Maaotteluhenkinen huipennus

MESTIS / Raportti
Vantaan turnauksen avauspäivän iltaottelussa toisistaan mittaa ottivat kotijoukkue Kiekko-Vantaa sekä tukholmalainen AIK. Tiukan ja räjähdysherkän taiston jälkeen Jukureiden finaalivastustajaksi selviytyi ruotsalaisjoukkue.

Kiekko-Vantaan ja AIK:n kohtaamisessa oli panoksena paitsi paikka turnauksen finaaliin, myös maiden kakkossarjatasojen paremmuus. Kuten niin usein ennenkin, tälläkin kertaa ruotsalaiset nousivat ottelun lopulla suomalaisten rinnalle ja ohi, ja nappasivat finaalipaikan itselleen.

Vaikka vaakakuppi lopulta ruotsalaisten puolelle kallistuikin, tarjosi kotiyleisönsä edessä pelannut Kiekko-Vantaa AIK:lle pätevän vastuksen. Aiempiin harjoitusotteluihin verrattuna vantaalaisryhmä oli löytänyt peliinsä huomattavaa selkeyttä ja ajatusta, jotka tuottivat ruotsalaisille ajoittain suuriakin vaikeuksia.

Vantaalaiset pystyivät etenkin toisessa erässä hallitsemaan peliä mielin määrin, mutta sekä hyökkäys- että puolustuspäässä olisi tarvittu lisää terävyyttä, jotta taistelu olisi lopulta voittoon riittänyt. Tällä osastolla AIK oli sekä parempi että onnekkaampi, ja rankaisi armotta isäntiensä virheistä.

Isäntien juhlaa

Ottelun ensimmäisessä erässä riitti vauhtia, muttei montaakaan vaarallista tilannetta. Kiekko kulki päästä päähän kummankin joukkueen hyökätessä vuorollaan. Alkuminuuteilla AIK oli kuitenkin joukkueista pirteämpi ja tarkempi, eivätkä vantaalaiset takaiskumaalilta välttyneet. Lohipaitojen maalivahti Matti Kaltiainen oli täysin voimaton, kun Daniel Bång pääsi Christian Sandbergin vantaalaispuolustajien keskeltä lähettämän poikittaissyötön jälkeen siirtämään kiekon tyhjään maaliin ajassa 3.35.

Kuutisen minuuttia myöhemmin oli vihdoin myös kotijoukkueen vuoro onnistua. Kovan hyökkäyspään painostuksen jälkeen kiekko päätyi puolustaja Rony Ahoselle, joka otti tyhjät pois ja pamautti b-pisteiden välistä kovalla lämärillä pelin tasoihin.

Hetki ennen avauserän viimeisen neljänneksen alkua AIK oli nousta jälleen johtoon, mutta Sandbergin kova lämäri kilahti ainoastaan ylärimaan. Kiekko-Vantaa sen sijaan ei minuuttia myöhemmin omaa paikkaansa tuhlannut. HIFK-laina Antti Pehkonen jatkoi keskialueella puolustaja Henry Acresin syötön näppärästi toiselle HIFK-pelurille Teemu Ramstedtille, joka pääsi läpiajoon ja iski kiekon toistamiseen ohi Christopher Heino-Lindbergin.

AIK:lle vihellettiin ensimmäisessä erässä kolme kaksiminuuttista, ja lisää ropisi pian erätauon jälkeen. Neljännellä yrittämällä Kiekko-Vantaan ylivoimapeli vihdoin tuotti tulosta, kun Henri Manninen suti maalin edestä joukkueensa jo 3-1-johtoon.

Maalin jälkeen peli oli täysin vantaalaisten hallussa. AIK oli jatkuvasti potkun perässä ja joutui täten täysin puolustuskannalle. Kiekko-Vantaa ei kuitenkaan pystynyt etsikkoaikaansa hyödyntämään, joten kun heti ottelun puolivälin jälkeen kotijoukkueelle tuomittiin illan ensimmäinen jäähy, pelin hallinta siirtyi vieraille.

Ruotsalaiset tekivät sen taas

Vantaalaiset kestivät kaksi peräkkäistä jäähyä ilman takaiskuja, mutta ajassa 36.21 AIK nousi tasakentällisin pelatessa maalin päähän. Lohipaitojen puolustajalle Atte Erkamolle sattui oman maalin edessä pomppukiekon kanssa virhe, jonka seurauksena Fredric Korduner pääsi takatolpalta iskemään kiekon tyhjään reppuun.

Heti kolmannen erän toisen minuutin alkusekunneilla AIK nousi jo tasoihin. Jonas Liwing syötti ja Jonas Westerling laukoi kiekon helponoloisesti Kaltiaisen jalkojen välistä maaliin.

Jos oli toinen erä vielä suhteellisen matalalämpöistä pelailua, alkoivat kolmannessa erässä tunteetkin roihuta. Vihellyksen jälkeiset nahistelut olivat enemmän sääntö kuin poikkeus, joten tuomarinelikko sai olla jatkuvasti varpaillaan. Suuremmilta tappeluilta kuitenkin vältyttiin, vaikka Jussi Haapasaari ja Christian Sandberg sekä Robert Nyholm ja Jonas Liwing ottivatkin hieman miehestä mittaa.

Jälkimmäistä nujakkaa oli tuskin saatu vielä selviteltyä, kun Kiekko-Vantaan ykkösketjun laiturit Tomas Jasko ja Roope Ranta pääsivät ylivoimahyökkäykseen. Jasko imi ruotsalaispuolustajan itseensä ja tarjosi sitten nappisyötön Rannalle, joka pääsi laittamaan kiekon puolityhjään maaliin ohi Heino-Lindbergin.

Erän puolivälin paikkeilla lohipaidat olivat ratkaista pelin lopullisesti edukseen, kun pelin penkillä aloittaneen Amir Palmenin loistosyöttö vapautti Nyholmin läpiajoon. HIFK-hyökkääjä Nyholmin sinänsä erinomainen viimeistely-yritys jäi yritykseksi, sillä kiekko kilahti yläriman alareunaan ja pomppasi siitä lähes maaliviivan kautta takaisin peliin.

Kiekko-Vantaan johtoasema kesti lähes viisi minuuttia, kunnes alkoi ruotsalaisten nousu. Hyökkäyspään b-pistealoituksen jälkeen AIK-pakit Fredrik Carlsson ja Mikael Österberg siirsivät kiekon nopeasti laitaan Patrik Bergströmille, joka laukoi pelivälineen vastustamattomasti maalin kattoon. 4-4-tasoitus syntyi ajassa 52.41.

Reilut kaksi minuuttia myöhemmin kiekko oli viidennen ja viimeisen kerran Kaltiaisen selän takana. Johan Adolfsson nousi väkisin kohti maalia, ja lopulta Tobias Ericsson kävi tuikkaamassa kiekon maaliin.

Vantaalaiset eivät enää takaa-ajoon toipuneet, vaan ajatukset sekosivat niinkin pahasti, että joukkue pelasi lähes minuutin neljällä miehellä. Vasta valmentaja Harri Aholan ottama aikalisä toi tolkun takaisin ryhmän peliin.

4-5-voittonsa myötä AIK siis pelaa lauantaina kello 13 alkavassa turnauksen loppuottelussa Mikkelin Jukureita vastaan. Kiekko-Vantaa puolestaan kohtaa jo kello 10 alkavassa pronssiottelussa KooKoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle