Voittamaan tottunut voitti

Hermeksen surkea kausi sai jatkoa, kun Suomi-sarjan ykkönen Heinolan Kiekko kävi noutamassa hentoisen selkärangan kotijoukkueelta pisteet 2-3 (0-2, 2-1, 0-0) voitolla. Vaikka yksilötason tasoero oli kentällä nähtävissä Mestis-seuran eduksi, ei paremmalla asenteella ja joukkueena yhtenäisemmin pelanneella vierasjoukkueella ollut edes vaikeuksia päästessään kahden maalin etumatkalle.

Ensimmäisten vaihtojen HeKi rynnistyksen jälkeen Hermes sai näennäisen hallinnan peliin. Mutta ensimmäisen takaiskun jälkeen kotijoukkueen pelaajat jähmettyivät ja lahjoittivat erän vieraille seisovin jaloin. Kuvaavaa oli, että avausmaali tuli puolustuksen käsittämättömän sekoilun seurauksena. Erityisesti Sami Nummi sai vähälukuiselta yleisöltä monia opettavaisia vihjauksia hänen syöttäessään vastustajalle avaussyöttönsä kulmasta parhaalle paikalle.

– Kahdeksan minuuttia pyörittiin vastustajan päässä, mutta virheen kautta ensimmäinen maali ja toinen perään, kertasi kentän tapahtumia Hermeksen valmentaja Jarmo Jamalainen.

– Ei saatu kunnolla painetta maalin eteen. Kyllä me sinne päätyyn saakka saatiin peli, mutta ei sieltä maaleja tehdä. Täytyy antaa tunnustus myös vierasjoukkueelle, joka ohjasi hyvin peliä.

Vierasjoukkueen valmentaja Jarno Pikkarainen oli tyytyväinen joukkueen saatua Mestis-seuran päänahan.

– Lähtökohtaisesti tämä oli meille helppo peli, kun kotijoukkueella on ollut tuska päällä ja me saatiin kaksi maalia etumatkaa.

Hermeksen päästyä tasoittamaan, kiitteli Pikkarainen onnistumista ylivoimalla. Hermeksen takaa-ajosta hän ei ollut huolissaan:

– Ei me passivoiduttu, vaan kysymys on siitä, että otettiin turhat riskit pois, jatkoi Pikkarainen rauhallisesti.

Etumatkaa

– Ylemmällä sarjatasolla on parempia pelaajia keskimääräisesti, tokaisi vierasjoukkueen luotsi Pikkarainen.

Ensimmäisessä erässä tarvitsi tarkkaa silmää ja asiantuntemusta havaitakseen tämän perusolettamuksen. Kun ”parempi” pelaaja katselee etukäteen heikommaksi ajatellun pelaajan menoa seisovin jaloin, on lopputulos ennakoitavissa. Voittoon ei tarvita osaamista ja taitoa, vaan asennetta ja sopivaa rentoutta. Ilman näitä katsomoon näkyy vain sekavasti ryhmittyneitä ja käyttäytyviä nuoria miehiä, jotka ovat sattuneet pukeutuneet pelipaitaan, vaikka pelihalua ja –iloa ei ole näkyvillä.

Hermes pääsi ensimmäisen erän aikana maalintekosektorille kuudesti. Kaksi näistä tilanteista tuhrittiin ilman laukausta ja vain kahdesti maalivahti Pekka Mäkitalolla oli vaativampi tehtävä, kun Jari-Pekka Pajulalla ja Mikko Vihtolalla oli saumat osumaan.

Kahdeksannella minuutilla tuli Sami Nummelle oikosulku, jonka Petri Pyhäjärvi hyödynsi laukoessaan selkärangan napsauttaneen avausmaalin Nummen syötöstä. Tämä tapahtuma hyydytti välittömästi miltei kaikkien kotijoukkueen pelaajien jalat.

Toinen maali oli HeKi-hyökkääjien näytöstä, josta aloittelevat alpinistitkin voivat ottaa oppia keppien kiertämiseen. Petri Pyhäjärvi, Risto Ahonen ja Ville Kiiskinen tekivät hienon kuvion unessa olleiden jumalpaitojen keskellä, Kiiskisen viimeistellessä 0-2 johto-osuman. Maali olisi ollut yksi kauden hienoimmista, ellei sitä olisi himmentänyt luokattoman huono ja seisova kenttäpuolustus.

Toinen erä tarjosi parhaat paikat

Ottelun ratkaisevat hetket esiteltiin toisen erän tapahtumissa. Molemmat joukkueet saivat tasaisesti luotua hyville alueille tilanteita ja maalejakin nähtiin kolme kotijoukkueen voittaessa erän 2-1.

Aluksi HeKin Esko Seppänen murtautui läpiajoon ja kohta Ville Kiiskinen tuli vahvasti esiin laidasta ja sai aikaan kaksi vaarallista kutia Eero Kilpeläistä kohden. Samassa yhteydessä hän sai vielä bonuksena jäähyn Matti Pesoselle kiinnipitämisestä.

Hermeksen Jarno Kanteluksella oli jäähyn jälkeen vapaa paikka maalin edessä, mutta HeKi kaveri nappasi mailan pois pelistä viime hetkellä. Mikko Vihtolan hyvä ajo palkittiin jäähyllä, kun Vili Mustonen joutui pitämään kiinni sääntöjen vastaisesti.

Ylivoimalla Hermeksen höykkäyssinisellä lättyä siirrelleet Jouni Kulonen ja Ismo Siren esittivät sangen oudon näköisen kuvion, mutta aikansa kiekkoa toisilleen siirreltyään, löysi Siren takatolpalla vapaana olleen Jari-Pekka Pajulan. Hän laittoi kiekon rauhallisesti jäitä pitkin ja onnekkaasti pakin jalan kautta ohi maalivahti Mäkitalon.

Mustonen otti heti jäälle päästyään uuden jäähyn, mutta tällä kertaa Pajulalla ollut paikka ei tuottanut tulosta. Sen sijaan Jukka-Pekka Koistinen väläytti vahvaa luisteluaan ja meni heittämällä kahden pakin välistä läpiajoon ja nosti hallitusti mailakäden ylämummoon 2-2 tasoituksen.

HeKi ositti myös tehonsa ylivoimalla Tommi Jämingin jäähyn aikana. Ottelun voittomaali syntyi Hermeksen alivoimapelin aikaisen hyökkäysinnon seurauksena. Ensin Jani Kylmämaalla oli mahdollisuus rynnätä läpiajoon oman siniviivan kohdalta, mutta kiekko ei tullut jaloilla hyvin haltuun. Tästä innostuneena Olli-Pekka Kopiloff oli kohta tekemässä niskalenkkiä Miikka Töllille hyökkäyspäädyssä. Seuranneen luistelukisan voitti HeKi, kun se sai nopean pelitilannekäännön. Kun tilaa oli tarjolla Miikka Tölli ja Petri Pyhäjärvi syöttelivät Jani Tossavaisen vapaaseen tekopaikkaan aivan maalin edessä ja hänellä oli helppo työ siirtää kiekko ohi Eero Kilpeläisen.

Maaliton loppu

Kolmannen erän maalipaikat olivat hyvin vähissä. Koko erän aikana molemmilla joukkueilla oli vain yksi todellinen tekopaikka. HeKin Juhani Suomalainen pääsi laukomaan tulisesti ja aivan lopussa Hermeksen Ismo Sirenillä oli oiva paikka maalintekoon, mutta Siren siirsi vastuuta syöttämällä maalin eteen.

Hermekselle tyrkytettiin tasoitusta, kun heille tuli mahdollisuus pelata viidellä kolmea vastaan 44 sekunnin ajan, mutta Koistisen ja Jämingin siniviivasyöttely oli jähmeää, eikä vaihtomiehillä Siren-Pajula lopputulos ollut sen parempi, vaikka nyt jo päästiin laukomaankin. Maski nimittäin puuttui maalilta kokonaan!

Lopussa Hermes otti maalivahdin pois ajassa 58,50 ja piti aikalisän 59,18. Maalia lähelle pääsi kuitenkin vain Esko Seppänen, jonka läpiajolaukaus oli puoli sekuntia myöhässä summerin soidessa.

Hermeksen puolustus estää hyökkäyksen

Hermeksen ongelmana oli puolustuksen hidas pelin käynnistys ja syöttöjen luokattomuus. Hyökkääjät tuskailivat puolustajien hitautta ja syöttöjen ajautumista mahdottomiin paikkoihin, kun vastustajalla on aikaa ryhmittyä hyökkäyksen vastaanottoon. Jari-Pekka Pajula ja Jukka-Pekka Koistinen sentään yrittivät ajoittain omilla henkilökohtaisilla sooloilla ja luistelulla rakentaa tilanteita, mutta tuskaista työtä se näytti olevan, kun viidestä kenttäpelaajasta vain osa oli samalla asenteella liikkeellä.

– Ahlrothin selkä alkaa kuntoutua ja hän tulee huomenna treeneihin. Alminojan Teron nilkka ei valitettavasti kestä pelaamista, sanoi Jamalainen kysyttäessä puolustuksen tilannetta.

Olisiko syytä kokeilla jälleen Jämingin tai jonkun muuan hyökkääjän käyttöä puolustuksessa, kuten runkosarjan viimeisessä ottelussa Jukureita vastaan?

– Vielä on viis peliä edessä. Varmaan näissä peleissä pelataan paljon ristiin. Nyt tarvitsisi itsekin voittaa. Toivottavasti peli vihdoin puhkeaa kukkaan keväällä, sanoi Jarmo Jamalainen lopuksi.

HeKi jatkaa karsintasarjan kärjessä 6 pisteellä. Hermeksellä on vasta 2 pistettä Titaanien pitäessä perää ilman pisteitä.