Juha Korhonen torjui FPS:ltä pisteen

Salamat lähti kotikaukaloonsa suosikkina, mutta vieraileva Forssan Palloseura oli lopulta huomattavasti lähempänä täytti pistepottia Kirkkonummen illassa. Kotijoukkueen Tero Koskirannan viime hetken tasoituksen myötä pisteet jaettiin tuloksella 3-3 (2-1, 0-2, 1-0, 0-0), kun vauhdikas FPS ei jatkoajan huippupaikoistaan onnistunut ohittamaan salamavahti Juha Korhosta.

FPS matkasi Kirkkonummelle yhden voiton ja kymmenen tappion saattelemana, mutta joukkueen otteista kehnoa alkukautta ei huomannut. Hyvin liikkunut ja kurinalaisesti puolustanut forssalaisryhmä piti isäntiään pinteessä, eikä väkinäisesti esiintynyt Salamat saanut otteisiinsa normaalia kotiotteluiden lennokkuutta missään vaiheessa.

- Forssa on ollut kautta aikojen liukas ja hyvä jengi, ja he saivat nyt hengen päälle. Rehellisesti sanottuna Forssa olisi ansainnut voiton. Meillä oli ehkä yliodotuksia. Tuli täytemiehiä liigasta, perjantain treenit ja aamutreenit olivat hyvät, ja siellä joka kundi nosti profiiliaan. Kaikki näytti olevan ok, ja uskoin itsekin, että hyvä tulee, mutta selvää yliyrittämistä oli tänään, summasi Salamoiden päävalmentaja Jyrki Tuukkanen.

Kotijoukkueen yhden sarjapisteen arvoinen tähtihetki oli lopussa, kun Salamat nousi 3-3-tasatilanteeseen pelattuaan ilman maalivahtia. Ennen kuudennen kenttäpelaajan jäälleottoa kirkkonummelaiset eivät olleet saaneet yrityksestä huolimatta juuri minkäänlaista loppukiriä aikaiseksi.

Tasoitusta edelsi Salamoiden kamppailuvoitto laidan läheisyydessä. Immo Suutarinen syötti kiekon Markku Flinckille, jonka erinomainen poikittaissyöttö tavoitti takatolpalta Tero Koskirannan. Bluesista lainaan tullut Koskiranta jatkoi kiekon FPS-maaliin.

Jatkoajalla palattiin nopeasti ottelun normaaliin päiväjärjestykseen. Salamat sekoili ja FPS vei. Forssalaisilla oli jatkoajalle peräti kolme läpiajoa. Jussi Tapio ja kahdesti kokeilemaan päässyt Jarno Kantelus eivät kuitenkaan onnistuneet ohittamaan Salamoiden Juha Korhosta. Loistopaikka oli lisäksi Tapion irtioton jälkeiseen irtokiekkoon päässeellä Jarkko Hattusella, mutta Korhonen torjui Hattusenkin yrityksen.

- Kopissa oli aikamoinen fiilis, kun Korhosen Juha sai isot aplodit. Meille oli sarjataulukkoa ajatellen tärkeää, ettei Forssa saanut kahta pinnaa, Jyrki Tuukkanen kertoi.

Helppoja maaleja alkuun

FPS:n hyvästä valmistautumisesta kertoo se, että tasaisessa avauserässä ei nähty lainkaan usein ohjelmistoon kuuluvaa kotijoukkueen alkurynnistystä. Avausmaalin Salamat kuitenkin teki, kun forssalaispuolustaja Matias Peltoniemen harhan jälkeen isäntien kollega Pekka Huhtaniemi pääsi nousuun. Huhtaniemi laukoi kovaa siniviivan ylitettyään, ja yllättäen maskiton kuti lipsahti FPS-vahti Ville Hostikan puolittaisen torjunnan kautta maaliin.

FPS kuittasi minuuttia myöhemmin. Forssalaisten nelosketjun hyökätessä kiekko pomppi maalia kohti kuin superpallo ja perässä rynninyt isokokoinen Niko Nikkilä pääsi survaisemaan pikkumustan ohi Juha Korhosen.

Maalivahti Korhonen sai tililleen torjuntojen lisäksi myös syöttöpisteen kirkkonummelaisten toiseen osumaan. Salamat pelasi alivoimalla, kun Tobias Salmelainen lähti haastamaan puolustavaa FPS-pelaaja ja laukoi oivallisesti tämän jaloista. Hostikka yllättyi, ja kiekko painui verkkoon vieden Salamat 2-1-johtoon.

Kaksi torjuttavissa ollutta kutia olivat liikaa FPS-valmentaja Karri Kivelle, ja toiseen erään vierasmaalille luisteli try out-vahti Jukka Kuusivuori.

- Voi sanoa, että tämmöisiä pelejä meillä on ollut yhdeksän, mutta on lipsunut kuten kaksi maalia tänään. Aika iso ratkaisu täytyi tehdä, ja nyt vaihdoin moken. Meidän täytyy saada palkintoja pikku hiljaa, muuten käy vähän tuskaiseksi. Kuusivuoren Jukka tuli vasta muutamia päiviä sitten ja pelasi kyllä erittäin hyvin, Kivi perusteli.

Kuusivuorelle kertyi 45 minuutin aikana vain 14 torjuntaa, joten todelliseen testiin kokelasvahti ei joutunut.

Anttalaisen linjakkaat jäähysumat

FPS tasoitti ottelun heti toisen erän alkuun, kun salamavahti Korhoselle sattui illan ainoa virhe. Korhonen pudotti Niko Nikkilän laukauksen eteensä, ja forssalaisjyrä survaisi irtokiekosta illan toisen osumansa. Hattutempun yrittäminen jäi kuitenkin lyhyeen, sillä päähän iskun saanut Nikkilä joutui jättämään kaukalon kesken toisen erän.

Salamat kerjäsi itselleen vaikeuksia jäähyilyllä. Matias Keräsen Markus Nordlundin kasvoihin 2+2-minuutin arvoisesti osunut korkea maila oli vahinko, mutta lyhyen ajan sisään Salamoille tuomittiin myös kolme muuta pientä rangaistusta.

FPS:n lukkonuorukaiset olivat elementissään kahden miehen ylivoimalla ja kiekko liikkui komeasti. Tulosta ei kuitenkaan aivan syntynyt, sillä puolustaja Nordlund laukoi tolppaan, ja Jarkko Hattusen yritys poikittaissyötöstä päättyi Juha Korhosen torjuntaan. Jatkossa ylivoima soljui hieman vaisummin, mutta sen verran paikkoja oli kuitenkin, että lopulta tuli onnistuminenkin. Anssi Rantanen heitti kiekon viivalta maalille, ja Jussi Tapion ohjaus esti maalivahti Korhosta saamasta kiekkoa haltuunsa. Toinen laitahyökkääjä Veli-Matti Savinainen oli kärppänä paikalla ja iski tilanteeksi 2-3.

Erän lopulla jäähyili vuorostaan FPS, mutta huolimattomuuden myötä Salamat ei saanut valmista aikaan edes kahden miehen ylivoimalla, jonka kaiken lisäksi katkaisi erätauko.

Jäähysumista huolimatta soraääniä ei kuulunut, kun rohkean linjakkaasti viheltäneelle päätuomari Tero Anttalaiselle myönnettiin kehuja. Pohjola-leirin kautta löydetty maalivahtitaustainen turkulainen tuomitsi ensimmäisen Mestis-ottelunsa.

Kim Korhonen Ruotsiin

Kolmannessa erässä Salamoilla oli maalin verran kirittävää, mutta FPS taisteli ansiokkaasti, eikä Salamoiden kiekollinen peli ollut riittävän hyvää, jotta isännät olisivat päässeet todellisiin tekopaikkoihin. Vauhdikkaan forssalaiset sen sijaan karkasivat muutaman kerran tilanteisiin, joista johtomarginaalin olisi voinut lisätä kahteen maaliin. Parhaat paikat olivat Jussi Tapion onnistuneen karvauksen jälkeen Jarkko Hattusella sekä pian perään vapaasti Korhosen kanssa nokikkain päässeellä Tino Sandhulla, jonka harhautukset eivät kuitenkaan purreet.

Salamoiden liigalainapakkiparille Tom Källarsson-Jussi Ruohola sattui muutama paha virhe, joista karkeimpana Ruoholan tyylipuhdas kiekon menetys alimpana miehenä. Jussi Tapio pääsi puhtaaseen läpiajoon ja laukoi tarkasti Juha Korhosen kohonneeseen hanskaan.

- Liigamiehiltämme odotin enemmän. Eivät pienet minuutit liigassa näköjään tuo varmuutta. Oli yliyrittämistä heilläkin selvästi ja mieletön määrä käsittämättömiä kiekonmenetyksiä ja huolimattomuuksia, joutui Tuukkanen toteamaan.

Tasoitusmaali oli tippua salamana taivaalta, kun FPS-vahti Jukka Kuusivuori oli hakemassa päätykiekkoa, joka pomppasi kuitenkin tyhjän maalin eteen. Blues-laina Joni Finell ei kuitenkaan osunut aivan kiekon kohdalle.

Kahden sarjapisteen kannalta kohtalokkaaksi osoittautui forssalaisittain sentteri Lasse Lintulan rangaistus poikittaisesta mailasta. Ilman maalivahtia pelannut Salamat pääsi vyöryttämään kuudella neljää vastaan, ja Tero Koskiranta jäi vapaaksi viimeistelemään 3-3-tasoituksen. Koskiranta oli muutenkin pirtein kirkkonummelaisten tuoreista liigalainoista ja hänen johtamallaan ketjulla oli ottelussa pari hyvää painostusjaksoa.

Jatkoajalla Salamoiden konsepti sekosi pahasti, mutta Juha Korhonen piti myös FPS:n ainoastaan yhdessä sarjapisteessä.

- Meille taitaa sopia vähän tämmöinen pienempi paikka. Aggressiivisuutta pyysin ennen peliä ja sitä sain. Jokainen piste auttaa tällä hetkellä henkisesti ja paljon, summasi FPS-luotsi Kivi.

- Jatkoajalla en ole varmaan koskaan nähnyt noin paljon läpiajoja. Toivottavasti kollega ei pelin jälkeen ainakaan mokkeaan haukkunut, mielestäni se oli aika hyvä, lisäsi Kivi.

FPS jatkaa lisäpisteiden metsästämistä jo sunnuntaina Jokipoikien tullessa kylään. Salamat suuntaa ensi viikolla Itä-Suomen kierrokselle, jonka avausvastus on torstai-iltana Hokki Kajaanissa. Kirkkonummelaisten vahvuudesta on poistunut sentteri Kim Korhonen, joka suuntasi agenttinsa johdattelemana Ruotsiin.