Jukurit nousi kärkipaikalle

Jukurit ratkaisi ottelun Suomen U20-maajoukkuetta vastaan kolmannen erän maaleillaan, loppulukemat ottelussa olivat 5-2 (0-1, 2-1, 3-0). Yritteliäs leijonalauma tarjosi kuitenkin kelpo vastuksen ja esitti hyvää ylivoimapeliä.

Tunnustelevan alun jälkeen ehkä hieman yllättäenkin ottelua alettiin pelata leijonapaitojen hallinnassa. Maajoukkueen luistin tuntui olevan potkun hieman kohmeisiä isäntiä perässä ja Mikael Vuorio joutuikin muutaman kerran työllistetyksi maalinsa suulla. Hallinta johtikin ottelun ensimmäiseen rangaistukseen kun yleisön muutamaan otteeseen hermostuttanut Ville Vuohtoniemi tuomitsi Teemu Sirenin laitataklauksesta kaksiminuuttiselle.

Leijonat eivät maalinteon kanssa aikailleet. Jarkko A. Immosen tarkka syöttö b-pisteiden väliin löysi tiensä suoraan Janne Jalasvaaran lapaan, jolla oli helppo työ siirtää kiekko rannelaukauksella ohi Vuorion hienon kuvion päätteeksi. Leijonilla oli heti perään paikka kasvattaa johtoaan, mutta tämän yrityksen kesti Vuorio. Ylivoimamaalia lukuunottamatta Jukureilla ei ollut suurempaa hätää, sillä puolustus pystyi peittämään laukaisupaikat kohtalaisen hyvin.

Jukurit pelasi ottelun alun kuin unessa. Luistin ei kulkenut ja syöttöpeli tukehtui leijonamiehistön ahnaaseen karvauspeliin. Erän edetessä kohti loppua alkoivat Jukuritkin saada peliään auki. Samuli Piiroisen terävä laukaus maskin takaa viuhui hieman yli maalin. Tero Koponen pääsi laukomaan lähietäisyydeltä, mutta maajoukkueen maalissa torjunut Miika Wiikman ehti väliin. Koposella oli tilanteessa hyvä syöttömahdollisuuskin, mutta hän päätti kokeilla omaa ratkaisuaan.

Jukurit pääsi erän lopulla koettamaan ylivoimaakin kahteen otteeseen. Ensimmäisellä yrityksellä jopa kiekon tuonti hyökkäysalueelle vaikutti ylivoimaiselta tehtävältä. Toisella kerralla Jani Väänänen saatiin pelattua jo nokikkain Wiikmanin kanssa. Wiikman piti maalinsa puhtaana, joten erätauolla tilanteessa 0-1. Nuoret Leijonat pelasivat hyvän erän.

- Oli ehkä paras alku Mestis-ottelussa, totesi Hannu Aravirta avauserästä.

Maalihanat auki toisessa erässä

Jukurit pääsivät aloittamaan toisen ylivoimalla. Heti kävikin selväksi että nyt on toinen ääni kellossa. Jukurit luisteli aivan eri tahtiin kuin avauserässä ja sai luotua vaarallisia tilanteita Wiikmanin maalille. Ajassa 21.29 linjatuomari havaitsi maajoukkueen tehneen väärän vaihdon, edessä oli uusi ylivoima.

Kuvio oli hyvin kunnossa, mutta laukaukset jäivät puuttumaan. Yksi todella vaarallinen tilanne Jukureilla kuitenkin oli. Wiikman torjui patjallaan Petri Lehtosen löysän laukauksen suoraan Jani Väänäsen lapaan. Väänäsen laukaus aivan tyhjän maalin edestä meni kuitenkin ohi. Jukurit jatkoi hallintaansa, kunnes tuomari Vuohtoniemeltä nähtiin varsinainen kuningasidea. Tomi Lindfors nousi röyhkeästi maalin kulmalle, mutta kiekko karkasi maalin eteen. Miro Laitinen yritti sutia pelivälinettä ohi Wiikmanin, mutta epäonnekseen osui mailallaan Wiikmanin maskiin. Tuomari katsoi tapahtuneen kahden minuutin rangaistuksen arvoiseksi.

Ylivoimalla ei tällä kertaa mitään suurempaa tapahtunut, lopulta maajoukkueen hallinta katkesi paitsiovihellykseen. Pelin painopiste siirtyikin taas Leijonien päätyyn ja ottelun puolessavälissä painostus viimein tuotti tulosta. Kiekko jäi ruuhkatilanteessa pyörimään maalinedustalle, josta Tuomo Jormakka pääsi tökkimään kiekon Wiikmanin ali maaliin. Tilanne tasan.

Reilu minuutti edellisestä ja Jukurit iski jälleen. Loistavan ottelun pelannut Tomi Lindfors kaartoi siekailematta maalille. Kiekko jäi Wiikmanin alle ja tuomari vihelsi pelin poikki. Wiikmanin noustua ylös kiekko oli selvästi maaliviivan yli. Yleisöllä oli taas aihetta protestointiin, sillä maalia ei videotarkistuksen puutteessa voinut hyväksyäkään. Hylätty maali vaikutti selvästi Jukureiden peliin ja leijonapaidatkin pääsivät uudelleen peliin mukaan.

Kellon näyttäessä 15.23 Jukurit sai puolestaan jäähyn väärästä vaihdosta. 19 sekuntia myöhemmin paloikin jo punalamppu maalin merkiksi. Kevin Kantee syötti kiekon maalin takaa b-pisteen kaarelle ja Anssi Salmela sai kunnian siirtää joukkueensa uudelleen johtoon. Tarkka laukaus takakulmaan oli mahdoton torjuttava maskissa olleelle Vuoriolle.

Hetken sekoilun jälkeen Jukurit sai taas kuvionsa kuntoon ja intoutui hakemaan tasoitusta ja hieman ennen erän loppua sen vielä saikin. Petri Lehtonen siirsi kiekon kauniisti poikittain Ilkka Vaarasuolle, joka pääsi siirtämään kiekon maaliin b-pisteen kohdalta. Kiekko meni maaliin Wiikmanin kainalosta.

Erässä ei enempää maaleja ehditty tehdä, joten päätöserään oli luvassa jännitystä, tilanne oli tasan 2-2. Jukurit pääsi erässä selvästi niskan päälle nostamalla karvaustaan. Vahva luistelu ajoi leijonapaidat välillä todella suuriin vaikeuksiin, erityisesti Tomi Lindfors teki hartiavoimin töitä aiheuttaen vastustajalle useita kiekonmenetyksiä omalla alueellaan. Erätauolla tunnelmaa nosti myös kuulutus, jossa tiedotettiin Lasse Kanervan paluusta Jukureihin.

Uutinen Lasse Kanervasta löytyy täältä.

Komeita maaleja päätöserässä

Jukurit aloitti kolmannen erän voitontahtoisesti. Tomi Lindfors pakotti liikkumisellaan Tommi Oksan rikkomaan, tuloksena kahden minuutin ylivoima. Ylivoiman pyörittäminen näytti jälleen vaikealta, mutta jäähyn lähestyessä loppuaan räjähti kotiyleisö huutoon. Esa Saksinen heitti juuri sopivan ohjurin kohti maalia, johon Miro Laitinen sai mailansa sopivasti väliin; kiekko lipui ohi voimattoman Wiikmanin, tilanne 3-2.

Nuoret Leijonat saivat heti perään mahdollisuutensa tasoitukseen Teppo Tuomasen jouduttua miettimään tekosiaan jäähyaitioon. Jukureiden päätyyn syntyikin hyvännäköinen mylläkkä, mutta maaliin asti kiekko ei mennyt, Vuorio hoiti tonttinsa eleettömän varmasti.

Ajassa 6.26 ottelu ratkesi sitten lopullisesti illan komeimpaan maaliin. Jani Väänänen purjehti laidasta, kääntyi keskelle ja nosti kiekon sopivasti puolustajan mailan lavan ylitse, tämän jälkeen kiekko hallitusti alakulmaan ohi Wiikmanin. Komea yksilösuoritus kruunasi Väänäsen hyvän illan, johon kuului muutama epäonninen viimeistely-yritys.

Maajoukkue pyristeli vielä mukana, mutta kun ylivoiman merkittävin saavutus oli Mikael Vuorion kovaotteinen jyrääminen päätypleksiin, oli asia sitä myöten selvä. Kauniiksi lopuksi Petri Lehtosen kenttä järjesteli vielä yhden osuman 3-2-ylivoimahyökkäyksestä. Antti Laakso syötti Petri Lehtosen avopaikkaan. Lehtonen ei erehtynyt, vaan veivasi Wiikmanin ulos tilanteesta ja siirsi kiekon reppuun. Jani Väänänenkin ansioitui hyökkäyksessä vetämällä mukaansa molemmat Leijonien puolustajat, jättäen Lehtosen täysin avoimeksi.

Enempää osumia ja jäähyjä ei enää tullut, joten ottelu oli ohi. Jukurit otti maaottelutauolle lähdettäessä sarjan johdon itselleen, Kalevankankaan jäähallia seuraavan viikonlopun isännöi illan vierasjoukkue Nuoret Leijonat, neljän maan turnaus on osa valmistautumista vuodenvaihteessa Hämeenlinnassa ja Helsingissä järjestettäviin MM-kisoihin.

Valmentajien katseet jo tulevassa

Lehdistötilaisuudessa illan kamppailua analysoitiin varsin lyhyesti. Leijonaluotsi Hannu Aravirta myönsi apuvalmentaja Dufvan joukkueen paremmuuden:

- Onnittelut Jukureille. Jukurit oli tänään voitontahtoisempi ja määrätietoisempi. Meidän kiekollinen peli oli liian riskialtista.

- Tasakentällisin on myös tultava maaleja, kommentoi Aravirta hyvin sujunutta ylivoimapeliä. Aravirran mukaan pelaajat itse olivat piirrelleet kuviot fläppitaululle. Ylivoimapeli onkin mielenkiintoista seurattavaa viikonlopun turnauksessa.

Maajoukkueen tuleva päävalmentaja Risto Dufva oli vähäsanainen, mutta ilmeisen tyytyväinen ottelun lopputulokseen.

- Ehkä aliarvioitiin vastustajaa, maajoukkueen ottelun alkuilme oli hyvä. Kerrankin kävi niin että päästiin kesken ottelun kääntämään, pelattiin nousujohteinen ottelu. Siinä erätauolla juteltiin poikien kanssa vähän, nauratti Dufva lehdistötilaisuutta seuranneita.

Jukureiden ohjelmasta maaottelutauolla Dufva sanoi joukkueen muuttavan hieman tyyliä.

- Vähennetään jäätä ja siirrytään tuonne Sport Clubille ja treenataan vähän fyysistä. Pojilla on myös kolmen päivän loma.

Jukurit palaa tositoimiin 13.11. ottelulla Kirkkonummen Salamoita vastaan. U20-maajoukkue sii pelaa viikonloppuna neljän maan turnauksessa. Pelit alkavat perjantaina Varkaudessa jolloin vastaan asettuu Tsekki.