Kiekko-Vantaalle rutiinivoitto

MESTIS / Raportti
K-Vantaa kohtasi keskiviikkoiltana Tikkurilassa FPS:n. Vantaalaiset ottivat varmalla puolustuspelillä voiton forssalaisista vieraistaan. Ennen ottelua suurin mielenkiinto oli kohdistunut Pasi Nielikäisen debyyttiin. Nielikäisen ensimmäinen peli K-Vantaan paidassa oli osin lupauksia herättävä, mutta 14 jäähyminuutin saldo ei tyydyttänyt ketään.

Ensimmäisen erän puoliväliin molemmat joukkueet pelasivat melkoista kyttäilykiekkoa. K-Vantaan valmentaja Jarmo Kauppi oli valmistanut ryhmänsä FPS:n vahvaa alkurynnistystä varten, kun taas FPS:n kollega Pekka Laksola oli lähtenyt joukkueensa kanssa pelaamaan tiivistä puolustuspeliä sarjakärjessä keikkuvaa vantaalaisjoukkuetta vastaan.

Maalipaikkoja tai edes laukauksia ei juuri nähty, vaikka molemmat pääsivät vuorotellen yrittämään ylivoimallakin. Avausmaali lähtikin sitten erän loppupuoliskolla hieman yllättävän pelaajan lavasta. Kiekko-Vantaan Ilari Filppula ja Tuomas Nikoskelainen järjestivät vetopaikan nuorelle puolustajalla Joonas Rönnbergille. Rönnberg luisteli vauhdilla vaihdosta sisään alueelle ja lämäsi vastakiekkoon vastustamattoman vedon, jolle Pasi Keinänen forssalaisten maalissa ei voinut mitään – maali oli Rönnbergin ensimmäinen Mestiksessä.

- Nuori poika laittoi silmät kiinni, ensimmäisiä piirtoja Mestiksessä vetelee. Loistavaan paikkaan teki kyllä maalin, kommentoi Kauppi osumaa pelin jälkeen.

Yli-Junnila oli FPS:n paras, mutta kärkikikka ei tällä kertaa tehoa
© Matti Liljaniemi
Yli-Junnila oli FPS:n paras, mutta kärkikikka ei tällä kertaa tehoa

Lisää lunta FPS:n tupaan tuli erän viimeisellä minuutilla. Pete Suonpää katkoi vierailijoiden pyörityksen omalla siniviivallaan ja karkasi vastahyökkäykseen. Hyökkäysalueelle päästyään Suonpää jätti laatan takaa tulleelle Nikoskelaiselle ja vei molemmat puolustajat mukaansa. Nikoskelaisen tarkka laukaus upposi taka-alakulmaan ja ottelun ratkaisuosuma oli nähty.

Jäähyjä, ei maaleja

Toisessa erässä ei sitten verkkoa vinguteltu kertaakaan. Tilaisuuksia maalintekoon kyllä oli molemmilla, sillä vikkelät hyökkääjät karkailivat läpiajoihin tuon tuosta. Sihti oli kuitenkin pahasti hukassa, kun suurin osa viimeistely-yrityksistä jäi ponnettomiksi.

FPS jäähyili erässä neljän kakkosen verran, mutta eniten puhutti kuitenkin K-Vantaan ainokainen jäähy, jonka otti Pasi Nielikäinen. Vantaalaisten uusi vahvistus taklasi FPS-puolustajaa erittäin kovaa ja tuomioksi annettiin 2+10 minuuttia. Forssalaispelaaja hukkasi kiekon jalkoihinsa kulmassa eikä varautunut taklaukseen kuin kääntämällä selkänsä kentälle. Nielikäisen taklauksessa oli selvästi nähtävissä yli-innokkutta miehen päästyä pitkästä aikaa pelaamaan.

Pelin jälkeen keskustelu ko. taklauksesta kiihtyi kiihtymistään. Otteluvalvoja Heikki Dhyring raportoi taklauksen liittoon katseltuaan tilanteen uudestaan videonauhalta. Valmentaja Kauppi ei niellyt tuota ratkaisua purematta ja suivaantui melkoisesti. Onkin mielenkiintoista nähdä mikä kurinpidon ratkaisu tilanteesta on.

Nimi selässä painaa Nielikäisen kohdalla, vaikka sitä ei edes vielä ollut ehditty ompelemaan pelipaitaan. Ottelussa tuomittu rangaistus oli oikea, mikä tahansa lisärangaistus puolestaan kohtuuton ja Nielikäisen persoonasta johtuva. Pelin jälkeen Pasi oli hieman hämmentynyt aiheuttamastaan kohusta, mutta totesi ottavansa valmentajan kurinpalautuksen nöyrästi vastaan.

- Valmentaja sanoi näin, että huomenna hän antaa mulle pienen opetuksen. Mikähän se sitten on, vähän lyö nokkaan tai jotain tällästä. Mutta sanotaanko näin, että otetaan kaveri, joka ei osaa edes kunnolla luistella, ja se menee kulmaukseen kiekon perään, niin mitä mä teen? Odotan että se kaveri saa sen kiekon vai? Sen kaverin pitää tehdä niin, että se lyö kiekon pois, tai ottaa taklauksen vastaan, mutta ei tuolla lailla voi pelata, Nielikäinen kertoi taklauksestaan.

K-Vantaa varmistelee pisteet

Kolmannessa erässä vantaalaisten sitten karkasivat viimein FPS:ltä, vaikka forssalaiset vielä lopussa jonkinmoista kiriä yrittivätkin viritellä. Paikkoja lisämaaleihin oli jo aiemmin, mutta valotaululla lukemat vaihtuivat vasta kaksi sekuntia ennen erän puoliväliä. Hannu Väisäselle tarjoiltiin paikkaa kahteen otteeseen ja toisella kerralla hän jo onnistuikin.

Ensimmäisen tarjoilun suoritti FPS-puolustaja Anssi Rantanen ja toisella kertaa K-Vantaa Petja Pietiläinen. Väisänen tuli vauhdilla vasemmasta laidasta sisään ja paukutti lyöntilaukauksen nolosti Keinäsen haaroista sisään.

Nielikäisen nimi aiheuttaa pelkoa kaikkialla, saako Pasi oikeudenmukaisen kohtelun?
© Matti Liljaniemi
Nielikäisen nimi aiheuttaa pelkoa kaikkialla, saako Pasi oikeudenmukaisen kohtelun?

FPS jaksoi vielä yrittää ja Jarno Kantelus oli pariin otteeseen yksin läpikin, mutta ei päässyt tolppaa lähemmäksi. Ylivoimalla forssalaisten illan paras pelaaja Juhamatti Yli-Junnila yritti herätellä joukkuekavereitaan. Yli-Junnila kieputti kiekkoa ja kiersi keskelle vantaalaisten neliötä. Lämäri viuhui sisään kenenkään estelemättä.

Lohtua ei kuitenkaan kestänyt pitkään, kun Petteri Linnonmaa kuittasi vantaalaisille neljännen osuman vain minuutin päästä ja lopetti FPS:n pyristelyn. Maalivahti Keinäsen hölmö purkuyritys kilpistyi Linnonmaan housuihin ja tämä pääsi vapaasti yrittämään maalintekoa. Ensimmäisen laukauksen Keinänen torjui loistavasti hanskallaan, mutta Linnonmaa suti lähes nollakulmasta pikkumustan verkon perukoille. Loppu olikin sitten muodollisuus, vaikka FPS yritti pitkään ilman maalivahtiakin.

K-Vantaa jatkaa voittoisaa taivaltaan

Vantaalaisten valmentaja Jarmo Kauppi oli pelin jälkeen erittäin tyytyväinen omiensa otteisiin. Joukkueen itseluottamustaso on pilvissä eikä pysäyttäjää tunnu löytyvän.

- Pienistä virheistä rankaistiin. Tiedettiin, että alas pitää ampua ja alas kaksi maalia ammuttiinkin. Toinen erä oli taktisesti hyvää pelaamista. Hallikainen oli läpiajoissa mies paikallaan, kyllä saadaan kiittää Jonin omaa peliä, loistava suoritus. Se itseluottamus, mikä meidän pelissä tällä hetkellä on se uhkuu kopissa, se uhkuu harjoituksissa, se on ihan käsittämätön tunne. Ei tämä kuitenkaan huippupeli meiltä ollut alkuunkaan, Kauppi kertoi.

FPS-luotsi Pekka Laksola oli pettynyt tappiosta ja kirosi erityisesti hukattuja läpiajoja.

- Jollain tapaa todella hyvääkin peliä meiltä. Toisessa erässä olisi pitänyt saada se yksi extravaihde meiltä ja me istuttiin puoli erää jäähyllä. Ei pystytty tulemaan siihen peliin takaisiin. Kai tässä on tullut niin paljon tappioita, että se syö itseluottamusta. Meillä oli viisi-kuusi läpiajoa, joista ei tullut yhtään maalia – tällaisessa tilanteessa niistä pitäisi tulla vähintään yksi-kaksi maalia, Laksola kommentoi.

Vantaalaisten parhaimmistoa olivat maalivahti Hallikainen sekä pirteästi pelanneet hyökkääjät Filppula sekä Nikoskelainen. Nielikäinen pelasi välillä yllättävänkin hyvin, mutta yli-innokkuus taklaustilanteissa kostautui. FPS:n hyökkäyspelin sielu oli Yli-Junnila ja muuten joukkueesta jäi hieman väritön kuva. Varsinkin liigavahvistukset olivat kautta linjan pettymyksiä, pahiten floppasivat IFK-miehet Luttinen ja Lamberg.

- No sanotaanko että kun kuukauteen en ole pelannut niin painoihan se jaloissa. Joten se kympin jäähy tuli kyllä ihan oikeaan aikaan. Onneksi pojat pystyivät pelaamaan hyvin alivoimat. Olihan se sekava ottelu, keskialueella paljon kiekonmenetyksiä. Mutta 2 pistettä, sitä lähdettiin hakemaan ja se tuli, tiivisti pelin kauden ensimmäisen Mestis-pelinsä pelannut Nielikäinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle