Sarjakärki hurrikaanin uhrina

MESTIS / Raportti
JYP-Akatemian nelosketju liekehti Petteri Halisen johdolla.
Kuva © Jani Maukonen
JYP-Akatemia onnistui nappaamaan vuoden viimeisessä ottelussa kolme pistettä, kun sarjakärki Jukurit kaatui lukemin 4-3 (0-1, 3-0, 1-2). Kolme maalia ottelun toiseen erään iskenyt kotijoukkue onnistui säilyttämään tolppienkin avustuksella johtoasemansa vierailijoiden vahvasta loppurynnistyksestä huolimatta.

JYP-Akatemian ja Jukureiden kohtaamiset ovat tarjonneet tasaista ja vauhdikasta kiekkoa, eikä tänäänkään ottelun käsikirjoituksessa nähty poikkeusta. Kamppailun toisessa erässä kuskin paikan ottaneet isännät pystyivät olemaan ratkaisevilla hetkillä piirun verran vastustajaansa terävämpiä. JYP-Akatemian luotsi Jukka Ahvenjärvi jakoi ottelun jälkeen tunnustusta myös vierailijoille.

- Jukurit ei ole turhaan sarjakärjessä. Tänäänkin joukkue pystyi vyöryttämään hyökkäyksiä tasaisesti meidän alueelle ja pelaamaan maalia kohti aggressiivisesti. 

- Tänään kuitenkin osoitettiin, että sarjakärki pystytään kaatamaan laadukkaalla pelin sisällä olemisella ja aktiivisella puolustamisella, jossa on myös oikeanlaista nöyryyttä. Siitä olen pirun ylpeä. Vuosi on kiva päättää tällaiseen otteluun, Ahvenjärvi tunnelmoi.

Väkevästi läpi joulukuun pelannut JYP-Akatemia käänsi ottelun toisessa erässä iskien taululle kolme maalia. Hyökkäyspään aloitusten jälkitilanteista isketyt kaksi osumaa ja loistavia otteita jälleen kerran maalinsuulla esittänyt Sami Rajaniemi onnistuivat lopulta raapimaan pisteen jyväskyläisille. Jukureiden päävalmentaja Jarno Pikkarainen tiivisti ottelun ratkaisuhetket.

- Tasainen vääntö oli tänään niin kuin kaikki meidän keskinäiset kohtaamiset tällä kaudella. Pikkuisen parempi oli kuitenkin JYP-Akatemia tänään niissä voittavissa asioissa.

Aikainen ilotulitus

Jukurit pääsi hallitsemaan hienokseltaan ottelun avauserää pystyen luomaan muutaman vaarallisen tilanteen isäntien maalille. Vierailijat siirtyivät ottelun avauserässä johtoon, kun Akatemian Mikael Ruohomaa tarjoili oman maalin edustalla syötön suoraan Pentti Nöyräsen lapaan, joka viimeisteli ottelun avausosuman varmasti ylänurkkaan.

Ruohomaan maila joutui tilanteen jälkeen sijaiskärsijäksi, kun nuorukainen ilmaisi tuohtumuksensa. Mielenilmaus päättyi 10 minuutin käytösrangaistukseen.

Molemmat joukkueet käänsivät peliä nopeasti, eivätkä hitaat lähdöt kuuluneet tänään joukkueiden repertuaariin. 

- Jukurit kääntää peliä nopeasti ja siihen meidän piti tänään pystyä vastaamaan hyvällä vaihtorytmillä. Se näkyi meillä tänään siinä, että me pystyimme pelaamaan neljällä ketjulla tasaisesti ja otettiin tila pois nopeista käännöistä, kuvaili Ahvenjärvi kotijoukkueen onnistumista.

Aloitukset ratkaisevassa roolissa

Toiseen erään Akatemia tuli uudella ilmeellä. Vahvasti hyökkäyksiä Jukureiden päätyyn luonnut kotijoukkue onnistui tasoittamaan ottelun toisen erän alussa, kun Valtteri Kemiläinen pääsi yllättämään viivasta Petteri Similän.  

- Oikeastaan tärkein asia oli se, että mentiin kiekkoon ja annettiin se helppo syöttö lapaan, eikä ränniin, analysoi Ahvenjärvi toisessa erässä tapahtuneita muutoksia.

Kotijoukkue jatkoi vahvaa otettaan maalin jälkeen luoden useita vaarallisia tilanteita Jukureiden maalille. JYP-Akatemia lähti ottelun viimeiseen erään kahden maalin johtoasemassa, kun isäntien Cory Quirk ja Petteri Halinen onnistuivat iskemään kiekon vielä kertaalleen verkkoon toisessa erässä.  

Kolmannen erän alussa Jukurit pääsi vielä otteluun mukaan, kun Henry Hietaharju onnistui purjehtimaan laidasta täysin vapaasti maalille siirtäen joukkueensa maalin päähän vastustajastaan.

Aloitusvoitoissa niskan päällä läpi ottelun ollut JYP-Akatemia onnistui kuitenkin siirtymään taas kahden maalin karkumatkalle, kun italialainen Simon Kostner iski hyökkäyspään aloituksen jälkeen kiekon helposti maaliin.  

- Aloituksien kautta päästiin kiekkoon käsiksi ja hallitsemaan sitä. Sillä osa-alueella parannettiin eilisestä ja se oli yksi iso teema meillä tänään, Akatemia-käskijä kertasi. 

Pari senttiä vajaa kiri

Jukurit pääsi peliin vielä kertaalleen sisään, kun joukkue onnistui käyttämään ylivoimalla etsikkoaikansa hyväksi kaventaen ottelun. Kovasta loppurynnistyksestä huolimatta Mika Partasen tolppalaukaus jäi lähimmäksi tasoitusyritykseksi. 

- Hyvä kiri saatiin vielä siihen loppuun. Oli tolppaa ja muuta, pohti Pikkarainen ottelun jälkeen. 

Myös Ahvenjärvi antoi tunnustusta vierasjoukkueen loppurynnistykselle.

- Jukurit pystyy nostamaan vielä pelin sisälläkin tehoa ja hakemaan niitä ratkaisuja. Me pyrittiin myös tiivistämään pelaamista ja vastaamaan viisaudella vastustajan peliin. Totta kai täytyy nostaa hattua myös maalissa olleelle Rajaniemelle. Huippupeli taas kerran. 

Voiton myötä JYP-Akatemia nousi pudotuspeliviivan yläpuolelle. Jukurit jatkaa tappiosta huolimatta sarjan kärjessä. Molemmat joukkueista avaavat tulevan vuoden ottelulla SaPKoa vastaan. 

» Lähetä palautetta toimitukselle