Kohti parempaa

Kokkolan Hermeksellä oli näytön paikka joukkueen kohdatessaan Kajaanin Hokin. Myös Hokilla oli takanaan faneja huolestuttanut notkahdus, kun tammikuun kolmesta ottelusta oli vain yksi niukka voitto Jokipojista ja ruma 0-8 tappio Sportille. Hermeksen häpeällisten kotitappioiden putki ei enää jatkunut, kun kärkijoukkueisiin kuuluva Hokki sai tyytyä jatkoajan jälkeen 1-1 tasapeliin (0-0, 1-1, 0-0, 0-0) tasaisessa ja hyvälaatuisessa ottelussa.

Edellisessä kotiottelussaan Hermeksellä meni ensimmäisessä erässä peräti seitsemän minuuttia ensimmäiseen laukaukseen ja toisessakin erässä kesti kuusi minuuttia. Nyt peli näytti alusta alkaen aivan toiselta. Varovaisen alun ja paikalla seisomisen jälkeen pelaajien aktiivisuus lisääntyi ja Hokin pelaajat huomasivat, ettei kiekolliseen peliin ollut aikaa eikä tilaa. Karvauspelissä Hermeksen kärkipelaajat menivät herkästi iholle ja jalat pelasivat kiekon kanssa ja ilman.

– Taisi jäädä hyvän olon tunne Mikkelistä ja lataus meni yli kunnes saatiin kone käyntiin. Ei päästy sellaiseen rytmiin kuin Mikkelissä, mutta lämmittää kun saatiin pisteitä kärkijoukkueelta, arvioi Hermeksen valmentaja Jarmo Jamalainen ottelun jälkeen.

Kotiyleisölle hyvää, mutta ei vielä voittavaa

Kotiyleisön näkökulmasta oli mukava katsoa, kun Jumalpaidat pääsivät pitkästä aikaa hyviin tilanteisiin. Kiekollinen hyökkäyspeli ja aktiivinen karvauspeli alkoivat vihdoinkin toimia. Vieläkään tilanteiden määrä ei ollut riittävä voittoon saakka, mutta pelin laatu oli jo huomattavasti parempaa. Syötötkin löysivät ketjukaverit, eikä mailaa puristettu läkähtyneen ajokoiran ilmeellä, kuten vielä yhdeksän päivää aikaisemmin. Ensimmäisen erän vaaralliset tilanteet menivät Hermekselle 4-3, toinen erä tasan 2-2 ja kolmannessa erässä Hermekselle puhtaasti 3-0. Jatkoajalla Hokki oli vuorostaan ylivertainen ja rakensi seitsemän tilannetta, joista kaksi oli vaarallista.

– Vieläkään näitä ei ole riittävästi. Jos haluaa voittaa, niin silloin pitäisi erää kohden kyetä rakentamaan 5-10 paikkaa tekoalueelle, ynnäsi Jamalainen.

Hokin valmentaja Vladimir Kolek näki vastustajan hyvän pelitilan hallinnan ja maalivahti Eero Kilpeläisen loistotorjunnat.

– Törmättiin jatkuvasti hyvin liikkuvaan muuriin. Olimme kuitenkin aktiivinen, luisteleva joukkue ja olen tyytyväinen, kun joukkue antoi positiivisen näytön osaamisestaan.

Kiekkoviihde palasi Kokkolaan

Ensimmäisen erän alussa Hermes pelasi ikään kuin koko kentän paikkapeliä. Hokki sai kiekon helposti ja Hermesläiset yrittivät ohjata peliä hallitusti. Pelisuunnan käännöstä Jari-Pekka Pajulalle siunaantui ensimmäinen vaarallinen paikka pari metriä B-pisteiden väliin, mutta kuti, jonka olisi pitänyt olla 10 senttiä korkeampi, pysähtyi Tuomas Lohtanderin erinomaiseen patjatorjuntaan. Myös Jukka-Pekka Koistinen pääsi samoilta sijoilta kokeilemaan Lohtanderin virettä Hokin Matti Tiihosen jäähyn aikana, mutta peitto oli jälleen hyvä.

Hokin paras tilanne oli Tiihosen päästessä vasemmalta läpi ja hänen laukaistessaan pienestä kulmasta kudin, jonka Kilpeläinen torjui ja reboundiin tuli vauhdilla pirteästi pelannut Jarkko Oikarinen. Myös Miika Kurkalla oli loistopaikka, kun Ismo Siren hukkasi alimpana pelaajana kiekon käsittämättömästi ja päästi Kurkan yksi läpi. Eero Kilpeläinen osoitti olevansa jälleen yksi Kokkolassa huippuvireen löytänyt maalivahti, kuten Miika Wiikman ja Kimmo Vesa ennen häntä.

Alkua lukuun ottamatta Hermes hallitsi. Ainoa asia, mikä vaivasi, oli siinä kun pelaajat eivät osanneet selvässä tilanteessa laukaista maalia kohti, vaan yrittävät toivottomassa asetelmassa vielä pyöriä laidassa ja hakea olemattomia syöttöpaikkoja.

Oho, maali viidellä viittä vastaan!

Kokkolalaisyleisö ei enää edes muista milloin Jumalpaidat ovat tehneet maalin muulloin kuin ylivoimalla. Nyt tämä ”erikoisuus” tapahtui toisen erän alussa. Ensin Hokilla oli hyvä hyökkäys ja Tuomas Nikoskelainen neppasi laidasta maalille, johon Tuomo Kortelainen pääsi ohjaamaan, mutta Kilpeläinen seurasi tarkasti. Hetken kuluttua uudelleen muovattu ketju Kylmämaa-Hietaharju-Vanninen sai aikaan painetta, kun Henri Hietaharju uurasti vapaan paikan Jani Kylmämaalle, joka oli maalin edessä pakin löysässä pidossa. Kylmämaa heitti veivin ja sijoitti hallitusti jäätä pitkin vasempaan alakulmaan ohi pakkia kironneen Lohtanderin.

Jamalaisen kaudella Hermes on johtanut jokaista ottelua. Niin myös nyt.

– Pitäisi vain johtaa joskus 60 minuuttia, Ei riitä, että johtaa 55 minuuttia tai 59 minuuttia, totesi Jamalainen jo ennen ottelua.

Hokki päätti ottaa aikalisän ja joukkue näytti saavan siitä energiaa ja tahtoa kääntää peli omaksi voitoksi. Tämän jälkeen Hermeksellä oli kiire ja ahdasta.

– Meillä on nuori joukkue. Kun Hermes pääsi maalin johtoon ja oli niskan päällä, oli aikalisän tarkoituksena herättää joukkuetta, totesi Vladimir Kolek haastattelussa ja oli varmasti tyytyväinen aikalisän ajoitukseen.

Vajaan viiden minuutin kuluttua paine kostautui Ismo Sirenin ottamaan estämisrangaistukseen. Vain kymmenen sekuntia tästä ja yläpesä soi Kilpeläisen takana. Näkemykseni mukaan Miika Kurka veti lujan matalan vedon siniseltä ja Kimmo Happo ohjasi mailallaan pari metriä Kilpeläisen edestä, nostaen kiekon upeasti hanskan yli. Tilastoihin toiseksi syöttäjäksi merkittiin vielä Tuomas Nikoskelainen, mutta toimittajan silmät eivät tätä havainneet.

Toisessa erässä oli ilo katsella Hietaharjun ja Kylmämaan toistensa löytämistä. He esiintyivät upeasti ja vyöryttivät jatkuvasti pelin Hokin alueelle. Tämän yhteispeli kuitenkin katkesi lyhyeen, kun Hokin Juho Keränen ryntäsi Kylmämaan ranteen rikki ja pelihommista piti siirtyä sairaalakuvauksiin.

– Pelin alussa meillä oli turisteja matkassa ja ketjuja piti sekoittaa ensin sen takia, että laitoimme muutaman ukon hyllylle ja sitten tuli tämä Kylmämaan loukkaantuminen, harmitteli Jamalainen.

Kolmas erä Hermeksen, jatkoaika Hokin hallintaa

Viimeinen erä tarjosi paikkoja Hermekselle. Hokki joutui roiskimaan laidoista ja siniseltä. Molemmille maalivahdeille tuli seitsemän torjuntaa, mutta Kilpeläinen sai aplodit tehdessään muutaman näyttävän venytyksen hanskallaan, kun virkaveli toisessa päässä haparoi muutamaan otteeseen. Sirenin veto oli näistä lähinnä mennä maaliin Lohtanderin tiputtaessa kiekon ja Joni Lindlöfillä oli tilanne siirtää Hermes uudelleen johtoon, mutta viime hetkellä Hokkiveskari ehti sukeltamaan kiekon päälle. Lohtander sai omat huipputyylipisteensä, kun Kylmämaan korvannut Mikko Uusitalo laittoi namun laidasta maalille ja Hietaharjulla oli voiton avaimet mailassaan vetäessään unelmapaikalta suoraan syötöstä, mutta Lohtander teki upean perinteisen kylkiheittäytymisen ja torjui miltei mahdottoman.

Kolmas erä oli laadullisesti pelin eristä huonoin, sillä ajoittain siinä oli pääosissa vanha tylsä Hawaii-kiekko. Katkot olivat harvassa ja aallot vyöryivät vapaasti päästä toiseen aiheuttamatta kuitenkaan todellisia tilanteita. Hokki ei tilanteisiin päässyt erässä kuin kerran ja Hermeksellä viimeinen kosketus vesitti hyvän paikan. Kerran Jouni Kulonen tosin tuuletti maalia sivusta tehdyn lirutuksen jälkeen, mutta tuomari osoitti selkeästi aloituksen B-pisteelle.

Jatkoajalla kentällä näytti olevan vain Hokki ja Kilpeläinen. Hokin Tuomas Nikoskelainen, Tuomo Kortelainen, Jarkko Heikkinen ja Jarkko Oikarinen pääsivät hyviin paikkoihin, mutta näytti siltä kuin Kilpeläisellä olisi ollut aikaa leikitellä koppeja ottaessaan. Täytyy tosin sanoa, että kudit tulivat maalintekoalueen ulkoreunalta ja Hermesläiset pelasivat tilanteet siten, että ne oli helppo nähdä.

Varovaista tyytyväisyyttä

Hermeksen tuore valmentaja Jarmo Jamalainen näki valoa tunnelissa jo ennen ottelua. Kotijoukkueen katsomossa on helppo yhtyä hänen sanoihinsa. Viikon päästä on lupa odottaa tärkeitä pisteitä, kun torstaina joukkue matkaa Kouvolaan ja pelaa sitten viikonloppuna ensin perjantaina Haukkoja ja sitten sunnuntaina Kiekko-Vantaata vastaan kotihallissaan.

– Peli peliltä olemme menossa parempaan suuntaan. On saatu iloista ilmettä joukkueeseen ja saatu kiekkoa ja miehiä liikkeelle ja puolustuspelaaminenkin on ollut kohtuullisen hyvää.

Hokki menettänyt pelaajiaan - tuleeko korvaajia

Ennen ottelua Hokin valmentaja Vladimir Kolek oli sekä iloinen että harmissaan siitä, että joukkue oli menettänyt jälleen yhden runkopelaajistaan.

– Meillä ei ole mahdollisuuksia nousta liigaan. Me kasvatamme pelaajia. Siksi on hyvä, kun Iikka Törnvall siirtyi Ässien miehistöön, mutta samalla se on minulle ja joukkueelle iso miinus. Olen nyt yrittänyt motivoida joukkuetta…

Kun joukkue on menettänyt myös muita avainpelaajiaan ja loukkaantumisiakin ihan riittävästi, odottaa Vladimir Kolek siirtoikkunan umpeutumista toiveikkaana.