Jukurien putki sai jatkoa

Jukurit otti jo kuudennen peräkkäisen voittonsa Mestiksessä kaatamalla tällä kertaa TuTon Kalevankankaalla lukemin 3-2 (1-0, 1-0, 1-2). Jukurit teki jälleen tarvittavat maalit, vaikka esitys muutoin ei häikäissyt kummaltakaan joukkueelta.

Jukurit jatkoi vakuuttavaa voittoputkeaan kotiluolassaan ottamalla kauden kymmenennessä kotiottelussaan jälleen voiton. Samalla tuli myös vuosi täyteen ilman kotitappioita. 14.11.2001 Jukurit hävisi kotonaan Ahmoille 0-2 ja tämän jälkeen on joukkue pelannut kotihallissaan tappioitta 23 ottelua Mestiksen runkosarjassa ja vielä 6 playoff -peliä päälle. Tällä kertaa voitto tuli lopulta aika nihkeästi sillä vierailija TuTo karvasi voimakkaasti ja torpedoi hyvin Jukurien avaukset. Kotijoukkue ei päässyt useinkaan vyöryttämään hyökkäyksiään vaarallisesti Henri Launosen vartioiman maalin edustalle, sillä myös TuTon puolustus pelasi tänään mallikkaasti.

Aggressiivista karvausta

Avauserä alkoi tasaisissa merkeissä ja koko erää hallitsi molempien joukkueiden voimakas karvauspeli, joka ei avannut lopulta kummallekaan montaa maalipaikkaa. Jo toisella minuutilla kotijoukkue pääsee ylivoimalle Jari Mannilan jäähyn aikana. TuTo kuitenkin puolustaa hyvin ja ainoastaan Tuomo Jormakka ja Niko Kantelinen pääsevät kerran rakentamaan vaarallisen tilanteen. Kantelinen on kuitenkin maalin edessä tiukoissa pihdeissä, eikä saa kutia aikaiseksi.

Viiden minuutin jälkeen on vierailla ensimmäinen kunnon mylläkkä. Tänään vierailijoiden parasta antia esittänyt Tuukka Pulliaisen kenttä häärii kotijoukkueen alueella vaarallisesti. Jukurit kuitenkin puolustaa tarkasti, eikä paikkoja avaudu. Kesken turkulaisten painostuksen Jukurit kuitenkin rokottaa hieman yllättäen. Olli Sipiläinen antaa namupassin omalta siniseltä suoraan nousuun pyrähtäneen Samuli Piiroisen lapaan. Piiroinen nousee TuTon puolustuksen läpi röyhkeästi läpiajoon ja ohittaa ajassa 6:43 tarkalla laukauksella Launosen.

Pian maalin jälkeen Jukureilla on tilaisuutensa lisätä johtoa. Markus Leppäsen Antti Laakson kampituksesta ottaman jäähyn aikana Jukurit vielä haparoi ylivoimansa käynnistyksessä. Atte Saunamäen luistellessa myös boxiin saadaan kahden miehen ylivoimalla jo näyttävä pyöritys aikaiseksi. TuTon kolmio kuitenkin pelaa uhrautuvasti ja maali varjeltuu. Erityisesti täytyi ihailla Arto Ryömän ja Petri Tähtisalon puolustuspeliä, jonka ansiosta Jukurit eivät päässeet parhaalle maalintekosektorille.

Jäähyjen jälkeen vieraat saavat hieman otetta ja pääsevät rakentamaan muutaman paikan. Parhaimmille apajille lipui Tuomas Jalava erän lopulla, mutta pienestä kulmasta tulleen vedon Tommi Nikkilä torjui helposti. Jukurit piti kokonaisuudessa kiekkoa avauserässä enemmän lähinnä TuTon jäähyjen ansiosta, mutta tilanteet olivat hyvin tasaiset.

Huolimatonta kiekkoa

Toiseen erään tempo hieman laski, mutta tilanteita silti saatiin aikaiseksi. Erän alussa Jukurit siirtyy 2-0 johtoon jälleen TuTon pienen uinahduksen seurauksena. Ville Kiiskinen nousee laidalta voimakkaasti ja löytää keskeltä Miro Laitisen, joka sivaltaa kiekon verkkoon. Tilanteessa TuTon puolustus oli täysin hukassa.

TuTon joukkuerangaistuksen aikana Jukurien ylivoima törmää jälleen TuTon vahvaan puolustuspeliin. Alivoimalla Jari Mannilalla on jopa maalintekopaikka, mutta Nikkilä torjuu löysän laukauksen. Erän puolivälissä myös TuTo pääsee ylivoimalle, mutta myös Jukurit osaa purkaa kiekkoa, ja tilanteet kuivuvat. Jäähyn jälkeen Jukureilla on jälleen loistava tilaisuus lisätä johtoaan, kun Teemu Siren löytää maalin edestä Petri Lehtosen. Maalivahti Launosen loistava heittäytyminen kuitenkin estää maalin synnyn. Pian tämän jälkeen TuTon valmentaja Anatoli Bogdanov päättää turvautua aikalisään ja koettaa herätellä joukkuettaan. Aikalisä ei juuri asetelmia muuta ja Tero Koposen kenttää myllyttääkin kohta peliä vaarallisesti vieraiden päädyssä. Erän loppu menee pelailuksi ja TuTo ei kahden ensimmäisen erän aikana juuri maalipaikoilla ole juhlinut.

Vielä riittää jännitystä

Päätöserä alkaa Jukurivahti Nikkilän kannalta harmillisesti. Ajassa 41:42 Tuukka Pulliaisen löysä sutaisu painuu verkkoon. Hölmistynyt Nikkilä yritti torjua löysää vetoa kilvellään, mutta kiekko pomppasikin yllättävästi jäästä alakulmaan. Takaiskun jälkeen Jukurit vaihtaa isompaa vaihdetta ja aloittaa voimakkaan painostusjakson. TuTon puolustus pelaa kuitenkin mallikkaasti ja maalit jäävät vielä tekemättä.

Atte Saunamäellä on erän puolivälissä paikka tasoitukseen, kun hän pääsee laukaisemaan läheltä Nikkilän maalia. Laukaus kuitenkin tussahtaa Nikkilän patjoihin. Kohta tämän jälkeen kotijoukkueen Antti Laakso karkaa läpiajoon, mutta nostaa kiekon hieman yläkulman ohi. Muutama sekunti missin jälkeen Laakso kuitenkin paikkaa erheensä. Ajassa 50:24 laukaus sinisen läheltä painuu verkkoon Petri Lehtosen ohjauksen seurauksena. Kotiyleisö luulee jo ottelun olevan selvä, mutta TuTo tulee vielä.

Kalevi Aitiolla on ensin paikka maalin edustalla, mutta vasta Matti Kuusiston jäähyn aikana vieraat onnistuvat. Petri Tähtisalo ampuu ajassa 53:26 b-pisteen kaarelta takakulmaan ohi Nikkilän, joka on tilanteessa täydellisesti maskissa. TuTo painostaa maalin jälkeen voimakkaasti, mutta maalipaikoille ei ole asiaa. Juha-Pekka Hytönen sen sijaan järjestää Sauli Piiroiselle vielä tilaisuuden erän lopulla ratkaista ottelu, mutta ratkaisun tekevätkin lopulta vieraat itse. Ajassa 58:01 vieraat ottavat ehkä typerimmän jäähyn mitä jääkiekossa voi. Pelaajia on jälleen liikaa kentällä ja Jukurit pelailee ottelun lopun ylivoimalla varmistaen sarjapisteet kotiin.

Maalit ratkaisevat

Ottelu ratkesi TuTon heikkoon tilanteiden rakentamiseen. Joukkue puolustaa mallikkaasti, mutta eväät loppuvat keskialueen ylityksen jälkeen. Tämä tietysti saattoi olla jälleen Jukurien tarkan keskialueen puolustuspelin hyvyyttäkin, mutta mielestäni TuTo törmäili tänään turhan paljon laidoilla, eikä kyennyt rakentamaan vaarallisia paikkoja parhaalle sektorille.
Jukureilta esitys oli hieman väkinäinen, joka johtui ilmeisesti kovasta harjoittelusta Continental Cupin välierien alla. Jukurit kuitenkin kykeni olemaan jälleen terävä harvoilla maalintekopaikoillaan. Ottelu sai hieman tylsän lopun TuTon typerään jäähyyn, sillä vierailla oli hyvä vaihde päällä lopussa. Joukkueiden tähtihyökkääjät Niko Kantelinen ja Tero Forsell olivat tänään ihmeen vaisuja.

TuTon valmentaja Bogdanov kommentoi esitystä näin:

- Harmillista, ettei linjamies osannut laske viiteen ja saimme turhan jäähyn lopussa. Se ratkaisi ottelun.

- Pelasimme tänään hyvää alivoimaa, mutta ylivoimapeli olisi saanut kulkea paremmin.

- Tiesimme Jukurien pelityylin, mutta emme onnistuneet riittävän hyvin maalin teossa. Jukurit ansaitsi tänään voiton.

Kotijoukkueen käskijä Risto Dufva ei liiemmin riemusta hypellyt.

- Meillä painoi tänään luistin. Joukkuetta on harjoitettu viime päivinä paljon ja tahmeus taisi johtua siitä.

- Italian matka (Continental Cup) pyörii sen verran mielissä, että pukukopissa taitaa jo puolet puhua italiaa.

- Tietenkin pisteet tyydyttävät. Ne ovat yhtä tärkeitä nyt, kuin ensimmäiselläkin kierroksella.

Jukurit jatkaa sarjapelejään ensi tiistaina Vaasassa. TuTo taas kohtaa keskiviikkona kotonaan KJT:n.