Laukkasen peliliike ja Kestilän soolo veivät Hokin välieriin

Tuukka Smuran komennus maalille toiseen erään oli iso tekijä Hokin voitossa.
Hokin ja TUTOn äärimmäisen tiukka puolivälieräsarja sai arvoisensa päätöksen, kun Hokki nipisti trillerimäisestä ottelusta voiton lukemin 6-4. Tappion myötä keväästä tuli jo kolmas perättäinen, kun turkulaiset menettävät ottelusarjan 3-1-johtoaseman.

Ottelun kannalta ratkaisevaksi elementiksi muodostui Hokin valmennusjohdon ratkaisu ensimmäisellä erätauolla. Jo ennen ottelua Sami Väliharjun valinta Hokki-maalille perjantaina nollapelin Turussa torjuneen Tuukka Smuran sijaan herätti ihmetystä, ja avauserässä Väliharju antautuikin kolmesti.

Tauon jälkeen kotijoukkueen maalille luistelikin Smura, joka rauhoitti omalla esiintymisellään koko Hokki-puolustuksen tekemistä. Erityisesti TUTOn kolmannen erän kirin aikana nuori Hokki-kasvatti venyi muutamaan otteeseen ilmiömäisiin torjuntoihin.

Kajaanin jäähalli oli pakkautunut ääriään myöten täyteen, ja yleisö saikin rahoilleen vastinetta ottelun muodostuttua melkoiseksi maalijuhlaksi. Vauhdikas ja tasainen peli olikin loistavaa mainosta Mestis-tason pudotuspelikiekolle.

− Laadukas sarja. Taistelua näkyi, vauhti oli valtava. Hienoa maaleja, uhrautumista, Turussa häkki täynnä yleisöä, täällä häkki täynnä. Uskallan väittää, että tämän kevään parasta pudotuspeliantia Suomen maalla, arvioi TUTO-valmentaja Miika Elomo koko sarjaa.

Hokki lähti peliin kovalla sykkeellä kovia tauklauksia jaellen, ja aktiivinen peli palkittiinkin Samu Pyykkösen viimeistelemällä avausmaalilla. Paria minuuttia myöhemmin isännille kävi kuitenkin musta hetki, kun TUTO iski kaksi osumaa vain kymmenen sekunnin sisällä.

Tasoituksen laukoi erikoisella roiskaisulla Rasmus Kulmala, ja vieraiden johto-osuman Topi Taavitsainen. Kummastakin maalista ainakin osa voidaan laittaa Väliharjun piikkiin.

Ennen taukoa verkko heilui vielä kertaalleen molemmissa kenttäpäädyissä. Ensin Risto Mattila laukoi suoraan poikittaissyötöstä pelin tasoihin ylivoimalla, mutta tauolle lähdettiin vierasjohdossa Niko Tuhkasen onnistuttua Hokki-puolustuksen sekoiltua omassa päässä.

Smura laittoi luukut kiinni

Toisessa erässä Hokki jatkoi maalien tekemistä, mutta TUTO ei enää tahdissa pysynyt, eikä vähiten Smuran varman pelaamisen takia.

Ville Saukko kolisutteli yläputkea jo reilun minuutin jälkeen, eikä tilanteesta löydetty maalia videoiden katselunkaan jälkeen. Tasoitus kuitenkin seurasi pian, Markus Piispasen hyvästä esityöstä kahden miehen ylivoimalla syntyneen osuman viimeisteli Tuomas Vartiainen.

Hokin seuraavat kaksi osumaa olivat kaunista katseltavaa. Ensin Ville Rajala vapautti nerokkaalla syötöllään Sami Anttilan maalintekoon, ja sitten seurasi illan huippuhetki. Pudotuspelien maalitykki Aku Kestilä purjehti komealla liu'ulla koko kentän läpi veivaillen koko puolustuksen solmuun, ja tuikkasi kiekon ohi Kaapo Kähkösen.

Pelissä riitti vauhtia ja tunnetta, ja väsymys näkyi molempien joukkueiden otteissa pieninä huolimattomuusvirheinä, joiden myötä tilanteet kentällä muuttuivat todella nopeasti.

− Tietenkin olen pettynyt, että me emme ole se, joka menee jatkoon. Kuitenkin, seitsemäs peli, niukka tappio. Tämä oli viihdettä koko rahalla ihmisille, Elomo sanoi.

− Ovathan nämä huikeita pelejä. Ei näitä valmentajana kovin usein pääse kokemaan, eikä varmaan pelaajanakaan. Tästä vaan täytyy nauttia. Tämä oli meille ensimmäinen porras, matka jatkuu, pyöritteli huojentunut Laukkanen.

Hokki taisteli, yleisö mylvi

Päätöserässä 1420 kajaanilaiskatsojalle tarjottiin todellinen jännitysnäytelmä, kun TUTO painoi hullun lailla päälle Hokin suojellessa omaa maaliaan urhautuvasti. Erityisesti turkulaisten ylivoimatilaisuuksien aikana kiekko kävi erittäin lähellä Hokki-maalia, mutta puolustus tai Smura ehti joka kerta väliin.

Erän puolivälissä turkulaiskapteeni Anssi Virkki herätti joukkojensa toiveita komealla laukauksella yläriman kautta verkkoon. Maalin jälkeen Hokki vetäytyi entistä tiiviimpään kilpikonnaan, eikä yrittänytkään hyökätä muutamia vastaiskuja lukuunottamatta.

Loppuhetket TUTO pyöritti, yleisö kannusti omiaan raivokkaasti ja Hokki taisteli. Elomo veti Kähkösenkin pois maalilta, mutta turkulaisten kausi sai lopullisen sinettinsä Hokin kultakypärä Markus Piispasen upotettua kiekko tyhjään rysään.

− Kun kollega on puhunut matkan varrella oppimisesta, niin nämä ovat niitä hetkiä, joissa kasvaminen tapahtuu. Minulla on tuolla joukkueellinen erittäin pettyneitä jääkiekkoilijoita, mutta tämäkin palvelee heitä tulevaisuudessa. Koen ylpeyttä, ja samalla suurta pettymystä. Sanoin sarjan alussa, että voittaja tulee olemaan keväällä vahvoilla, ja olen yhä sitä mieltä, summasi Elomo.

Laukkanen käänsi vielä katseita perjantain otteluun, ja otti kantaa ottelun jälkeen puhetta herättäneeseen tuomaritoimintaan.

− Täytyy antaa iso arvostus kollegalle, hän oli ihan oikeassa siitä tuomaritoiminnasta. Katsoimme itsekin ne jäähyt, joita meille olisi pitänyt tulla. Kaksi tai kolme selvää kakkosta jäi meiltä viheltämättä. Mielestäni hyvä reagointi, Hokki-valmentaja myönsi.

Kajaanilaisten valmentajalta heltisi myös reilusti kehuja vastustajalle.

− Täytyy antaa hirveän iso krediitti vastustajalle. Puikkoihin hyppäämisen jälkeen Elomo on pystynyt viemään peliä vielä eteen päin, ja se on ollut ennestäänkin hyvää. TUTOn pelissä oli paljon hyviä elementtejä, ja luulen, että me otamme myös siitä jotain selkäreppuun kevään peleihin, siinä on paljon asioita, joista jääkiekossa pidän, Laukkanen kiitteli entistä pelikaveriaan.

− Matka jatkuu keskiviikkona. Vastustaja ei ole vielä tiedossa, eikä sillä niin väliäkään. Huomenna käymme tämän sarjan läpi, huilaamme maanantain ja tiistaina katsomme kuka tulee vastaan, ja alamme punomaan juonia, Hokki-valmentaja päätti.

Hokki jatkaa pelejään keskiviikkona kotihallissa alkavissä välierissä, joissa kajaanilaiset saavat vastaansa joko Jokipojat tai KeuPan. TUTOn kausi päättyi tähän tappioon.