TuTo harjoitteli voiton Forssassa

Vierailija TuTo kampesi ensimmäisen erän vahvan näytöksensä avittamana kotijoukkue FPS:n 3-5 -lukemin. Ottelussa ei liikaa hienouksia nähty, eikä noin satakunta forssalaiskatsojaa nähnyt suurta jääkiekkoilun juhlaa.

Ottelun lähtökohdat olivat forssalaisittain jokseenkin murheelliset. Sivussa olivat sentterit Rami Jokinen ja armeijassa oleva Jukka-Pekka Koistinen. Senttereiden puututtua FPS joutui istuttamaan laiturit Jussi Tapion ja Mikko Ronkaisen keskushyökkääjän paikoille.

Turkulaisilta sivussa olivat polvivammainen Atte Saunamäki ja selkäänsä poteva Timo Hurskainen.

Forssa - We have a problem

Edellisen Kiekko-Vantaa -ottelun tavoin FPS näytti lähteneen hieman selkä suorana otteluun, ja se kostautui heti toisessa vaihdossa. TuTon kakkosvitja Tuukka Pulliainen - Ville Vähämaa - Mikko Niinikoski sai pykättyä kuin tyhjästä 2-1 -tilanteen FPS:n maalille. Yksinäistä Tuomo Hirvosta vastaan pelannut Pulliainen antoi kiekon Niinikoskelle, jolla oli riittävästi vapaata tilaa viedä FPS-vahti Pasi Keinänen Gevalialle ja näin siirtää vierasjoukkueen johtoasemaan.

TuTon toinen osuma syntyi seitsemännellä minuutilla, kun Niinikoski oli jälleen pahanteossa. Laitaruuhkasta turkulaisten kaivettua kiekko itselleen, Niinikoski sai kiekon kuin lahjana maalin eteen. Hieman hänen itsensäkin yllätykseksi metrin säteellä ei ollut viherpaitoja, ja Niinikoski sai riplata Keinäsen jälleen pihalle ylhäisessä yksinäisyydessään.

TuTo pääsi pyörittämään erän puolivälin tienoilla ylivoimaa, mutta ei kuitenkaan saanut kolmatta osumaa aikaiseksi. Tehosentterin Tero Forsselin johtama trio, laidoillaan Tuomas Jalava ja Markku Vuorisalo, sai aikaan näyttävän pyörityksen, mutta kiekko ei kuitenkaan löytänyt forssalaismaaliin.

Ottelun ohitettua puoliväli, FPS ei ollut vieläkään saanut itseään kunnolla peliin mukaan ja ei kyennyt ahdistelemaan Henri Launosen varjelemaan turkulaismaalia. Kotijoukkue sai vain lisää lunta tupaan, kun kahdentoista minuutin kohdalla Kalevi Autio veti siniviivalta napakan vedon kohti Keinäsen kilpipuolen alanurkkaa. Maskissa ollut Keinänen ei nähnyt kiekkoa ja näin tilanne oli forssalaisittain murheelliset 0-3.

Erän lukemat kertovat koko totuuden tapahtumista, sillä FPS ei kyennyt rakentamaan ensimmäistäkään tekopaikkaa. Näennäistä pyöritystä kotijoukkue harjoitti tasaisin väliajoin, mutta Launosen torjunnat voitiin silti laskea yhden käden sormin. Turkulaisista Forsselin johtamama kentällinen oli tuttuun tapaan vierailijoiden pirteintä antia.

Kotijoukkue heräilee

Toisen erän ensitahdit löi jälleen TuTo, mutta se ei kuitenkaan kyennyt yllättämään Keinästä erän alussa, vaikka paikkoja muutama siunaantuikin. Erän avausmaali nähtiin hieman ottelun ylitettyä puoliväli, kun turkulaisten Markus Leppänen vapautti Miika Kurkan puolittaiseen läpiajoon. Kurka ohitti heittämällä forssalaispakin sivuttaisliikkeellä ja veti b-pisteen kohdalta napakalla rannelaukauksella kiekon Keinäsen vartioiman maalin takanurkkaan.

Tästä forssalaisryhmä kuitenkin toipui nopeasti. Vain kahdentoista sekunnin kuluttua Matti Raunio laukoi turkulaisveräjän edestä tasoitusmaalin. Kotijoukkueen toinen maali syntyi pikaisesti Raunion maalin jälkeen. Tänään sentterinä pelannut Joni Virtanen nousi vasentaa laitaa ylöspäin ja syötti keskelle maalin eteen. Maalin edustan ohi luisteli samanaikaisesti Miika Kaski, joka puolihuolimattoman oloisesti pystyi ohjaamaan kiekon aivan Launosen vartioiman maalin oikeaan yläkulmaan.

Loppuerä kului pääasiassa forssalaispainostuksen merkeissä ja Keinänen sai hetkeksi maalillaan hengähtää. Toisessa päässä Launostakaan ei kunnon testiin laitettu, sillä turkulaispuolustus pystyi peittämään Palloseuran vetopaikat korkealla prosentilla. Ne vähäiset kudit, jotka kotijoukkue Launosta kohti sai, tulivat päin tai suuntautuivat takalankkiin.

Tehotonta kotijoukkueen hallintaa

Viimeinen kolmannes alkoi kotijoukkueen hallintana, eikä turkulaiset oikein päässeet edes kontroilloidusti ylittämään punaviivaa ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin. Jälleen FPS:n ongelmaksi kuitenkin koitui todellisen pelintekijän puute, eikä joukkue kyennyt luomaan maalintekopaikkoja hallinnastaan huolimatta. Pikkunättiä pyörittelyä kyllä harrastettiin, mutta edelleen TuTon puolustuspaketti pysyi tiukasti kasassa, eikä päästänyt kotijoukkuetta pahantekoon.

Nähtiin erässä myös pari maaliakin, jotka syntyivät aivan ottelun loppuhetkillä. Erän puolenvälin jälkeen hieman otetta saanut TuTo sai aikaiseksi erän ensimmäisen todellisen vierasjoukkueen paikan, ja heti kolisi. Vastahyökkäyksestä Markus Leppänen syötti maalin kulmalta keskelle Timur Uzbjakoville, jolla oli helppo työ napauttaa kiekko maaliin, kun forssalaispuolustus ei ollut vielä kerinnyt ryhmittyä puolustusasetelmiin hyökkäyksen jäljiltä.

Turkulaisten asenne hävisi ja pelin oltua jo selkeä 2-5, vierailijat tuumivat pelin olleen ohi. FPS pääsi kuitenkin heti seuraavasta vaihdosta ruuhkan jälkeisestä tilanteesta vielä kaventamaan lukemat 3-5:een.

Harmaata massaa

Kotijoukkueesta ei tänään erottunut joukosta oikein kukaan. Kun laiturit oltiin istutettu senttereiksi, pelistä puuttui tietty juonikkuus ja avaimet, millä turkulaisten puolustusryhmitys oltaisiin saatu avattua. FPS:lla onkin vielä hankintalistalla sentteri, sekä profiilipuolustaja takalinjoille. Näitä kavereita lienee ajankohtaista miettiä, kun liigajoukkueista putoaa pelaajia ja he alkavat etsiä pelipaikkaa muista joukkueista.

Testissä ollut Kaski vaikutti tänään positiiviselta ilmestykseltä, ja hänen jatkostaan päätettäneen lähiaikoina. Toinen testissä ollut pelaaja Mika Paananen pelasi yhdessä Raunion ja Tapio Ahtosen kanssa, mutta koko ketju taivalsi enemmän tai vähemmän varjojen mailla.

Maalissa Keinänen on parempiakin päiviä nähnyt, mutta yhdestäkään maalista Keinästä ei käy kuitenkaan syyttäminen. Varsinkin viimeinen Kurkan tekemä maali olisi ollut hyvinkin otettavissa, mutta tyhjästä tilasta ja suoraan luistelusta vetäneen Kurkan napakka rannari yllätti Keinäsen.

Niinikoski tikissä

TuTon hyökkäyksen ehdoton herra ja hidalgo oli kaksi ensimmäistä maalia viimeistellyt Mikko Niinikoski. Maaliensa lisäksi Niinikoski oli alituisesti forssalaispuolustuksen harmina, ja ketjukavereidensa Pulliaisen sekä Vähämaan kanssa juonikkaasti esiintynyt Niinikoski säilytti tasonsa kokonaiset kuusikymmentä minuuttia. Keskellä pelannut Vähämaa oli myös hyvässä lyönnissä, mutta toisella laidalla pelannut Pulliainen ei ollut aivan siinä vireessä, jossa hänet on totuttu Forssassa näkemään parista syöttöpinnasta huolimatta.

Forsselin ketju kokonaisuudessaan oli loistava ottelun puoliväliin asti, mutta sen jälkeen ei kyennyt samanlaiseen nerokkuuteen kuten varsinkin avauserässä. Ylivoimalla kentällisen pyöritettyä peliä, vanhan Neuvostoliiton klap-klap-klap kuului tämän tästä. Yleensä tuo viimeinen klap päättyi laukaukseen, mutta Keinänen onnistui poimimaan nämä vedot.

Joukkueen ainoa häkkipää Miika Kurka onnistui hyvin, vaikka toisinaan Kurkan luistimet tuntuivat kulkevan pääkoppaa nopeammin.

Lauri Lahesalun lähdettyä Kajaanin Hokkiin, puolustusosastoon Lahesalun paikan täyttäjä Janne Laitila oli kiekollisesti varma, mutta ei esittänyt sen kummoisempia otteita. Mikäli Lahesalun paikkaajaksi aikoo, on tuosta vielä hieman parantamista.

Maalissa pelannut Henri Launonen ei voinut tehdyille maaleille niin mitään, mutta joissakin tilanteissa kiekko pomppi hieman hallitsemattoman näköisesti. Varsinkin avauserän "veto kymmenessä minuutissa" -vauhti ei tuntunut sopivan Launoselle ollenkaan, ja kiekot pomppi minne sattui. Ei sentään maaliin löytänyt.