Hokki otti helpon voiton hampaattomasta Sportista

Mestikseen täksi kaudeksi noussut Kajaanin Hokki piti suhteellisen helposti takanaan tehottoman Sportin maanantain televisio-ottelussa. Lukuihin 4-1 (2-0, 2-1, 0-0) päättyneessä ottelussa tehokkain oli kajaanilaisten kolmoskenttä, jossa Mikko Karjalainen ja Sauli Kela juonivat kaksi maalia. Voitto nosti Hokin pois karsijan paikalta, jättäen eroa viimeistä pudotuspelisijaa pitävään Sportiin kolme pistettä.

Ottelun avausmaali syntyi yllättäen. Kajaanilaispuolustaja Mikko Saavinen kulutti aikaa kuljettelemalla kiekkoa keskialueella, kunnes vaihto olisi valmis. Siniviivan ylitettyään Saavinen päätti kuitenkin kokeilla Sportin Marko Härkösen taitoja, ja laukoi lätyn ranteella kohti maalia. Ilkeästi pakin jaloista lähtenyt veto lipsahti sisään Härkösen räpylän kautta ajassa 2.31.

Myös erän toisesta maalista vastasi kotijoukkue, reilut viisi minuuttia myöhemmin. Kärppäkasvatti Mikko Karjalainen yritti yllättää Härkösen vanhanaikaisella, mutta menetti kiekon maalin kulmalla. Kiekko lipui hivenen onnekkaastikin suoraan Sauli Kelan lapaan, josta Kelan oli helppo siirtää kiekko lähes tyhjään maaliin.

Erikoistilanteissa Hokki ja Sport ovat olleet harvinaisen tasaväkisiä tällä kaudella. Kumpikin on onnistunut yliovimalla 20 kertaa, ja joutunut antautumaan 18 kertaa alivoimalla. Ensimmäisessä erässä kumpikaan ei pystynyt ylivoimamaalitiliään lisäämään. Hokki sai pelata ylivoimaa neljän minuutin ajan, muttei pystynyt hyödyntämään Jon-Christian Smedmanin ja Niklas Fogströmin kakkosia. Sport pelasi vahvaa alivoimaa, eikä kajaanilaisryhmä päässyt kiekon kanssa edes alueelle kuin pari kertaa. Tosissaan Härkönen joutui torjumaan vain Karjalaisen vahvan nousun.

Sport sen sijaan sai pientä säpinää aikaiseksi ensimmäisen kerran tässä pelissä, kun Antti Hilden oli kaatunut Sauli Kelan rangaistusaitioon ajassa 13.32. Kavennusmaalikaan ei ollut kaukana, mutta Pasi Häkkisellä oli Tatu Backmanin juonimissa tilanteissa mukanaan tuuriakin. Tasakentällisin Sport sen sijaan oli vaikeuksissa läpi erän. Ilman pelikieltoista kapellimestari Patrik Westerbackia pelanneet vaasalaiset eivät pystyneet kontrolloituihin hyökkäyksiin kertaakaan koko kaksikymmenminuuttisen aikana. Myös omassa päässä oli ongelmia liikkuvien Hokin pelaajien kanssa, mistä molemmat jäähytkin aiheutuivat.

Sportin vauhdikas alku ei riitä

Toiseen erään vierasjoukkue tuli aivan eri sykkeellä kuin millä se oli ensimmäisen erän pelannut. Tatu Backman rakensi itselleen hyvän vetopaikan heti ensimmäisellä minuutilla, muttei saanut kavennusta aikaan. Lisää vaikeuksia Hokki hankki itselleen, kun Lauri Lahesalu kikkaili kiekon kanssa puolustusalueella, ja joutui paikkaamaan hölmöilyään jäähyllä ajassa 22.53. Kokenut Vesa Myllyaho palkitsi joukkueensa kovan uurastuksen, seuraten loppuun asti Häkkisen pudottamaan kiekkoa, ja taululle syttyivät 2-1-lukemat.

Heti vaasalaisten kavennuksen jälkeen Hokki lähti vauhdilla vastahyökkäykseen. Nuori Smedman onnistui estämään kolmannen maalin syntymisen, mutta joutui rangaistusaitioon. Myös Hokilla oli ylivoimalla aivan eri meininki päällä kuin ensimmäisessä erässä, mutta Härkönen kesti Sportin maalilla parista "läheltäpitimylläkästä" huolimatta.

Kotijoukkue siirtyi uudestaan kahden maalin johtoon ajassa 28.20. Pasi Pieninkeroinen heitti huolimattoman purkukiekon omalta alueelta, jonka Ville Nissinen pysäytti siniviivalla. Nissinen syötti maalin edessä vapaana odotelleelle Janne Pesoselle, joka pamautti kiekon ohi lyhyenlännän Härkösen. Sport yritti vielä päästä peliin mukaan; mm. Juris Stals ajoi röyhkeästi maalille, muttei onnistunut yllättämään Pasi Häkkistä pienestä kulmasta.

Sportin pyristely loppui kuitenkin pian, kun Hokki siirtyi 4-1-johtoon ajassa 31.05. Kaksi vaasalaista kävi Sauli Kelan päälle, jolloin Mikko Karjalainen sai kuljettaa kiekon hyökkäysalueella vapaasti. Kokeneella Antti Tenhusella oli helppo työ siirtää Karjalaisen poikittaisyöttö ohi Härkösen. Vaasalaisluotsi Arto Sirviö yritti vielä herätellä joukkuettaan taistelemaan ottamalla aikalisän, mutta Sportin vire jäi erän alkuminuutteihin.

Jani Tuppuraisella oli vielä minuutti Hokin neljännen maalin jälkeen todellinen tuhannen taalan paikka, kun hän sai läpisyötön, mutta Härkönen venyi alanurkkaan. Hokin komoskenttä sai vielä loppuerän aikana kertaalleen pyörityksen päälle, ja Sportin ykkönen yritti tehdä maalia yhdessä vaihdossa, mutta mutten toisen erän eväät oli jo syöty. Sportin vahvan alun vuoksi Häkkinenkin sai töitä maalillaan: 12 torjuntaa.

Hokki pakittelee makeat pisteet

Kolmannen erän ensimmäisten minuuttien aikana kumpikin joukkue hyökkäsi vuoronperään, mutta puolustava joukkue oli aina askeleen edellä: vetosektorille asti kiekkoa ei saanut kukaan. Erän edetessä juoni kävi selväksi. Kotijoukkue tyytyi varmistelemaan kolmen maalin johtoaan, kun taas Sport yritti hyökätä - usein vailla minkäänlaista mahdollisuuksia tosin.

Sport oli painanut päälle jo monen minuutin ajan, kunnes se sai oikeastaan ainoan tekopaikkansa koko erässä reilun yhdentoista peliminuutin jälkeen. Petri Halme pelasi hyvän paikan Jori Kokkoselle, joka kuitenkin suti kiekon suoraan päin suhteellisen helpolla tänään päässeen Pasi Häkkisen patjoja. Muutamaa minuuttia myöhemmin Halme sai Juha Kautolta komennuksen rangaistusaitioon, mutta kajaanilaisryhmä ei edes yrittänyt lisätä johtoaan, vaan tyytyi pitämään kiekkoa keskialueella. Koko erän aikana kotijoukkue laukoi kiekon vain kertaalleen kohti vastustajan maalia.

Sport sen sijaan yritti vielä kaventaa lukuja viimeisellä minuutilla kuudella neljää vastaan, muttei saanut vieläkään mitään aikaiseksi. Parikymmentä sekuntia ennen päätössummeria kiekko vielä lahjoitettiin Hokin Janne Pesoselle, joka kuitenkin laukoi kaikessa rauhassa yli tyhjän maalin päätyverkkoon - noin puolitoista metrin päästä maaliviivasta.

Hokille kaksi pistettä ja kauden toinen voitto vaasalaisista maistuivat varmasti makealta. Joukkue nousi kolmannen perättäisen voittonsa myötä 18 pisteeseen, ohi ottelun vähemmän pelanneiden FPS:n ja TuTon. Myös Sportille olisi todennäköisesti pisteet kelvanneet, sillä joukkueen asema on tukala. Sarjan suurimmalla budjetilla varustettu joukkue on sijalla kahdeksan, vain kolme pistettä ennen Hokkia.

Viimeisissä kahdessa pelissään Sport on jäänyt yhteen tehtyyn maaliin. Kolmella kentällä läpi pelin pelannut joukkue oli tänäänkin hyvin aneeminen hyökkäyspäädyssä. Tatu Backman oli ainoa jonkunlaisiin ratkaisuihin pystynyt pelaaja - mutta oli varsinkin avauserän kaksinkamppailuissa luvattoman pehmeä. Kolmannessa erässä latvialaislaituri Juris Stals sekä puolustajista Pasi Kuusisto ja Jussi Heikkinen heräsivät taistelemaan, mutteivat saaneet sytytettyä joukkuetta taisteluun. Myös ainokaisen tehnyt Vesa Myllyaho väläytteli ajoittain. Sen sijaan Niklas Fogström sekä Jon-Cristian Smedman joutuivat liian suuriin rooleihin. Nuori Smedman joutui ottamaan kaksi rangaistusta hukattuaan miehensä ja jakeli harhasyöttöjä. Viime kaudella kovat tehot Rauman Lukon A-juniorijoukkueessa kerännyt Fogström puolestaan ei pystynyt täyttämään Westerbackin paikkaa ykköskentässä, eli luomaan peliä.

Hokki pystyi tänään pelaamaan viisaasti. Duo Kela-Karjalainen juoni tarvittavat maalit, ja puolustus onnistui turhauttamaan vaasalaiset. Ykköskenttä ja erityisesti Sami Kaartinen oli yllättävän vaisu, tosin tshekkiveteraani Zdenek Eichenmannin peli tuskin ketjukaverita paljoakaan helpotti. Kimmo Happo ol pirteällä pelipäällä, ja toikin potkua Kaartiseen, kun Hokki tiivisti toisen erän ajaksi kolmeen ketjuun. Virolaispakki Lauri Lahesalu oli näkyvässä roolissa varsinkin avauserässä. Miehen liikkuminen on ilo silmälle, mutta liika itsevarmuus meinasi kostautua tänään pariinkin otteeseen. Nuori pakkipari Mikko Saavinen pelasikin varmemman pelin. Kentän paras puolustaja oli kuitenkin Sami Siltavirran tilalla pelannut Mikko Palomäki. Isokokoinen oululainen pelasi kolmannen pelinsä Hokki-paidaasa virheettömästi.

Erotuomari Juha Kautto pääsi ottelussa aika helpolla, sillä erityisen kovaa tai vauhdikasta ei peli ollut. Kautto vihelsi kuitenkin johdonmukaisesti silloin kun tarve näin vaati, ja saa kiitettävät paperit.

Hokki yrittää saada jatkoa voittoputkelleen perjantaina Kuopiossa ja Sport koettaa palata takaisin voittojen tielle samana päivänä, kun Vaasassa vastaan luistelee KooKoo.