle Hokin pelaajat ilmeisesti turhaantuivat, kun maaleja ei saatu yrityksestä huolimatta. Kajaanilaisille vihellettiinkin seitsemän ja puolen minuutin sisään peräti kahdeksan jäähyä! Kiekko-Vantaa käytti lukemattomat ylivoimaminuuttinsa tehokkaasti hyväkseen, sillä ajassa 32.55 Teemu Kolehmainen laukoi siniviivalta täydellisessä maskissa olleen Häkkisen ohi, ja siirsi kotijoukkueen jo vakuuttavantuntuiseen 4-1-johtoon.

Hokki jatkoi käsittämätöntä jäähyilyään, ja parhaimmillaan jäähypenkkiä kulutti peräti 4 kajanaanilaispelaajaa samaan aikaan. Vantaalaiset pääsivät pelaamaan 5-3-ylivoimaakin minuuttitolkulla. Kolme sekuntia ennen erän päättymistä nähtiin jo kotijoukkueen illan viides maali: Teemu Kuusisto syötti siniviivalta b-pisteelle Tommi Hannukselle, joka laukoi pelivälineen maalin perukoille suoraan syötöstä.

Päätöserä väritöntä pelailua

Kiekko-Vantaa pääsi aloittamaan päätöseränkin 5-3-ylivoimalla, sillä kajaanilaisilla oli vantaalaisten osumista huolimatta vielä rutkasti jäähyjä tapettavana. Jo vajaan neljänkymmenen sekunnin pelin jälkeen Tommi Hannus löikin lopullisen niitin: Teemu Kuusisto syötti kiekon siniviivan keskeltä b-pisteelle Hannukselle, jonka ylös suuntautunut veto yllätti suhteellisen helposti Hokin maalia vartioineen Häkkisen.

Ottelun kolmas erä oli varsin tylsää pelailua, ja näytti siltä, että molemmilla joukkueilla oli jo mielessään huominen Kajaanissa pelattava ottelusarjan toinen kohtaaminen. Myös taklauspeli hiljeni, eivätkä Hokin pelaajat enää käyneet yhtä kuumana kuin toisessa erässä.

Ajassa 49.04 Mikko Saavinen tarjosi balsamia haavoihin muutamille paikalle raahautuneille Hokki-faneille: Sami Kaartinen syötti kaukalon laidalta siniviivan tuntumasta Saaviselle, jonka suora veto upposi komeasti ”ylämummoon”. Kajaanilaisten kavennusmaali tuli kuitenkin liian myöhään sytyttääkseen joukkueen todelliseen taisteluun voitosta.

Ottelun lopussa vihellettiin vielä muutama rangaistus, mutta kumpikaan joukkue ei pystynyt esittämään erityisen hyvää ylivoimapeliä. Kun vielä parhaat maalipaikat ottelun loppupuoliskolla saaneet Kiekko-Vantaan Heikki Löfman ja Ilari Filppula epäonnistuivat maalintekoyrityksissään, komeili tulostaululla summerin soidessa 6-2-lukemat kotijoukkueen hyväksi.

Meriläinen: ”Pystymme paljon parempaankin”

Kotijoukkue Kiekko-Vantaa viimeisteli tänään varsin hyvällä prosentilla. Hokki jäi välillä – jäähyilynsä vahvasti avustamana – todella pahasti vastustajansa jalkoihin. Tänään huomasi, että pelataan play off –pelejä, sillä vantaalaiset lähtivät otteluun paljon kovemmalla sykkeellä kuin maanantaiseen KJT-otteluun. Mailahäirintä oli ajoittain kovaa molemmin puolin, mutta ylilyönnit tapahtuivat lähes järjestään kajaanilaisten toimesta. Kentällä nähtiin muutama todella ikävä käsillelyönti ja selkääntaklaus – ja pari pientä nujakkaakin.

Vantaalaisten peli tuntui olevan paljon valmiimmassa kuosissa kuin kaukaa – kuitenkin lentokoneella – matkanneiden vieraidensa. Edukseen esiintyivät erityisesti neljä tehopistettä mättänyt Tommi Hannus sekä todella pirteästi hyökkäyspäässä taistellut Pete Suonpää. Myös Matias Schantz hääri puolustuspäässä varsin varmaotteisesti, ja Jukka Hakkaraisen pujottelumaali oli todella upeaa katseltavaa. Maalivahti Joni Hallikainen ei voinut Hokin maaleille mitään, joten hänelle voi antaa täysin puhtaat paperit.

- Panostimme erityisesti ottelun alkuun. Pasi Häkkinen ei ollut tänään parhaimmillaan, joten saimmekin peliin varsin hyvän alun. Erätauolla piti nollata tilanne, mutta Hokki pääsi silti toisen erän alussa hyvin peliin mukaan. Kolmas erä olikin sitten pelailua, koska tiesimme johtomme riittävän. Onni oli meidän puolellamme tänään, Kiekko-Vantaan valmentaja Jarmo Kauppi kertaili ottelun kulkua.

- Ottelusarja on kuitenkin vasta alussa. Tästä on vielä pitkä matka kolmeen voittoon – ja Kajaaniin, Kauppi lisäsi viitaten huomiseen Kajaanissa pelattavaan joukkueiden seuraavan kohtaamiseen.

Myös Hokki lähti otteluun hyvällä sykkeellä, mutta ei pysynyt pelissä mukana kuin ensimmäiset kymmenen minuuttia. Joukkueen hermokontrolli petti pahasti toisessa erässä, ja mahdollisuudet voittoon menivät viimeistään jäähyilyn myötä. Kiekko-Vantaan maaleista moni oli taitavia yksilösuorituksia, jotka voi pistää kajaanilaispuolustajien piikkiin, mutta ei yleensä suoritusvarmalla Pasi Häkkiselläkään kajaanilaisten maalilla ollut tänään erityisen hyvä päivä.

Positiivisesti mieleen jäivät komean kavennusmaalin laukonut Mikko Saavinen ja toisesta osumasta vastannut tshekkivahvistus Zdenek Eichenmann. Hokin pitää kuitenkin parantaa vielä paljon, mikäli se haluaa palata huomenna voittojen tielle. Kajaanilaiset saavat yleensä suuren hyödyn kotiedustaan, mutta tällä kertaa sillä ei luultavasti ole niin paljoa merkitystä, koska molemmat joukkueet matkaavat pohjoiseen bussilla yön aikana. Kaikki on kuitenkin mahdollista – kajaanilaiset eivät tänään pystyneet missään nimessä parhaaseen peliinsä.

- Ensimmäinen erä oli kaiken juuri, silloin hävisimme ottelun. Tämä oli ensimmäinen pudotuspeliottelu ja annoimme huonon kuvan itsestämme. Onneksi pitkällä bussimatkalla on aikaa jututtaa pelaajia. Tänään oli huono päivä, pystymme huomenna kotona paljon parempaan, Hokin luotsi Timo Meriläinen harmitteli ottelun jälkeen.

- Näin paljoa ylilyöntejä ei ole yhdessä ottelussa tullut aikaisemmin, ja ne tullaan karsimaan jatkossa, Meriläinen jatkoi viitaten ottelun toisessa erässä tapahtuneeseen jäähyilysumaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle