Kotitaika kesti Iisalmessa – IPK voittoon maalivahtien painajaisessa

MESTIS / Raportti
Aleksi Hämäläinen oli ratkaisevassa roolissa, kun IPK tasoitti ottelusarjan SaPKoa vastaan. Miehen alustus 6−6-tasoitusmaaliin oli silmiä hivelevää.
Kuva © Janne Falck
Iisalmen Peli-Karhut pisti ottelusarjan SaPKoa vastaan tasoihin todellisen vuoristoradan jälkeen. Kotijoukkue karkasi jo 5−1-johtoon ennen kuin SaPKo heräsi. Pässipaidat puristivatkin neljällä salamamaalilla kolmannessa erässä jo 5−6-johtoon, mutta peli kääntyi vielä kerran, kun IPK kiri lopulta 7−6-voittoon.

Iisalmen Peli-Karhut ei taipunut edelleenkään ottelusarjan selvän ennakkosuosikin edessä, vaan osoitti tehokkaalla viimeistelyllä, että ottelusarja ei todellakaan ole vielä selvä.

SaPKo tosin tuli otteluun vahvasti, eikä IPK saanut kotonaan toivomaansa terävää aloitusta. IPK sortui myös jäähyilyyn, mikä edelleen siirsi otetta vieraille. Maalinteon aloitti kuitenkin karhulauma. Henri Kivioja heitti pikkumustan maalin takatolpalle, mistä Pasi Kouvalainen runnoi todellisen pudotuspelimaalin SaPKo-vahdin Roope Urpolahden kauhoessa maalillaan tyhjää.

Heti maalin jälkeen kapteeni Otto Huttunen kompuroi puolustuksessa ja oli pakotettu rikkomaan jäähyn arvoisesti. Seuranneesta ylivoimasta vieraat tasoittivat pelin, kun Teemu Lämsä ja Matias Lainio pelasivat upean tekopaikan ja Joona Monto sai siirtää lopulta irtokiekon ohi Aleksi Aution.

Tasoituksen jälkeen peli pysyi edelleen SaPKon hallussa, mutta maalinteossa onnistui jälleen kotijoukkue. Reilu viisi minuuttia ennen erätaukoa Aatu Hämäläinen ja Janne Katosalmi vapauttivat Samu Pyykkösen vapaaksi ja mies sivalsi kiekon toistamiseen ohi Urpolahden.

Taas maalin jälkeen IPK oli vaikeuksissa ja Janne Koponen lähti istumaan pelin viivyttämisestä. Tällä kertaa IPK kesti jäähyn, ja kun Otto Huttunen painoi kotijoukkueen ylivoimalla komealla kudillaan pelin jo 3−1:een, näytti peli kääntyneen Peli-Karhuille.

Maalivahdin vaihto ei auttanut

SaPKo marssitti toisen erän alkuun maalille Joonas Toivosen. Tämä ei kuitenkaan auttanut, sillä kaksi ensimmäistä laukausta vieraiden maalia kohti upposi SaPKo-vahdin selän taakse. Maalintekijöinä kunnostautuivat Aatu ja Aleksi Hämäläinen puolen minuutin välein.

Pelin alku olikin vieraiden maalivahdeille karmea. Urpolahti torjui ensimmäisessä erässä vain neljä kertaa ja Toivosen selän taakse painui kaksi ensimmäistä vetoa. Valmentaja Pasi Räsänen harmittelikin pelin kulkua.

— Lopputuloksesta huolimatta me veimme peliä koko ajan. Viimeistelyssä emme onnistuneet ja maalivahtipelissä olimme maalin verran huonompia, Räsänen harmitteli.

5−1-maalin jälkeen ottelun tempo katosi ja näytti, että molemmat joukkueet alkoivat odotella vain lauantain peliä Savonlinnassa. IPK jäähyili kuitenkin erässä vielä pariin otteeseen, ja Matias Lainion kavennus jälkimmäisestä ylivoimasta herätti pässilauman taistoon uudelleen.

IPK keräsi itsensä erän alun romahduksesta

IPK ei pystynyt vastaamaan SaPKon uuteen heräämiseen. SaPKo aiheuttikin kotijoukkueelle todellisen shokin, kun se nakutti kolmannen erän alkuun nopeat kolme maalia maalintekijöinä Rasmus Hämäläinen, Joona Monto ja Lainio.

IPK:n valmentaja Janne Sinkkonen myönsikin aistineensa joukkueestaan mahdollisen romahduksen jo toisen erän lopussa, mutta ei saanut erätauolla vielä ryhtiliikettä käyntiin.

— Toisen erän lopun ylivoima oli meiltä heikkoa, ja siinä minulle hiipi pelko, että peli ei ole vielä ohi, Sinkkonen kertasi.

Sinkkonen herättelikin joukkuettaan vaihtamalla Aution maalin suulta Tuomas Toloseen 5−5-tasoituksen jälkeen. Tämä ei kuitenkaan tepsinyt, sillä ajassa 45.26 Toni Hentonen ohjasi maalin edestä SaPKon sensaatiomaisesti jo johtoon.

IPK:n aikalisä ei näyttänyt herättelevän joukkuetta, sillä ote säilyi edelleen SaPKolla. Kuusi minuuttia ennen loppua pelin luonne kuitenkin jälleen muuttui. Aleksi Hämäläinen päätti nostaa joukkueensa vielä peliin mukaan ja kiersi läpi koko SaPKo-puolustuksen. Tarkka syöttö meni takatolpalla odottaneelle Pasi Kouvalaiselle ja peli oli tasan 6−6.

— Nöyrä kiitos jälleen Mestiksen parhaalle kotiyleisölle, jonka usko ei loppunut meidän vaikeina hetkinäkään. Aleksi puolestaan nosti koko joukkueen reppuselkään ja loi upean maalipaikan, josta tultiin peliin mukaan.

Maali vapautti kotijoukkueen kipsistä, ja kuin kirsikkana kakun päällä Jussi Viitanen vapautti kotiyleisön riemuun iskemällä voittomaalin ajassa 56.30.

SaPKo sai kiekon vielä kertaalleen maaliin, mutta vieraiden epäonneksi tämä tapahtui pari sekuntia ottelun päättymisen jälkeen, kun kukaan hallissa ei yleisön mylvinnän yli kuullut päätössummeria.

» Lähetä palautetta toimitukselle