Tulokas kylvetti mestaria

MESTIS / Raportti
Mestiksen hallitseva mestariyhdistelmä Jokipojat joutui perjantaisessa kotiottelussaan todelliseen jääkylmään kylpyyn. Sarjatulokas Kiekko-Laser tarjoili ämpärikaupalla vettä isäntiensä niskaan hakemalla Joensuusta kolme arvokasta pistettä 5-1 (2-0, 3-1, 0-0) -lukemiin päättyneestä kamppailusta.

Edellisessä kotiottelussa Jukureita vastaan todella mallikasta peliä esittänyt Jokipojat romahti totaalisesti Kiekko-Laserin vieraillessa Mehtimäen hornankattilassa.

Kuluvan viikon maanantaina nähdystä sulavasta kiekon liikuttelusta ei ollut tietoakaan, kun ahnaasti päälle käyneet oululaiset väänsivät ärjypaidat aivan totaalisesti siltaan.

Kuvaavaa Jokipoikien aneemisuudelle oli se, että K-Laser iski maalinsa lähes jokaisesta saamastaan tekopaikasta, kun taas joensuulaiset tyytyivät paukuttamaan kiekkoa päätyplankkeihin taikka hienosti torjuneen Antti Rautiolan varusteisiin.

Nälkäinen vieras, arka isäntä

Vaikka Jokipojat aivan ottelun alussa saikin pelinsä rullaamaan Jukurit-kamppailun malliin katosi joukkueelta pelin punainen lanka lähes totaalisesti K-Laserin onnistuttua iskemään Markus Himangan toimesta varsin helpohkon avausmaalin ajassa 12:37.

Hallitsevia mestareita kumartelematta läpi kamppailun muiluttanut oululaismiehistö hyökkäsi todella tehokkaasti kohti Eemeli Sivosen vartioimaan Jokipojat-rysää ja muutama minuutti myöhemmin oli vuorossa Jyri Junnilan tekaisema 0-2-osuma.

Ylivoimalla täysin vapaasti maalin edessä huseeraamaan päässyt Junnila sai rauhassa uittaa kumimuikun nuottaan ilman yhdenkään joensuulaispelaajan estelyä – sopiikin kysyä missä puolustajat mahtoivat tilanteessa luuhata?

Kahden maalin takaa-ajomatkalle jäänyt kotijoukkue ei tuntunut millään saavan peliään käyntiin ja helpotkin syötöt tuntuivat lähes järjestään menevän vastustajan lapaan.

Sen myötä ei ollutkaan kovin suuri ihme, että Kiekko-Laser sai toisen erän viidennellä peliminuutilla herkutella hallin valotaululle jo 0-3-johtonumerot Ville Rajalan päästyä pakkopelin päätteeksi sivaltamaan ranteella kiekon b-pisteiden välistä varsin helpohkosti ohi voimattoman Sivosen.


Ottelun koko kuva pienoiskoossa - Kiekko-Laser juhli ja Jokipojat ryömi.
Joona-Pekka Hirvonen - www.jphirvonen.net

Asenne ratkaisi

Lepsuhkosti ja jopa hieman arkaillenkin pelannut Jokipojat sai hieman lohtua synkkään iltaansa, kun ajassa 26:09 Ossi Karhunen pommitti siniviivan tuntumasta kovan maskin takaa kiekon häkkiin.

Maalinedustalla paininut Juhamatti Hietamäki teki hyvän maskin Rautiolan nenän eteen, jonka myötä oululaisvahti pystyi tilanteessa haromaan epätoivoisesti tyhjää Karhusen tulitettua pikkumustan verkon perukoille.

Kauaa ei joensuulaisleirissä aurinko kuitenkaan paistanut, sillä Riku Toivo sammutti lopullisen tuntuisesti Jokipoikien valot tekemällä muutamaa sekuntia ennen ottelun puolivälin krouvia ylivoimalla 1-4-maalin.

Tämä riitti lopulta myös Jokipoikien päävalmentaja Jukka Varmaselle, joka komensi Eemeli Sivosen vaihtoaitioon ja passitti tilalle vaihtoaition luukkua aukoneen Antti Härmän.

Ahnaasti esiintynyt Kiekko-Laser onnistui murtamaan myös toisen joensuulaisveskarin nollan toisen erän viimeisellä minuutilla. Ottelun hahmoksi todella vahvalla esityksellä itsensä pelannut Jyri Junnila ampui kiekon todella tarkalla rannekudilla aivan yläputken alle siirtäen oululaiset neljän maalin johtoon.

Päätöserässä ei enää lisäosumia nähty, sillä K-Laser keskittyi lähinnä turvaamaan johtoaan ja kuluttelemaan sekunteja pois pelikellosta, eikä Jokipojillakaan liiemmälti tuntunut olevan haluja todelliseen loppukiriin.

Kiekko-Laserin päävalmentaja Mikko Manner oli syystä tyytyväinen mies taiston tauottua.

– Tällaisissa tilanteissa valmentaja voi olla onnellinen. Iso teema oli maalien edustojen voittaminen, ja siinä onnistuttiin loistavasti. Jokainen jätti kentälle kaikkensa, Manner tokaisi.

– Taistelutahto ja me-henki oli kova. Tätä pitäisi olla urheilijan asenne joka ilta, silloin pelaajat ja koko joukkue menee eteenpäin.

Kiekko-Laserin vahvojen otteiden salaisuus selvisi myös osittain lehdistötilaisuuden aikana.

– Kilpailutettiin ensimmäistä kertaa kentällisiä ja se auttoi. Pelaajien pitää ymmärtää, että ylivoimaa ei pidä pyörittää. Sen sijaan kiekko pitää toimittaa maalille, jos pienikin väli vapautuu ja tehdä tilanne siellä maalin edessä, paalutti Manner.

Jokipoikien pääpiiskuri Jukka Varmanen oli puolestaan varsin rauhallisin mielin 1-5-tappiosta huolimatta.

– Meillä oli paljon samoja ajatuksia kuin vastustajalla, sillä haluamme viedä pelaajia eteenpäin ja kehittää heidän ammattitaitoaan, Varmanen tokaisi.

– Yksittäinen tulos ei tätä projektia hetkauta mihinkään suuntaan, mutta paljon on parannettavaa. Mutta ei me tänään ansaittu yhtään enempää, oltiin heikompia ja vastustaja oli erinomainen.

– He tekivät kaikki voittavat asiat paremmin. Me ei blokattu varmaan yhtään vetoa, eikä kopissa näy yhtään jääpussia, päätti Varmanen tarinointinsa tappion syistä.

Jokipojat pelaa seuraavan ottelun tulevana sunnuntaina (26.9.), kun joensuulaiset isännöivät vieraisille saapuvaa Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta. Kiekko-Laser on tulessa puolestaan heti huomenna lauantaina (25.9.), sillä TuTo päättää pohjoisen kiertueensa Raksilan hohtavissa valoissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle