Maalit ratkaisevat

Vaasan Sport otti Mestiksen historian ensimmäisen voittonsa Mikkelin Kalevankankaalla lukemin 2-4 (0-2, 0-1, 2-1). Jukurien esitys oli tehotonta jauhamista, kun taas Sport käytti hieman harvemmat paikkansa tehokkaasti hyväkseen ja vei ansaitusti pisteet mukanaan.

Ottelu oli hyvin monivaiheinen ja kaikki kiekkodraaman ainekset olivat koossa. Ajoittain hieman takkuisessa ottelussa ei joukkueita voi ainakaan yrityksen puutteesta tuomita. Ottelun päätuomari Tom Laaksonen sen sijaan tuomitsi pelaajia ahkerasti jäähyboxiin ja muutaman myös suihkun puolelle.

Sport ansaitsi voittonsa siis tehokkaalla viimeistelyllä. Totuuden nimissä on sanottava, että vaasalaisilla oli tänään myös kosolti onnea matkassa, sillä varsinkin avauserän maalit olivat tilanteisiin nähden kaikkea muuta kuin ansaittuja. Jääkiekko on kuitenkin maalintekopeli, joten kotijoukkue voi vain syyttää itseään tehottomuudesta. Lopussa Jukurit vielä heräsi kiivaaseen taisteluun jopa pisteistä, mutta kirivaihde löytyi liian myöhään ja vieraat kuittasivat pisteet.

Erikoinen alku

Ottelun alku oli täydellistä kotijoukkueen hallintaa. Jo ensimmäisellä minuutilla Jukurit pääsi ylivoimalle Hermanni Vidmanin jäähyn aikana. Jukurien tehonyrkki; Olli Sipiläinen-Tero Koponen-Samuli Piiroinen järjestivät huikean pyörityksen Håkan Danielssonin vartioiman maalin edustalle, mutta maaliin asti kiekkoa ei saatu. Muutama minuutti myöhemmin myös vieraiden Mikko Manner joutui syyllistymään koukkaukseen hillitessään kotijoukkueen hurjaa vauhtia. Tällä kertaa Mikko Hakkaraisen kenttä pyöritti ylivoimaa, mutta pyöritys pysyi kulmissa, eikä huippupaikoille päästy.

Jäähyjen jälkeen ote pysyi kotijoukkueella, eivätkä vieraat päässeet kunnolla edes hyökkäämään. Sitten sattui Jukurien Tommi Kovaselle ottelun ensimmäinen "musta hetki", kun hän oli lähdössä avaamaan hyökkäystä oman maalin takaa. Kiekko takertui Kovasen luistimiin ja vahvasti karvannut vieraiden Petri Halme riisti kiekon ja nousi tekopaikalle. Ensimmäisen Halmeen laukauksen Tommi Nikkilä kykeni torjumaan, mutta Halme pelasi tilanteen loppuun ja pääsi vielä sutaisemaan jäässä makaavana kiekkoa, joka lipui ajassa 07:46 Nikkilän ohi verkkoon.

Jukureille avautui pian takaiskun jälleen tilaisuus tasoitukseen, jälleen ylivoimalla. Jarno Kososen jäähyn aikana Miro Laitinen ja Tuomo Jormakka kikkailivat Danielssonin maalin edustalla, mutta hukkasivat jälleen tilanteen. Erän loppua kohden puntit hieman tasoittuivat ja myös vieraat pääsivät rakentamaan muutaman kontrolloidun hyökkäyksen.

Niko Kantelisen synkkä ilta taas alkoi ajassa 15:22, kun hän pääsi istunnolle kampituksesta. Kauaa ei Kantelisen tarvinnut tekojaan rauhassa mietiskellä, sillä ajassa 15:35 punalamppu syttyi jälleen Jukurimaalin takana. Tällä kertaa kotijoukkue syllistyi alivoimalla hieman liian innokkaaseen hyökkäyksen käynnistykseen. Omalla sinisellä sattui kiekon menetys, kun Vesa Myllyaho karvasi kiekon ja lähti nousemaan kohti maalia. Myllyahon löysä laukaus b-pisteiden välistä oli lähinnä päiväkoti -tasoa, mutta maalin edessä häärinyt Markus Jämsä aiheutti Nikkilälle päänvaivaa. Jämsän maila nimittäin sattui olemaan Nikkilän ristikon alla sopivassa asennossa ja Myllyahon sutaisema kiekko kimposi Jämsän mailasta suoraan maalin kattoon ohi hölmistyneen Nikkilän.

Pian maalin jälkeen Myllyaholla oli tilasuutensa lisätä johtoa, kun hän karkasi puolittaiseen läpiajoon. Tällä kertaa Nikkilä peitti terävän laukausen taidokkaasti. Mainittujen tilanteiden lisäksi Sportilla ei avauserässä juuri muita paikkoja ollut. Kotijoukkue sen sijaan hääri Danielssonin maalin edustalla tuon tuostakin, mutta tehottomasti.

Huolimattomuutta

Toista erää leimasi kaikenlaiset virheet laidasta laitaan tuomaria myöden.
Erä alkoi jälleen kotijoukkueen ylivoimalla, sillä Markus Jämsä päätti pelata kiekon ohella myös vastustajan mailaa hieman turhan innokkaasti pitämällä siitä kiinni. Jukurien ylivoima näytti jälleen mallikkaalta ja kiekko saatiinkin tällä kertaa jopa maaliviivalle saakka Antti Laakson ja Kantelisen toimesta. Laakson tuuletuksista huolimatta tuomari Laaksonen levitti kätensä, vaikka ei ollut aivan linjalla. Hakkaraisen kenttä jatkoi pyöritystään myös jäähyn jälkeen, mutta kulmat tulivat jälleen hieman liian tutuiksi.

Myös vieraiden kolmas osuma syntyi kotijoukkueen kardinaalimunauksesta oman maalin tuntumassa, helpossa tilanteessa. Jukurien Olli Sipiläinen menetti tilanteessa kaatuessaan kiekon maalin takana vahvasti karvanneelle Jori Kokkoselle. Syöttö Petri Halmeelle sattui lapaan ja Halme sivalsi ohi etukulman auki jättäneen Nikkilän. Tämä riitti Tommille ja tolppien väliin luisteli Ville Vähäsalo.

Kolmen maalin tappioasemassa Jukurit hieman kipsaantui ja he alkoivat pelata huolimattomasti. Sport sen sijaan jatkoi rauhallisen varmoja otteita, ja panostivat tiiviiseen keskialueen peliin. Peli ajautuikin sellaiseen asemasota -vaiheeseen, että yleisön joukossakin alkoi kuulua viheltelyjä. Jukurit syyllistyi toisessa erässä ainakin viiteen pitkään kiekkoon ja lukuisiin harhasyöttöihin. Muutama maalintekopaikkakin sentään pystyttiin luomaan. Jormakka pääsi parikin kertaa laukomaan lähietäisyydeltä, mutta aina päin Danielssonin patjoja.

Tuomaritkin ilmeisesti tympiintyivät pelaajien tylsään esitykseen ja päättivät kai yhdessä saada hieman säpinää kentälle. Erän puolivälin jälkeen alkoi tunnelma olla lähempänä vihellyskonserttia, kuin jääkiekko-ottelua. Aluksi linjatuomari jätti kaksi Sportin aivan selvää pitkää kiekkoa viheltämättä ja tämän jälkeen Kanteliselle tuomittiin melkoisen kyseenalainen jäähy kampituksesta. Jäähyn aikana oli paras paikka Niklas Fogströmillä lisätä vieraiden johtoa, mutta Vähäsalo maalissa torjui hienosti.
Kantelisen jäähyn jälkeen sattui kummastusta aiheuttanut tilanne, jossa Sportin pelaaja makaa jään pinnassa pitkään pelin jatkuessa. Viimein pilli soi ja tuomarit kokoontuivat. Päätuomari Laaksonen ei nähnyt tilannetta ja syylliseksi "sovittiin" jälleen Kantelinen, johon Laaksonen jo kyllästyi passittaen miehen keihästyksestä suihkun puolelle. Erän lopulla Sport pääsi vielä jauhamaan kahden miehen ylivoimalla Laakson jäähyn aikana, mutta harvat tilanteet Vähäsalo poimi taitavasti.

Jukurit taisteli

Päätöserän Sport aloitti vielä ylivoimalla, mutta peli puuroutui kiekon siirtelyksi, eikä kunnon paikkoja kyetty rakentamaan.
Vieraiden neljäs maali syntyi ajassa 45:55. Markus Jämsän siniviivan sisältä lähteneen laukauksen edessä seisoi sen verran vankka maski, ettei Vähäsalo kyennyt näkemään kiekkoa, kuin viimehetkellä sen sujahtaessa maaliin.
Ajassa 48:34 nähtiin vaarallinen tilanne, kun Jämsä taklasi vauhdilla Kovasta Jukurien päädyssä. Tilanteessa Kovanen oli hieman irti laidasta ja taklauksesta tuli normaalia rajumpi. Kovanen jäi jaloilleen, mutta hetken hoipertelun jälkeen luuhistui jään pintaan. Hänet raahattiin kentältä ja ottelun jälkeen ilmoitettiin Kovasen saaneen aivotärähdyksen. Taklauksesta Jämsä tuomittiin myös suihkun puolelle kyynärpäätaklauksesta.

Jukurit pääsi näin koettamaan kuparisen rikkomista viiden minuutin ylivoimalla. Jäähyn loppupuolella puolustaja Pasi Järvinen taisi kyllästyä hyökkääjien tehottomuuteen ja nousi hyökkäyksen kärjeksi Juha-Pekka Hytösen ampuman kiekon perään. Järvinen nappasi päädystä kimmonneen kiekon ja nousi röyhkeästi maalille liruttaen laatan Danielssonin jalkojen välistä sisään.

Jukurit sai kavennuksesta lisäpuhtia ja peli pyörikin tukevasti vaasalaisten päädyssä. Järvinen toimi kentällä pääarkkitehtinä ja hankki vieraille vielä yhden rangaistuksen. Järvinen yritti kahdesti minuutin sisällä murtautua yksin vieraiden puolustuslinjan läpi ja molemmilla kerroilla hänet kaadettiin sääntöjen vastaisesti. Vasta toisella kerralla Laaksosen käsi nousi ja Vidman joutui istunnolle. Hakkaraisen kenttä tuli pyörittämään ylivoimaa. Kauaa ei tilannetta tarvinnut hakea, sillä jo parinkymmenen sekunnin jälkeen kiekko oli repussa. Hakkarainen ampui Järvisen syötöstä siniseltä tulisen kudin, jonka Jormakka ohjasi maalin edestä sisään.

Viimeisellä minuutilla Sportilla oli vielä oiva tilaisuus kaunistella numeroita, kun Harri Korpela ja Vidman karkasivat ylivoimahyökkäykseen. Laukaus kuitenkin suuntautui niukasti ohi maalin. Lopussa Jukurit yritti vielä ilman maalivahtia kavennusta, mutta numerot säilyivät.

Sportille ansaittu voitto

Sport pelasi tänään varmaa peruspeliä ilman turhia hienouksia ja yltiöpäisiä hyökkäyksiä. He lähinnä kyttäsivät Jukurien virheitä ja iskivät niistä vastaan. Tämä taktiikka puri todella hyvin, eikä Jukurit samalla kyennyt murtamaan Sportin tiivistä keskialuetta riittävän tehokkaasti ansaitakseen laadukkaampia hyökkäyksiä. Sport pääsi ottelussa helposti karkumatkalle, eikä Jukurit kyennyt tänään olemaan yhtä tehokas. Lopussa joukkue vielä taisteli hienosti, mutta matka siis loppui kesken.

Taktisesti Sport pelasi siis todella viisaan pelin ja hyvän puolustuspelinsä ansiosta ei voittajasta ollut lopulta epäselvyyttä. Sportin tuoreet vahvistukset; Vidman ja Jämsä paransivat loppua kohden ja pelasivat jäähyilystä huolimatta ihan kelpo pelin. Myös muutaman pelin jo pelannut Kalle Mattila osoitti hyviä otteita ja on varmasti vaasalaisille mieluisa vahvistus.
Jukureilla epäonnistui pahiten viimeistely, joka vaivasi etenkin avauserässä. Toisessa erässähän ei pystytty luomaan edes kunnon paikkoja. Myöskään Nikkilällä ei ollut paras päivänsä, vaikka varsinkin kaksi ensimmäistä vieraiden maalia olivat aika hankalia. Maalihanojen aukaiseminen tulee kuitenkin Jukureilla olemaan kevään edetessä ehkä se suurin ongelma, sillä jos siihen ei löydy riittävän tehokasta lääkettä, niin ei pelkästään hyvällä puolustuspelillä pitkälle pötkitä.

Jukurien valmentaja Risto Dufva harmitteli alkua.

- Saatiin ottelun alkuun hyvä liike päälle, mutta n. 30 laukauksesta huolimatta hävittiin erä 0-2.

- Täytyy kuitenkin kiittää joukkuetta taistelusta, sillä kyllä meiltä joka jätkä paino siellä tänään täysillä.

Sportin valmentaja Kenneth Westerback ylisti puolustuspelin toimivuutta.

- Lähdimme otteluun pitämään omaa maalia puhtaana ja siinä onnistuimme hyvin.