Hermes takaisin elävien kirjoihin

Tappiosta toiseen edennyt Kokkolan Hermes kokosi itsensä toisessa erässä Kajaanin Hokkia vastaan. Jäähyilyyn sortunut Hokki putosi kelkasta ja Hermes karkasi ansaittuun 5-2 (1-2, 2-0, 2-0) –voittoon.

- Täytyy kiittää koko joukkuetta. Jaksettiin uskoa itseemme ja työnteko palkittiin, helpottunut Hermes-luotsi Pasi Arvonen totesi.

Avauserän jälkeen pukukoppiin marssi kuitenkin masentuneita Hermesläisiä. Kotijoukkue pääsi johtoon jo ajassa 1.47, mutta tauolla lukemat valotaululla olivat 1-2 Hokin iskettyä kahdesti ylivoimalla.

Hermes otti kaksi turhaa jäähyä, ja Hokki kiitti. Teemu Virtala voitti hyökkäyspään aloituksen, Tuomo Kortelainen siirsi kiekon Niko Saarenpäälle, joka tasoitti pelin 1-1:een ajassa 16.27 Hermeksen nelikon seikkaillessa ties missä. Sami Nummen kampitusjäähyä oli ehtinyt kulua vain viisi sekuntia.

Kaksi minuuttia myöhemmin kiekko oli taas Eero Kilpeläisen selän takana, ja jälleen turha jäähyn seurauksena. Päätuomari Tuomo Sorakangas sai kotiyleisön vihat niskansa passitettuaan kotijoukkueen pelaajan jäähypenkille pelin viivyttämisestä vaihdon venyttyä liian kauan. Tuomio oli tosin täysin aiheellinen, sillä Sorakangas oli jo aikaisemmin käynyt huomauttamassa Hermestä aikailusta.

Juha Silvander kiskaisi kiekon ohi pahassa maskissa ollen Kilpeläisen Jarkko Oikarisen ja Tuomo Laukkasen esityön jälkeen.

Hermeksen avausmaali tuli jo vajaan kahden minuutin jälkeen. Jari-Pekka Pajula osoitti piristymisen merkkejä punnertamalla kiekon väkisin ohi yksin jätetyn Joni Myllykosken pitkän pyörityksen jälkeen.

Ratkaisut ylivoimalla

Toisessa erässä oli Hokin vuoro jäähyillä. Valtteri Vimpari sai kutsun jäähyaitioon jo 25 sekunnin jälkeen ja Hermes pääsi pelaamaan viidellä kolmea vastaan puolitoista minuuttia.

Tulostakin syntyi pitkän jauhamisen jälkeen. Jani Uski levitti Jarno Kantelukselle, joka laukoi suoraan syötöstä. Joni Myllykoski torjui eteensä ja Hermeksen sisäisen pistepörssin johtaja Aapo Aro sai siirrettyä kiekon tyhjiin, 2-2.

Reboundit koituivat muutenkin Myllykosken ja Hokin kohtaloksi. Kiekot pomppivat jatkuvasti Myllykosken suojuksissa, ja Hermes iski neljästi kakkoskiekoista, mikä ei jäänyt kotijoukkueen valmentaja Pasi Arvoselta huomaamatta.

- Neljä maalia viidestä tuli ribareista. Se kertoo mielestäni jotain joukkueen tahtotilasta.

Hokin valmentaja Vladimir Kolek ei kuitenkaan lähtenyt Myllykoskea arvostelemaan.

- Mielestäni Myllykoski oli yksi meidän parhaista, eikä voinut yhdellekään takaiskulle yhtään mitään. Maalivahdeille tärkeintä on torjua kiekko, pakkien ja sentterin tehtävä on siivota kakkoskiekot, Kolek sanoi.

Voittomaali ei tullut reboundista, vaan komean ylivoimakuvion jälkeen. Jani Uski näki takatolpalle nousseen Ismo Sirenin, ja viime aikoina rajun kritiikin kohteena olleella puolustajalla oli aikaa ottaa kiekko ensin rystyllä haltuun, ja sen jälkeen siirtää sitä hallitusti tyhjiin: 3-2.

Maali tuli taas Hermeksen pelatessa viidellä kolmea vastaan. Hokki otti yhteensä viisi jäähyä toisessa erässä ja joutui kaiken lisäksi kolmesti kahden miehen alivoimalle.

Nummi jaksoi hyökätä

Päätöserässä Hokin eväät oli jo syöty, ja Vladimir Kolek tiesi miksi.

- Pelasimme kymmenen minuuttia toisesta erästä kolmella miehellä, ja loput neljällä. Ei silloin voin pärjätä, Kolek, joka käytti suurimman osan puheenvuorostaan Tuomo Sorakankaan haukkumiseen, kertoi.

- Sorakangas oli hyvä kunnes lähti Aasiaan viheltämään. Viime kaudella hän oli huono, ja sama meno näyttäisi jatkuvan tänäkin vuonna. Olen erittäin pettynyt hänen toimintaan, Kolek tuskaili.

Hermeksellä oli sen sijaan johtoasemassa vielä virtaa jaloissa ja sai ansaitun palkinnon taistelustaan ajassa 44.03.

Pajula vapautti ensin Matti Pesosen läpiajoon, mutta Myllykoski selvitti tilanteen. Turhaan, sillä muutaman sekunnin jälkeen kiekko oli joka tapauksessa taas maalissa. Pakkipari Jesper Söderholm-Sami Nummi hyökkäili innokkaasti, ja jälkimmäinen pääsi tuikkaamaan takatolpalla tilanteeksi 4-2.

Sport-tappiosta viisastuneena Hermes ei kuitenkaan tällä kerralla ottanut jalkaa pois kaasupedaalista, vaan lisäsi kierroksia. Myllykoski ylireagoi Söderholmin puolihuolimattomaan nostoon, ja vaisusti esiintyneen kolmosketjun Jukka-Pekka Koistinen latoi taululle päätöslukemat 5-2.

Ottelun huvittavin tilanne nähtiin kolmisen minuuttia ennen loppua Hermeksen pelatessa alivoimalla. Joni Lindlöf karkasi laidalta 2-1-hyökkäykseen ja syötti kiekon maalin eteen, jonne oli noussut tutun innokkaasti hyökännyt puolustaja Sami Nummi. Veto lähti oikeaoppisesti suoraan syötöstä, mutta Myllykoski venyi hienoon torjuntaan.

- Pelitapaamme kuuluu kyllä, että pakitkin nousevat. Mutta tuossa tilanteessa meinasi kyllä sydän pysähtyä, Arvonen naureskeli.

Onneksi ainoa asia, joka pysähtyi lauantaina, oli kuitenkin Hermeksen pisteettömien pelin putki.