Viimeistelytehokkuus avainasemassa

MESTIS / Raportti
Seppänen oli mies paikallaan.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Keskiviikkoillan ottelu Kajaanissa osoitti jälleen, miten pienillä asioilla jääkiekko-ottelut monesti ratkaistaan. Hiuksenhienosta erosta huolimatta Hokki näytti vievän ottelun jo selkein numeroin ennen kuin jyväskyläläisvieraiden takaa-ajo starttasi. Pinnat jäivät Kajaaniin lukemin 4-2 (2-0, 1-0, 1-2).

Ottelun ensimmäiset minuutit näyttivät, että pohjoiseen vierailulle saapunut JYP-Akatemia oli hiukan terävämmin liikkeellä. Jyväskyläläiset pääsivät vyöryttämään hyökkäyksiään siniviivan yli helpon oloisesti, mutta huonot syötöt ratkaisevilla hetkillä estivät vaarallisten maalipaikkojen syntymisen.

Erityisesti ulkomaalaisketju Daniel StumpfCorey QuirkSimon Kostner sai paineen Hokin puolustusalueelle ja Stumpfille siunaantuikin neljännellä minuutilla hyvä paikka, mutta Teemu Seppänen nappasi kiekon räpyläänsä. Hokin syöttövirheet aiheuttivat harmaita hiuksia Hokki-valmentaja Petri Mattilalle useaan otteeseen.

- Tuli mitta täyteen oman pään syöttelyä koskien. Kyllä siihen joutui puuttumaan vielä monta kertaa sen jälkeenkin, perusteli Hokki-luotsi aikaista aikalisäänsä.

Aikalisä toi selvästi ryhtiä Hokin peliin. Hokki vei kiekkoa jyväskyläläisten päätyyn ja syöttömylly jauhoi tehokkaasti, kun parin nopean siirron jälkeen Mika Koivisto vei kotijoukkueen 1-0-johtoon Ville Rajalan ja Veikko Karppisen syötöistä. Avausmaali sekoitti JYP-Akatemian peliä selvästi ja Hokki sai luotua entistä enemmän paikkoja.

Syöttövirheitä sattui myös vieraille ja yhden harhasyötön nappasi Henri Fomin, joka pääsi nokikkain Sami Rajaniemen kanssa, kunnes hänet koukittiin irti kiekosta rankkarin arvoisesti. Fomin luisteli vauhdilla, nosti kiekon ylänurkkaan komeiden kikkailujen jälkeen ja kotijoukkue siirtyi 2-0-johtoon.

Mitä pidemmälle avauserä eteni, sitä enemmän Hokki siirtyi kuskin paikalle. Ainoastaan vieraiden ulkomaalaiskolmikko sai säännöllisesti kiekon Hokin päätyyn.

Toinen erä lähes toisinto ensimmäsestä

Ensimmäisen erän tavoin myös toisessa vierailija hallitsi erän alkua. Ensin Oula PalveMiika Roine -kaksikko juoni näyttävän kuvion, josta Roine ohjasi niukasti maalin ohi. Myös Cory Quirkilla ja Palvella oli paikkansa, mutta Teemu Seppänen kesti. Palveen yrityksen jälkeen Hokki käynnisti vastahyökkäyksen, josta Teemu Huttu tälläsi isännät jo kolmen maalin etumatkalle.

- Onneksi meillä on organisaatiossa sellainen mies kuin Pentti Röntynen. Hän ajoi itse yli 800 kilometriä hakeakseen (Sakari) Mannisen ja Koiviston (armeijan leiriltä Rovajärveltä), saunotti ja syötti jätkät ja toi meille lisää miehiä vaikeassa tilanteessa, Mattila iloitsi täydentyneestä joukkueesta ja koko organsaation sitoutumisesta yhteiseen missioon.

Hokki oli viimeistelyssään selvästi vastustajaansa tehokkaampi, sillä paikkoja oli vieraillakin. Akatemian ykkönen päästi kokeilemaan jopa kolmella yhtä vastaan, mutta Kostner hukkasi kiekon juuri kun viimeinen syöttö olisi pitänyt antaa. Sama huolimattomuus ratkaisutilanteissa kuvasti oikeastaan koko hurrikaanipaitojen iltaa. Päätöserään lähdettiin tilanteessa 3-0.

JYP-Akatemian etsikkoaika päätöserän alussa

Kuten jo kahdesti aikaisemmin, JYP-Akatemia pääsi aloittamaan erän vahvasti, tällä kertaa ylivoiman turvin. Paine pysyi Hokin päädyssä ja vierailijoille tarjottiin kavennusta useaan otteeseen. Tilanteita oli niin Cory Quirkilla, Markus Nenosella kuin Henri Auvisellakin, mutta Seppänen oli illan sankari.

Kesken vieraiden painostuksen Kuuluvainen nappasi kiekon ja irtosi karkumatkalle. Syöttö Riku Toivolle oli huono, mutta Toivo sai kiekon haltuunsa ja sujautti kiekon maaliin. Tällä kertaa Rajaniemi sai ottaa maalin ainakin osittain maalin omaan piikkiinsä.

Vierailija sai hiukan lohtua ja onnistumisen riemua Quirkin ja Joonas Sammalmaan osumilla. Pinnat jäivät kuitenkin Kajaaniin maalein 4-2. Viimeistelyssä Hokki oli selkeästi tehokkaampi, vaikka peli oli tasainen.

- Jääkiekko on hyvin rehellinen laji. Se, joka tekee töitä nöyrästi ja kurinalaisesti 60 minuuttia, yleensä vie voiton, harmistunut vierasluotsi Jukka Ahvenjärvi kommentoi.

JYP-Akatemian seuraava koitos on perjantaina Savonlinnassa sarjajumbon vieraana. Hokki aloittaa vieraskiertueensa samana iltana Turussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle