Jukurit murskasi Jää-Kotkat

Jukurit komisteli tilastojaan jättämällä Uudenkaupungin Jää-Kotkat täysin vaille mahdollisuuksia murskalukemiin 10-0 (5-0, 3-0, 2-0) päättyneessä kamppailussa Kalevankankaalla. Jukurit osoitti samalla terävyydellään kuuluvansa sarjan eliittiin maalinteossa, joka alkukaudesta on ollut hieman hakusessa. Nyt maalijyvä on löytynyt ja lukuisat tilanteet hyödynnettiin taidokkaasti. UJK sen sijaan oli huolestuttavan heikko ja kuuluu esityksillään ehdottomasti sarjan häntäpäähän, ehkä jopa sarjaporrasta alemmaksi.

Villelle tuli heti kylmä

Ottelun päätuomari Teemu Salmisen pudotettua ottelun avauskiekko jäähän siirtyi pelin painopiste kuin napista painamalla kolmella kentällisellä pelanneen vierasjoukkueen puolustusalueelle. Jääkotkilla ei ollut alusta alkaenkaan mitään toivoa pysyä neljällä kentällä jauhaneen Jukureiden kyydissä, jotka päättivät tänään luistella vastustajansa yli keinolla millä hyvänsä.

Jo 36 sekunnin pelin jälkeen sai vieraiden Topi Riutta komennuksen jäähylle. Jukureiden ylivoima alkoi heti tehokkaasti, kun illan sankari Antti Laakso pääsi pyssyttämään ajassa 2.16 b-pisteen kaarelta ohi kotkien maalissa aloittaneen Aki Kempin. Tuomo Jormakka teki tilanteessa Kempin eteen sellaisen maskin, ettei mahdollisuuksia juuri jäänyt.

UJK:n yksi harvoista paikoista koko erässä tuli neljän minuutin pelin jälkeen, kun Riutta alusti Joni Aurasuolle laukaisupaikan pienestä kulmasta. Aurasuon laukaus kuitenkin suuntautui alas maalikehyksiin, eikä sarjapelidebyyttiään Jukureissa torjuneella Ville Vähäsalolla ollut hätää.

Riutta oli tänään mukana niin hyvässä kuin pahassa. Ajassa 6.35 hän joutui jo toistamiseen jäähylle ja myös tällä kertaa hän pääsi sieltä pois ennen rangaistuksen päättymistä. Hieman ennen jäähyn päättymistä oli Mikko Hakkaraisen vuoro niitata kiekko reppuun useiden hukattujen paikkojen jälkeen. UJK:n alivoimapelaaminen oli tässä vaiheessa täysin luokatonta, eikä joukkueesta aistinut minkäänlaista taistelutahtoa.

Jukureiden kolmannen iski ajassa 10.25 Miro Laitinen maalin edustan sähläyksestä, jossa UJK:n puolustus oli jossakin aivan muualla. Tämän tilanteen jälkeen Aki Kemppi luisteli aitioon ja oli Matias Valavuon vuoro kokeilla patjojensa pitävyyttä.

Muutama minuutti tämän jälkeen UJK sai erän toisen maalipaikkansa, kun Maksim Ivanov vapautti hienosti Riutan läpiajoon. Riutan yritys jäi kuitenkin heppoiseksi, ja kotijoukkueen maali varjeltui.

Erän loppu pelattiinkin sitten tuttuun tapaan kotkien päädyssä ja maalikarkelot jatkuivat. Neljännen maalin syötti Pasi Järvinen hienosti maalin kulmalle hiipineelle Niko Kanteliselle, joka tuikkasi kiekon tyhjiin. Viides tuli jälleen ylivoimalla Laakson ampuessa tarkan kudin b-pisteiden välistä alakulmaan Jormakan syötöstä.

Erä mentiin siis täysin kotijoukkuueen komennossa, mistä kertovat oivasti myös maalivahtien torjunnat. Vähäsalo oli kiekon edessä kolmesti, Kemppi ja Valavuo yhteensä 23 kertaa. Villellä oli siis varmasti hieman vilu erän aikana...

Rummutus jatkuu

Meininki ei paljoa laantunut toiseen erään, vaikka vierasjoukkue pääsikin nyt kokeilemaan jo pari kertaa ylivoimallakin. Jukurit kuitenkin jatkoi karkeloita jo ajassa 21.28, kun Juha-Pekka Hytönen kaivoi päädystä kimmonneen kiekon ja syötti maalin kulmalla odottaneelle Laaksolle. Tilannetta seurasi jäähyboxista kotkien Petteri Nieminen.
Maalin jälkeen Jukurit sortui ehkä hieman yliyrittämiseen ja lukuisat tilanteet puuroutuivat kulmiin.

Erän puolivälissä kotijoukkueen Pasi Järvinen sortui hieman surffailemaan, ja UJK:n Marko Raita oli terävänä paikalla ja karkasi puolittain läpiajoon. Järvinen kuitenkin paikkasi tilanteen tavalla, jossa pilli jo käväisi Salmisen huulilla.
Kotkat saivat nyt hieman virtaa ja pääsivät rakentamaan muutaman maalitilanteen, joihin tuli lisää tilaisuuksia Matti Kuusiston otettua jäähyn ajassa 31.18. Kotkien ylivoima oli kuitenkin jälleen aivan kamalaa katseltavaa, eikä laukaisupaikkoja pystytty rakentamaan ainuttakaan. Sen sijaan Jukureiden Esa Hämäläiselle avautui paikka Ivanovin yrittäessä syöttää omalla alueella nukkuvalle Mikko Rantaselle, joka hukkasi kiekon omituisesti. Hämäläisen hyvän vedon Valavuo kuitenkin torjui komeasti.

Seitsemännen kerran verkko heilui ajassa 35.29, kun Hytönen ohjasi ilmasta alakulmaan Ilkka Kallioisen siniviivavedon. Kohta tämän jälkeen kotijoukkueen Ville Kiiskinen joutui boxiin ja Riutalla oli jälleen tilaisuus avata vieraiden maalitili. Kovan vedon Vähäsalo kuitenkin hienosti torjui.

Seuraavaksi oli aika illan alivoimamaalin. Jukurit karkasi 3-1-ylivoimahyökkäykseen, jossa Tommi Kovanen toi kiekkoa ylös, eikä malttanut syöttää, vaan laukoi tarkasti yläkulmaan. Kantelinen odotti takakulmalla syöttöä lapa jäässä, mutta ei ollut lopulta tilanteesta kovin harmissaan. Erän lopulla Riutta osoitti jälleen pelimiehen silmää ja vapautti Rami Kaupinsalon hyvään tekopaikkaan. Vieraiden maalitili jäi tälläkin kertaa avaamatta.

Taistelua loppuun asti

Päätöserän alku oli jo hieman puolivaloilla pelailua, ja Jukureiden suurin maalinälkä näytti kadonneen. Tämä kuitenkin oli hetken harhaa, sillä joukkue monien yllätykseksi vielä piristyi selvästi loppua kohden. Muutamien jäähyjen jälkeen kotijoukkueen Juha-Pekka Hytönen karvasi kiekon hienosti hyökkäysalueella puolustaja Marko Paanasen lavasta ja Jormakka pääsi syöttämään Laakson jälleen pahan tekoon.

Ajassa 54.18 nähtiin vielä kerran punavalo, kun voimakkaan ylivoimahyökkäyksen päätti Tuomo Jormakka kovaan alanurkkavetoon. Erän lopulla Jukurit painoi vielä hurjasti päälle selkeästä johtoasemasta huolimatta, mutta Valavuo oli päättänyt herkuttelun jo riittävän. UJK:n Joni Aurasuolla oli vielä tilaisuutensa kovalla laukauksella yllättää Vähäsalo, mutta Ville piti tänään nollan. Hakkarainen ja Kantelinen vielä kikkailivat näyttävästi toisessakin päässä, mutta kiekko saatiin avopaikasta maalin yli.

Huikea tasoero

Tämän tason murskausta ei Mestiskiekon välttämättä tarvitsisi olla. UJK oli tänään todella tahdoton ja antautui heti alusta alkaen. Joukkueen on parannettava selkeästi peliään, mikäli haluavat sarjasta napsia pisteitä yleensä ollenkaan.

Jukurit sen sijaan pelasi ajoittain todella viihdyttävää kiekkoa vastustajan heikkoudesta huolimatta. Silmiinpistävää oli, että maalit olivat tänään paria poikkeusta lukuunottamatta todella hienoja, eikä kiekkoa tarvinnut väkisin survoa sisään. Joukkue hitsautuu peli peliltä paremmin yhteen, ja syötötkin kulkivat alkukautta paremmin.

Valmentajien kommentit olivat arvattavissa pelin jälkeen. Jääkotkien valmentaja Aki Mykkänen oli tietenkin harmissaan omiensa surkeasta esityksestä.

- Muutamat kaverit taistelivat tänään leijonan lailla, mutta valitettavasti joukkueesta löytyi myös muutamia lampaita.

- Ei tässä selittelyt auta, kai tästä täytyy harjoittelemaan lähteä.

- Tällä jäähymäärällä me ei pärjätä kenellekään.

- Jokainen voi tehdä omat päätelmänsä näkemänsä perusteella, mutta tämä oli esitys tänään.

Jukurivalmentaja Risto Dufva oli tyytyväinen omiensa esitykseen.

- Pyrimme tänään aktiiviseen ylivoima- ja alivoimapeliin, sekä nopeisiin suunnanmuutoksiin. Näissä asioissa onnistuimme mielestäni hyvin.

- Joukkueella oli hyvä pelinälkä päällä.

- Joukkue ansaitsee hatun noston, sillä tänään ei oltu liian tyytyväisiä missään vaiheessa.

Dufvalle saattavat jatkossa tuottaa harmaita hiuksia ketjukokoonpanot, sillä tänään sivussa olleet sentterit Petri Lehtonen ja Marko Tauriainen saadaan pelikuntoon lähiaikoina. Lehtonen palaa todennäköisesti jo viikon sisällä.

Joukkueen peli kulki tänään jokaisella ketjulla mallikkaasti, eikä ketään ole helppo vilttiin siirtää. Dufva kuitenkin oli vielä asiasta tyynenä.

- Lehtonen ja Tauriainen palaavat lähiaikoina, ja tässä nyt katsotaan mitä tehdään.