Kurinalainen IPK pysäyttämätön kotiluolassa – Jokipoikien kiekkovarmuus ei kestänyt kotijoukkueen painetta

MESTIS / Raportti
Tuomas Tolonen pelasi nollapelin vahvan esityksen jälkeen. Puolustuksen lisäksi työtä helpotti vierasjoukkue, joka oli luvattoma pehmeä maalipaikoissa.
Kuva © Janne Falck
Iisalmen Peli-Karhut ylsi loistavan maalivahtipelin ja kypsän puolustuspelin turvin pitämään ahnaasti ottelun alkuun tulleen Jokipojat kurissa. Kun IPK iski toisessa erässä lähes jokaisesta maalipaikastaan, jäivät pisteet ansaitusti Ylä-Savoon lukemin 4−0.

Jokipoikien valmentaja Jouni Varis oli painottanut ottelun alun tärkeyttä. Kotijoukkue IPK tulee kotonaan lujaa päälle ja tähän vierailijan pitää pystyä vastaamaan. Tämä oppi olikin mennyt perille, sillä vierasjoukkue tuli ottelun alkuun erittäin vahvasti.

Joukkue taklasi ja paineisti erittäin syvältä, eivätkä syötöillä avaamaan pyrkineet IPK-puolustajat onnistuneet täten avauksissaan.

— Erittäin hyvä otteluun valmistautuminen ja terävä ensimmäinen erä, jossa tiedettiin, että vastustaja tulee lujaa. Maalipaikkojakin loimme kiitettävästi, mutta sama tehottomuus kuin koko ottelussa vaivasi alusta asti, Varis harmitteli.

Myös Peli-Karhujen pelisuunnitelmassa oli lähteä ottelun alkuun lujaa. Karhunuttujen valmentaja Janne Sinkkonen tunnusti, että siltä osin ei perjantaina onnistuttu.

— Meillä näytti olevan vastustajan kanssa sama suunnitelma tähän iltaan. Alku vain jäi meiltä piippuun osin vastustajan kovan sykkeen takia. Pyrittiin vielä avaamaan syöttämällä, mutta vastustaja esti tämän ja paine jäi pitkäksi aikaa omiin, Sinkkonen kertaa.

Kultakypätä Topi Piipponen ja Saku Pyykkönen olivat yhdessä Juuso Nevalaisen kanssa IPK:n terävistä osastoa. Onnistumiset antoivat vain odottaa.
Kuva © Janne Falck

IPK iski paikoistaan

Toiseen erään molemmat joukkueet painottivat huolellisuutta kiekon kanssa ja nopeita avauksia keskialueelle. Jos IPK onnistui tässä, teki Jokipojat kiekollisena virheitä, jotka maksoivat maaleja.

Erää oltiinkin pelattu vain vajaa minuutti, kun Niko Putkonen karvasi Jokipoikien huolimattoman kulmapelin seurauksena kiekon itselleen hyökkäyspäässä, polki keskelle ja iski ottelun avausmaalin. Syöttäjiä ei maaliin merkitty, sillä he löytyivät vastustajajoukkueesta.

Jokipoikien painostuksesta huolimatta myös seuraava maali nähtiin vieraiden päässä. IPK purki pitkän paineen omasta päädystään ja Jussi Viitanen heitti kiekon vain päätyyn ja antaakseen joukkueellensa vain aikaa vaihtaa jatkaen itse kiekon perään.

Jokipoikien valmennuksen kauhuksi Viitanen kaivoi päätykiekkonsa kahden vastustajan estelystä huolimatta maalin takaa ja rynni väkisen maalin eteen lyöden toisella osumalla karan verkkoon.

Tässä vaiheessa Varis yritti herätellä joukkuettaan aikalisällä.

— Isoja virheitä hyökkäysalueella ja kaveri karkaa läpi. Kun IPK pelaa täällä tuollaisella hurmoksella, niin onnistumisia tulee. Toisessa maalissa maalin takkana oli yksi vastaan neljä -tilanne, mutta sieltä vaan vastustajan mies kairasi itsensä maalille ja sai palkinnon, Varis harmitteli.

Aikalisä ei auttanut, sillä vain puolitoista minuuttia ja IPK onnistui jälleen. Ensin Eetu Rissanen otti kakkosen, ja heti seuranneesta ylivoima-aloituksesta Tatu Kokkola voitti aloituksen Otto Huttuselle, joka jakoi viivalle Janne Katosalmelle. Katosalmen ruoska puhui ja Timo Niemi oli yllätetty jo kolmannen kerran. Tämä riittikin miehelle, ja tilalle maaliin luisteli Jonathan Iilahti.

Peli-Karhut onnistui erässä kuitenkin vielä kertaalleen. Maali oli toisinto Viitasen maalista. Nyt vuorossa oli tosin vain Tatu Kokkola. Mies karvasi kiekon ja pyristeli kahden Jokipoikien pelaajan estelystä huolimatta maalille ja iski lopulta limpun aivan maalin kattoon.

— Jos kaveri oli huolimaton kiekolla, niin me taas onnistuttiin siinä. Meillä oli erässä viisi tai kuusi maalipaikkaa ja niistä iskettiin neljä maalia, joten tehojakin löytyi, Sinkkonen kiitteli omiaan.

Tatu Kokkola iski Jokipoikia vastaan tehot 1+1. Tässä miestä koettaa pysäyttää Tuukka Rajamäki.
Kuva © JanneFalck

Esimerkillistä johtoasemassa pelaamista

Kolmanteen erään vieraat tulivat kavennus mielessä. IPK pelasi kuitenkin kypsästi puolustaen, ja Tuomas Tolonen esitti maalilla kauden parastaan torjuen rauhallisesti ja varmasti. Sinkkonen jakoikin kiitosta omilleen.

— Johtoasemassa pelaamisesta pitää olla tosi ylpeä. Toisen erän loppu oli huikeaa pelaamista, ja kolmaskin oli jämäkkää työtä, vaikka vastustaja siinä maalipaikoille pääsikin. Isot kehut vielä Lauri Heinoselle ja Juha Virtaselle, jotka laittoivat kroppaa likoon vielä viime hetkillä, vaikka peli oli jo selvä, Sinkkonen kiitteli.

Ottelun näennäisestä hallinnasta huolimatta Jokipojat olivat perjantaina lopulta vailla aseita. Vieraiden kakkoskenttä Joonas Laurimaa, Oula Uski ja Oskari Lehtinen olivat ensimmäisen erän kentän näkyvin kolmikko, mutta vaipuivat kahdessa viimeisessä samaan massaan muun joukkueen kanssa.

IPK:n leiristä onnistujia on vaikea nostaa joukkueen onnistuttua laajalla rintamalla. Pistemiesten lisäksi massasta voisi nostaa Topi Piipposen, jonka kenttä oli vaarallinen joka vaihdossa. Miehestä itsestään näkee, että mies nauttii pelaamisesta.

Lisäksi pienten loukkaantumisten jälkeen askiin palanneet Jevgeni Fofanov ja Lauri Heinonen pelasivat molemmat hyvät ottelut, ja etenkin Fofanov toi peliin valtavasti virtaa ja loppuun asti pelaamista.

» Lähetä palautetta toimitukselle