IPK:lle työvoitto kotikaukalossa – JHT taisteli, mutta taipui paremmalleen

MESTIS / Raportti
Hämäläisen veljekset Aatu ja Aleksi olivat perjantaina pelipäällä. Miehet syöttivät molemman Janne Katosalmen maalit.
Kuva © Janne Falck
Iisalmen Peli-Karhut palasi voittokantaan karsintasarjassa, kun Kankaan montussa kaatui JHT lukemin 4-3. Selvästi ottelua pääosin hallinnut IPK sai tehdä voiton eteen täyden päivätyön, mutta uudistettu ylivoima toi lopulta voiton karhunutuille.

Haluttoman ja heikon Hokki-pelin jälkeen karhulauma oli luonut nahkansa täydellisesti. Uusituista ylivoimaketjuissa erityisesti Aatu Hämäläinen, Janne Katosalmen ja Aleksi Hämäläinen löysivät heti toisensa.

Toisaalta joukkuetta karsintasarjassa vaikeina hetkinä pystyssä pitäneen Tuomas Tolosen korvaaminen maalipuiden välissä Antti Leskisellä aiheutti hallissa parran pärinää jo ennen ottelun alkua. Mies esiintyikin hiukan epävarmasti, ja kahden helpohkon takaiskun jälkeen Tolonen palasi työmaalleen tolppien väliin.

Ottelun lehdistötilaisuudessa kysymys maalivahtivalinnan suhteen sai myös Janne Sinkkosen hieman tulistumaan.

− Kysymyksen asettelusi on provosoiva, enkä voi siihen vastata. Me lähdetään siitä, että meillä on kaksi hyvää maalivahtia, Sinkkonen totesi.

Roperts Locans ajoi surutta maalille ensimmäisen erän lopulla. Seuranneesta kakkosesta JHT puristi rinnalle.
Kuva © Janne Falck

Kotijoukkue kuskin paikalle

Ensimmäisestä erästä alkaen IPK osoitti jäällä, että kahden edellisen pelin väsynyt ja haluton karhulauma on enää vain paha muisto. IPK tuli otteluun vastustajaansa paremmalla jalalla ja joukkue pystyi luomaan vaarallisia hyökkäyksiä, kun taas Antti Leskinen oli pitkiä aikoja lähes työttömänä maalillaan.

Paras paikka ottelun alkuun tarjoutui Jevgeni Fofanoville. Roberts Locans tarjoili miehelle kiekon maalin takaa aivan maalin eteen, mutta suoraan syötöstä tällännyt Fofanov ei saanut nostettua kiekkoa hyvän reaktiotorjunnan tehneen Petrus Lintosen patjan yli.

Lopulta vapauttavan avausosuman viimeisteli samainen ketju, kun puolet erästä oli pelattu. Adam Zboril seurasi oman laukauksensa ja siirsi kiekon Lintosen puikoista verkon perukoille. Maaliin syötöt Locansille ja Damir Galinille.

Maalin jälkeisen vaihdon tärkeys kuitenkin korostui jälleen, sillä vielä IPK-maalin syöttäjiä kuulutettaessa JHT iski toisessa päässä. Takatolpalle liukunut Niko Kivinen sai loistosyötön Jere Espolta, ja Kivisellä oli helppo työ sivaltaa peliväline tyhjään verkkoon.

Hetken päästä kotijoukkueelle tarjoutui kahden miehen ylivoima, kun varsin kuumana koko ottelun käynyt Iiro Ojala tarjoili vaarallisen näköisesti maaliruuhkassa poikittaista Janne Katosalmen niskaan Tommi Rintasalon istuessa jo ennestään joukkuerangaistusta.

Kahden miehen ylivoimalla ei vielä onnistuttu, mutta viidellä neljää -vastaan helähti. IPK:n kakkosylivoima hieroi komean kuvion, joka epäonnistui hieman Juha Virtasen ohjattua Janne Pälveen vedon niukasti ohi maalin. Pleksistä kimmonneeseen kiekkoon ennätti kuitenkin Joona Tolvanen, joka tuikkasi pikkumustan maaliin pienestä kulmasta.

Tolvanen otti paikkansa

Toinen erä alkoi JHT ylivoimalla, kun ensimmäisen erän viimeisellä minuutilla hyvin maalille painanut Roberts Locans ajautuu pakin vahvasti häiritessä maalivahti Lintosen päälle. Tuomaristo katsoi Locansin teon jäähyn arvoiseksi, joten karhulauma joutui vajaalle.

JHT:n ylivoima pyörikin mukavasti, mutta itse maali syntyi helposti. Ville-Veikko Väkeväinen laukoi siniseltä suoraan Juho Joki-Erkkilän tarjoilusta ja alakulmaan suuntautunut veto yllätti ilman maskia tilanteessa olleen Leskisen.

IPK siirtyi uudelleen johtoon pelin käännyttyä jälkimmäiselle puoliskolleen. Iiro Ojalan istuessa toista kakkostaan Hämäläisen veljekset pyörittivät rauhassa ylivoimaa. Veljeksistä vanhempi Aatu tarjoili lopulta maalin takaa takatolpalle unohdetulle Janne Katosalmelle, joka iski limpun häkkiin.

Tuomas Tolonen oli itse varmuus päästessään maalille toisen erän lopulla.
Kuva © Janne Falck

JHT:n Joni Petrell tuskailikin omiensa kurittomia jäähyjä ja IPK:n ylivoiman tehokkuutta.

− Meillä hölmöjä hyökkäysalueen jäähyjä, ja velho-Sinkkonen on muuttanut ylivoimaansa, joka oli todella hyvä, Petrell tuskaili.

Johtoasemassa kotijoukkue ei kuitenkaan erätauolle selvästä hallinnasta huolimatta päässyt. Kesken IPK-painostuksen Jesper Ahlgren puski oikeaa laitaa yksinäisenä JHT-hyökkääjänä kotijoukkueen päätyyn ja laukoo huonosta asennosta vain maalille.

Polvilleen pudottautunut Leskinen torjui kiekon puolittain olkapäällään, mutta epäonnekseen kiekko putoasi torjunnasta suoraan maaliin. Tämä riitti Sinkkoselle ja mies vaihtoi tolppien väliin aikaisemmat kolme ottelua karsintasarjassa torjuneen Tolosen.

Katosalmi illan sankari

Kolmannessa erässä Peli-Karhut pääsi jälleen nopeasti johtoasemaan. Nico Joki komennettiin kampituksesta kakkoselle ja IPK ylivoima loi taas tukun hyviä paikkoja. Maali ei kuitenkaan syntynyt vielä ylivoimalla, mutta vain hetki sen päättymisestä Hämäläisen veljekset juonivat kiekon jälleen maalin eteen Janne Katosalmelle, jonka veto kimposi pakin mailan kautta verkkoon.

Ottelun loppu olikin varsin rikkonainen ja etenkin JHT:n tunteet alkoivat kiehua ottelun alkaessa lipua käsistä. Iiro Ojala kuittasi loppuhetkillä itselleen tuplakakkosen kampituksesta ja väkivaltaisuudesta IPK:n Henri Auvisen kirjatessa samasta nujakasta pikku kakkosen. Tilanteesta turhautunut Henri Mustonen puhui vielä itselleen tilanteesta käytöskympin ennen kuin peliä päästään jatkamaan.

— Hieno peli, kun on tunnetta, mutta kyllähän se sylettää, kun tällainen peli hävitään. Paremmallemme hävittiin, mutta kun kysymys oli maalin pelistä, niin olisi meillä ollut mahdollisuus voittoon, Petrell harmitteli.

— Tiukka peli, ja maalipaikat oli meille varsin selvästi. Maalivahti oli kaverilla iskussa ja kun hyökkäykseen tulivat, niin aina tuli vaarallisia tilanteita. Harvoin on pitänyt jännittää muutama sekunti ennen loppua vieläkö ne sen tasoituksen kaivaa, vaikka aloitus oli hyökkäyspäässä, Sinkkonen summasi ottelua.

» Lähetä palautetta toimitukselle