HeKin taistelu ei riittänyt

MESTIS / Raportti
Oli pienestä kiinni, ettei Heinolan Kiekko hiljentänyt joensuulaisyleisöä karsintasarja-avauksessaan. Kaksi tärkeää sarjapistettä jäi kuitenkin kotijoukkueelle, kun Jokipojat onnistui kertaalleen maalinteossa. Niukkamaalinen ja tasaväkinen ottelu päättyi lopulta lukemiin 1-0 (1-0, 0-0, 0-0).

HeKi muistutti joensuulaisia siitä, ettei Suomi-sarjalaista joukkuetta sovi aliarvioida. Tämän joensuulaiset toki varmasti tiedostivatkin, pelasihan Jokipojat vielä viime kaudella HeKin tavoin juuri Suomi-sarjaa. Illan ottelu oli jälleen hyvä osoitus siitä, että näissä peleissä keskustelut ennakkosuosikeista ja joukkueiden tasoeroista kannattaa käydä vähin äänin.

Peli oli kotijoukkueen näkökulmasta juuri niin vaikea, kuin sen ennakkosuosikin asemassa saattoi olettaa olevan. Toisaalta HeKi tarrasi kynsin ja hampain haastajan asemaansa, ja oli onnistua siinä. Jokipoikien päävalmentaja Kari Rauhanen tiivisti osuvasti oman leirinsä ajatuksia voitetun ottelun jälkeen:

- Erittäin tyytyväinen olen kahteen pinnaan. Ei tuota peliä sitten huomenna tai ylihuomenna enää kukaan muista kuinka se mentiin, mutta sarjataulukossa on silti se kaksi pistettä, kommentoi Rauhanen.

- Kiitoksia HeKille hyvästä vastuksesta, oltiin tosi tiukoilla, hän vielä totesi.

- Meillä oli siinä etsikkoaikamme kolmannessakin erässä, ja näki selvästi, että kaveri rupesi vähän tuskastumaan jo. Siihen jos oltaisiin maali pystytty tekemään, niin olisi tullut vielä mielenkiintoisempi ilta, selvitti puolestaan HeKin valmentaja Jarno Pikkarainen.

Ratkaisumaali heti avauserässä

Ottelun ratkaisseen maalin - joka samalla jäi illan ainoaksi - teki Jokipoikien Petri Pyhäjärvi ensimmäisen erän loppupuolella ajassa 15.51. Pyhäjärvi pelasi hienosti jo ennen maalipaikkaansa, kun hän karvasi kiekon HeKin puolustussinisellä. Tästä syntyneen pyörityksen jälkeen Lauri Heinonen passasi Pyhäjärvelle, joka vei punamustapaidat 1-0 johtoon.

Pelin alku oli odotetun varovaista ja varmistelevaa jääkiekkoa. Heti alusta lähtien oli kuitenkin nähtävissä, että Jokipoikien parasta osaamista ei ehkä nähtäisi tässä ottelussa. Vastustajan kunniaksi on sen sijaan sanottava, että se pelasi vaarallisen tiiviisti ja puolusti hyvin koko välienselvittelyn ajan.

Jokipojat sai kokeilla ylivoimakuvioitaan heti ensimmäisen erän alkuminuuteilla - vieläpä kahdesti. Ensin vierailijoiden kapteeni Miikka Tölli ja nelisen minuuttia myöhemmin puolustaja Jarno Tolvanen komennettiin kaksiminuuttisille. Jokipoikien ensimmäiset ylivoimat jäivät kuitenkin tehottomiksi, kuten ottelun kaikki loputkin erikoistilanteet.

Erän puolivälin lähestyessä oli HeKin vuoro yrittää ylivoimalla, ja taas kahdesti. Jokipojat sai kuin saikin tapettua sekä Jani Keräsen että Topi Riutan jäähyn, vaikka vierasjoukkue pyöritti pakkopeliään ajoittain vaarallisen näköisesti. HeKiä tuntui kuitenkin vaivaavan sama ongelma kuin kotijoukkuettakin, molemmat kun olisivat tarvinneet kokoonpanoihinsa ratkaisumiehiä eli maalintekijöitä.

Pyhäjärven osuman jälkeen ote siirtyi hienokseltaan kotijoukkueelle, ja erän lopulla punamustapaidat olivat muutamia kertoja hyvin lähellä lisätä johtoaan. Silti erätauolle siirryttäessä tilanne olisi voinut olla myös päinvastainen eli 0-1, mikäli HeKillä olisi ollut vähääkään onnea - niin tasaväkistä vääntöä kaukalossa nähtiin.

Jännitys säilyi viimeisille sekunneille

Toinen erä oli mitäänsanomaton ja tapahtumaköyhä. Vierailijajoukkueella oli omat maalintekopaikkansa, osin kahden ylivoimansakin ansioista. HeKin näkyvimmästä osaamisesta hyökkäyspäässä vastasi joukkueen kaksi ensimmäistä ketjua, joista toisessa erässä etenkin Jani Tossavaisen, Jani Kylmämaan ja Olli Salon muodostama kakkonen oli pirteä.

Kolmannessa erässä HeKin ykkösketjun peliaika ja vastuu lisääntyi, kun vieraiden valmentaja Jarno Pikkarainen haki kaikin keinoin tasoitusta. Juhani Suomalaisen, Olli Sinkkosen ja Janne Sinkkosen värittämä ykkönen olikin aika ajoin vaarallinen hyökkäyalueellaan. Heinolalaisten ykkösnyrkin takana pelanneet kokeneet Anssi Silfver ja Miikka Tölli muodostivat vieraiden vakuuttavimman pakkiparin.

Heki oli vaarallinen etenkin erien alkupuolella, mutta jäi loppua kohden kotijoukkueen vauhdista. Pelaajamateriaalin kapeus saattoi osaltaan kuormittaa joukkuetta ja laskea tehoja.

- Meillä on kuitenkin kohtuullisen kapea tuo materiaali sillä tavalla, ketkä pystyvät tekemään peliä ja pelaamaan kiekollisena. Varsinkin kun ollaan takaa-ajoasemassa, niin ei pystytty tulemaan ohi. Semmoset kaverit, ketkä pystyy tämmöisissä tilanteissa tekemään maaleja, niin ne on aika vähissä, kertoi heinolalaisten käskijä Jarno Pikkarainen.

- Tietenkin joutui kuormittamaan niitä, ja se pikkuisen sitten näkyi tuossa lopussa, että ei ihan saatu semmoista älytöntä myllytystä siihen loppuun, hän jatkoi.

Ottelun viimeisiltä minuuteilta ei puuttunut jännitystä, sillä yhden maalin johtoasema ei jääkiekossa ole paljon mitään. Yleisö sai yllykettä kynsien pureskeluun, kun HeKi otti aikalisän ajassa 19.01. Pikkaraisen käskystä Mäkitalo sai luistella vaihtoon, ja heinolalaiset jatkoivat kuudella kenttäpelaajalla Tossavaisen täydentäessä ykköskentällistä.

Kaiken huipuksi päätuomari Tuomas Pöyhönen näki puoli minuuttia myöhemmin Jokipoikien kokeneen Mika Asikaisen tempuissa rangaistavaa, ja HeKi sai tilaisuuden yrittää kuudella neljää vastaan jäljellä olevan puolen minuutin ajan.

Liekö väsymystä vai Jokipoikien sisukkuutta, että vierailijat eivät yrityksessään onnistuneet, vaan pisteet jäivät tällä kertaa Joensuuhun.

Tarkkaa puolustusta ja tehotonta hyökkäystä

Jos karsijajoukkueiden peli oli numeroiden valossa tasaista, sitä se oli myös pelitilanteita silmällä pitäen. Tästä kielivät myös maalivahtien torjunnat: Jokipoikien Tomi Räisänen 30 ja HeKin Pekka Mäkitalo 28 torjuntaa. Torjuntaluvuista huolimatta varsinaisten maalintekopaikkojen määrä jäi vähäiseksi molemmissa kenttäpäädyissä.

HeKin Jarno Pikkarainen oli tähdännyt juuri tarkkaan puolustukseen, kuinkas muuten.

- Ykkösasia oli tietysti puolustuspelaaminen. Tiedossa on ollut se, että Jokipojat on taitava joukkue ja pystyy kiekollisena pelaamaan, jos niille antaa tilaa. Pyrittiin eliminoimaan kaikki ylivoimahyökkäykset ja pelaamaan sitten sitä kiekkoa aika nopeasti eteenpäin ja koko ajan maalia kohti. Pyrittiin semmoiseen yksinkertaiseen playoff-pelaamiseen, ja se onnistui aika hyvin tänään, kertoi Pikkarainen.

- Tuntui, että Mäkitalo ei edes hirveän tiukoille joutunut, vaikka se yksi sinne menikin. Ehkä ennakkoon olisi voinut ajatella, että veskari tulee olemaan se meidän isoin pelaaja, mutta se ei kyllä tänään ollut niin.

- Meidän viisikko puolusti hyvin, ja saatiin ohjattua peliä kulmiin, jatkoi Pikkarainen.

Kari Rauhanen oli Pikkaraisen kanssa samoilla linjoilla, mutta näki asian nimenomaan omasta näkövinkkelistään:

- Pike on siinä oikeassa, tai tavallaan väärässä, että eivät ne ohjanneet meitä sinne kulmiin, vaan me mentiin ihan suosiolla sinne. Meillä on semmoinen määrätty tyyli, että me pyöritään siellä se määrätty aika ja sitten jollain ihmeen joululla sohitaan kiekko maaliin, tokaisi Rauhanen puolileikillään.

- Tänään se joulu ei käynyt, oltiin sillä lailla vähän hampaattomia. Sanotaan nyt, että nuo hyökkäykseen lähdöt piti olla sellaisia, että lähdetään helpolla ykkösavauksella täyteen vauhtiin ja tullaan niillä Mestis-jaloilla sieltä ylös, luisteluvoimaa pitäisi löytyä, annetaan kiekolliselle tukea.

- Tiedettiin Heinolan karvauksesta, että sieltä tullaan lujaa päälle. No, se (Jokipoikien pelityyli, toim. huom.) ei toiminut alkuunkaan. Se oli sellaista roiskimista, avaukset lähti liian myöhään ja valkopaitainen ehti aika usein väliin katkomaan niitä, jatkoi Rauhanen.

Jokipoikien kannalta vaikeaksi kääntynyttä peliä Rauhanen ei silti laittanut aliarvioimisen tai huonon valmistautumisen piikkiin.

- Ei missään nimessä lähdetty takki auki. Kyllä tuolla ihan Mestis-nimiä vilisee ja jopa Liiga-nimiä, että kyllä meillä ihan rispektiä oli HeKiä kohtaan, selvitti Rauhanen.

- Ei missään nimessä aliarvioitu, ja tiedettiin että tiukka ottelu tulee, kun tässä on vähän tällaista hegemoniaa, kun siellä on joensuulaiset koutsit vierailevan joukkueen aitiossa ja vielä kentällinen joensuulaisia äijiäkin, jatkoi Jokipoikien käskyttäjä viitaten ottelun mielenkiintoiseen lisäväriin.

Joensuulaisten karsintasarja jatkuu lauantaina Seinäjoella; HeKi puolestaan saa FPS:n vieraakseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle