Tehoton Hermes törmäsi Risteli-muuriin − Koovee nappasi ensimmäisen kiinnityksen

MESTIS / Raportti
Hermes rynni Kooveen maalille urakalla, mutta tulos jäi laihaksi.
Kuva © Emil Hansson www.Hanssonsphoto.net
Mestiksen karsintaottelut alkoivat Kokkolassa tiukan taistelun merkeissä, jossa ei tapahtumia puuttunut. Ennakkoon altavastaajana otteluun lähtenyt Koovee osoitti ettei ollut tullut pelaamaan pipolätkää, vaan tosissaan noususta Mestikseen vieden ottelun nimiinsä 1−3.

Kokkolan Hermeksen ja Tampereen Kooveen välisestä ottelusta ennakoitiin kovaa vääntöä, jonka hallitsevana osapuolena olisi nopealiikkeinen kotijoukkue Hermes. Näin myös kävi: Hermes hallitsi pelinkulkua ja takoi kiekkoa Kooveen maalia kohti. Kiekkojen edessä kuitenkin seisoi jatkuvasti ottelunhahmoksi noussut maalivahti Tomi Risteli.

− Maalivahti Risteli on ollut meillä koko ajan loistava ja niin oli tänäänkin enemmän kuin loistava, kehaisi Kooveen päävalmentaja Jyrki Rantala 45 kertaa kiekon eteen ehtinyttä Koovee-veskaria.

− Veskari torjuu sen mitä hän näkee ja huomenna varmaan pitää miettiä mistä löydetään vähän isompia äijiä sinne eteen. Ei vainkaan, Risteli oli hyvä, ja kyllä me tullaan varmasti rikkomaan enemmänkin maaleja hänen selän taakse, veisteli Hermes-luotsi Ari-Pekka Pajuluoma.

Ensimmäisestä erästä alkaen oli selkeää, että kokkolalaisten liikenopeus on vierailijoita kovempi ja Hermes saikin luotua jatkuvasti painetta Kooveen puolustuspäähän. Tamperelaisten jäätyä liikkeessä jälkeen avautui Hermekselle ylivoimamahdollisuuksia, kun Koovee-pelaajan oli estettävä liike.

Hermes pääsi ylivoimalle ottelun aikana viisi kertaa, ja vaikka ylivoima pyörikin hyvin, niin tulosta kokkolalaiset eivät saaneet aikaiseksi. Kooveen alivoima toimi hyvin liikkuen aktiivisesti, peittäen ja blokaten vetoja.

− Oltiin niin pitkiä pätkiä mankelissa kuin olla ja voi. Välillä oli pätkiä jolloin saatiin peliä jollain tavalla sellaiseksi kuin haluttiin. Tottakai vastustajan hyvyyttäkin se,että meidän peli oli sen näköistä kuin oli, Rantala myönsi.

Jo ensimmäisessä erässä näkyi nopeasti pudotuspelihenkistä suunsoittoa ja tönimistä. Välillä intouduttiin ihan halailemaankin, mutta pienet laitapusut oli yleisempiä. Kumpikaan joukkue ei ollut valmis antamaan yhtään periksi, vaan kiekosta taisteltiin olan takaa vääntäen.

Toiseen erään lähdettiin edelleen 0−0-tilanteessa. Tulostaulun lukemat kuitenkin muuttui hiukan yli minuutin jälkeen, kun Kooveen Niklas Kumpu pääsi heittämään kiekon Jukuria kohti. Kooveella oli hiukan onneakin tilanteessa, kun kiekko otti kimmokkeen kokkolalaispelaajasta lentäen kaaressa Samuel Jukurin selän taakse.

Avausmaali käynnisti hetkeksi Kooveen pelin jauhamaan Hermeksen päädyssä, jonka seurauksena kiekko kilahti vielä tolpassakin. Kooveen saatua ylivoiman Hermeksen alivoimapeli osoittautui vuorostaan ohittamattomaksi. 

Ottelun puolen välin tietämillä peli oli hetkittäin hyvinkin sekavaa, josta hiljalleen Hermes nousi jälleen kuskinpaikalle tehden pitkiä pyörityksiä hyökkäyspäässä. Koska taistelu kävi jo kuumahkona, nähtiin toisessa erässä tuomarin käsi ilmassa rangaistuksen merkiksi useammin.

Kotijoukkueen hallinta ei riittänyt, vaan vieras vei

Kokkolalaisten kova työ ja pelihallinta tuotti erän loppu puolella vihdoin tulosta, kun Mikko Virtanen onnistui ohittamaan ensimmäisen kerran Tomi Ristelin. Tasoitusmaalista lisävauhtia saanut Hermes puski Kooveen päälle kuin yleinen syyttäjä ja sai kiekon uudestaan Ristelin selän taakse maskin takaa. Maali kuitenkin hylättiin videotarkistuksen jälkeen.

− Oltiin kenttätapahtumissa hallitsevampi osapuoli, mutta siellä mistä maalit tehdään ei oltu ihan tarpeeksi kovia, eikä toimitettu tarpeeksi kiekkoa maalille. Jouduttiin aika paljon pyörimään kulmissa, Pajuluoma totesi.

Viimeinen erä alkoi 1−1-tasatilanteesta Hermeksen edelleen pitäessä vauhtia ja hallitessa kiekkoa. Pelihallinta ei kuitenkaan auttanut, kun Kooveen seuraikoni Janne Anttila nappasi omalta siniseltä kiekon ja lähti vauhdilla vastahyökkäykseen. Tuloksena upea 2−1-maali Anttilan syötettyä Jaakko Kerisalmelle keskelle, joka syötti toiselle laidalle maalintekijä Joni Mäkelälle.

Kokkolalaiset eivät tilanteesta lamaantuneet, vaan jatkoivat voimakasta hyökkäyspeliään. Maalintekopaine ehkä koitui Hermeksen kohtaloksi, kun puolustuspäässä kulmasta lähtenyt harhasyöttö napsahti suoraan Janne Anttilan lapaan, joka pääsi ylhäisessä yksinäisyydessä Samuel Jukuria vastaan napauttaen 3−1-maalin.

Hermes haki vielä kiivaasti lisämaaleja ottamalla maalivahdin pois yli kolme minuuttia ennen erän päättymistä. Kooveen puolustus ja maalivahti olivat ohittamattomia, ja näin Koovee otti ensimmäisen kiinnityksen ottelusarjassa. Joukkueet kohtaavat uudestaan jo lauantaina Hakametsässä.

− Urheilu on tälläista metkaa, että maalit ratkaisee ja tänään tulos oli tuo. Aina puhutaan siitä, että jotain pitää ansaita. Tänään ei jostain syystä ansaittu enempää. Mistälie kiikastaa, mutta paikkoja oli ihan varmasti tarpeeksi, Pajuluoma pohti.

− Tuloksen suhteen täydellinen peli, mutta todella paljon on parannettavaa vielä meidän pelissä. Tällä hetkellä tulos ratkaisee todella paljon ja olemme todella tyytyväisiä siihen mitä täältä tänään saatiin, Rantala päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle